Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Actueel

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Actueel

De tijd van het jaar

In deze nieuwsbrief hebben we het over de goede voornemens, die velen onder ons ongetwijfeld bij het begin van het jaar gemaakt hebben. Ben Boomer heeft hier ook zijn ongezouten mening over.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Een blik in de glazen bol van Madame Soleil

Met 2024 is een nieuw jaar In de 21e eeuw aangebroken. Wat zal dit jaar brengen? We kijken even in onze glazen bol.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Is 2023 het warmste jaar ooit?

Alle cijfers zijn nog niet bekend, maar 2023 zou weleens het warmste jaar ooit kunnen worden. Zo werden afgelopen zomer overal de hoogste temperaturen geregistreerd.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Vergeet ons niet, heren en dames politici...

Ben Boomer is pissig. Dit om meerdere redenen, maar deze kwieke 65-plusser buigt zich deze week over de politiek. Hij voelt zich als krasse meerwaardezoeker op leeftijd in de kou staan omdat de 'dames en heren politici' zoals hij ze noemt volgens hem veel te weinig rekening houden met zijn leeftijdsgroep.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Notarissen bezorgd om wildgroei aan attesten

De wildgroei aan attesten baart de notarissen zorgen. Vandaar het pleidooi de nodige wetsaanpassingen inzake gezondheid en levenseinde uit te voeren. Ook inzake echtscheiding en samenwonen is er nog marge tot verbetering.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Statiegeld op blikjes en plastic flessen: een vergiftigd geschenk of niet?

Het statiegeld op blikjes en plastic flessen komt er - willen of niet - aan. Maar zijn er (naast de onmiskenbare voordelen voor het milieu) ook nadelen aan verbonden?

>> Lees verder Reageer

november 2023

Geen abnormale stijging van de voedselprijzen

We merken het aan onze winkelkar: voeding is merkelijk duurder geworden. Maar toch niet dramatisch, weet Fevia (de vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie).

>> Lees verder Reageer

september 2023

Wat zijn influencers?

Het feit dat je dit artikel leest bewijst dat je mee bent met de technologische (r)evolutie. Maar weet je ook wat influencers zijn? BEEGO legt het ons uit.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Documenten overdragen aan erfgenamen

Ruim 250.000 Belgen openden al een Izimi-kluis om documenten veilig te bewaren en te delen met hun contacten. Data overdragen naar erfgenamen is ook mogelijk. En bovendien kan je via Izimi nu ook documenten laten certificeren door een notaris.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Senioren doen de samenleving draaien

Laten we een kat een kat noemen: zonder de senioren zou de samenleving vierkant draaien. Deze groep wordt steeds talrijker én belangrijker. Ze vormen een haast onuitputtelijke voorraad aan kennis en ervaring, en ze zijn bereid hun expertise met de jongere generaties te delen.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Wat is het standpunt van de partijen over het seniorenbeleid?

55+ers vormen binnenkort - tussen 2020 en 2040 - de meerderheid van de bevolking, maar wegen zij wel voldoende door op de besluitvorming? We gingen even kijken bij wat de grootste Vlaamse partijen als standpunten in hun programma opnemen. Aan u om te oordelen of dit deze voornemens ook in de praktijk worden omgezet.

>> Lees verder Reageer

april 2023

Hier komen de babyboomers!

Het leven is aan de 55+ers. We worden steeds talrijker, al beseffen we dat niet altijd. Niet iedereen houdt van de term 'babyboomers' (zij die geboren zijn tussen 1946 en 1964), maar feit is dat deze bevolkingsgroep langsom groter wordt.

>> Lees verder Reageer

april 2023

We verliezen jaarlijks een miljard aan onze buurlanden

Ga je ook soms winkelen net over de grens? De prijzen zijn daar soms heel wat goedkoper. Een gemiste kans voor onze schatkist, klaagt Fevia (de vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie) aan. Zo blijken we jaarlijks ruim een miljard aan onze buurlanden te verliezen.

>> Lees verder Reageer

april 2023

Grootouders voor het Klimaat roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Niet dat de oma's en opa's nu met zijn allen de barricades op gaan, maar toch... De vereniging Grootouders voor het Klimaat organiseert samen met Universiteit Antwerpen op 24 maart een colloquium over burgerlijke ongehoorzaamheid in verband met het klimaatbeleid.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Inflatie doet voedingsprijzen stijgen

Je merkt het ongetwijfeld ook als je de kar in de winkel vult: de voedingsprijzen rijzen de pan uit. Fevia (de vertegenwoordiger van onze voedingssector) trekt aan de alarmbel.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Wijzigingen in de wetgeving over voedingsinformatie

Vind je het soms moeilijk om ene verantwoorde keuze in voeding en dranken te maken? Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) wijst op drie belangrijke wijzigingen in de wetgeving.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Wat met verloren erfenissen?

Kijk je ook naar het programma 'Erfgenaam gezocht' van Axel Daeseleire? En vraag je je af hoe dat nu precies zit met verloren erfenissen?

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Het water staat de Vlaamse bedrijven aan de lippen

Onze Vlaamse bedrijven hebben het steeds moeilijker. De stijgende energiekost is voor velen de druppel die de emmer dreigt te doen overlopen.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Wat brengt het nieuwe jaar?

Hopelijk heb je de overgang van 2022 naar 2023 op een prettige manier beleefd en ben je vol frisse moed om het nieuwe jaar aan te vatten. Maar wat mogen we van 2023 verwachten? Het wereldwijd marktonderzoeksbureau Ipsos kijkt voor ons in de glazen bol.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Dementie wordt onze belangrijkste doodsoorzaak

Tussen al het feestelijk nieuws door toch dit opmerkelijke nieuwsfeit wat onze gezondheid betreft: dementie neemt intussen de trieste koppositie in van belangrijkste doodsoorzaak in ons land. Dit nieuws wordt gemeld door gezondheidsinstituut Sciensano.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Kunnen warmtenetwerken een oplossing bieden voor de energiecrisis?

De gasprijs daalt momenteel weer, maar het blijft zoeken naar alternatieven. Warmtenetwerken bijvoorbeeld, al lijken die nog niet echt door te breken. Maar waar gaat het eigenlijk om?

>> Lees verder Reageer

november 2022

Opgelet, hier komen de babyboomers!

Ook geboren tussen 1946 en 1965? Dan mag je jezelf een babyboomer noemen! Deze heterogene groep wordt steeds talrijker, al dringt dat nog niet altijd door tot de politiek en marketing. Hoog tijd dat daar verandering in komt...

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

50-plussers vormen binnenkort de meerderheid

Een vaak gehoorde klacht: de specifieke noden van de 50-plussers worden onvoldoende opgevolgd door de politici. Kortzichtig, want de generaties geboren voor 1967 vormen binnen enkele jaren de meerderheid van onze bevolking.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Hoe betrouwbaar is de politiek nog?

Heb jij ook geen vertrouwen meer in politici? Je bent niet de enige. De kloof met de burger is groter dan ooit, alle pogingen om ze te dichten ten spijt. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder maakt in zijn boek 'Wanhoop in de Wetstraat' een vlijmscherpe analyse van hoe politici vruchteloos proberen om naar onze gunsten te dingen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Klimaatneutrale voeding en dranken: kan dat?

 In de duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrie mikt Fevia (de vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie) op een verdere verlaging van de CO2-uitstoot van onze activiteiten en van het hele voedingssysteem. Over hoe we die ambities samen kunnen behalen, gingen tijdens een rondetafelgesprek twintig stakeholders met elkaar in dialoog. We noteerden tien relevante inzichten.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

4 trends voor de toekomst van voedselveiligheid

De voedselveiligheid staat in België hoog aangeschreven, met dank aan de dioxinecrisis van weleer. Ons land heeft op dat vlak internationaal een goede reputatie, maar hoe zit het met de toekomst? Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) ziet 4 belangrijke trends. Om even je aandacht te trekken: onder meer gele meelwormen zullen wellicht vaker op het bord (ook het jouwe?) belanden...

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Eén op de drie boomsoorten met uitsterven bedreigd!

Heel wat plantensoorten zijn intussen met uitsterven bedreigd. Gelukkig is er wereldwijd heel wat aandacht om dit probleem in kaart te brengen. Zo werkte de Plantentuin van Meise mee aan een wereldwijd onderzoek dat de bekende boomsoorten die dreigen te verdwijnen in kaart bracht. De boodschap mag duidelijk zijn: het is intussen vijf voor twaalf.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Bijtjes, nog naarstiger dan je denkt…

Vorige week hadden we het al over de bijen naar aanleiding van de Week van de Bij. Onze plantenkenner professor Marcel De Cleene houdt ook van de ze gevleugelde diertjes en gaat in deze aflevering verder in op hoe naarstig bijen wel zijn... Nog tot 25 september kan je de Gentse Wereld van Kina een boeiende tentoonstelling over wilde bijen gaan bezoeken.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Leren we niets uit de geschiedenis?

De oliecrisis uit de jaren '70, de recente oorlog in Oekraïne: pessimisten beweren weleens dat de mens niets uit de geschiedenis leert. De autoloze zondagen van weleer, de Oekraïners die nu op de vlucht slaan: het komt ons allemaal pijnlijk herkenbaar voor en brengt bij sommige kwalijke herinneringen naar boven. Maar we kunnen hier toch lessen uit trekken? Of is de mens gedoemd telkens weer dezelfde fouten te maken, met heel wat leed tot gevolg?

>> Lees verder Reageer

maart 2022

Wat kan jij doen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen?

De crisis in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. De beelden van lange wachtrijen Oekraïense vluchtelingen zijn indrukwekkend. Heel wat mensen voelen de nood opborrelen om te helpen waar ze kunnen. Intussen heeft federaal minister Mahdi een oproep gedaan met de campagne #PlekVrij om tijdelijke opvang voor de mensen te voorzien. Ook jouw stad of gemeente zal daarbij een belangrijke  rol krijgen. Wil je zelf ook je handen uit de mouwen steken en deze onfortuinlijke mensen een steuntje in de rug geven?

>> Lees verder Reageer

maart 2022

Hoe moeilijk heb jij het met de stijgende energieprijzen?

Ben je ook zo geschrokken van je laatste energiefactuur? Je bent zeker niet alleen! De laatste afrekening voor gas en elektriciteit samen was in Vlaanderen gemiddeld 36% hoger dan in december en er zijn gevallen bekend waarbij mensen een voorschotfactuur in de bus kregen die meer dan 300% (!) duurder dan de vorige was. Hoog tijd dat de overheid ingrijpt? Wat denk jij er over? Laat het ons zeker weten!

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Belgische chocolade wordt steeds duurzamer

Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct, meldt Fevia (de beroepsfederatie van de Belgische voedingsindustrie). Maar naast kwaliteit verwachten consumenten dat het product verder verduurzaamt. Daarom zette Choprabisco, de beroepsvereniging van de Belgische chocoladesector, samen met meer dan 60 andere organisaties, haar schouders onder het Beyond Chocolate initiatief voor de verduurzaming van de Belgische chocoladesector.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Wat komt er op je bord?

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft als doel de promotie van producten van bij ons. De campagne 'wat komt er op je bord?' die in het voorjaar 2020 werd gelanceerd bevatte het nodige educatieve materiaal om de leerlingen in de eerste twee jaar van het lager onderwijs vertrouwd te maken met voeding van eigen bodem. Nu is ook de tweede graad aan de beurt. Iets om samen met de kleinkinderen door te nemen en zelf ook wat bij te leren...

>> Lees verder Reageer

november 2021

3 voedingstrends in het postcoronatijdperk

Dat het coronavirus een stempel achterlaat op ons leven, is een understatement. Ook de manier waarop wij, als consument, met voeding omgaan is veranderd. Kiezen we in de winkel makkelijker voor verpakte voeding? En wat met e-commerce die de afgelopen jaren een flinke boost kreeg? Vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie Fevia laat een aantal experten van innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim aan het woord. Zij schetsen drie voedingstrends in het postcoronatijdperk.

>> Lees verder Reageer

september 2021

Export blijft de motor van onze voedingsindustrie

Corona heeft er op allerlei vlakken stevig ingehakt. Niet in het minst op onze bedrijven, en het is zaak om de draad snel weer op te pakken. De export is nu eenmaal de motor van onze industrie, weet men bij Fevia. De vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie geeft ons een blik op de toekomst. Meer dan ooit zullen onze bedrijven moeten mee zijn met de nieuwe ontwikkelingen om onze welvaart te blijven verzekeren, is de boodschap.

>> Lees verder Reageer

september 2021

Hoe denken jongeren over het pensioen?

Hoe denken jongeren over het pensioen? Is het een ver van hun bed show, of zijn ze er toch al mee bezig? Boujida Mohamed, masterstudent Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, doet er in het kader van zijn masterthesis onderzoek naar. Mogen we vragen om zijn enquête in dit verband te delen bij jullie kinderen en kleinkinderen?

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Onze voedingsbedrijven zien kosten uit de pan rijzen

De Belgische voedingsbedrijven zien hun kosten exploderen. Zullen we met zijn allen binnenkort de coronacrisis betalen? Econome Carole Dembour van Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) ziet bij bijna alle voedingsbedrijven in ons land een onverwachte stijging van de productiekosten. Wie zal dat betalen, is maar de vraag...

>> Lees verder Reageer

juli 2021

De wereldwijde gevolgen van corona

2020 en 2021 zullen de geschiedenis ingaan als die periode waarin corona ons in de ban had en heeft. Wat de gevolgen voor onze economie zullen zijn zal pas later - eens de storm geluwd is - volledig ingeschat kunnen worden. Lora Jones, Daniele Palumbo en David Brown deden op BBC News al een poging om een overzicht te bieden van de wereldwijde consequenties van deze ongeziene pandemie.

>> Lees verder Reageer

juni 2021

Kan de circulaire economie de wereld redden?

Is de circulaire economie weer een van die modieuze uitdrukkingen die trendwatchers graag in de mond nemen, of kan ze de planeet redden? Feit is dat de wereldbevolking blijft aangroeien maar de voorraden aan grondstoffen niet evenredig toenemen. De circulaire economie past dan ook perfect in de oproep naar ‘consuminderen’ in plaats van ‘consumeren’. De boodschap is duidelijk: door te recycleren en onze grondstoffen en goederen oordeelkundig een tweede leven te geven bewijzen we de planeet en onszelf een dienst.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Goedemorgen Nederland!

Onze Noorderburen komen soms kritisch maar goed geïnformeerd uit de hoek. Wie graag eens wil weten wat de Nederlanders denken over thema's als politiek, economie, media, misdaad en het Koningshuis maar ook het beleid rond corona en de daarbij horende maatregelen kan elke dag terecht bij Omroep Nederland. Het ochtendprogramma van Omroep WLN legt de pijnpunten van onze samenleving bloot en geeft de mening van experts weer.

>> Lees verder Reageer

december 2020

Belgische voedingsindustrie leidt omzetverlies van 4 miljard euro

Volgens Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, zijn 3 op 4 voedingsbedrijven vandaag getroffen door de coronacrisis. Tijdens de tweede golf zien de voedingsbedrijven hun omzet met gemiddeld 9% (vier miljard euro) dalen. Desondanks kan de voedingsindustrie volgens Fevia een motor zijn voor economisch herstel, mits ze daarvoor de broodnodige ondersteuning krijgt.

>> Lees verder Reageer

december 2020

Voedingsindustrie bindt strijd aan tegen verspilling

De Belgische voedingsindustrie gaat al actief jaren de strijd tegen voedselverspilling aan, meldt Fevia ((de federatie van de Belgische voedingsindustrie). Dit in reactie op een persbericht van Testaankoop waarbij de verantwoordelijkheid om oplossingen uit te werken rond verspilling bij de consument sterk bij de voedingsindustrie en de distributie wordt gelegd.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Oproep voor donaties voor een nieuwe ambulance in Congo

Artsen Zonder Vakantie blijft zich inzetten voor het lot van mensen op andere continenten. Zo lanceert deze organisatie een oproep om geld in te zamelen voor de aankoop van een ambulance in een Congolees ziekenhuis. De actie spitst zich toe op het Oost-Congolese Nyantende, waar de toestand ronduit schrijnend is.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Uit eigen huis: actueel (jeugd)boek 'Oma corona' van hoofdredacteur Stefaan Van Laere

Voor een auteur lopen de realiteit en de fictie vaak dooreen en reiken ze elkaar de hand. Zo inspireerde mijn werk als hoofdredacteur bij Seniorennet én de dwingende actualiteit mij tot de (jeugd)roman 'Oma corona'. Hoofdpersonage Svetlana is weliswaar al 92, maar actiever dan ooit op sociale media en bovendien een ijverig Skypegebruiker... Als Russische overlever van een Duits werkkamp in haar jeugdjaren toont ze in volle coronacrisis een taaie weerbaarheid waaruit de jeugd alleen maar lessen kan trekken.

>> Lees verder Reageer

april 2020

Inzamelactie laptops voor kansarme gezinnen van het basisonderwijs

Promobutler Infinity Foundation VZW gaat op zoek naar laptops en tablets die niet meer gebruikt worden. "We willen die in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs", zegt voorzitter Mark Lens. Een in coronatijden erg actuele oproep die we graag verspreiden...

>> Lees verder Reageer

april 2020

Tentoonstelling en boek over de Vlaamse voorjaarskoersen

Volg je de koers van nabij? Dan hebben we twee tips voor je. In de Sint-Pietersabdij in Gent loopt nog tot in juli de imposante tentoonstelling 'Heeren, vertrekt!' en uitgeverij Lannoo bundelde in het boek 'Onze Vlaamse koersen' de zes voorjaarsklassiekers van Flanders Classics.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Zeven Dagen van de Zorg

De Dag van de Zorg is de voorbije jaren uitgegroeid tot een Week van de Zorg. Talloze koepel- en andere organisaties zetten zeven dagen lang de zorg- en welzijnssector in de schijnwerpers. Dat doen ze door van maandag 9 tot en met zaterdag 14 maart rond bepaalde thema’s allerlei activiteiten en sensibiliserende acties te organiseren en op zondag 15 maart letterlijk de deuren op te zetten.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Op weg naar de 11,50 miljoen Belgen

Voor de cijfers van 2019 is het nog even wachten, maar in 2018 groeide de Belgische bevolking lichtjes aan met bijna een half procent. Dit lag in de lijn van de jaren voordien waardoor we op weg zijn naar 11,50 miljoen inwoners.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Het erfrecht van de langstlevende partner

De erfenisregels zijn sinds 1 september 2018 grondig gewijzigd en dat heeft ook invloed op het erfrecht van de langstlevende partner. Een van de minder bekende nieuwigheden is het “wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik”. Dat klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar je komt er alles over te weten in onze notaristip.

>> Lees verder Reageer

november 2019

Hoe is het gesteld met je financiële kennis? Zomeractie van VFB!

Aandelen brengen op lange termijn het meeste op. Zo kan je een zeer mooi extra spaarpotje aanleggen voor later. Nochtans zijn maar erg weinig Belgen met hun spaarcenten bezig. De belangrijkste reden waarom ze niet beleggen, is een gebrek aan financiële kennis. En daar tracht de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) iets aan te doen door kennis te delen en haar leden op de leiden tot goede beleggers.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Sommige politici blijven de ondernemers en de beurs tegenwerken

Zelfs de immer vriendelijke baas van de beurs van Brussel, Vincent Van Dessel, neemt het woord crimineel in de mond als hij het heeft over hoe sommige Belgische politici de ondernemers en de beurs blijven tegenwerken. 'België is klein en kwetsbaar. De speculatietaks was een waarschuwing. Met een meerwaardetaks op aandelen of een FTT (Financiële TransactieTaks) kan België zelf de eigen beurs vernietigen. Alle activiteiten zullen naar het buitenland verhuizen', zegt Vincent Van Dessel in een interview in De Beste Belegger, het magazine van VFB.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Sven Sterckx: Heel wat beleggers stoppen ermee

Sven Sterckx, voorzitter van de Vlaamse federatie van Beleggers (VFB), weet als geen ander wat er leeft bij beleggers. Danny Reweghs, directeur strategie bij Inside Beleggen, ging bij hem op de koffie in het vooruitzicht van de VFB-Dag van de Tips.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Beleggen in de groeilanden weer in trek

Na een lange periode van teleurstellende rendementen, is 2016 de ommekeer voor zowel groeilandaandelen als obligaties. We geloven het meest in de groeilanden als activaklasse, maar selectiviteit was nog nooit zo belangrijk, stelt Ken Van Weyenberge, Senior Investment Specialist-Asset Allocation bij Candriam Investors Group!

>> Lees verder Reageer

september 2016

België minder interessant voor investeringen in infrastructuur

België staat op de 18de plaats op de wereldranglijst voor aantrekkelijke markten om te investeren in infrastructuur. Dat werd bekendgemaakt door het Nederlandse ontwerp- en adviesbureau Arcadis. België is hiermee bij de minst gunstige markten van West-Europa: de meeste van de omliggende landen stijgen in de ranglijst.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document