Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Geld & Werk

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Geld & Werk

Wat verandert er in 2024 in de vastgoedwereld?

Nieuw jaar, nieuwe spelregels. Op de menukaart voor 2024: veel nieuwe fiscale regels en wijzigingen die zich vooral laten voelen in de vastgoedwereld. Voor het Brusselse Gewest vallen vooral de nieuwe regels voor schenkingen en erfenissen voor feitelijk samenwonende koppels op. Notaris.be geeft je een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden. 

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Hoe gevaarlijk is een zelfgeschreven testament?

Een testament is een handig middel om te beslissen wat na je overlijden met je goederen moet gebeuren. Je kan kiezen om je testament bij de notaris te laten opstellen, via een zogenaamd ‘notarieel’ testament. Of je kan kiezen om – mits naleving van vormvereisten – zelf je testament te schrijven. Dat laatste is echter niet zonder risico’s.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Investeren in de woning van je samenwonende partner

Ben je van plan te investeren in de woning van je samenwonende partner? Dat siert je, maar denk goed na. Zo is het raadzaam om uitdrukkelijke afspraken te maken want je weet nooit wat de toekomst brengt.

>> Lees verder Reageer

november 2023

De gevaren van een zelfgeschreven testament

Wil je zelf je testament schrijven? Dat is perfect mogelijk. Toch liggen enkele gevaren om de hoek.

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Al gedacht aan ethisch beleggen?

We willen allemaal dat ons geld rendeert. Maar ook het hart spreekt mee. Heb je al gedacht aan ethisch beleggen?

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Welke kosten bij de aankoop van een woning?

Wanneer je een woning koopt, moet je niet alleen rekening houden met de prijs van de woning, maar ook met de bijkomende kosten. In de volksmond is vaak sprake van de zogenaamde ‘notariskosten’. Een wat misleidende term, want voor het grootste deel gaat het om belastingen die de notaris doorstort naar de overheid. 

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Beleggen zonder risico: mythe of mogelijkheid?

We dromen er wellicht allemaal van om slapend rijk te worden, maar blijken bij het ontwaken nog altijd niet te kunnen rentenieren... Maar hoe realistisch is het om ook met kleine bedragen succesvol te kunnen beleggen zonder risico's?

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Samenwonen versus getrouwd zijn: wat als je samen een huis koopt?

Af en toe hoor je wel eens dat een huis kopen wanneer je al getrouwd bent “voordeliger” zou zijn naar later toe. We kunnen alvast één misverstand uit de wereld helpen: een huis kopen kan je perfect veilig doen als samenwonenden. Maar het klopt wel dat de regels er wat anders uitzien? We bekijken de verschillende scenario’s.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Bouwgrond wordt schaarser en duurder

Pech voor wie wil bouwen: de grond wordt steeds schaarser, en bijgevolg ook duurder.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Hoe je geld verstandig beleggen?

Moet je door stijgende levenskosten helaas ook geregeld je spaarcenten aanspreken? Dan is het zeker van belang je geld te laten renderen. We nemen de belangrijkste beleggingsproducten kritisch onder de loep.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Successieplanning draait niet altijd rond geld

Heb jij je 'zaakjes' voor later al geregeld, wanneer je er niet meer bent? Misschien toch maar beter doen, want je kan er je nabestaanden heel wat problemen mee besparen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Minder woningen verkocht

In de eerste zes maanden van dit jaar was het minder druk op onze vastgoedmarkt. Vooral in Vlaanderen, met -5,9% minder transacties in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2022. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. 

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Online een woning (ver)kopen via Biddit

Wil je een woning kopen of verkopen? Naast een immokantoor blijft de notaris een belangrijk kanaal. De vroegere openbare verkoop in een dorpscafé wordt steeds meer vervangen door het online platform Biddit. Hoe werkt het en wat kost het? In dit artikel lees je er alles over.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Moet je een erfenis aanvaarden?

Na een overlijden van een dierbare komen er heel wat praktische beslommeringen op je af. Zoals bijvoorbeeld een erfenis. Moet je die aanvaarden als je twijfelt over de financiële situatie van de overledene? Notaris.be vertelt er ons meer over.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Is het interessant om in edelmetalen te beleggen?

Heb je wat geld over waarmee je succesvol en risicoloos wil beleggen? Is het interessant om dat (deels) in edelmetalen te doen? We zetten de pro's en contra's op een rijtje en vergelijken ook met andere investeringsproducten.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Wat is een reservataire erfgenaam?

Al gehoord van een 'reservataire erfgenaam'? Dit houdt in dat je bepaalde personen extra wil beschermen. In dit artikel lees je hoe je dit kan doen.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Wat verandert er bij de notaris vanaf 1 januari?

Vanaf 1 januari 2023 verandert er het een en ander bij het notariaat. Zo onder meer - niet onbelangrijk voor de portemonnee - een verlaging van de erelonen bij de aankoop van een woning.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Zeg es notaris: notaris.be heeft zijn eigen podcast

Rond het notariaat hangt soms (ten onrechte) een sfeer van oubolligheid. Niets is minder waar. Notaris.be is mee met de moderne tijd en pakt uit met een eigen podcast.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Hoe een beleggingsportefeuille opbouwen

Zoek je ook naar manieren om je inkomen of je pensioen wat aan te vullen? Beleggen kan een oplossing bieden, maar hoe hieraan te beginnen?

>> Lees verder Reageer

november 2022

Hoe hoog zijn de successierechten in rechte lijn?

Denken aan je testament doet niemand graag, maar toch kan het heel wat ellende na je dood vermijden. Maar hoe hoog zijn nu de successierechten in rechte lijn? Notaris.be somt het even voor ons op.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Kan ik mijn testament nog wijzigen?

Wellicht heb je - vooruitziend als je bent - al een testament gemaakt. Maar wat als je toestand of je inzichten gewijzigd zijn? Geen nood, je kan een testament eenvoudig wijzigen.

>> Lees verder Reageer

november 2022

De tien geboden van de gewaarschuwde belegger

Wat kunnen we doen om ons zuur verdiende geld meer te laten opbrengen? Beleggen is een optie, maar hoe begin je daaraan? Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er 10 waard, vandaar deze 10 geboden van de Vlaamse Federatie van Beleggers.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Meest kwetsbare personen hebben het financieel steeds moeilijker

Wordt onze welvaartsstaat bedreigd? De cijfers van het Belgische statistiekbureau Stabel zijn alvast onrustwekkend. Zo steeg in tweede kwartaal van 2022 het aantal mensen in nood met ruim 5% en moeten we met zijn allen steeds meer op de kleintjes letten. En dit lijkt nog maar het topje van de ijsberg.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Wordt een eigen huis stilaan onbetaalbaar?

Wordt een huis kopen stilaan onbetaalbaar? De cijfers van statistiekbureau Statbel zijn alvast weinig bemoedigend. In vergelijking met vorig jaar steeg de prijs voor een huis gemiddeld met 25.000 euro. Wie kan dat nog betalen?

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Steeds meer Belgen sluiten een zorgvolmacht af

In ons land werden al 25.000 zorgvolmachten afgesloten. Het is een manier om vooruit naar de tijd dat je niet meer voor jezelf kan instaan en zo je omgeving te ontlasten.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Wordt een eigen woning onbetaalbaar?

In ons land is ongeveer 72% van de huishoudens (en dat kan ook een single zijn) eigenaar van zijn of haar woonst. Op zich een goede investering voor de toekomst, maar zal dit voor komende generaties nog betaalbaar zijn? Nieuwe formules zoals het zogenaamde 'splitskopen' zien intussen het levenslicht.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Al van ‘erfenisbejaging’ of ‘captatie' gehoord?

Al van ‘erfenisbejaging’ of ‘captatie' gehoord? Ik eerlijk gezegd niet. Een lezer die anoniem wenst te blijven legt het ons uit. Met dank voor de tip!

>> Lees verder Reageer

september 2022

Waarom een testament opstellen bij de notaris?

Niemand doet het graag maar je kan er toch maar beter tijdig aan denken. We hebben het over het opstellen van een testament, de manier om je nabestaanden later heel wat kopzorgen te besparen. Notaris.be geeft in deze korte video mee hoe een notaris je hierbij kan helpen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Wat te doen bij het overlijden van een van je ouders

Wanneer je vader of moeder overlijdt, zorgt dat voor heel wat verdriet. En ook het nodige geloop in verband met de begrafenis, de erfenis en nog zoveel meer. Wellicht zit je ook met heel wat vragen, zoals: moet ik instaan voor de betaling van de huur van de woning en andere kosten of leningen die nog verder lopen?

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Betalen over de grens

Herinner je je de tijd dat we telkens we over de grens gingen we in een andere munt moesten betalen? Gelukkig kunnen we nu met de euro in heel wat landen terecht en bespaart het ons heel wat hoofdbrekens omdat we geld moesten wisselen. Toch is betalen in het buitenland niet altijd even eenvoudig. Deze tips kunnen je helpen om zorgeloos op reis te vertrekken.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Erven in het buitenland: waar moet je op letten?

Jaarlijks worden ongeveer 450.000 nalatenschappen verdeeld met een internationaal karakter. Internationale nalatenschappen zijn niet altijd een eenvoudige zaak. Wat als de persoon van wie je erft al een aantal jaren in het buitenland woonde wanneer hij of zij stierf? Welke regels spelen dan? Notaris.be legt het ons uit.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Waarom nadenken over een zorgvolmacht

Alleen al in 2021 werden er in ons land ruim 68.000 zorgvolmachten geregistreerd. Anticiperen op de dag dat het niet meer lukt en voorzorgen nemen, zit duidelijk in de lift. En terecht, want een zorgvolmacht opstellen bij de notaris heeft ontegensprekelijk veel voordelen. Notaris.be zet de belangrijkste op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Successieplanning draait niet enkel om geld

Nadenken over wat er met je vermogen na je overlijden gebeurt is misschien niet leuk, maar wel noodzakelijk. Het draait hierbij trouwens niet alleen om centen. De voornaamste insteek om je nalatenschap goed te beheren is nog altijd simpel: je alles goed regelen zodat je je nabestaanden heel wat zorgen bespaart.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

De zin en onzin van ethisch beleggen

Is voor jou bij een belegging alleen de winst belangrijk, dan hoef je dit artikel niet te lezen. Maar intussen wint het zogenaamd ethisch beleggen steeds meer veld. Dit houdt in dat je niet enkel kijkt naar de winst die je investering oplevert, maar ook naar de morele waarden van het bedrijf waaraan je je centen toevertrouwt. Maar is een belegging die je als ethisch beschouwt dat ook echt?

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Kiezen voor duurzaam investeren

De bedoeling van een investering is uiteraard dat je rendement hebt. Toch wint het zogenaamde duurzaam investeren steeds meer veld. Dit houdt in dat je niet zomaar zomaar welke belegging uitzoekt, maar dat die ook op ethisch en maatschappelijk vlak verantwoord moet zijn. En nee, het is zeker niet zo dat je rendement dan altijd minder hoog zal zijn, integendeel zelfs...

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Vastgoed blijft scoren

In het eerste kwartaal van 2022 zit de prijs voor een huis nog steeds in de lift, daar waar de verkoop van appartementen op hetzelfde niveau blijft. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De cijferanalyse toont ook aan dat het prijsverschil tussen een bestaand en een nieuwbouwappartement in 2021 kleiner was dan de jaren voorheen.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Geld overschrijven naar een zogezegd ‘veilige rekening’? Niet doen!

Krijg je ook van die berichten die je met aandrang vragen om door te klikken naar wat op het eerste gezicht je bank lijkt? Vooral niet op ingaan, is de boodschap. Je bankinstelling zal op deze manier nooit naar je gegevens vragen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je slachtoffer wordt van zogenaamde kluisrekeningfraude en dat je rekening zal geplunderd worden. Febelfin, de vertegenwoordiger van de financiële instellingen, waarschuwt voor deze vorm van fraude.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Overweeg je te renoveren?

Een woning is je beste investering, wordt beweerd. Dat klopt ook, maar er zitten addertjes onder het gras. Zo moet je zeker aandacht hebben voor de energiewaarde van je huis of appartement en dit zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Het energieprestatiecertificaat (EPC) is nodig bij de verkoop van je woning en je besteedt dan ook best de nodige aandacht aan de energiewaarde. Renoveren kost uiteraard geld, maar wellicht kan je beroep doen op financiële steunmaatregelen.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Tip om eenvoudig energie te besparen

Schrik je elke maand opnieuw wanneer de rekeningen voor energie in de bus vallen? Het ziet er niet naar uit dat deze factuur snel zal dalen, integendeel zelfs. Met deze eenvoudige tips kan je je woning energiezuiniger maken en zo de bittere pil wat verzachten. Sommige tips vergen een investering, maar het is zeker de moeite waard om dit op zijn minst te overwegen.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Beleggen in antieke sieraden

Ben je ook een liefhebber van oude sieraden? Ze kunnen niet alleen mooi zijn en een duidelijke functie hebben, maar het is ook een goede belegging. Wereldwijd gaan steeds meer mensen op zoek naar antieke juwelen, en wie goed zoekt kan hier een mooie investering mee doen. De waarde stijgt alleen maar, dus als je er in je kluis hebt kan je ze beter even laten schatten en wellicht wachten op nog meer rendement.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Heb je hulp nodig bij digitaal bankieren?

Heb je het moeilijk met digitaal bankieren, of ken je iemand die daarmee worstelt? Je bent lang niet de enige! Om er voor te zorgen dat ook mensen met mindere digitale vaardigheden toch hun betalingen kunnen blijven uitvoeren werd de Universele Bankdienst (UBD) opgericht. Dit pakket maakt het de consument mogelijk om toch een manuele verrichtingen zoals overschrijvingen op papier te blijven uitvoeren.

>> Lees verder Reageer

maart 2022

6 redenen om naar de notaris te gaan voor een erfovereenkomst

Erfenissen kunnen een familie dichter bij elkaar brengen, maar een erfenis kan ook een bron van conflict zijn tussen erfgenamen. Misverstanden en discussies over het verleden duiken plots op. Verwijten worden naar elkaars hoofd geslingerd. Notarissen maken het vaak genoeg mee. Sinds 2018 hebben ouders en kinderen de mogelijkheid om een erfovereenkomst te sluiten. Juist met de bedoeling toekomstige ruzies te vermijden. Wij geven je 6 redenen om zo’n overeenkomst te overwegen.

>> Lees verder Reageer

februari 2022

Je woning verkopen in 2022? Bekijk even je EPC!

Ben je van plan om je woning te verkopen in 2022? Dan moet je de koper van de woning een EPC overhandigen die opgemaakt is in zijn ‘nieuwe vorm’. Vanaf 2019 werden de EPC immers in een nieuw jasje gestoken, om de kopers beter informeren over de energiezuinigheid van de aangekochte woning. Notaris.be vertelt er ons meer over.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Blijft immo een goede investering?

Je kent wel het spreekwoord van de Belg en de baksteen. Feit is dat in 2021 het aantal immotransacties in Vlaanderen met 14% steeg. Notaris.be zet de cijfers voor vorig jaar even op een rijtje. Dit mag duidelijk zijn: we geloven nog altijd in vastgoed als een solide vorm van beleggen. Opmerkelijk is ook dat het aandeel van de jongere kopers afneemt.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Hoe wordt de goudprijs bepaald?

We gaan ons niet mengen in de discussie of het al dan niet interessant is om in goud te beleggen. De goudprijs maakt nu eenmaal gekke sprongen, maar om te beginnen is het van belang om te weten hoe de prijs van goud bepaald wordt. En dat blijkt nog niet zo simpel te zijn...

>> Lees verder Reageer

januari 2022

5 tips voor wie een schenking overweegt

Pakjes. Wie houdt er niet van? In de aanloop naar een nieuw jaar overwegen sommige ouders om net iets meer te geven dan een pakje. Ze beslissen om een schenking te doen. Schenken is meer dan gewoon ‘geld geven’. Notaris.be maakte een lijst van vijf belangrijke tips op voor wie de stap wil zetten.

>> Lees verder Reageer

december 2021

De nieuwe registratietarieven in 5 vragen

Ben je van plan om volgend jaar vastgoed te kopen in het Vlaams Gewest? Dan zal de registratiebelasting er voor jou anders uitzien. Wat verandert er nu concreet? Notaris.be geeft het antwoord op de vijf belangrijkste vragen.  

>> Lees verder Reageer

december 2021

De voordelen van een restlegaat

Heb je al gehoord van een ‘restlegaat’? Dat is testament waarin je twee begunstigden aanduidt. De eerste begunstigde krijgt het legaat en wat overblijft gaat naar de twee begunstigde! De uitwerking van zo’n restlegaat verloopt dus in twee stappen. Op fiscaal vlak kan het werken met een restlegaat voordelen hebben. Onze notaris legt het allemaal uit in onze nieuwste notaristip.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Van plan om een huis te kopen met je samenwonende partner?

Ben je van plan om met je samenwonende partner een woning te kopen? Dan kan je maar beter een notaris raadplegen. Hij of zij is de aangewezen persoon om je doorheen de noodzakelijke papierwinkel te helpen. Ben je van plan om later nog te trouwen? Vraag dan zeker naar de zogenaamde anticipatieve inbreng.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Beleggen in goud

Investeren in goud blijft voor velen een aantrekkelijke optie. Voor je dit overweegt moet je goed beseffen dat je zoals bij alle beleggingen dit maar mag doen met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt. En nee, je hoeft niet meteen een goudstaaf van 1 kilogram aan te schaffen. Het kan al vanaf één gram. In deze aflevering geven we graag enkele begrippen mee die ook als weetje interessant zijn.

>> Lees verder Reageer

oktober 2021

Vastgoed aan de kust steeds meer in trek

Wil je je geld laten renderen? Vastgoed blijft een goede manier om te investeren. De aankoop van een appartement of woning aan de kust is hierbij zeker het overwegen waard, leert ons de Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat. Steeds meer mensen kopen daar een (tweede) stek en kunnen zo het nuttige aan het aangename paren.

>> Lees verder Reageer

oktober 2021

Facebook Live over erven en schenken

Zit je met vragen over erfenissen en schenkingen? De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) organiseert op vrijdag 29 oktober om 13 uur een Facebook Live. Je kan vooraf je vragen al doorgeven, en Radio 2-journalist Sven Pichal en notaris Joni Soutaer zullen proberen er een antwoord op te geven.

>> Lees verder Reageer

oktober 2021

Steeds meer Belgen verwerpen een erfenis

De voorbije 12 maanden hebben ruim 46.000 Belgen een erfenis zonder kosten verworpen voor een notaris om te vermijden dat ze de schulden van de overledene zouden moeten betalen. Dat aantal stijgt. Maandelijks zijn er nu 3.851 Belgen die een nalatenschap verwerpen om te verhinderen dat ze opdraaien voor de schulden van de overleden persoon.

>> Lees verder Reageer

september 2021

Wanneer geld een last wordt...

Na een leven van (hard) werken heb je een financieel appeltje voor de dorst opzij staan en is het nu tijd om van je zuurverdiende geld te genieten. Of je wil je (klein)kinderen een leuke erfenis nalaten. Maar hoe kan je je centen beter laten renderen? Een klassieke spaarrekening brengt nog nauwelijks iets op, en wellicht ben je niet bereid om risicovol te gaan beleggen. Hoe kan je dan wel je geld doen opbrengen? We zetten de voornaamste manieren op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

september 2021

Vastgoed schenken? Dat doe je in schijfjes!

Wat met je woning na je dood? Een van de mogelijkheid om je zaken financieel te regelen is een schenking bij leven te doen. Maar ook hier schuilen een aantal addertjes onder het gras. Om alle problemen nadien te vermijden ga je best langs bij je notaris.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Alles over schenken

Een van de voornaamste bekommernissen van senioren is hun financieel welzijn en het regelen van hun nalatenschap. Een van de mogelijkheden is om tijdens je leven een schenking te doen aan je nabestaanden. Maar hoe doe je dat precies, en wat kost het? We gingen te rade bij notaris.be. Dit mag duidelijk zijn: de notaris blijft je centrale aanspreekpunt wanneer het gaat over erfenissen en hoe deze optimaal te regelen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Wat bepaalt de prijs van goud?

Sommige senioren zitten er (redelijk) warmpjes in. Een van de manieren om je geld te laten renderen is een goede belegging te plaatsen. Hoe interessant is het om dit in goud te doen? Om dit te weten is enige kennis onontbeerlijk. Vandaar deze opsomming van de factoren die de goudprijs bepalen. Eén tip is allesoverheersend: beleggen mag je maar doen met geld dat je niet meteen nodig hebt.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Brochure 'Een testament opstellen' in een nieuw jasje

Heb je nog altijd geen testament opgesteld? Voor je gemoedsrust is het wellicht beter dat je dit toch maar doet. Je vermijdt er na je overlijden heel wat problemen mee. Notaris.be heeft een vernieuwde brochure klaar waarin je meer verneemt over hoe een testament te maken.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Opgelet voor namaakjuwelen!

Het zal wel eigen zijn aan de mens dat wanneer er geld mee gemoeid is het gevaar op bedrog al meteen om het hoekje loert.Dat geldt eveneens voor de wereld van de antieke juwelen, waar het bijzonder uitkijken is of het bewuste juweel dat je als authentiek verkocht wordt wel degelijk echt is. al mag de grens tussen wat een origineel antiek juweel en een vervalsing of imitatie is vaak heel erg klein genoemd worden.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Eerste helft 2021: 30% meer vastgoedtransacties

De vastgoedactiviteit in ons land blijft hoog. In de eerste zes maanden van het jaar steeg het aantal vastgoedtransacties met iets meer dan 30% tegenover dezelfde periode in 2020 en net geen 17% t.o.v. 2019. Vooral in Vlaanderen en Wallonië waren kopers bijzonder actief. Dit leidde tot prijsstijgingen die weliswaar minder sterk waren dan in onze buurlanden, meldt notaris.be.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Benadeel ik mijn kinderen uit een vorige relatie als ik in het huwelijksbootje stap?

Nieuw samengestelde gezinnen zijn intussen eerder regel dan uitzondering geworden. 50-plussers zetten meer dan ooit de stap naar een nieuwe relatie of huwelijk, maar dat heeft natuurlijk een aantal consequenties. Wat met de kinderen uit je vorige relatie? Die wil je uiteraard niet benadelen, en notaris.be heeft een infobrochure samengesteld om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Investeren in goudstaven

Investeren in goud blijft (uiteraard voor wie er het geld voor heeft) een optie die zeker het overwegen waard is. Goud is nog altijd een solide belegging waarvan geweten is dat ze op termijn steeds vruchten afwerpt. Dit op voorwaarde dat je goud inkoopt op een moment dat de goudprijs voldoende laag staat. Voor doorwinterde investeerders is goud hoe dan ook een essentieel onderdeel van de beleggingsportefeuille.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Munten verzamelen

Verzamel jij ook munten, of ben je het van plan? Het kan een interessante hobby zijn waaraan je veel plezier zal beleven. Maar enige kennis is vereist want er is veel namaak op de markt. Wie het goed aan boord legt en zorgvuldig de juiste exemplaren kiest, kan van een verzameling munten een solide belegging maken.

>> Lees verder Reageer

juni 2021

Zelf je testament opstellen? Laat het registreren door een notariskantoor!

Zelf je testament opstellen kan zonder problemen. Het is geen verplichting, maar toch kan je het beter bij de notaris laten registreren. Zo weet je dat het in veilige handen is en bespaar je je nakomelingen heel wat kopzorgen. Het testament is dan meteen geregistreerd en kan na je overlijden probleemloos teruggevonden worden.

>> Lees verder Reageer

juni 2021

Eigenaars tweede verblijven hekelen ongelijke fiscale behandeling in kustgemeenten

Veel eigenaars van tweede verblijven ontvingen recent hun aanslagbiljet voor de gemeentebelasting op hun tweede verblijf. In De Panne, Knokke-Heist, Koksijde en Middelkerke starten steeds meer eigenaars een bezwaarprocedure tegen die belasting. Zij stappen, na de verwerping van hun bezwaar door de gemeente, ook talrijker naar de rechtbank. De drempel daarvoor is veel lager geworden sinds TWERES, de belangenvereniging van de tweedeverblijvers, op haar website een online loket heeft ingericht.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

Alles wat je over goud wil weten (deel 2)

In deze tweede bijdrage over goud sommen we graag wat leuke weetjes op. Kwestie dat je er kan mee uitpakken op feestjes. En uiteraard kan het ook van nut zijn als je overweegt om te investeren in goud of te beleggen in goud.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

1 jaar corona: aantal testamenten daalt met 8%

De coronacrisis leidde niet tot meer testamenten. Dat blijkt uit de Familiebarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Tijdens de semilockdown in de lente van 2020 daalde de activiteit in de notariskantoren. In de zomermaanden volgde voor de meeste akten een inhaalbeweging, maar voor testamenten was dit niet het geval.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Alles over investeren in rotatieparkings

Wie het woord “investering” hoort, denkt waarschijnlijk niet direct aan investeren in rotatieparkings. Maar in de eerste plaats aan geld. Er bestaan ook andere investeringen. Investeringen in tijd bijvoorbeeld. Wie zich goed informeert over alternatieve investeringsproducten is een stapje voor op de rest.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

Vastgoedprijzen in de Vlaamse provinciehoofdsteden in de lift

De Belg wordt met een baksteen in de maag geboren, zegt de volksmond. Dat wordt echter steeds moeilijker, want in 2020 stegen de prijzen voor de aankoop van een woning en een appartement in Vlaanderen met respectievelijk 6,7 en 7%. Opvallend is ook de vaststelling dat jongeren het steeds moeilijker hebben om een eigen woning te verwerven.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

21% minder huwelijken in 2020

In 2020 daalde het aantal huwelijkscontracten met -21% tegenover 2019. Dat blijkt uit de Familiebarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Een mogelijke verklaring is dat corona in 2020 de trouwplannen van veel koppels in de war stuurde. Een huwelijk uitstellen is sowieso niet leuk, maar dat uitstel heeft ook gevolgen voor de bescherming van de partners.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

De 9 meest gestelde vragen rond een investering in hotelvastgoed

Investeren in vastgoed is, ook in coronatijden, een van de meest solide beleggingen. Maar vaak schrikken mensen terug voor de opvolging en het beheer ervan. Door dit in handen te geven van een specialist kan je op beide oren slapen. Alysee mag zich een pionier noemen op het vlak van hotelvastgoed en helpt je om je vermogen te laten renderen. We in dit artikel graag de verschillende stappen op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

Is investeren in zilver interessant?

Je las het misschien ook al ergens: de prijs van zilver zit in de lift. Maar moet je daarom meteen naar je kast hollen en je zilver verkopen? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Meestal hechten we sentimentele waarde aan ons zilverwerk, en alles staat of valt natuurlijk met het zilvergehalte. Misschien toch maar gewoon van je zilver genieten?

>> Lees verder Reageer

februari 2021

Wel of niet in goud investeren?

Is investeren in goud wel of niet de moeite waard? Dat laten we liever aan experts over, maar graag geven we een aantal redenen mee die je zouden kunnen doen overwegen om in dit edelmetaal te beleggen. Zoals altijd geldt maar één motto: investeren doe je maar met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt, en je moet ook bereid zijn om verlies te incasseren...

>> Lees verder Reageer

januari 2021

Ook in coronatijden blijft de Belg vastgoed schenken

Tijdens de eerste coronagolf viel het aantal schenkingen van vastgoed fel terug. De laatste maanden is er een sterke inhaalbeweging: de Belg schenkt weer meer onroerende goederen, in welke regio hij ook woont. Het is een interessante vorm van successieplanning, zeker nu de schenkbelasting in alle regio’s een stuk lager ligt dan de erfbelasting, meldt Fednot (Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat).

>> Lees verder Reageer

januari 2021

Vermijd boetes door een nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen als dat moet

Na een overlijden moeten de erfgenamen een aangifte van nalatenschap indienen. Dit moet binnen de vier maanden te rekenen vanaf het overlijden. Maar het kan gebeuren dat er nadien een nieuwe aangifte moet worden ingediend, een verplichting die al eens aan de aandacht ontsnapt, met boetes tot gevolg. In Vlaanderen is het opletten geblazen met levensverzekeringen.

>> Lees verder Reageer

december 2020

10 redenen om al dan niet goud te kopen

Is goud al dan niet een goede investering? Feit is dat goud het meestal goed doet wanneer de economie sputtert. Of je nu al dan niet in goud wil beleggen is uiteraard een persoonlijke keuze die afhangt van je beschikbare financiën en je bereidheid om geduld te hebben. Hier alvast 10 redenen om goud te kopen. Of toch niet?

>> Lees verder Reageer

november 2020

Kan je één van je kinderen onterven?

De juridische band tussen een ouder en een kind mag dan wel vaststaan, van een emotionele band is er niet altijd sprake. Toch heeft een kind waarvan de afstammingsband met de ouder vaststaat altijd recht op een minimum erfdeel. Je kan een kind formeel onterven, maar hij of zij kan altijd zijn rechten laten gelden bij de verdeling van de nalatenschap.

>> Lees verder Reageer

november 2020

De juiste waarde van zilver

Misschien heb je in de gedwongen corona-isolatie de kasten en schuiven eens grondig geruimd omdat je toch niets anders te doen had. Wie weet vond je daar wel nog kostbare edelmetalen, zoals goud of zilver. Maar wat is nu bijvoorbeeld zilver waard?

>> Lees verder Reageer

september 2020

Stel je financiële toekomst veilig

Om te waken over je toekomst is het van groot belang goed over je financiën te waken. Ook wie over een minder groot budget beschikt zal de juiste financiële knopen moeten doorhakken om later niet in de problemen te komen. Een doordachte planning van de uitgaven en het klassieke appeltje voor de dorst kunnen later onaangename verrassingen vermijden.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Gouden munten door de eeuwen heen

De prijs van het goud scheert hoge toppen. Goed nieuws voor de verzamelaar van gouden munten, want intussen is je collectie wellicht heel wat meer waard dan bij de aankoop. Door de eeuwen heen werden goudmunten beschouwd als een aantrekkelijk betaalmiddel, maar nu zijn het vooral verzamelobjecten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Betalingsuitstel krediet voor burgers en bedrijven verlengd tot eind 2020

De coronacrisis hakt er bij vele mensen stevig in, ook op financieel vlak. Wie al betalingsuitstel voor een hypothecaire of beroepslening heeft gevraagd, kan nu tot het einde van het jaar uitstel verkrijgen, meldt Febelfin, de vertegenwoordiger van de financiële sector. Uitstel is natuurlijk geen afstel...

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Zo betaal je gemakkelijk digitaal

In deze coronatijden wordt digitaal betalen steeds meer de norm. Ook senioren doen het (al dan niet noodgedwongen) steeds vaker. Wie nog wat huiverachtig tegenover deze nieuwe vorm van betalen staat of niet goed weet hoe wordt misschien overtuigd aan de hand van deze praktische filmpjes die Febelfin heeft gemaakt.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

Is het interessant om nu in goud te investeren?

Is investeren in goud een zekerheid op het vlak van rendement, of een potentiële zeepbel? Feit is dat wie in dit edelmetaal wil beleggen dit maar mag doen met geld dat hij niet onmiddellijk nodig heeft. Kan je tegen een financieel stootje dan is het zeker het overwegen waard, want de geschiedenis leert ons dat de goudprijs nooit zo hoog staat als in tijden van crisis. En dat is nu wel degelijk het geval.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

De Belg betaalt digitaler

De coronacrisis heeft een duidelijke invloed op ons betaalgedrag. Zo stijgt enerzijds het aantal aanvragen tot betalingsuitstel van onder meer hypothecaire leningen. Anderzijds betalen we nu ook veel meer digitaal, meldt Febelfin (de Belgische Federatie van de Financiële Sector). Febelfin hoopt dat de consument dit aankoopgedrag ook in de toekomst zal blijven aanhouden.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Vijf alternatieven voor het klassieke spaarboekje

De Belg blijft een noeste spaarder. Ook al krijg je nog nauwelijks intrest, toch staat momenteel een recordbedrag van bijna 278 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. Wat zijn nu de alternatieven? We zetten er vijf op een rijtje. Eén ding is zeker: elk moment in je leven kan je overwegen hoe je zuurverdiende centen beter te laten renderen. Nog niet: wil je met risico beleggen, dan doe je dat best met geld dat je niet meteen nodig hebt.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Ruim 600.000 Belgen hebben één of meerdere ingeschreven testamenten

Ruim 600.000 Belgen lieten hun testament registreren. Bijna een kwart daarvan maakte al verschillende testamenten op. ‘Velen passen hun laatste wilsbeschikking toch nog eens aan’, zegt notaris Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be. Voor het eerst verzamelde de Federatie van het Notariaat (Fednot) cijfers die dit staven.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Een kind erkennen: wat zijn de gevolgen voor de erfenis?

Een vader kan zijn kind ook na de geboorte erkennen. Op de erkenning van een kind staat geen leeftijdslimiet. Door de erkenning van een kind ontstaat een juridische vaderschapsband. Dat heeft belangrijke gevolgen op het vlak van het erfrecht. Maar kan je een kind erkennen en toch onterven? En erft een buitenhuwelijks kind evenveel?

>> Lees verder Reageer

februari 2020

2019 drukste jaar ooit op de vastgoedmarkt

2019 was het drukste jaar ooit op de Belgische vastgoedmarkt. De lage rentevoeten, de aflopende woonbonus en de aangekondigde nieuwe wettelijke verplichtingen speelden hierbij zeker een rol, klinkt het bij notaris.be.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Nooit eerder stelden zoveel Belgen een testament op

Nooit eerder werden er op één jaar tijd zoveel testamenten geregistreerd als in 2019. Op twee jaar tijd steeg het aantal testamenten met een kwart. De belangrijkste verklaring is het nieuwe erfrecht dat op 1 september 2018 in werking trad.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Hoe wordt de inkoopprijs van oud goud bepaald?

De goudprijs steeg vorig jaar met ruim 18 procent. Dat maakte van 2019 het beste goudjaar sinds 2010. Maar hoe wordt die goudprijs nu eigenlijk bepaald? We zochten het voor je op.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

We blijven contactloos betalen wantrouwen

De banken zetten steeds meer in op contactloos betalen, maar toch blijft de Belg wantrouwend. Uit de gegevens van Febelfin (de federatie van Belgische financiële instellingen) werden in 2018 nog maar 5% van alle betalingen contactloos uitgevoerd, en hiermee hinken we achterop in vergelijking met de buurlanden.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Lenoir: deze onderneming staat voor wagens met karakter

Lenoir uit Hasselt is de exclusieve verdeler in België van de Vanderhall, een Amerikaanse open roadster met niet-alledaagse looks die ideaal is voor een ritje op een zonnige zondagmiddag. Lenoir biedt met haar Private Label ook stylings van Jeeps en Tesla’s aan: ze worden volledig aangepast aan de wensen van de klant.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Beleggen in goudcertificaten

Goud werkt nog altijd onweerstaanbaar op heel wat mensen. Naast het beleggen in fysiek goud zoals goudstaven en goudmunten, nemen steeds meer investeerders ook hun toevlucht tot afgeleide producten zoals goudaandelen en goudcertificaten. Een niet onlogische stap, want deze beleggingsproducten volgen in eerste instantie de goudprijs op de voet en zijn dus momenteel voor velen een veiliger belegging dan gewone aandelen die gebaseerd zijn op bedrijven.

>> Lees verder Reageer

november 2019

Ken jij deze vrolijke trend in horecaland al?

Ze zijn kleurrijk, fris en smaakvol. Poké bowls zijn al even bezig aan een opmars in restaurants. Vis of vlees en een tropische mix van groenten en fruit vormen de basis voor deze gerechten die - zoals de naam al verraadt - in een kommetje worden geserveerd. De tijd van saaie slaatjes is voorbij. Dat bewijzen Mattijs en zijn team van de Belgische keten Hawaiian Poké Bowl. Investeer je mee?

>> Lees verder Reageer

oktober 2019

Makkelijker, sneller en transparanter een woning kopen?

Een woning kopen, het is een hele klus. Eenmaal je je droomhuis gevonden hebt, moet je nog alle banken aflopen op zoek naar de beste lening, berekenen welke kosten je moet maken, uitzoeken op welke premies je recht hebt ... En hopen dat je niet voor verrassingen komt te staan. De Limburgse onderneming Homelab wil het aankoopproces een stuk korter én makkelijker maken met hun nieuwe platform Homeweb.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Weiger om slapend armer te worden: ontdek de beste beleggingstips

Sparen, beleggen? Makkelijker is het er niet op geworden. Overheidsobligaties brengen niets meer op en ook spaarboekjes zijn veranderd in dorre woestijnen. Toch zwellen de spaartegoeden constant aan. Een ‘negatieve’ rente op spaarboekjes is in België bij wet verboden, maar zal dat zo blijven? We kunnen er niet onderuit: wie niet belegt, wordt slapend armer. Maar waarin? VFB weet raad.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Beter beleggen? 10 eigenschappen van een goed beleggingsfonds

Wil je weten hoe je een goed beleggingsfonds selecteert? Jeffrey Schumacher, Fund Analyst voor Morningstar Benelux, helpt je op weg met 10 eigenschappen waar zo’n fonds aan moet voldoen. Als je de fondsen bekijkt die beleggen in grote aandelen, dan haalde 89 procent daarvan over de afgelopen 5 jaar immers een lager rendement dan de wereldindex. Hoe selecteer je toch de beste 11 procent?

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Mindfoodness bij Table du Parc: bewust genieten van heerlijk gezond eten

Pascal Van Geert en zijn zus Jasmine openen binnenkort een unieke foodbeleving aan het stadspark in Aalst. Table du Parc wordt een ontbijt-, lunch- en brunchrestaurant waar de gasten verwend worden met herkenbare gerechten van gezonde, biologische en lokale ingrediënten. Mindfoodness en onthaasten staan hier op de eerste plaats - naast heerlijk eten natuurlijk! Help jij hun droom waar te maken?

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Steeds meer Belgen aanvaarden erfenis niet

Het voorbije anderhalf jaar maakten 51.500 Belgen gebruik van het recht om een erfenis met voornamelijk schulden kosteloos te verwerpen. Zo’n verwerping verloopt sinds anderhalf jaar een pak eenvoudiger, nu je daarvoor bij de notaris moet zijn en niet langer in de rechtbank.

>> Lees verder Reageer

juli 2019

Helden op sokken vragen aandacht voor vzw’s

Sokken met de print van insulinespuiten en een paar met de afbeelding van spek en eieren. Met die leuke sokken wil Hero-on-Socks vzw’s helpen om bekender te worden bij het grote publiek. Zowat iedereen draagt sokken, dus je bereikt er veel mensen mee. Slim toch? De sokkenhelden zijn zelfs te koop aan een automaat.

>> Lees verder Reageer

juni 2019

Binnenkort met je hond op café of daar een hond adopteren?

Met vakantie gaan, verhuizen, geen tijd meer hebben … Helaas zijn er heel wat redenen waarom honden in een asiel belanden. Om die honden opnieuw een liefdevolle thuis te kunnen geven, startte Marijn Kenis met Dogs & Drinks, een pop-uphondenadoptiecafé. De belangstelling was groot, en daarom wil Marijn nu een vast hondencafé openen in Gent. Zal jij daar je toekomstige viervoeter ontmoeten?

>> Lees verder Reageer

mei 2019

De erfenissprong: laat je erfenis rechtstreeks na aan je kleinkinderen

Je erfenis nalaten aan je kinderen … of kunnen je kleinkinderen dat extra centje beter gebruiken? Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht vorig jaar is het interessanter geworden om je erfenis, of een deel ervan, rechtstreeks over te laten aan je kleinkinderen. Notaris.be geeft meer uitleg over ‘de erfenissprong’.

>> Lees verder Reageer

april 2019

Een groene woning die gemakkelijk aanpasbaar en energiezuinig is?

Duurzaam, energiezuinig en gemakkelijk aanpasbaar aan een nieuwe situatie. Dat zijn de woonprojecten van VALOR. Het jonge vastgoedbedrijf zet het klimaat en de samenleving centraal bij de ontwikkeling van bouwprojecten. En er is meer: ze kiezen bewust voor groen, zowel als het gaat om energie als om de omgeving.

>> Lees verder Reageer

april 2019

Wat je moet weten over de zorgvolmacht

Facturen betalen, een huis verhuren, bepalen waar je woont, een schenking doen ... allemaal handelingen die vanzelfsprekend lijken. Tot het noodlot toeslaat en je er door een ongeval of een ziekte niet meer toe in staat bent. Belangrijke beslissingen worden voortaan voor jou genomen, tenzij je op voorhand een zorgvolmacht hebt opgesteld. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen ons er wel op voorbereiden.

>> Lees verder Reageer

april 2019

Grappen en grollen met de deurmat

Urbanus die verraadt dat de sleutel onder de mat ligt of Kamagurka die je verwelkomt als je thuiskomt. Dat zijn slechts enkele afbeeldingen die te zien zijn op de decoratiestukken die Kreisy produceert. De onderneming verkoopt huisdecoratie met prints van bekende artiesten of producten erop.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

Nog 5 maand de tijd om je erfenisplanning onder de loep te nemen

Sinds 1 september 2018 is het erfrecht gemoderniseerd. Als je niet wilt dat de nieuwe regels je erfenisplanning doorkruisen, heb je nog tot 1 september 2019 de tijd om daar een mouw aan te passen. Nog iets meer dan 5 maanden dus om je erfenisplanning tegen het licht te houden en een ‘verklaring tot behoud’ af te leggen. Daarna is het onherroepelijk te laat.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

Boeren kunnen gerust slapen: app voorspelt bevalling bij koeien

‘Wanneer gaat die koe nu eindelijk kalven?’ Geen nachtelijke controlerondjes en slapeloze nachten meer voor veeboeren dankzij CowsOnWeb: een alarmsysteem dat aangeeft wanneer koeien moeten bevallen. Dat is ook handig voor de dierenarts, die niet meer onnodig wordt opgetrommeld. CowsOnWeb wil nu nog een stapje verder gaan en een systeem ontwikkelen dat aangeeft wanneer de koe vruchtbaar is.

>> Lees verder Reageer

februari 2019

Beleggen, een groot risico. Of toch niet?

Beleg jij in aandelen? Of overweeg je om te gaan beleggen maar weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Specialist Jeffrey Schumacher van de Vlaamse Federatie van Beleggers helpt een misverstand over risico's de wereld uit en licht toe welke periodes de beste zijn om te beleggen of net niet te gaan beleggen.

>> Lees verder Reageer

februari 2019

Met de trein was je er al geweest, ook voor je portemonnee een feest

65-plus? Neem eens de trein of de bus! Je ziet een stukje van de omgeving en jouw leeftijd wordt beloond met een fikse korting.

>> Lees verder Reageer

februari 2019

Een gezond lunchslaatje? Dat kweekt Romain Roquette tegen de muur

Een gezonde, smaakvolle en betaalbare lunch. Het lijkt wel een onmogelijke combinatie te zijn. Te midden van hippe fastfoodketens en hamburgerzaken biedt salad bar Romain Roquette net dat tikkeltje meer aan de klanten. En ze willen nog een stapje verder gaan: met een bijzondere verticale kweekplek voor salade in de bar zelf. Snelle salades, vers van de muur en met een minieme ecologische voetafdruk.

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Wat gebeurt er met mijn schenking na de echtscheiding van mijn kind?

Doe je een schenking aan je kind? Dan zie je waarschijnlijk liever niet dat het geschonken goed na de echtscheiding naar je schoonkind gaat. Enkele praktische weetjes om er zeker van te zijn dat jouw schenking in handen van je kind blijft.

>> Lees verder Reageer

december 2018

Op ondernemen staat geen leeftijd. Deze 50-plussers waagden de sprong!

Steeds meer 50-plussers wagen zich aan het ondernemerschap. Soms uit noodzaak, soms om een jarenlange droom in vervulling te laten gaan. Met hun jarenlange ervaring, zelfkennis, grote kennissenkring, realiteitszin én een enorme portie lef hebben ze zelfs een streepje voor op jonge ondernemers. Aftellen tot het pensioen? Niet voor deze ambitieuze senior ondernemers Huug van Gompel en Belinda Eelbode.

>> Lees verder Reageer

december 2018

Van architect tot biobrouwer met ‘Liza’ en ‘De Zwarte Madam’

Zeven verschillende biobieren heeft architect Paul Warmenbol vandaag in het gamma. Wat doet een architect in hemelsnaam met al die bieren? Wat begon als een hobby voor en na zijn uren als architect, groeide al snel uit tot een sterk merk: de biobieren van Warmenbol.

>> Lees verder Reageer

december 2018

Storm op de beurs? Maak je beleggingsportefeuille sterk genoeg

September en oktober staan bekend als de stormmaanden, zowel op de beurs als meteorologisch. De parallellen tussen de orkanen die jaarlijks de zuidkust van Amerika teisteren en beursstormen zijn opmerkelijk. Sven Sterckx, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, houdt af en toe wel van het tumult op de beurzen. Zijn tip: maak je portefeuille orkaanbestendig, want in Miami verkopen ze hun huis toch ook niet als er een storm aankomt?!

>> Lees verder Reageer

november 2018

Movember: laat je snor staan! 5 tips voor gezonde gezichtsbeharing

Sinds 2003 daagt de Movember Foundation alle mannen ter wereld uit om in november hun snor te laten staan. Met die actie willen ze aandacht vragen voor teelbalkanker, prostaatkanker en de gezondheid van mannen in het algemeen. Maar hoe verzorg je die snorren en baarden het beste? Jeroen Janssens, trotse baarddrager en ondernemer, weet raad.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

‘Niet zorgvuldig, niet redelijk, slecht gemotiveerd en discriminerend’

Dat vinden de advocaten van Tiberghien van de taks op effectenrekeningen. Toch is het gebeurd. Op 30 september namen de banken de laatste ‘foto’ van je effectenrekening(en) en zal bepaald worden of en hoeveel taks je moet betalen. Het tarief is vastgesteld op 0,15% vanaf een waarde van 500.000 euro. Zoals met zoveel andere belastingen gebeurde, vreest iedereen dat het tarief snel fors verhoogd zal worden. Jan Reyns van VFB sprak met de advocaten die een sterk dossier tegen deze taks hebben opgemaakt.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Atlantia ziet ‘zijn’ brug instorten, profiteert Vinci?  

Vorige maand stortte in het Italiaanse Genua een snelwegbrug in. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven. Ondertussen loopt er een onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor deze ‘doodslag door nalatigheid’. Wat betekent dat voor Atlantia, de Italiaanse privé-uitbater van de ingestorte brug? Het Franse bouwbedrijf Vinci blijkt groter en vooral solider. Zullen zij overnemen? Jan Reyns van VFB analyseert de situatie.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Je huis voor een prikje verkopen aan je kind. Een goed idee?

Misschien denk je eraan om je huis te verkopen en te verhuizen naar een meer aangepaste woning. Je kinderen zijn al even het huis uit, en je merkt steeds meer dat je woning te groot geworden is. Die lege kamers vangen alleen maar stof, en wie mag dat stof opruimen?! Als een van je kinderen interesse heeft om je huis over te kopen, doe je er dan goed aan om een klein prijsje te vragen? Notaris.be licht toe.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Gent is op 29 september hoofdstad van beleggend Vlaanderen!

De vakantie is, althans voor de meesten onder ons, achter de rug, maar daarna gaat het pijlsnel richting de Dag van de Tips van VFB. Het tweede grootste beleggerscongres gaat dit jaar door op zaterdag 29 september en wel in het prachtige congrescentrum ICC te Gent. Wie op zoek is naar een schat aan beleggingsideeën, zakt op die dag dus maar beter af naar Gent!

>> Lees verder Reageer

september 2018

Het nieuwe erfrecht is een feit! Wat betekent dat voor jouw erfenis?

Sinds 1 september is het nieuwe erfrecht van kracht. De basisprincipes van het erfrecht werden tegen het licht gehouden en aangepast aan onze huidige maatschappij en gezinssituaties. Die hervorming is belangrijk voor ieder van ons, want je wilt vast weten wat er na je overlijden gebeurt met je vermogen. Notaris.be vat de drie voornaamste pijlers van de hervorming samen.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Beleggen gaat niet om het aantal winnaars, wel om hun omvang!

Als je beleggen herleidt tot de essentie, dan is zaken kopen en verkopen het enige wat je kan doen op de beurs. Het middel om dat te doen, een beursorder, heeft drie vrijheidsgraden: wat je wilt (ver)kopen, wanneer je dat doet en voor welk bedrag (hoeveel). Helaas loopt het daar voor veel beleggers al meteen fout. Jan Reyns van VFB breit voort op een artikel van beleggingsexpert Dirk Vandycke.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Renard Drinks: drankjes met een extra dimensie!

Bij Renard Drinks zit ondernemen in het bloed. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Want voor de roots van de hippe onderneming die Renard Drinks vandaag is, moeten we meer dan een eeuw terug in de tijd ... De familie Renard brengt nu bijzondere alcoholvrije drankjes op de markt die gastronomische gerechten naar een hoger niveau tillen. Verschillende topchefs zijn al fan!

>> Lees verder Reageer

augustus 2018

Erven voor erfgenamen in de zijlijn voordeliger vanaf september

Save the date: 1 september 2018. Dat op die dag enkele belangrijke wetswijzigingen van kracht worden voor het Belgisch erfrecht, dat wist je vast al. Maar ook de Vlaamse erfbelasting ondergaat dan een modernisering. Kristof Reynders van VFB vat samen wat deze hervorming betekent voor erfgenamen in rechte lijn en in de zijlijn.

>> Lees verder Reageer

juli 2018

Vlaams ondernemersbloed: Soiltek

Soiltek is het eerste Belgische bedrijf dat stalen schroefpalen als fundering zonder beton plaatst bij kleine bouwprojecten. Een terras, veranda, tuinhuis of bijgebouw plaatsen? De dag van vandaag wordt er erg veel bijgebouwd in Vlaanderen. Hierbij zijn schroefpalen een praktisch, betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor betonnen funderingen.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Bespaar op je woonlening dankzij deze tips!

Voor de meeste mensen is een woning de grootste aankoop die ze ooit zullen doen. Toch lijkt onderhandelen over je woonlening minder vanzelfsprekend dan onderhandelen op de wekelijkse buurtmarkt. Het loont wel de moeite, want zonder te veel moeite te moeten doen, kan je duizenden euro’s besparen op je hypotheek. Topcompare zet de gouden tips op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Is het slim om een erfenis zomaar te aanvaarden?

Wat als je niet zeker bent wat je mag verwachten van een erfenis en vreest voor schulden? Je bent gelukkig niet verplicht om een erfenis te aanvaarden. Als erfgenaam heb je drie keuzes: de erfenis aanvaarden, verwerpen of aanvaarden ‘onder voorrecht van boedelbeschrijving’. Door optie twee en drie kan je vermijden dat jij opdraait voor de schulden van iemand anders. Notaris.be licht deze drie opties toe.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Maak op tijd korte metten met je verliesposten!

Het is perfect menselijk om moeilijk fouten toe te kunnen geven. Als je een slecht aandeel niet verkoopt, is dat een beetje hetzelfde als de weg niet willen vragen als je verkeerd gereden bent. Dat zegt Sam Hollander van Beursloper, die die les liever zelf ook veel eerder had geleerd. Niemand verkoopt graag een aandeel met verlies, maar het is wel noodzakelijk om dat snel te doen zodat je verlies de pan niet uit rijst.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Vlaams ondernemersbloed: Cycl’Inn

In de VS is er een nieuwe trend in fitnessland: zogenaamde ‘fitness boutiques’ schieten er als paddenstoelen uit de grond. In tegenstelling tot gewone fitnesszaken, worden er slechts 1 of 2 sporten aangeboden. Die kan je beoefenen in groep onder begeleiding van een ervaren instructeur. Cycl’Inn biedt hierop een Vlaams antwoord. Zij willen de eerste fitness boutique van Vlaanderen worden.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Hoe verhoog je de waarde van je huis?

Ben jij van plan je huis binnenkort vaarwel te zeggen omdat je elders je droomwoning hebt gevonden? Een huis verkopen kan veel tijd en moeite kosten: naast de administratieve rompslomp, zal je moeten afwachten hoe goed je huis in de markt ligt en hoe snel de verkoop rond zal zijn. Gelukkig kan je je woning aantrekkelijker te maken voor (potentiële) kopers, zonder dat het je een fortuin kost!

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Een huis kopen? 5 misverstanden opgehelderd

Denk jij eraan om nog een huis te kopen? Om er zelf te gaan wonen, als tweede verblijf of als investeringsproject bijvoorbeeld? Dat kan voortaan makkelijk en veilig via Biddit, het online biedingsplatform van de notarissen. Ontdek er hier meer over! Notaris.be helpt alvast 5 belangrijke misverstanden over een huis kopen uit de wereld.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

5 cruciale vragen over het nieuwe erfrecht beantwoord

Vanaf 1 september 2018 is het zover: het nieuwe erfrecht treedt in werking. Vanaf die datum krijgen mensen een grotere vrijheid om hun nalatenschap te regelen. De hervorming is ingrijpend, en in de media is er dan ook al veel inkt gevloeid over deze nieuwe regels. Om je wegwijs te maken in deze bijzondere hervorming én om een aantal misverstanden uit de wereld te helpen, geeft notaris.be alvast een antwoord op de vijf meest gestelde vragen over het nieuwe erfrecht.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Ruzie om de erfenis? 10 tips om dat te vermijden - deel 2

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 42% van alle mensen die een erfenis ontvangen, daarover ruzie maakt. Zo zie je maar dat gekibbel over geld zelfs in de hechtste families ernstige problemen veroorzaakt. Om conflicten in jouw familie te vermijden, kan je je successie het beste op voorhand goed voorbereiden. In dit artikel geeft Notaris.be je het tweede deel van de 10 tips om erfruzies te voorkomen.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Zonnepanelen minder interessant? Indesol biedt oplossing

Wie zonnepanelen op z'n dak heeft liggen, weet het. De zon zorgt voor gratis alternatieve, schone energie, maar ... geen zon, geen stroom. Dan moet je alsnog rekenen op het energienet. En wekken je zonnepanelen te veel stroom op? Dan betaal je een prosumententarief. Niet logisch, vonden Bart en Walter van Indesol. Ze bedachten een oplossing voor die nadelen.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Kan je op oudere leeftijd nog een lening aangaan?

Zou je graag nog een huis, auto of dure wereldreis aankopen? Hou er dan rekening mee dat je niet altijd even makkelijk een lening zal krijgen als je ouder bent dan 65. Kredietinstellingen willen zeker zijn dat je het geleende bedrag binnen de looptijd terug kan betalen. En dat is met een pensioeninkomen en een hoge leeftijd niet altijd vanzelfsprekend.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Effectentaks discrimineert particuliere beleggers

De Vlaamse Federatie van Beleggers is niet opgezet met de nieuwe effectentaks, omdat die de particuliere belegger discrimineert. Ze vermoeden dat de kans groot is dat de grens van 500.000 euro later verlaagd wordt en de aanslagvoet verhoogd. Ze trekken dan ook naar het Grondwettelijk Hof om de effectentaks te vernietigen. Sven Sterckx, de voorzitter van de VFB, licht toe.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Ruzie om de erfenis? 10 tips om dat te vermijden

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 42% van alle mensen die een erfenis ontvangen, daarover ruzie maakt. Zo zie je maar dat gekibbel over geld zelfs in de hechtste families ernstige problemen veroorzaakt. Om conflicten in jouw familie te vermijden, kan je je successie het beste op voorhand goed voorbereiden. Notaris.be geeft je 10 tips om erfruzies te voorkomen. In dit artikel lees je er al 5!

>> Lees verder Reageer

maart 2018

VFB Happening: hét event voor spaarders en beleggers!

Op zaterdag 24 maart staan de deuren van Kinepolis Antwerpen open voor de Happening van VFB. Het grootste niet-commerciële evenement voor spaarders en beleggers stevent weer af op meer dan 1.000 bezoekers. Een hele dag kan je er voordrachten en workshops volgen om beter te leren beleggen in aandelen. Schrijf je nog snel in voor een dag vol waardevolle beleggerstips!

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Vlaams ondernemersbloed: KnowledgeFlow

Als je als klant een vraag stelt in een winkel, bv. over een bepaald product, dan verwacht je snel een duidelijk antwoord. Maar het is natuurlijk erg moeilijk om als werknemer op alle mogelijke vragen meteen een pasklaar antwoord te hebben. Dankzij KnowledgeFlow wordt kennis op een gebruiksvriendelijke manier verzameld, waardoor de werknemers niet fervent hoeven te gaan googelen om je verder te helpen.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

5 misverstanden over successieplanning opgehelderd

Nadenken over wat met je vermogen gebeurt na je overlijden is niet meteen de leukste bezigheid. Toch is het belangrijk om er ten minste even bij stil te staan. Het kan je familieleden immers heel wat toekomstige discussies besparen. Notaris.be helpt alvast enkele misverstanden over successieplanning uit de wereld en zet de krachtlijnen van de hervorming van het erfrecht op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Dé beleggingstips van 'de man die zijn volk leerde beleggen'

In 1958, 60 jaar geleden, kocht Roland Van der Elst (82) zijn eerste aandeel: Union Minière. De veel minder lucratieve voorganger van Umicore, ook berucht als Union Misère. Dat was dus geen succes. 60 jaar ervaring betekent ook 60 jaar veranderingen op de beurs meemaken. Geen wonder dat Roland een beleggingsgoeroe genoemd wordt, of zelfs 'de man die zijn volk leerde beleggen'. Jan Reyns van VFB vroeg hem naar zijn beste beleggingslessen.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Vlaams ondernemersbloed: Epihunter

De Limburgse start-up Epihunter lanceert een oplossing om verborgen aanvallen van epilepsie te detecteren bij lagereschoolkinderen en jongeren. Op vraag van zijn zoon Daan, die zelf aan absence-epilepsie lijdt, ontwikkelde Tim Buckinx een app die verbonden is met een EEG-hoofdband, zodat er een lampje gaat branden wanneer zijn hersenen even een pauze nemen.

>> Lees verder Reageer

februari 2018

Belangrijke beleggingslessen van een ervaren belegger

Guido Van Herrewegen heeft bijna 40 jaar ervaring met sparen en beleggen. Als zelfstandige in een kantoor van het Gemeentekrediet maakte hij de, wat later zou blijken, fatale omvorming tot Dexia mee. Hij wierp zich op tot de specialist in sparen en beleggen en is twee jaar gedelegeerd bestuurder van VFB geweest. Ook nu blijft hij als bestuurder aan de kar trekken van de Federatie. Jan Reyns van VFB vroeg hem naar zijn beste beleggingslessen.

>> Lees verder Reageer

februari 2018

Kleine aandelen verdienen een plaats in je portefeuille!

Guy Sips, analist bij KBC Securities, volgt al tientallen jaren kleine aandelen op. Heel vaak noteren die aandelen goedkoper dan grote beurswaarden. Niet omdat ze minder goed zijn, integendeel: kleinere bedrijven hebben een hoger groeipotentieel. Professionele beleggers laten die aandelen links liggen, maar ze passen wel perfect in een particuliere portefeuille! Ontdek hier 5 interessante kleine aandelen.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Vlaams ondernemersbloed: W-Festival

Wat begon als een ‘probeersel’ van muziekliefhebber Erik De Ridder, is twee jaar later uitgegroeid tot hét (enige) Belgische muziekfestival met grote namen uit de wereld van de synth pop en new wave. Met trots stelt hij je het W-Festival voor, dat dit jaar al toe is aan zijn derde editie. Vier dagen topamusement voor de kinderen van de jaren 80 en, waarom niet, de jaren 90!

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Beginnen met beleggen: ga voor dividend

Hoe ga je het best aan de slag met aandelen? Samen met andere auteurs wil de Vlaamse Federatie van Beleggers ook beginnende beleggers bijstaan in hun zoektocht naar een goed rendement voor hun geld. Ze bieden op hun website een heel interessante minicursus ‘Start met aandelen’ aan. Vermogensbeheerder Ivan Snurer legt uit waarom je meer rekening moet houden met het dividend dan met de koersen.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Vlaams ondernemersbloed: Unicorn Flavors

Puur natuur eten wordt steeds populairder. Clean eating is geen dieet, maar een levensstijl om voedsel dicht bij de natuur te eten en geraffineerde voedingsmiddelen met chemicaliën, smaakstoffen en conserveringsmiddelen te vermijden. De consument is vandaag duidelijk op zoek naar ambachtelijke producten en heeft bovendien een duidelijke voorkeur ontwikkeld voor pure en eerlijke smaken. Unicorn Flavors past perfect binnen deze huidige tendens.

>> Lees verder Reageer

december 2017

Bitcoins in mensentaal

Er wordt de laatste tijd erg veel geschreven over bitcoins. Het lijkt wel een echte rage. Maar wat zijn bitcoins nu juist, wat kunnen we ermee doen en waar komt alle heisa vandaan? Frederick van BEEGO beschrijft in dit artikel de digitale munt in mensentaal.

>> Lees verder Reageer

december 2017

Vlaams ondernemersbloed: Bakker Boris

Wie dit tv-seizoen zijn krant of tv niet heeft dicht gelaten, heeft ongetwijfeld iets over Bake Off Vlaanderen gezien. Je weet wel, het Britse concept waarin tien van ’s lands beste amateurbakkers het tegen elkaar opnemen in een wekelijkse afvalrace. Een van de publiekslievelingen begint nu een eigen zaak: Bakker Boris!

>> Lees verder Reageer

november 2017

Carrièreswitch op latere leeftijd: medisch secretaresse

Een carrièreswitch op latere leeftijd? Waarom niet?! Zit je niet meer lekker in je vel in je huidige functie? Waarom zou je je tijd tot je pensioen uitzitten, als je ook actief kunt zijn in een job die je wel aanspreekt en waarin je iets kunt betekenen voor anderen. Het is immers belangrijk om genoeg voldoening uit je werk te halen. Als er één sector is waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen, dan is het wel de zorg.

>> Lees verder Reageer

november 2017

Vlaams ondernemersbloed: GreenPulse

Bart Tommelein heeft gelijk: zowel particulieren als bedrijven kunnen hun verantwoordelijkheid opnemen om het klimaat te helpen. Het Vlaamse GreenPulse helpt daarbij in binnen- en buitenland door aan particulieren de mogelijkheid te bieden mee te investeren in een groots zonnepaneelproject. Zo kunnen zij genieten van een eerlijk en stabiel rendement als valabel alternatief voor het spaarboekje.

>> Lees verder Reageer

november 2017

Vlaams ondernemersbloed: PIET Moodshop

In de Sint-PIETersnieuwstraat in Gent trekt de vrolijke etalage van PIET Moodshop veel nieuwsgierige blikken. Als je op zoek bent naar een uniek cadeau, kan Christophe Verbeke je ongetwijfeld verderhelpen. Hij biedt namelijk in het prachtige historische pand designgeschenken aan, met geluk als onschadelijke bijwerking. Om nog meer mensen gelukkig te kunnen maken, wil hij een tweede winkel openen in Gent.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Vlaams ondernemersbloed: Duizendblad

Planten bieden een massa kleuren, texturen, smaken en aroma’s. Maar slechts een fractie van alle mogelijkheden haalt het doorsnee bord of boeket. Jammer, niet? Daarom zet Duizendblad in op diversiteit. Met veel liefde en met respect voor de natuur en de mensen rondom hen telen ze allerhande kruiden en bloemen volledig biologisch. Met hun rijke aanbod inspireren ze zowel chefs als floristen, en wie weet ook jou binnenkort!

>> Lees verder Reageer

augustus 2017

Vlaams ondernemersbloed: Energy Kiosks

1,1 miljard mensen ter wereld hebben nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Daar wil het Brugse bedrijf Energy Kiosks iets aan doen. Met hun innovatieve zonne-energiesystemen willen ze West-Afrikaanse dorpen zonder elektriciteit van stroom voorzien. De toegang tot deze duurzame energie is de basis voor de ontwikkeling van deze dorpen. De dorpelingen kunnen betalen voor de stroom via sms.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Vlaams ondernemersbloed: Oud Beersel

Traditionele lambiek is de oudste nog bestaande bierstijl van België. Onze lambiekbieren zijn vandaag wereldwijd populariteit aan het inwinnen. Nochtans was deze bierstijl bijna verdwenen. Toen brouwerij Oud Beersel eind 2002 haar deuren sloot nam Gert Christiaens het initiatief om de bieren weer te produceren. Hij wilde de authentieke lambiekbieren en hun traditie beschermen voor de toekomstige generaties. En met succes!

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Is Bitcoin een bubbel?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Wat moet ik doen als de koers daalt van aandelen die ik bezit?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Vlaams ondernemersbloed: SymPaté

Ambachtelijke paté-terrines, dat is de passie van Dirk De Spiegeleire, zaakvoerder van SymPaté. De liefde voor goede charcuterie gaat al vier generaties terug, waardoor hij als geen ander weet wat traditie en kwaliteit is. Naar een klassieke paté volgens de authentieke bereidingswijze is het vandaag zoeken in de winkelrekken. Hier wil SymPaté een antwoord op geven!

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Bij welke aandelen is het risico op verlies het kleinst?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Vlaams ondernemersbloed: Balls & Glory

Volgende maand is het al 5 jaar geleden dat de jonge tv-chef Wim Ballieu zijn heerlijk Vlaams restaurantconcept Balls en Glory uit de grond stampte. Ondertussen kan je smullen van zijn handgedraaide gevulde gehaktballen in Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven én Eindhoven, maar zijn droom rijkt veel verder.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Ruil ik mijn euro’s beter in tegen andere munten?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Hoe zal de goudprijs evolueren met Trump als president?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

Je huis omruilen voor een kleiner appartement: goede zet?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

Het spaarboekje brengt niets meer op. Je geld afhalen dan maar?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Vlaams ondernemersbloed: ProVita

Gezond leven is ook gelukkig leven. Dat is het motto van Nancy Lamont, de zaakvoerster van ProVita. Al 28 jaar lang helpt zij mensen om een gezonde levensstijl vol te houden. Daarvoor richt ze zich niet enkel op gezonde voeding, maar wil ze ook de oorzaak van de ongezonde gewoontes aanpakken.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Wat kunnen de gevolgen zijn van Trumps maatregelen op de koers van de USD?

Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Trump ontketent handelsoorlog

De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, laat er geen gras over groeien. Hij zit amper een week op z’n presidentsstoel, maar hij zette al heel wat verkiezingsbeloften om in daden. Hij schreef al enkele belangrijke ‘executive orders’ uit. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, analyseert de mogelijke gevolgen.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

Vlaams ondernemersbloed: Ik blijf mobiel

Wie wil er niet zo lang mogelijk zelfstandig mobiel blijven? Als het niet meer zo vlot lukt om je met de fiets of de auto te verplaatsen, is een scootmobiel een interessant alternatief. Maar de overstap is niet evident. Deskundige begeleiding en vertrouwen blijven daarbij heel belangrijk. Zaakvoerders Kristien Clarysse en Filip Van Bel spelen daar met hun bedrijf ‘Ik blijf mobiel’ op in.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

De markt dumpt Trump

Het was een grote verrassing voor veel beleggers: Trump won de verkiezingen en de koersen gingen niet met procentpunten tegelijk omlaag, maar juist omhoog. De dollar sterkte aan, obligaties lieten het afweten en aandelen werden gretig gekocht. De Trump-rally, waar ook Donald Trump erg trots op was, zwakt nu wat af, merkt Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen. Vooral de aandelen die goed kunnen profiteren van het nieuwe beleid zwakken af.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

Vlaams ondernemersbloed: MyFood

Als je allergisch bent aan bepaalde voedingsbestanddelen verloopt een tripje naar de supermarkt niet altijd even vlot. Door bij elk product de kleine lettertjes op de verpakking af te speuren verlies je al snel heel wat tijd. Vijf jonge ondernemers hebben een handige app ontwikkeld om het leven met een aangepast eetpatroon eenvoudiger te maken!

>> Lees verder Reageer

december 2016

Europa, de eeuwige achterblijver

2016 zou, als het aan veel analisten lag, hét jaar worden voor Europese aandelen. De Amerikaanse beurzen waren immers al 7 jaar aan het stijgen, terwijl Europa achterbleef. De wat zwakkere euro, de stimulansen van de centrale bank én de aantrekkelijke waarderingen sterkten veel analisten in de mening om vooral wat blootstelling aan Europa op te bouwen. Toch heeft ook 2016 niet gezorgd voor een Europees knaljaar. En 2017 lijkt niet veel betere vooruitzichten te bieden, meent Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Waarom de Amerikaanse beurs met 10% kan stijgen

Met het nieuwe beursjaar in zicht, lijken beleggers weer een stevige voorkeur te hebben voor Amerikaanse aandelen. De grootste reden om nu naar Amerikaanse aandelen te kijken? Donald Trump. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, volgt de situatie op de voet.

>> Lees verder Reageer

december 2016

De Great Rotation van 2017

Op de beurs wordt wel vaker gesproken van een ‘great rotation’. Beleggers stappen dan en masse uit het ene actief en weer in het andere actief. Als we nu naar de beurzen kijken, dan lijken de kaarten gelegd voor een nieuwe great rotation: van obligaties naar aandelen. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft duiding.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Vlaams ondernemersbloed: Trimork

Met een aanhangwagen breng je een forse lading makkelijk van punt A naar punt B, maar die loodzware lading in de aanhangwagen heffen is vaak geen pretje. Daar hebben vader en zoon De Ceuster iets op gevonden. Samen ontwikkelden ze de Trimork, een revolutionaire aanhangwagen die zakt tot grondniveau en tot 450 kg kan vervoeren.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Het grote probleem voor Donald Trump

De winst van Trump kwam voor velen onverwacht. En ook op de financiële markten werd de uitslag met een shock ontvangen. Na een aanvankelijke daling, besloten beleggers echter snel dat de winst van Trump helemaal niet zo slecht hoeft uit te pakken. Als zakenman kan Trump zelfs goed zijn voor aandelen. Heel gek is het dan ook niet dat de financiële markten sinds de winst van Trump aan een stuk door zijn gestegen. Toch zijn er ook wat punten van zorg, zegt Nico Pantelis, financieel expert bij Slim in Fondsen. De kracht van de dollar bijvoorbeeld.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Vlaams ondernemersbloed: Dropsolid

Het valt al lang niet meer te ontkennen: het internet is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Ook voor bedrijven is het belangrijk een stevige positie in te nemen op het wereldwijde web. Maar hoe begin je daaraan en hoe val je op tussen de massa? Daar helpt Dropsolid een handje.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

De winstrecessie zet door

Beleggers hebben vandaag genoeg situaties om zich zorgen over te maken. Van de Amerikaanse verkiezingen tot de renteverhoging in Amerika en problemen met Europese banken. En daar komt in de komende weken nog een situatie bij: de winstcijfers van bedrijven. In de afgelopen kwartalen was die trend neerwaarts gericht. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft duiding bij die winstdaling.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Profiteren van een stijgende rente

Als we de marktreactie mogen geloven, is een renteverhoging voor veel beleggers een rampenscenario. Iedere keer dat Janet Yellen, voorzitter van de Fed, ook maar hint op een renteverhoging, volgt een verkoopgolf. Gelukkig zijn er op de beurs nog wel kansen om te verdienen aan een renteverhoging. Volgens Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, zijn zogenaamde Business Development Companies een interessante optie.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Beleggers vrezen een beurscrash

Massa is kassa. Het is een bekend gezegde onder koopmannen, maar op de beurs is vaker het tegenovergestelde waar. Zodra de massa iets doet, loont het in veel gevallen om precies een tegenovergestelde positie in te nemen. Contrair beleggen, wordt dit ook wel genoemd. Op dit moment lijkt het contrair om te rekenen op een vervolg van de beurshausse. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, legt uit.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Het banendrama

Vorige week vrijdag was het weer zover: het maandelijkse banenrapport uit Amerika. Beleggers letten scherp op die cijfers, omdat het inzicht geeft in de staat van de economie. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, merkt op dat de beurs toch een ander plaatje schetst. Banen worden steeds minder belangrijk.

>> Lees verder Reageer

september 2016

WinWinner lanceert tax shelter service voor investeerders en start-ups

Gent, 6 september 2016 – WinWinner, het platform dat jonge ondernemingen en investeerders samenbrengt, lanceert een nieuwe dienst om ondernemingen en investeerders te begeleiden die gebruik willen maken van de tax shelter voor startende ondernemingen. De tax shelter voor startende ondernemingen kan jonge Belgische ondernemers aan startkapitaal helpen. Maar weinigen weten hoe deze fiscale stimulans, ingevoerd in juli 2015, toegepast moet worden.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Vlaams ondernemersbloed: Jouw Kine

Het strafste medicijn om gezond te blijven? Helemaal gratis? Blijven bewegen! Keer op keer bewezen, op papier en in de praktijk. Onderzoekers, dokters, kinesitherapeuten, het gebeurt niet vaak, maar over een ding zijn ze het allemaal eens: beweging helpt. Beweging is dan ook waar het allemaal rond draait bij Jouw Kine!

>> Lees verder Reageer

september 2016

Het probleem van centrale bankiers

Het is weer zover: centrale bankiers uit alle werelddelen komen deze week bijeen in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming. Het is een jaarlijks economisch symposium dat wordt georganiseerd door de Kansas Fed. En wie al wat langer op de beurs meeloopt, weet dat monetaire uitspattingen vaak op Jackson Hole worden aangekondigd. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, heeft bedenkingen bij een van de aandachtspunten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

‘Verkoop alle aandelen’

Wie afgaat op de afgelopen jaren, zal het erover eens zijn: aandelen hebben een bijzonder sterk rendement opgeleverd. En als we de sentimentspeilingen onder beleggers mogen geloven, kan deze rally nog wel even doorlopen. Toch zijn er steeds meer investeerders die waarschuwen om nu in aandelen te zitten. Niet de minste beleggers overigens: het zijn stuk voor stuk miljardairs die hun kapitaal op de beurs hebben verdiend. Waar komt dat waarschuwende toontje toch ineens vandaan? Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, zoekt het uit.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Vlaams ondernemersbloed: Madam Bakster

Desserts kunnen eten zonder nadien angstvallig de weegschaal te vermijden? Waar moeten we tekenen?! Met haar start-up Madam Bakster wil de jonge onderneemster Laura Verhulst tonen dat je gezond leven én genieten van al dat lekkers perfect kan combineren. In haar online bakkerij tovert ze gezonde, maar o zo heerlijke toetjes om van te watertanden!

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Een onvervalste campingrally

Sinds de jaren ’90 is het fenomeen ‘campingrally’ ingeburgerd op de beurs. En ook dit jaar lijkt er weer sprake van een echte zomerrally. De Amerikaanse beurzen hebben alle Brexit-verliezen zonder moeite weggewerkt en noteren nu zelfs aan recordniveaus. Ondanks genoeg financieel negatief nieuws, lijken beleggers zich daar niets van aan te trekken. Mogen we ons opmaken voor stijgende koersen? Het lijkt er wel op, al zou de Fed deze week nog roet in het eten kunnen gooien. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, houdt de situatie in de gaten.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Verzekeraars onder vuur

In een eerdere column schreven we al over de storm die nu door de financiële sector raast. Bancaire instellingen hebben last van de lage – en in veel gevallen negatieve – rente. Die drukt door op het vermogen om winst te maken. Dat geldt niet alleen voor banken, maar voor de gehele financiële sector. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, haalt als voorbeeld verzekeraars aan; voor hen oogt de situatie bijzonder somber.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Vlaams ondernemersbloed: Jaswig

Vorige maand vertelde student-ondernemer Matthias nog vol overgave over zijn fantastische project om de Vlaamse KMO’s een duwtje in de rug te geven. Omdat wij ook benieuwd zijn welk ondernemersvlees Vlaanderen in de kuip heeft, zetten we regelmatig een van die KMO’s in de kijker. We beginnen met Jaswig, een groep jonge vrienden die komaf willen maken met de zittende werkcultuur!

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Aandelenkansen na de Brexit

Al weken domineerde een mogelijke Brexit de media. En nu is de kogel dan eindelijk door de kerk: de Britten hebben gestemd op een exit uit de EU. Deze vrijheid komt op korte termijn echter wel met een stevige kost. De financiële markten zijn allerminst blij met de beslissing en aandelen werden massaal in de verkoop gezet. Toch valt het Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, op dat niet alle markten even zwaar worden afgestraft. Er zijn zelfs sectoren die het ondanks de Brexit prima doen.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Hoe laag kan de rente gaan?

Als je een belegger zo’n 5 jaar geleden had gevraagd hoe diep de rente op een obligatie zou kunnen zakken, dan was de kans groot dat niemand de huidige lage percentages zou hebben voorzien. En toch is dat nu de realiteit: een extreem lage rente op de meeste obligaties. Zo is onlangs een nieuw dieptepunt voor de Duitse Bund bereikt, beschrijft Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen. Beleggers krijgen 0,028% aan rente, wanneer ze hun geld voor de komende 10 jaar aan de Duitse staat uitlenen.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Investeren in digitaal goud

Een paar jaar geleden wist eigenlijk niemand wat de bitcoin precies was. Maar vandaag de dag is de digitale munt voor veel (digitale) consumenten een alternatieve manier om te betalen. De prijs zit de laatste weken weer flink in de lift en vorig weekend werd de hoogste prijs in bijna 2 jaar tijd aangetikt. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, vraagt zich af of deze digitale munt interessant is voor beleggers.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Europese banken in zwaar weer

Het zit de Europese banken dit jaar allesbehalve mee. Veel grote zakenbanken hebben het eerste kwartaal met slechter dan verwachte cijfers afgesloten en leggen het ook nog eens af tegen de beter verdienende Amerikaanse collega’s. Als de situatie niet snel verbetert, kan 2016 weleens een rampenjaar worden voor de Europese banken. Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, werpt licht op de situatie.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Het jaar van de vallende dollar

2016 zou volgens het boekje het jaar van de stijgende dollar moeten worden. Toen de Fed eind december 2015 een renteverhoging doorvoerde, werd daar direct aan toegevoegd dat het niet bij één renteverhoging zou blijven. In theorie is dat goed nieuws voor de dollar. Maar in de praktijk, pakt het net even iets anders uit, legt Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, uit.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Vastgoed als spaaralternatief?

Notarissen hebben in 2016 alvast een prima jaar: de Belgische vastgoedmarkt floreert. In het eerste kwartaal zijn sinds 10 jaar niet meer zoveel huizen verkocht. Voor een reden hoeven we niet ver te zoeken: een lage rente en goedkoop krediet. Wordt de vastgoedmarkt daarmee het alternatief voor het spaarboekje? Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft antwoord.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Hoe ver staat het met de pensioensplit?

Als een van de twee partners tijdelijk het werk heeft neergelegd om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, heeft hij of zij op het einde van de loopbaan minder pensioenrechten opgebouwd. Vandaar het idee van de pensioensplit. Voorlopig heeft de regering nog niets beslist, maar erkend bemiddelaar Eric De Corte volgt de situatie op de voet.

>> Lees verder Reageer

april 2016

De heropleving van grondstoffen

Grondstoffen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Jaren lieten beleggers grondstoffen links liggen, maar in het afgelopen kwartaal lijkt daar verandering in te komen: de instroom naar grondstofgerelateerde ETF’s kende de sterkste start sinds januari 2011. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, vertelt waar die hernieuwde interesse vandaan komt.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Korting: de beste keuze?

Het leven wordt duurder, daarom vergelijken we verschillende winkels en merken en gaan we op zoek naar de beste prijs. Zien we ergens een mooie korting staan, dan grijpen we onze kans. Maar is een afgeprijsd product wel altijd zo'n goede deal als op het eerste gezicht lijkt? In zijn boek Minder Geldzorgen leert Bjorn Peeters je hoe je efficiënt kan besparen; voor SenNet Magazine vat hij enkele tips samen in dit artikel!

>> Lees verder Reageer

april 2016

Denk ook aan je pensioen als je gaat scheiden

Het pensioen?! Wat komt dat doen bij een scheidingsregeling? En het pensioen is toch van mij en die groepsverzekering ook! Is dat zo? En wat kunnen koppels in scheiding dan wel allemaal regelen tijdens een bemiddeling, waar bij een gerechtelijke procedure veelal geen aandacht aan wordt besteed?

>> Lees verder Reageer

maart 2016

De verrassing van 2016: inflatie

Het klinkt vreemd, want iedere econoom, centrale bankier en belegger lijkt het erover eens: inflatie is nog ver weg. Maar toch zijn de eerste signalen van inflatie in Amerika al aanwezig. En met een simpele stap, kunnen beleggers zich heel makkelijk indekken tegen wat inflatie. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, geeft duiding bij een eventuele inflatie.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Opkomende markten: goedkoop en ongeliefd

Opkomende markten zijn al langere tijd niet meer in trek bij beleggers. Vanaf 2013, toen de Fed begon met het afbouwen van het ultraruime monetaire beleid, laten veel beleggers de opkomende markten links liggen. En in 2015 kwam daar nog eens de groeivertraging van China bovenop. Is beleggen in opkomende markten nog wel de moeite waard? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, nuanceert de minpunten van de opkomende markten.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Uitblinkers op de beurs

Veel aandelenmarkten staan dit jaar flink in de min. Toch zijn er ook markten die wél weten te presteren in 2016. Goud, zilver en grondstofposities laten bijvoorbeeld rendementen zien om blij van te worden. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, vertelt je welke kandidaten je het beste in de gaten houdt in een zwakke financiële markt.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Don't fight the Fed!

Don’t fight the Fed, het was jarenlang de stelregel op de beurs. Met miljarden aan liquiditeiten, hielp het Amerikaanse stelsel van centrale banken de beurs flink vooruit. Maar nu lijkt diezelfde Fed de aanstichter van een hoop beursgeweld. Volgens Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, is het ook nu handig om vooral niet af te wijken van de moderne beurswijsheid.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Besparen? Kijk door de verpakking!

Je tripjes naar de supermarkt kosten je al snel een hele hap uit je budget. Daarom is het slim om even stil te staan bij de verschillende producten die er op de markt zijn en hun prijzen. Want waarom zou je te veel betalen voor hetzelfde product? In zijn boek Minder Geldzorgen leert Bjorn Peeters je hoe je efficiënt kan besparen; voor SenNet Magazine vat hij enkele tips samen in dit artikel!

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Schokdempers voor je portefeuille

Voor wie regelmatig de columns van financiële expert Nico Pantelis leest, klinkt het vast bekend in de oren: bescherm je portefeuille door te werken met een riante cashpositie. Tot nu toe is beursjaar 2016 een wilde rit geweest voor beleggers, waardoor dat advies nu wel heel actueel is. Hoe je een cashpositie aanhoudt, lees je hier.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Beleggers prijzen een recessie in

De meeste mensen geloven dat de aandelenmarkten reageren op het nieuws en de economie. Maar het is eigenlijk precies andersom: de aandelenmarkten hebben voorspellende waarde. Niet voor niets zeggen economen vaak dat de beurzen zo’n 6 maanden vooruitlopen op de reële economie. En als dat gegeven ook vandaag opgaat, ziet het plaatje er best somber uit. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, geeft duiding.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

Een goed beursvoornemen: spreid die portefeuille!

2015 is voor veel beleggers een jaar om snel te vergeten. Een hoop beursturbulentie met uiteindelijk zeer magere rendementen. Maar, als we een les mogen trekken uit de gebeurtenissen van vorig jaar, dan is het wel dat een goed gespreide portefeuille een absolute must is. Wat Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, betreft mag het goede voornemen van iedere belegger in 2016 zijn: het samenstellen van een evenwichtige beleggingsportefeuille.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

Inspelen op vergrijzing met vastgoed

Bij investeringen in vastgoed denken veel beleggers onterecht aan hoge opstartkosten, onderhoudskosten, huurcontracten en fiscale rompslomp. Bovendien zou vastgoedbeleggen alleen maar zijn weggelegd voor beleggers met flink wat vermogen. In werkelijkheid is het vastgoedbeleggen voor iedere belegger toegankelijk. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, toont hoe je met kleine bedragen toch kan inspelen op hele interessante vastgoedtrends: de vergrijzing bijvoorbeeld!

>> Lees verder Reageer

december 2015

Mooie rendementen? Kijk dicht bij huis!

Jarenlang hebben de Europese beurzen het af moeten leggen tegen de Amerikaanse indices. Beleggers op zoek naar rendement, konden dan ook beter kijken naar Amerikaanse aandelen. Daar lijkt dit jaar verandering in te komen. Moeten beleggers die op zoek zijn naar een goed rendement nu dichter bij huis gaan kijken? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, licht de situatie toe.

>> Lees verder Reageer

december 2015

Hoe profiteer je van een renteverhoging?

Het is een gekke gedachte: sommige professionals op Wall Street hebben in hun beleggingscarrière nog geen renteverhoging meegemaakt. Maar daar lijkt in december verandering in te komen. Fed-baas Janet Yellen lijkt vastberaden om de rente te verhogen. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, bekijkt of dat goed of slecht nieuws is voor de aandelenmarkten.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Verdient smart beta een plek in je portefeuille?

Veel beleggers kunnen niet meer zonder: de exchange trade funds (ETF’s). In tegenstelling tot actieve fondsmanagers, die zelf een beleggingsvisie vormen en ernaar handelen, zijn ETF’s vooral bedoeld om een index te volgen. Maar sinds kort is er een tussenweg: de smart beta ETF. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, legt uit of dat voor beleggers een slim idee is.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Vastgoed, het alternatief voor de turbulente markten

De afgelopen weken hebben het voor veel beleggers weer pijnlijk duidelijk gemaakt: wie investeert in aandelen, moet rekening houden met turbulentie. Dalingen van 10 tot 20 procent op de aandelenmarkten, zijn ‘part of the game’. Een manier om deze volatiliteit het hoofd te bieden, is door te diversifiëren. En vastgoed is en blijft dan een prima keuze. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, toont je de voor- en nadelen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Cash, de koning van uw portefeuille

Wie denkt aan een beleggingsportefeuille, denkt vaak aan een portefeuille met wat aandelen, wat vastgoed, wat goud en wat obligaties. Een cashpositie wordt voor het gemak vaak vergeten. Want cash rendeert immers niet zo goed. Toch is het verstandig om te blijven waken over een stevige cashpositie, zeker in de huidige marktomgeving. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, legt uit waarom.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Hoe profiteren van een lage olieprijs?

De prijs van olie staat al maanden onder druk. Voor de consument lijkt dit op het eerste gezicht een goede zaak, maar voor de economie is het een ander paar mouwen. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, bekijkt de voor- en nadelen en onderzoekt de toekomstige prijsevolutie van olie. Wist je dat je op verschillende manieren kan profiteren van de lage olieprijs?

>> Lees verder Reageer

september 2015

Beurspaniek? Met deze 3 tips zit je goed!

Het was een heftige beursweek. Beleggers waren in paniek. Paniek is echter nooit een goede raadgever op de beurs. Daarom geeft Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, enkele belangrijke tips mee voor als er weer paniek op de beurs uitbreekt.

>> Lees verder Reageer

september 2015

Het sparen van de toekomst

Spaarders zijn al jaren de klos. De rente blijft maar dalen, waardoor het rendement op je spaargeld historische dieptepunten aantikt. De vraag die veel spaarders zich moeten stellen: wat is een veilig alternatief? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, biedt jou een goed alternatief.

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Japan: eindelijk weer potentieel

Actieve 50-plussers moeten hun aandelenposities net zoals elke belegger ruim spreiden. Dat houdt ook in dat alleen beleggen in Europa geen optie meer is. Emerging markets horen zeker in een portefeuille thuis, maar zijn risicovoller. Gelukkig is er nog een alternatief: Japan! Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen legt uit.

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Obligaties: veilig of gewaagd?

Obligaties liggen steeds meer onder vuur. Vroeger kon je torenhoge rentes uit obligaties opstrijken, maar dat behoort definitief tot het verleden. Toch kunnen obligaties nog een belangrijke rol spelen in een gespreide portefeuille. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, legt uit waarom obligaties ook vandaag nog interessant zijn.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Goud, een eeuwig blinkende vaste waarde?

Beleggingen brengen altijd een zeker risico met zich mee. Wil je een extra zekerheid in de beleggingswereld? Dan is beleggen in goud een absolute must! Zelfs als de economie het slecht doet, blijft de waarde van goud stabiel. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, legt uit waarom beleggen in goud een gouden zaak is.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Beleggen in biotech: rendement, maar ook risico’s

De biotechsector is wereldwijd aan een enorme opmars bezig. Er wordt zelfs gezegd dat dit de eeuw van de biotech wordt. Biotechaandelen spreken dan ook tot de verbeelding van steeds meer mensen. Toch zijn deze beleggingen niet zonder risico. Vaak is de koers extreem positief of extreem negatief. Hoe investeer je slim in deze beloftevolle sector? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, geeft tekst en uitleg.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Actief of passief beleggen?

Actieve 50-plussers die hun centen willen beleggen, moeten onvermijdelijk een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief beleggen en wanneer voor passief? Of is het geen zaak van of/of, maar van en/en? Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, toont aan dat kiezen, in dit geval, niet verliezen is!

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Het dividend: een welkome aanvulling van je inkomsten

Je spaarcenten gewoon op de bank laten staan, daar heb je niets meer aan. Het brengt met moeite 1 procent rente per jaar op. Door de lage rentes kan je beter je heil zoeken in dividendenaandelen. Dit is een interessant nettorendement, dat zelfs in moeilijke beursjaren overeind blijft. Het geheim van goede dividenden? Dat verklapt Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, je in dit artikel!

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Mixfondsen: een eenvoudige beleggingsoplossing voor de actieve vijftigplusser

Een van de sleutelwoorden bij beleggen, is spreiding. Dat is cruciaal om de risico’s te verkleinen. Wil je een mooi rendement uit je spaargeld, zonder veel moeite, kopzorgen en vooral risico? Dan zijn mixfondsen vast iets voor jou! Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, mixt alles wat je over mixfondsen wil weten in dit artikel samen tot een overzichtelijke massa.

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Beursgenoteerd vastgoed staat als een huis, ook voor vijftigplussers!

Doe je er de dag van vandaag nog goed aan om je geld op je spaarboekje te laten staan? Door de serieuze renteverlaging is ons spaargeld bijna letterlijk geen cent meer waard. Maar wat kan je dan het best doen met je zuur verdiende spaarcentjes? Investeren? Aandelen kopen? Fondsen? Financiële expert van Slim in Fondsen Nico Pantelis toont op welke manier je spaargeld toch rendeert!

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Groeit geld dan toch aan de bomen?

Sinds de financieel-economische crisis van 2008 zit de Europese economie in slechte papieren. In navolging van Japan en de VS start de Europese Centrale Bank met de creatie van nieuw geld. Hoe is het mogelijk om in tijden van crisis en forse besparingen geld te laten bijdrukken? Hoe kan deze methode de economie opnieuw aanzwengelen? Professor Frans De Braekeleer onthult het proces van de geldcreatie, de gevolgen en toont hoe het (niet) moet.

>> Lees verder Reageer

april 2015

Wat is er aan de hand met Griekenland en de EU?

De fundamenten van de Europese Unie daveren al een tijdje op hun grondvesten. Dit komt tot uiting in de economische crisis, waardoor vooral Griekenland hard getroffen wordt. De Griekse ziekten veroorzaken een epidemie binnen de hele muntunie. Hoe is het allemaal zo ver kunnen komen? Wat betekent dit voor het voortbestaan van de muntunie? En vooral: welke lessen moet de Europese Unie voor de toekomst trekken? Professor Frans De Braekeleer doet je deze Griekse tragedie helder uit de doeken.

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Heisa rond vermogens(winst)belasting: (on)terecht?

Je kan geen krant lezen of een zender bekijken of je komt de uitspraak tegen: “Laat de rijken (de crisis) betalen.” Het onderwerp is in. Eenvoudig gesteld komt het hierop neer: laat de grote vermogens meer betalen om uit de financiële miserie te raken. Is dat rechtvaardig? Je krijgt een analyse van onze financiële- en economische expert professor Frans De Braekeleer.

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Wil je stoppen met je vennootschap? Zo zit het nu met de liquidatiebonus!

Misschien is het je vorig jaar ook al opgevallen dat heel veel oudere zelfstandigen en handelaars zoals je dokter, tandarts of krantenwinkel op de hoek er plots mee stopten? Dat had alles te maken met de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus bij stopzetting van een vennootschap. De huidige regering heeft die maatregel aangepast om verdere paniekvoetbal te vermijden. Wat dat concreet inhoudt, doet professor Frans De Braekeleer haarfijn uit de doeken.

>> Lees verder Reageer

januari 2015

Heb je wel alle mogelijkheden benut voor belastingbesparingen?

Wie het goed aanpakt kan heel wat belastingen uitsparen. Bereken eerst via een van de gratis ‘tools’ op het internet of je belasting terugkrijgt of moet bijbetalen. Via simulatie kan je dan onderzoeken met welke maatregelen je belastingen kan verminderen. En hoeveel, door bv pensioensparen of langetermijnsparen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

mei 2014

Checklist: Wanneer is je carrière geslaagd?

Als jij terugblikt op je professionele carrière vind je dan dat je loopbaan geslaagd was? Het heeft natuurlijk geen zin om jezelf een slecht gevoel te geven, want gedane zaken nemen geen keer. Deze checklist is meer bedoeld als opsteker. 100 procent zekerheid heb je nooit, maar als (een paar van) deze zaken op jou van toepassing zijn, kan je wellicht tevreden terugblikken op je carrière.

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Meer bijverdienen door 65-plussers?

Mensen met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Voor mensen met een kortere loopbaan zijn de regels versoepeld en de grensbedragen geïndexeerd. Dat is eerder dit jaar met een ontwerp van koninklijk besluit en een wetsontwerp goedgekeurd door de ministerraad. Het is wel even goed nagaan welke regel voor jou geldt. De nieuwe regels gaan in vanaf dit inkomstenjaar.

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Je job bepaalt of je zal scheiden ... of niet

Wie dacht dat de liefde allesbepalend was voor een geslaagd huwelijk, komt bedrogen uit. Het is je job die ervoor zorgt of je al dan niet zal scheiden. Dit artikel vind je in de gloednieuwe rubriek 'Werk & Carrière' op SenNet. We geven je het artikel hier graag al eens mee.

>> Lees verder Reageer

mei 2012

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document