Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Financiële zorgvragen

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Financiële zorgvragen

Aantal testamenten en zorgvolmachten stijgt

Belgen stellen steeds meer testamenten en zorgvolmachten op. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In de eerste zes maanden van 2023 registreerden de notariskantoren 38.735 testamenten, zo’n 10% meer dan in dezelfde periode in 2022. Het aantal zorgvolmachten steeg met bijna 27%.

>> Lees verder Reageer

september 2023

De notaris blijft een onmisbare vertrouwenspersoon bij erfenissen

Vroeg of laat krijgen we in ons leven allemaal weleens met een notaris te maken. Bij een erfenis bijvoorbeeld. Op die moeilijke momenten staat hij of zij klaar om je van A tot Z te begeleiden.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Het belang van een testament

Denken aan je nabestaanden na je dood: toegegeven, er zijn leukere dingen. Ongetwijfeld zullen ze verdriet hebben, maar je kan ze toch heel wat zorgen besparen door een testament op te maken.

>> Lees verder Reageer

april 2023

De registratie van een schenking

Overweeg je een belangrijke schenking te doen? Vergeet dan niet ze te registreren, want doe je dat niet dan zou dit bij je overlijden voor problemen kunnen zorgen.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Zaken die je vandaag kan regelen voor als het morgen niet meer lukt

Hopelijk ben je in goede gezondheid en heb je nog vele jaren voor je. Maar het kan geen kwaad om nu al vooruitziend te zijn en je financiële zaken voor later te regelen.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Geef jezelf een financiële boost van minstens € 670 per maand!

Een woning delen heeft tal van voordelen. Het is een wapen tegen eenzaamheid, je kunt de huishoudelijke taken delen en, mooi meegenomen, er is ook nog een prachtige financiële bonus. Door een woning met iemand te delen kan je minstens 670 euro per maand besparen. Een niet te versmaden extra budget dat je eigen inzicht kunt besteden aan jezelf, het onderhoud van je woning, als appeltje voor de dorst of om gewoon eens gek mee te doen...

>> Lees verder Reageer

januari 2021

Als je later niet meer helder kan denken: zorgvolmacht biedt zekerheid

Sinds 2014 kan je met een zorgvolmacht bepalen wie je vermogen zal beheren als jij dat niet meer kan. Ondertussen zijn er al meer dan 100.000 Belgen die zo’n zorgvolmacht hebben laten opstellen. Sinds 1 maart biedt de zorgvolmacht nog meer zekerheid: nu kan je ook al op voorhand vastleggen in welk rust- of verzorgingstehuis je wilt verblijven en wie je mag verzorgen. Zo vermijd je dat iemand anders die keuzes voor jou maakt.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

Wat als je ouder geen besef meer heeft van de waarde van geld?

Als je merkt dat je ouder wel érg kwistig omgaat met zijn of haar geld en er niet bij stilstaat of een bankbiljet nu 20 of 200 euro waard is, doe je er waarschijnlijk goed aan een bewind te overwegen. Erenotaris Johan Verstraete en fiscalist Rik Deblauwe leggen uit hoe je te werk moet gaan.

>> Lees verder Reageer

augustus 2017

Wat als je je ouder in huis neemt en financiële steun vraagt?

Als je je zorgbehoevende ouder in huis neemt, zijn er naast praktische zaken, ook heel wat financiële zaken die je maar beter goed regelt. De dagelijkse verzorging brengt een financiële last voor jou mee, maar kan je bijvoorbeeld steun vragen aan je broers en zussen? Verandert er iets aan de erfenis? Is een verzorgingscontract een goede oplossing? Erenotaris Johan Verstraete en fiscalist Rik Deblauwe formuleren een antwoord op deze en andere vragen.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Wat als je ouder onder bewind is geplaatst en nog iets wil schenken?

Een schenking doen als je onder bewind bent geplaatst omdat je niet meer gezond van geest bent, was vroeger onmogelijk. De nieuwe wet maakt dat nu wel mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo kan de bewindvoerder aan de vrederechter een machtiging vragen om een schenking te doen. Vrederechter Ingrid Verstringe legt de gang van zaken uit als je ouder al dan niet gezond van geest is.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Wat als je kind zelfstandig wilt blijven, maar geen geld kan beheren?

Welke oplossingen zijn er als je zorgenkind om de een of de andere reden niet zelf z'n geldzaken kan beheren, maar toch zelfstandig wilt blijven? Vrederechter Ingrid Verstringe en private banker Karl Ruts overlopen de opties.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

Wat als je zorgenkind niet zelf zijn vermogen kan beheren?

Als jij zorg draagt voor een hulpbehoevend kind, dan regel je waarschijnlijk ook zijn of haar geldzaken. Om ervoor te zorgen dat het vermogen van je kind ook goed beheerd wordt nadat jij er niet meer bent, zijn er een aantal zaken die je nu al kan in orde brengen. Erenotaris Johan Verstraete zet enkele mogelijkheden op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

Wat als je eerder overlijdt dan je zorgenkind?

Wie de zorg voor een hulpbehoevend kind op zich neemt, gaat vaak tot het uiterste om hem of haar zoveel mogelijk te helpen. Maar wie zal zich over je kind ontfermen zodra jij er niet meer bent? Erenotaris Johan Verstraete en fiscalist Rik Deblauwe geven meer inzicht in de zaken die je op voorhand al kan regelen.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Wat als je bent aangesteld als bewindvoerder van je partner?

Als je partner niet meer in staat is om zijn of haar eigen geldzaken te beheren, kan je je laten benoemen tot bewindvoerder. Bij belangrijke uitgaven moet de bewindvoerder echter vaak eerst toestemming vragen aan de vrederechter, wat vervelend is voor de partner die nog perfect gezond van geest is. Vrederechter Ingrid Verstringe licht toe dat een gerechtelijke indeplaatsstelling een betere keuze is om dat te vermijden.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

Wat als je vreest dat je zorgenkind later zijn erfdeel erdoor zal jagen?

Veel ouders willen hun kinderen een mooi extraatje nalaten als ze er niet meer zijn. Ze willen natuurlijk niet dat die zuurverdiende spaarcenten in een mum van tijd uitgegeven worden aan onbenulligheden. Private banker Karl Ruts licht toe wat je als ouder kan doen om te vermijden dat je zorgenkind er op korte termijn zijn erfdeel doorjaagt.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Wat als je later niet meer helder kan denken?

Het is niet prettig om stil te staan bij eventuele negatieve gevolgen van ouder worden. Toch is het verstandig om tijdig te overwegen wat er bijvoorbeeld met je vermogen zal gebeuren voor het geval je op oudere leeftijd niet meer helder kunt denken. Erenotaris Johan Verstraete geeft meer informatie over de voorzorgvolmacht.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Wat als je je zorgbehoevende ouder bij jou in huis neemt?

Als je je hulpbehoevende ouder in huis neemt om de zorg (gedeeltelijk) op jou te nemen, is het belangrijk dat je rekening houdt met een heleboel financiële en fiscale vraagstukken. Moet je bijvoorbeeld zelf voor alle kosten opdraaien, of kan je steun vragen aan broers en zussen? Om misverstanden te vermijden is het aangewezen een zorgovereenkomst op te stellen. Erenotaris Johan Verstraete en fiscalist Rik Deblauwe geven tekst en uitleg.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Wat als je ouder niet meer alleen kan wonen, maar dat zelf niet inziet?

Dat je ouder niet staat te springen om zijn of haar vertrouwde omgeving achter te laten om in een woon- zorgcentrum te gaan wonen, begrijp je vast. Maar soms is het voor zijn of haar welzijn en veiligheid wel de beste keuze. Hoe lang de wachtlijst is voor jouw ouder, hangt af van de graad van zelfredzaamheid. Om dat te meten, hanteren de WZC's de KATZ-schaal. Private banker Karl Ruts geeft duiding.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Wat als je ouder de opname in een zorginstelling niet zelf kan betalen?

Je ouder zou het beste opgenomen worden in een zorginstelling, maar enkel met zijn of haar pensioen en eigen middelen zal dat niet lukken. Ben jij als kind dan verplicht om financieel bij te springen? Welke gevolgen heeft dat voor jouw belastingen? En wat kan het OCMW doen? Erenotaris Johan Verstraete en fiscalist Rik Deblauwe geven een antwoord op deze vragen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Wat als je vreest dat je pensioen later ontoereikend zal zijn?

Tegenwoordig is de kans groot dat je niet enkel op je pensioen zal kunnen rekenen om bijvoorbeeld een comfortabel verblijf in een woonzorgcentrum te kunnen betalen. Het is dus belangrijk dat je een financieel toekomstplan opstelt, zodat je kan inschatten hoeveel je nog nodig zal hebben van je eigen middelen. Financial planner Jo Stremersch licht toe hoe je daaraan begint.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Wat als je kind schulden maakt?

De dagelijkse verzorging van een zorgbehoevend kind of een dementerende ouder vergt vaak veel van jou als mantelzorger. Maar sta je ook stil bij complexe financiële of juridische vraagstukken die zich kunnen stellen? Ingrid Stevens wil met haar boek ‘Financiële zorgvragen, in goede en kwade dagen’ het delicate onderwerp van geld bespreekbaar maken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Lees hier het eerste artikel uit de reeks ‘Financiële zorgvragen’.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document