Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Gezondheid

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Gezondheid

Waarom we onze nieren goed moeten behandelen

Onze nieren spelen een cruciale rol in het handhaven van de gezondheid van ons lichaam door het filteren van afvalstoffen en het reguleren van essentiële stoffen in ons bloed. Helaas kunnen nierproblemen zich voordoen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. 

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Komen infecties aan de luchtwegen meer voor dan vroeger?

In de koude maand januari zijn aandoeningen aan de luchtwegen helaas veelvoorkomend. De combinatie van koude temperaturen, droge lucht en verminderde weerstand kan leiden tot verschillende luchtwegproblemen. 

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Waarom bewegen op elke leeftijd belangrijk blijft

Een actieve levensstijl is van onschatbare waarde, vooral voor senioren, omdat het niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook het welzijn in elke levensfase verrijkt. Het is een bron van vitaliteit die de zogenaamde zilveren (of zijn het gouden?) jaren kan transformeren in een periode van groei, plezier en voldoening.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

De gevaren van griep tijdens de eindejaarsperiode

Wat zijn de gevaren van griep tijdens de eindejaarperiode en kan je je hiertegen wapenen? Misschien toch maar uitkijken om de feesten niet te vergallen... Niet dat we u willen bang maken, maar een verwittigd man/vrouw is er twee waard.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Hoop voor de behandeling van depressie

Steeds meer Vlamingen en ook ouderen zijn vatbaar voor een depressie. Maar er is ook goed nieuws. Het stigma rond geestelijke gezondheid wordt almaar vaker doorbroken en dit biedt perspectieven voor een maatschappij waarin jong en oud in harmonie kunnen samenleven.

>> Lees verder Reageer

december 2023

De impact van dementie

We moeten niet rond de pot draaien: dementie is de grootste doodsoorzaak bij senioren en heeft een grote impact op zowel de patiënt als de omgeving. Maar - lees het artikel tot het einde - gelukkig zijn er ook manieren om positief met deze aandoening om te gaan. En nieuw wetenschappelijk onderzoek biedt hoop op gunstige resultaten in de toekomst.

>> Lees verder Reageer

november 2023

Leren leven met ademhalingsproblemen

De luchtwegen spelen een essentiële rol in ons welzijn en gezondheid. Het verouderingsproces, samen met langdurige blootstelling aan milieuvervuiling en tabaksrook, maakt 55-plussers vatbaar voor een breed scala aan ademhalingsproblemen.

>> Lees verder Reageer

november 2023

Hoe (on)gezond zijn we nu echt?

Een huizenhoog cliché: onze gezondheid is ons hoogste goed. Naarmate we ouder worden duiken onvermijdelijke kleine kwaaltjes, maar ook grote lichamelijke problemen op. Maar hoe (on)gezond zijn we nu echt?

>> Lees verder Reageer

november 2023

Waarom onze nieren extra aandacht verdienen

Een op de tien volwassen Belgen lijdt aan nierproblemen, maar omdat deze doorgaans geen symptomen vertonen, blijft de schade vaak gedurende een aanzienlijke periode onopgemerkt. Veel mensen realiseren zich niet voldoende hoe cruciaal de rol van de nieren is.

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Is Ozempic het nieuwe wondermiddel om af te slanken?

Ozempic is niet meer uit het nieuws te slaan. Dit geneesmiddel was oorspronkelijk bedoeld om diabetes te bestrijden, maar blijkt ook efficiënt in de strijd tegen overwicht. Toch stellen experts zich vragen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Zullen we ooit eeuwig leven?

We worden almaar ouder. Volgens sommigen zou zelfs een nog veel langer leven binnen ons bereik liggen, dankzij onder meer bacteriën van het Paaseiland en de zogenaamde onsterfelijke kwal. Populaire fictie, of is er toch wetenschappelijk bewijs dat we ooit héél oud zullen kunnen worden? En willen we dat wel?

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Neem rugklachten niet te licht op

Typisch: we denken maar aan de gezondheid van onze rug wanneer we er problemen mee hebben. Dat kan ondergetekende alleen maar beamen. Dit artikel is een warme oproep om zorg voor dit essentieel lichaamsdeel te dragen.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Alert zijn bij urineverlies is de boodschap

Iedereen heeft weleens last van urineverlies. Op zich niets om je zorgen over te maken, maar wanneer het vaak en overvloedig voorkomt kan je toch maar beter laten onderzoeken of er niets ernstig aan de hand is.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Hoe ongezond is overgewicht nu echt?

Niets wat bij heel wat mensen zo gevoelig ligt als het gewicht. Zeker voor wie wat kilootjes extra heeft kan dit een taboeonderwerp zijn. Maar vanaf wanneer is sprake van overgewicht, en hoe schadelijk is het nu echt?

>> Lees verder Reageer

september 2023

Wees alert voor infecties

Infecties liggen overal op de loer. Sommige zijn onschuldig, anderen kunnen potentieel levensbedreigend zijn. Waakzaamheid is dan ook geboden.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Waarom onze nieren belangrijk zijn

Naar schatting 300.000 Vlamingen hebben last van hun nieren. Dat kan onschuldig zijn, maar ook verregaande en ernstige gevolgen hebben. Een tijdige diagnose dringt zich op, want nierfalen is onverbiddelijk.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Wat als je gehoor en zicht achteruitgaat?

Goed horen en zien wordt minder vanzelfsprekend naarmate er meer jaren op de teller staan. Toch is het mogelijk om ook met een verminderd gehoor en zicht van het leven te blijven genieten. Lees onze praktische tips!

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Prostaat- en borstkanker: de belangrijkste vormen van kanker bij 65+ers

Geen leuk onderwerp maar helaas soms akelig nabij: respectievelijk prostaat- en borstkanker zijn de meest voorkomende vormen van kanker bij mannelijke en vrouwelijke 65+ers. Komen ze meer voor dan vroeger? Hoe kunnen ze behandeld worden, en wat zijn de mogelijkheden op het vlak van preventie?

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

We zijn steeds vatbaarder voor allergieën

We worden steeds vatbaarder voor allergieën, dit over de verschillende generaties heen. Reden te meer om extra waakzaam te zijn, want door preventie kan je heel wat ellende voorkomen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

De preventie en behandeling van huidkanker

Huidkanker is momenteel de meest voorkomende vorm van kanker in ons land, dit voor alle leeftijden maar zeker bij 55-plussers. Preventie is dan ook geen loos begrip. Maar welke behandelingen zijn er voor wie deze diagnose krijgt?

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Leven met een chronische aandoening

Leven met een chronische aandoening: misschien een minder prettig onderwerp, maar bijna een derde van de Belgen ouder dan 15 jaar lijdt eraan. Waaronder heel wat 65-plussers, en het is zaak om het evenwicht te vinden tussen verzorging en een kwaliteitsvol leven.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Spataders: meer last in de zomer?

Spataders: misschien een minder leuk onderwerp, maar voor heel wat mensen helaas een (vaak pijnlijke) werkelijkheid. Volgens de volksmond heb je daar vaak meer last van in de zomer. Klopt dat? We gingen op onderzoek uit.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Besteed extra aandacht aan je luchtwegen in de zomer

Met de zomer in volle gang genieten velen van de warme zonnestralen en de buitenlucht. De hogere temperaturen en bepaalde omgevingsfactoren brengen gevaren met zich mee voor onze luchtwegen. Extra aandacht is dus geboden.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Is je ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag?

Het zou je belangrijkste maaltijd van de dag moeten zijn. Zeker in de zomer, wanneer het overdag vaak te warm is om uitgebreid te eten moet je 's morgens van de gelegenheid gebruikmaken om je 'tank' voldoende te vullen zodat je voldoende energie hebt om de dag aan te vatten.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Er bestaan meer dan 100 soorten artritis

Er bestaan - schrik niet - meer dan 100 soorten artritis. Een aandoening die heel wat mensen treft, maar waarover nog heel wat misverstanden en onjuiste kennis bestaan. Hoog tijd om wat meer klaarheid te brengen.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Wat als je nieren haperen

In Vlaanderen heeft ongeveer 10% van de bevolking last van chronische nierziekte. Cijfers die toch even doen schrikken, want het risico neemt toe met de leeftijd. Welke waarschuwingssignalen zijn er, welke behandeling, en wat kan er op het vlak van preventie?

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Longproblemen? Blijf niet bij de pakken zitten!

Longproblemen komen vaker voor dan we denken. COPD (chronisch obstructief longlijden) is zelfs de vijfde doodsoorzaak ter wereld. Maar er is ook goed nieuws, want door de juiste preventie en behandeling kunnen heel wat longaandoeningen onder controle gehouden worden.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Onderzoek naar ziekte van Alzheimer steekt een tandje bij

In Vlaanderen lijden naar schatting zowat 150.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer. De meest voorkomende vorm van dementie is het voorwerp van heel wat wetenschappelijk onderzoek, en dat laat een aantal (voorzichtige) hoopgevende resultaten zien.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Is cannabisolie nuttig of gevaarlijk?

Cannabisolie lijkt wel 'the next big thing'. Maar wat doet het precies? Wat zijn de voordelen en de gevaren? Is het wettelijk? Kan je er verslaafd aan geraken? Dit artikel gaat dieper in op deze thema's.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Waarom het belangrijk is om kanker vroeg te ontdekken

De ziekte met de grote K blijft voor velen een taboeonderwerp waarover we moeilijk kunnen praten. Toch is het belangrijk het stigma rond kanker weg te nemen en deze ziekte zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe sneller dit gebeurt, hoe meer kans dat we dit duistere monster overwinnen.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Hoe hart- en vaatziektes voorkomen en behandelen

Hart- en vaatziektes loeren steeds meer om de hoek naarmate we ouder worden. Toch kan je zelf een aantal preventieve maatregelen in acht nemen en is er gelukkig ook een duidelijke hoopgevende progressie op het vlak van de behandeling.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Over de zin en onzin van 'goede' cholesterol

Bestaat er zoiets als 'goede' cholesterol? Als we de wetenschappelijke literatuur moeten geloven wel. Het cholesterol wat als ‘goed’ beschouwd wordt heet het HDL-cholesterol, wat staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Het cholesterol wat ‘slecht’ is, noemen we LDL-cholesterol (Lage Dichtheid Lipoproteïnen).

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Opgelet voor ontstekingen!

Ontstekingen zijn vaak onschuldig, maar helaas soms ook het signaal van ernstige gezondheidsproblemen. Naarmate je meer jaren op de teller hebt is het zaak om extra op te letten. Lees in dit artikel meer over oorzaken, gevolgen en de mogelijke preventie van ontstekingen.

>> Lees verder Reageer

april 2023

Waarom je bloeddruk in het oog houden

Zullen we het toch nog maar eens over onze bloeddruk hebben? Misschien geen prettig onderwerp, zeker als je last hebt van hypertensie (hoge bloeddruk). Dan ben je zeker niet de enige, want 1 op 4 Belgen kampt ermee. Vaak zonder het zelf te weten, wat jammer is. Want vaak is dit het signaal of de voorbode van een brede waaier aan mogelijke lichamelijke problemen.

>> Lees verder Reageer

april 2023

Omgaan met geheugenverlies

Vergeet je ook weleens iets? Op zich is dat niet erg, want dat overkomt iedereen. Maar wanneer is geheugenverlies ernstig, en wat kan je er tegen doen?

>> Lees verder Reageer

april 2023

Hoe is het met jouw gezondheid gesteld?

Goed nieuws: we worden steeds ouder, en gelukkig ook vaak in een relatief goede gezondheid. Hoe is het met jouw fysieke en mentale gezondheid gesteld?

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Praktische tips om reuma te voorkomen of verlichten

Reuma komt steeds vaker voor, zowat bij één op vijf mensen. Maar gelukkig kan je er wat aan doen om deze aandoening te voorkomen of een aantal pijnlijke symptomen te verlichten.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Het belang van een gezond hart

Het hart is onze meest belangrijke spier. Deze 'motor' van ons lichaam in goede gezondheid houden moet dan ook een dagelijkse zorg blijven. Om het met een wetenschappelijke term te zeggen: hartcoherentie is voor iedereen - op elke leeftijd - van primordiaal belang.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Wat te doen tegen maagzuur

Heb je ook weleens last van je maag? Doorgaans is dat gelukkig niets om je zorgen over te maken. Maar toch maar uitkijken wanneer de klachten vaak voorkomen. Deze eenvoudige tips kunnen je helpen om de pijn te verlichten.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Tips om je botten gezond te houden

Het beschermen van je botgezondheid is gemakkelijker dan je denkt. Lees hier hoe voeding, lichaamsbeweging en andere levensstijlfactoren je botmassa kunnen beïnvloeden.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

750.000 Belgen onder behandeling voor diabetes

Zowat 750.000 Belgen (bijna 7% van de bevolking) wordt behandeld voor diabetes. Een cijfer om de gaten te houden, want in vergelijking met tien jaar geleden is dit bijna een derde meer.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Onze longen zijn letterlijk levensbelangrijk

Longaandoeningen behoren tot de belangrijkste bedreigingen voor onze gezondheid, dat heeft corona meer dan ooit duidelijk gemaakt. Klassiek zijn dit kwalen voor senioren, maar een aandoening als astma komt opvallend meer voor bij jongeren.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Waarom het belangrijk is om geregeld je bloeddruk te meten (zonder te overdrijven)

Het is belangrijk om voldoende aandacht aan onze bloeddruk te besteden, zonder uiteraard te overdrijven. Het is een belangrijke barometer van onze gezondheid, en een correcte meting dringt zich op.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

Nee, we willen echt geen belerend vingertje opsteken. Genieten van een glaasje is iedereen gegund. Helaas is alcoholisme een kwaal die steeds meer mensen, en ook jongeren, treft.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Hoe omgaan met rugpijn

Rugpijn is voor heel wat mensen (en niet alleen ouderen) een dagelijks concreet probleem. De juiste medische opvolging is nodig, en wellicht kunnen deze behandelingen - van klassiek tot alternatief - verlichting brengen.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Dieetdrankjes zijn niet altijd onschuldig

Drink je ook wel eens een dieetdrankje of een zogenaamde 'light' frisdrank? Laat je vooral niet tegenhouden, maar toch dit. Al te veel van deze zogenaamd caloriearme drankjes zijn echt niet gezond. Matigheid is dus de boodschap.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Hoe gezond de eindejaarsperiode doorkomen

Wellicht staan bij jou de komende dagen ook heel wat hopelijk prettige feestelijke momenten gepland. Maar hoe kunnen we deze drukke periode gezond doorkomen? Met matigheid zondigen is voor een keertje toegelaten.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Hoe griep en verkoudheden voorkomen

Met de winterkou die volop doorbreekt hangen helaas ook verkoudheden en griepaanvallen in de lucht. Graag geven we deze tips mee om je weerstand te verhogen en zo op een natuurlijke manier proberen te voorkomen dat je hoestend eindejaar tegemoet gaat.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Eén op de vier senioren drinkt te veel

Nee, we willen je echt niet op stang jagen. Heel wat mensen kunnen gelukkig met mate van een glaasje genieten, maar toch. Niet minder dan één op vier senioren drinkt te veel, is de conclusie van klinisch psychologe Yannic van Gils.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Hoe hartaandoeningen herkennen?

Jaarlijks sterven nog steeds 30.000 Belgen aan cardiovasculaire aandoeningen. Er tijdig bij zijn is de boodschap. Maar hoe kan je hartaandoeningen herkennen?

>> Lees verder Reageer

november 2022

Leven met artritis

We hebben allemaal weleens last van onze gewrichten. Een vervelend ongemak, zeker wanneer het gaat om artritis. Deze ontsteking van de gewrichten kan hevige pijnen veroorzaken.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Het belang van een goede slaaphygiëne

Het belang van een goede slaaphygiëne kan niet voldoende onderstreept worden. Dit zeker (maar niet alleen) voor wie met rugproblemen kampt.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Wanneer is je bloeddruk te hoog?

Een regelmatig te hoge (maar ook te lage) bloeddruk is een duidelijk signaal van het lichaam. Maar wanneer moet je je echt zorgen maken?

>> Lees verder Reageer

november 2022

Onderzoek naar dementie levert hoopvolle resultaten op

Het aantal personen met dementie in ons land steeg tot 200.000 waarvan 140.000 met de ziekte van Alzheimer. Toch is er een lichtpunt(je), want recent onderzoek levert hoopvolle resultaten op.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Is er tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

Is er tegen 2030 een vaccin tegen kanker? Het echtpaar Ozlem Tureci en Ugur Sahin is hoopvol gestemd. Dit goede nieuws is een uitloper van het onderzoek naar een vaccin tegen corona.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Hoe denk jij over je gezondheid?

Hoe denk jij over je gezondheid? We kregen heel wat reacties binnen op onze oproep en geven graag een bloemlezing.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

De herfst is goed voor ons immuunsysteem

De (mooie) zomer ligt helaas alweer een tijdje achter ons. De dagen worden al duidelijk korter en kouder, maar toch is de herfst een belangrijk seizoen voor onze gezondheid. In deze weken in aanloop naar de winter bouwen we namelijk ongemerkt ons immuunsysteem op. Op tijd (goed gekleed) naar buiten, indien nodig met paraplu en regenkleding, is dan ook weldadig voor ons lichaam en onze geest.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Hoe gevaarlijk is overgewicht nu echt?

Is een paar kilo's te veel dan toch niet erg voor onze gezondheid, en misschien zelfs goed? Een Londense studie beweert dit. Een geruststelling voor wie een moeizaam gevecht tegen de kilo's levert of toch een voorbarige conclusie?

>> Lees verder Reageer

september 2022

De 'blues' van de korter wordende dagen

Voel je het ook al dat de herfst langzaam in de lucht hangt? Voor heel wat mensen is dit een periode dat ze zich wat minder goed in hun vel beginnen te voelen. Er bestaat zelfs een wetenschappelijke term voor, namelijk 'herfstangst' of de 'blues van de korter wordende dagen'. Niets om je zorgen over te maken want een mens heeft nu eenmaal zijn seizoenen nodig.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Hoe maagzuur voorkomen

Heb je soms last van maagzuur? Je bent zeker niet de enige! Als het maar af en toe voorkomt, moet je je geen zorgen maken. Maar treedt maagzuur regelmatig op, dan kan je toch beter je arts raadplegen om te kijken of dit probleem moet aangepakt worden.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Schenk aandacht aan je bloeddruk (zonder te overdrijven)

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie lijden wereldwijd een miljard mensen aan hoge bloeddruk. In België zijn er 2,5 miljoen volwassenen met hoge bloeddruk en bij bijna de helft van hen is de diagnose niet gesteld. Toch is hoge bloeddruk verantwoordelijk voor 15.000 sterfgevallen per jaar. Geregeld je bloeddruk meten is dan ook geen overbodige tip, al mag je ook niet gaan overdrijven.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Draag zorg voor je hart

Ons hart is 'maar' een spier, maar wel de allerbelangrijkste die we hebben. Het belang om je hart te goed onderhouden, net zoals je dat met je wagen doet, kan niet voldoende onderstreept worden. Hartaandoeningen behoren tot de meest voorkomende, en ook ernstige, aandoeningen, maar gelukkig hebben we zelf heel wat in de hand. Deze eenvoudige aanbevelingen van gezondheidsexperts dragen er toe bij om je hart in een goede gezondheid te houden.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Wat te doen als je baby dreigt te stikken?

Kinderen zijn ons hoogste goed. Van bij de geboorte is de zorg voor je baby als ouder je hoogste goed. Een zaak van vallen opstaan met kleine en minder kleine zorgen. Zoals bijvoorbeeld: wat doe je wanneer een baby dreigt te stikken?

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Dossier hoofdpijn

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn. Zolang dit niet vaak voorkomt en ook weer weggaat, is er niets om je zorgen over te maken. Houdt de hoofdpijn echter aan en gebeurt het regelmatig, dan is het echter tijd om de hulp van je arts in te roepen. In dit dossier zetten we de verschillende soorten hoofdpijn en de behandelingen op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Boost je gezondheid tijdens de zomer

We hebben deze zomer al een aantal warme, en zelfs tropische dagen gehad. Iedereen weet dat je op zulke dagen niet met je inspanningen mag overdrijven. Toch heeft de zomer in het algemeen een weldadige invloed op onze gezondheid.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Hart- en vaatziekten: de feiten, en hoe ze voorkomen?

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak, leren we bij de World Health Organization. Heel wat factoren zoals erfelijke aanleg en plotse ziektes of een beroerte hebben we niet zelf in de hand, maar toch is er ook goed nieuws. Zo kan een gezonde levenswijze het risico op een hart- en vaatziekte gevoelig verminderen.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Wees aardig voor je nieren

Ons lichaam is een machine waarbij alle radertjes hun belang hebben. Zo onder meer ook de nieren, die een kapitale rol spelen in ons dagelijks functioneren. Het motto mag duidelijk zijn: hou je nieren in conditie, en zij zullen voor jou zorgen.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Wanneer overgewicht een probleem dreigt te worden

De zomer is klassiek een periode van relaxen. Daar horen lekkere maaltijden en drankjes bij, maar zoals VDB zei: 'trop is te veel en te veel is trop'... Zonder met het belerend wijsvingertje te willen zwaaien toch even deze bemerking. Het overgewicht is bij de Vlaming de laatste jaren alleen maar toegenomen, en dit al van bij de jeugd. Dus toch maar een beetje matigen zonder uiteraard te vergeten om te genieten...

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Hoe omgaan met artritis

Artritis is wereldwijd een belangrijke oorzaak van pijn en immobiliteit. Toch is het mogelijk om met de juiste behandeling waaronder medicatie en lichaamsbeweging de klachten gevoelig te verminderen of zelfs te voorkomen.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Hoe slaapapneu herkennen

Heb je soms last van slaapapneu, of denk je dat je hier aan lijdt? Deze aandoening valt niet te onderschatten. Bij slaapapneu gaat het om een nachtelijke verstoring van de ademhaling. Er zijn vormen van deze slaapziekte die in vele gevallen als een ernstige medische aandoening omschreven wordt en die ook voor de partner heel wat hinder kan opleveren.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Iedereen kan een depressie krijgen

Depressies kunnen iedereen treffen, of je nu oud bent en je einde voelt naderen, dan wel of je nog volop in de 'ratrace' van het leven zit en de pedalen dreigt kwijt te raken. Of nog (piep)jong bent, want ook jongeren en zelfs kleuters zijn steeds meer gevoelig voor een depressie. Een precieze oorzaak vinden is niet altijd even eenvoudig, maar we moeten gelukkig niet wanhopen. De meeste depressies kunnen met een goede behandeling aangepakt worden, als je er maar tijdig bij bent. Al blijft voorkomen natuurlijk nog altijd beter dan genezen.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Wees lief voor je nieren…

Onze nieren behoren tot onze belangrijkste organen. Daar zijn we ons niet altijd bewust van, en heel wat mensen beseffen dit pas wanneer ze er problemen beginnen mee te krijgen. Een goede werking van onze nieren is op elke leeftijd belangrijk, en ook hier is het motto ‘beter voorkomen dan genezen’.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Hoe omgaan met de ziekte van Alzheimer

Onder de vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende. En helaas momenteel ook nog steeds niet te genezen. Bovendien kampen steeds meer jongeren met deze ziekte. Toch is het niet uitsluitend een negatief verhaal, want het blijft mogelijk om met de juiste behandeling als alzheimerpatiënt toch nog een leven te leiden dat de moeite waard is.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Gezondheidsvoordelen én gevaren van volle granen

Het eten van volle granen heeft onmiskenbaar tal van voordelen voor onze gezondheid die we in dit artikel graag even opsommen, zoals een verlaagd risico op diabetes, hartaandoeningen en een hoge bloeddruk. De moeite waard om in je dieet te integreren dus. Toch ook even waarschuwen voor de mogelijke gevaren, want ze zijn helaas niet voor iedereen geschikt.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

De 10 grootste gezondheidsrisico's

Naarmate we ouder worden, liggen er steeds meer bedreigingen voor onze gezondheid om de hoek. Ook al ben je misschien nog (relatief) jong, een gewaarschuwd man (of vrouw) kan beter tijdig zijn voorzorgen nemen en hier rekening mee houden. We sommen even de tien grootste gezondheidsrisico's op. Preventie is meer dan ooit het sleutelwoord met het oog op een lang en gezond leven!

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Werken aan je energiepeil zonder dat het moeite kost

Heb je soms het gevoel dat je niet voldoende energie hebt? Niet alleen senioren maar ook jongeren kampen om allerlei redenen wel eens met dit probleem. Een verzwakt immuunsysteem ten gevolge van ziekte, een of andere aandoening die onderhuids leeft, slechte levensgewoonten: verminderde spierkracht is een reëel probleem bij brede lagen van de bevolking. Met deze eenvoudige tips kan je toch je spieren op peil houden en preventief werken.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Opgelet voor de griep!

Opgelet! De griep was het voorbije twee jaar nauwelijks een gezondheidsrisico, maar deze ziekte loert nu meer dan ooit om de hoek. Nu we met zijn allen elkaar weer meer ontmoeten dreigen hierbij zeker mensen met chronische aandoeningen gevaar te lopen. De reden is duidelijk: we hebben terug meer minder beschermde contacten en dragen nog nauwelijks een mondmasker. Uitkijken is dus meer dan ooit de boodschap! Want een griep is helaas lang niet altijd zo onschuldig als het lijkt.

>> Lees verder Reageer

maart 2022

Natuurlijke bloedverdunners pro en contra

Ben je een fervente voorstander van natuurlijke bloedverdunners, of sta je er afkerig tegenover? Ook de wetenschappelijke wereld is verdeeld in twee kampen. Kort samengevat komt het er op neer dat deze natuurlijke manieren om je bloed te verdunnen zeker preventief en aanvullend kunnen werken, maar dat je ze best niet zomaar op eigen houtje neemt. Zeker niet in grote hoeveelheden en in combinatie met klassieke medicijnen.

>> Lees verder Reageer

maart 2022

Hoe gezond ben jij?

Onze gezondheid is over het algemeen goed, maar op het vlak van het mentale welzijn kan het beter. Dit is de conclusie van Sciensano, de openbare instelling met rechtspersoonlijkheid die zich bezighoudt met volks- en diergezondheid en die we vooral kennen van professor Steven Van Gucht. Maar hoe gezond ben jij? Met welke grote en kleine kwalen kamp jij en hoe heb je de coronaperiode beleefd? Laat het ons weten!

>> Lees verder Reageer

februari 2022

De voornaamste uitdagingen waarmee (actieve) vijftigplussers geconfronteerd worden

Gezond ouder worden en het blijven: dit moet een van de grootste uitdagingen van onze moderne samenleving zijn. Met of zonder corona, het is een feit dat vijftigplussers intussen al 17 procent van de wereldbevolking uitmaken en dat dit aandeel zienderogen toeneemt. Een maatschappij die voor deze immense uitdaging de ogen sluit ondermijnt alleen maar zichzelf. Hoog tijd dus dat onze beleidmakers de grenzen van de partijpolitiek overstijgen en echt werk maken van een visie op de toekomst.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Helpen vitamine D, zink en andere supplementen in de strijd tegen COVID-19?

Kunnen vitamine D, zink en andere supplementen helpen om COVID-19 te voorkomen of de genezing te bespoedigen? Robert H. Shmerling, hoofdredacteur van Harvard Health Publishing, publiceerde er een bijdrage over waarbij we een wetenschappelijk gefundeerde mening over dit interessante topic krijgen.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Hoe een te hoge bloeddruk vermijden

Hypertensie (een te hoge bloeddruk) is een van de belangrijkste medische aandoeningen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt wereldwijd initiatieven om hypertensie als een bedreiging voor onze volksgezondheid te bestrijden. Terecht, want hypertensie wordt niet voor niets 'de stille moordenaar' genoemd. De WHO onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om deze aandoening tijdig op te sporen en geeft ook een aantal richtlijnen mee om de last van hypertensie te verminderen.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

'Voluit tegen kanker:' complementaire gids van René Van Raemdonck

De Ninovieter én Geraardsbergenaar René Van Raemdonck lanceert ‘Voluit tegen kanker’ als complementaire gids voor een succesvoller behandelings- en hersteltraject. Deze uitgave van kennisplatform Camfida.com wil kankerpatiënten meer hoop geven en begeleiden, door hen in elke fase van hun herstelproces en van hun conventionele behandeling de ‘juiste’ dingen te laten doen.

>> Lees verder Reageer

december 2021

De voordelen van stoppen met drinken

Heel mensen kunnen gelukkig verstandig omgaan met alcohol of drinken nauwelijks of niet. Toch blijft overmatig alcoholgebruik een potentieel gevaar. Alcohol is vlot toegankelijk en kan zelfs als een 'legale' drug beschouwd worden. Mocht je van jezelf denken dat je té veel alcohol drinkt sommen we graag de voordelen van het volledig stoppen op.

>> Lees verder Reageer

november 2021

5-puntenplan voor een goede hartgezondheid

Naarmate we ouder worden en chronische aandoeningen aan de oppervlakte komen - of het nu gaat om bijvoorbeeld hoge bloeddruk, een andere vorm van hartziekte of diabetes - wordt het nemen van medicijnen steeds meer een vaak levensbelangrijke noodzaak. Maar levensstijlveranderingen zijn ook essentieel. Soms zijn ze nodig om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief is, zoals de veranderingen in het dieet die nodig zijn als je hypertensie hebt. In andere gevallen kunnen ze je zowel een beter gevoel geven als voorkomen dat je toestand verslechtert.

>> Lees verder Reageer

november 2021

De voordelen van stoppen met roken (ook op latere leeftijd)

Wellicht een open deur intrappen maar het kan nooit kwaad het te herhalen: stoppen met roken is goed voor je. Ook op latere leeftijd! Je zal meteen de gevolgen voor je gezondheid merken, al kan je natuurlijk de opgedane schade niet terugdraaien. Onderstaande tijdlijn geeft een overzicht van de voordelen op korte en langere termijn. Het vergt uiteraard een inspanning, want roken is nu eenmaal een verslaving. Maar wie doorzet krijgt er veel voor terug. Ook is je portemonnee de grote winnaar.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Waarom een 'gezond' gewicht belangrijk is

Iedereen heeft recht om te genieten, zeker wanneer je een dagje ouder wordt en kunt terugkijken op een leven van werken en je inzetten voor anderen. Niet dat we hier met het wijsvingertje willen zwaaien, maar toch enigszins letten op je gewicht is zeker geen overbodige raad. Niet dat we nu allemaal als mannequin of met een sixpack moeten rondlopen. Af en toe eens zondigen tegen de regels van eten en drinken kan op zich geen kwaad, zolang je maar niet overdrijft. Je hart en bloedvaten zullen je hiervoor danken...

>> Lees verder Reageer

september 2021

Seks en intimiteit op rijpere leeftijd

We worden gemiddeld 12 jaar ouder dan de generatie van onze ouders. Dat betekent dat we er een extra levensperiode bijkrijgen, en hierbij spelen seks en intimiteit zeker een rol. Of je nu allang een vaste partner hebt of niet, een prille dan wel gevorderde senior bent: het is niet omdat we al wat jaren op de teller hebben dat we op intiem vlak uitgeteld zijn. Dit ondanks alle lichamelijke veranderingen.

>> Lees verder Reageer

september 2021

8 waarschuwingssignalen voor nierfalen

Wanneer onze nieren niet naar behoren functioneren, betekent dit dat er gevaarlijke gifstoffen in het lichaam achterblijven. Maar er zijn enkele waarschuwingssignalen dat ons lichaam mogelijk aan nierfalen lijdt. Het online platform Viral.Life geeft een lijst van 8 belangrijke signalen die je niet in de wind mag slaan.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Natuurlijke bloedverdunners

Heel wat 50-plussers hebben ervaring met bloedverdunners op voorschrift van de dokter. Beroertes behoren tot de voornaamste kwalen en doodsoorzaken bij senioren, maar ook hier kan preventie zeker geen kwaad. Deze week duiken we voor u in de natuurlijke bloedverdunners.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Tip voor een betere conditie van je hart

Hart- en vaatziekten is de nummer één moordenaar bij 50-plussers. Het doodt meer mensen dan alle vormen van kanker samen. Senioren van 65 jaar en ouder hebben meer kans dan jongere mensen om een ??hartaanval te krijgen, een beroerte te krijgen of een coronaire hartziekte te ontwikkelen. Maar er is ook goed nieuws. Door een gezonde levenswijze kan je het risico op hartaandoeningen gevoelig verminderen. Volg je onderstaande tips al? Goed zo! Indien niet is het nooit te laat om er mee te beginnen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

7 leeftijdgerelateerde ziekten en wat er aan te doen

Laten we een kat een kat noemen: naarmate we meer jaren op de teller hebben stijgen doorgaans ook de gezondheidsproblemen. Maar dat hoeft geen beletsel zijn om van het leven te blijven genieten. Hieronder beschrijven we de 7 meest voorkomende leeftijdgerelateerde ziekten en wat je er aan kan doen om ze te voorkomen. Blijf niet bij de pakken zitten en geef je lichaam de aandacht en zorg die het verdient!

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

6 manieren om je fysieke conditie op te krikken

Hopelijk ben je zo gezond als een visje en heb je geen nood aan tips om je fysieke conditie op te krikken. Maar helaas moeten we naarmate we meer jaren op de teller hebben steeds meer aandacht hebben voor onze lichamelijke gezondheid. Onderstaande tips komen je wellicht bekend voor en wellicht pas je ze al toe. Maar het kan geen kwaad om nog maar eens op dezelfde nagel te kloppen...

>> Lees verder Reageer

juli 2021

10 gezonde gewoonten voor 50-plussers

Tandheelkundige controles, medicijnen, lichamelijk onderzoeken maar ook preventie - de lijst met gezondheidsbehoeften van een 50-plusser lijkt steeds langer te worden. Misschien vind je dat we al te vaak op deze nagel kloppen, maar het belang van een goede gezondheid kan niet genoeg benadrukt worden. Dit lijstje van tien tips zou je eigenlijk elke dag opnieuw moeten doornemen en naleven.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

10 manieren om je bloeddruk zonder medicatie onder controle te houden

We hebben het in onze nieuwsbrief vaak over gezondheid. Dit thema ligt heel wat 50-plussers terecht na aan het hart, en onze artikels over de bloeddruk behoren steevast tot de meest gelezen bijdragen. Graag komen we er op vraag van menig lezer nog eens op terug. Vooral de vraag hoe we onze bloeddruk zonder medicatie onder controle kunnen houden duikt regelmatig op, vandaar dit overzicht.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Hoe gezond oud(er) worden

Volgens recent onderzoek meldt ruim 40% van de volwassenen ouder dan 65 in goede of zelfs uitstekende gezondheid te verkeren. Bijna de helft dus, en dit onderstreept alleen maar hoe belangrijk onze gezondheid is. Goed nieuws is dat we door onze levensstijl aan te passen gezond(er) ouder kunnen worden. Bij wijze van geheugensteuntje zetten we nog eens de voornaamste bedreigingen voor onze gezondheid op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

Houd je bloeddruk in het oog!

Hypertensie of hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor verantwoordelijk voor jaarlijks ongeveer 15.000 overlijdens in België en wordt weleens de 'stille doder' genoemd. In deze coronatijden is het meer dan ooit noodzakelijk om er aandacht aan te besteden, want heel wat mensen die aan deze aandoening lijden zetten na verloop van tijd hun behandeling stop. Servier lanceerde, met de steun van de International Society of Hypertension, de sensibiliseringscampagne "waaromdaarom" met als focus het trouw opvolgen van de therapie. Professor cardiologie van het UZ Gent Tine De Backer (ook voorzitter van het  Belgisch Hypertensie Comité) geeft ons de nodige inzichten mee.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

De voordelen van contactlenzen

Contactlenzen dragen of niet? Mensen met gezichtsproblemen staan vroeg of laat voor deze keuze. Sommigen blijven zweren bij de klassieke bril, en dat is hun goed recht. Toch zijn er een aantal voordelen aan het dragen van contactlenzen. We zetten ze voor u op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

Je wapenen tegen depressies

Depressie is een van de moeilijkst te definiëren, en misschien ook wel te behandelen, aandoening van de mens en bovendien een fenomeen dat nog maar vrij recent (h)erkend en aanvaard werd. In deze dolle tijden groeit echter het besef dat steeds meer mensen zich niet goed in hun vel voelen en dat we daar iets moeten aan doen. Maar er is ook goed nieuws: een depressie kan doorgaans aangepakt worden, op voorwaarde dat je ze ernstig noemt en bereid bent er iets aan te doen.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Hoe gezond zijn we nu eigenlijk?

We worden gemiddeld ouder, maar hoe zit het met onze gezondheid? Die neemt weliswaar af met de leeftijd, maar uit de Belgische Gezondheidsenquête blijkt dat ‘gezondheid’ voor een groot deel ook een subjectief gegeven is. Met andere woorden: wie zich beter in zijn vel voelt is ook gezonder. 

>> Lees verder Reageer

maart 2021

Laat je vaccineren...

De Gentse huisarts Manu De Canck doet een warme oproep tot vaccineren tegen het coronavirus. In deze bijdrage gaat hij dieper in op de pest die in de 14de eeuw verantwoordelijk was voor miljoenen doden. Het zou nog 500 jaar duren voor Louis Pasteur zijn vinger wist te leggen op de oorzaak van 'De Zwarte Dood': een venijnig bacil dat via de zwarte rat verantwoordelijk was voor een van de grootste rampen voor de mensheid. Hij doet meteen een warme oproep aan iedereen om zich tegen corona te laten vaccineren.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

De invloed van COVID-19 op onze sociale interacties

Exact een jaar geleden gingen we in lockdown. Toen hadden we nooit kunnen inschatten welke invloed deze pandemie de volgende maanden op ons leven zou hebben. Niet in het minst op onze sociale contacten, en steeds meer mensen hebben er intussen last van dat hun gewone leven in haar essentie bedreigd wordt. Klinisch psycholoog Luc Paelinck laat zijn licht op de zaak schijnen en geeft ons enkele inzichten vanuit zijn praktijkervaring mee.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

Tips voor een gezonde levensstijl

Hoe als babyboomer of senior gezond(er) leven? Er zijn geen geheimen, en wellicht komen de tips uit onderstaand artikel je stuk voor stuk bekend voor. En pas je ze zelf ook al toe. Toch kan het geen kwaad om op dezelfde nagel te blijven kloppen. Ben je nu pakweg 65, dan heb je volgens de statistieken nog zeker 15 à 20 jaar te leven en die periode kan je maar beter in een zo goed mogelijke gezondheid doorbrengen. Uiteraard heb je dit niet volledig zelf in de hand en spelen factoren als ziekte en je genen een rol. Maar toch bepalen we door onze levensstijl voor een groot deel hoe gezond we zijn.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

De nadelige effecten van een overdaad aan alcohol op het lichaam

'Te' is nooit goed, behalve in 'tevreden'. Dat te veel alcohol drinken een nefaste invloed op de gezondheid heeft is wellicht een open deur intrappen. Toch kan het zeker geen kwaad om de gevaren van een overdaad aan alcohol nog eens te beklemtonen. Zo blijken 55-plussers steeds meer te drinken en voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Onderstaand artikel van het Amerikaanse NIH(National Institutes of Health) zet de mogelijke problemen op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

februari 2021

Opletten voor maagpijn die gepaard gaat met angstaanvallen

Iedereen heeft wel eens een keertje last van maagpijn. Maar in sommige gevallen komt deze regelmatig voor en kan zelfs met ware angstaanvallen gepaard gaan. Het is dus zaak om tijdig in te grijpen en maagpijn niet te laten escaleren. Want regelmatig terugkerende maagpijn is een indicatie dat er iets scheelt en je mag er zeker niet mee blijven lopen.

>> Lees verder Reageer

februari 2021

Leren omgaan met coronastress

Het was een van de opmerkelijke topics in de media: één op de twee Belgen worstelt met het mentaal welzijn in deze barre coronatijden. Het virus beïnvloedt intussen al bijna een jaar ons leven en het ziet er niet naar uit dat de pandemie snel zal uitgevlakt zijn. Coronastress, en van de meest gezochte termen op Google, maakt intussen deel uit van onze dagelijkse realiteit en is een potentieel gevaar voor onze mentale en fysieke gezondheid. Hoe kunnen we dit kwalijk beestje het hoofd bieden?

>> Lees verder Reageer

februari 2021

App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen

Ben je het woord 'corona' intussen ook zo beu? Sommige mensen hebben er zodanig veel last van dat ze er zelfs psychische problemen door krijgen. Rode Kruis Vlaanderen ontwikkelde een app die het moet mogelijk maken om je eerste hulp te bieden wanneer je het door het virus niet meer ziet zitten.

>> Lees verder Reageer

januari 2021

Hoe (on)gezond is koffie?

Heb je ook je kopje koffie nodig om de dag goed te kunnen beginnen? Drink je het de hele dag door en maak je je eigenlijk toch wat zorgen hoe (on)gezond dit wel is? Ik kan je meteen geruststellen: vrijwel alle onderzoeken tonen aan dat je elke dag al behoorlijk wat koffie moet consumeren voor je er echt je gezondheid gaat mee schaden. Het is zoals met alle goede dingen in het leven: overdrijf niet en geniet ervan!

>> Lees verder Reageer

januari 2021

Het belang van goede huisventilatie

Het belang van je huis te ventileren is in coronatijden groter dan ooit. De afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van verse lucht heeft een directe invloed op je luchtwegen, en bijgevolg op je gezondheid en gevoel van welbehagen. Tijdig verluchten is dan ook de boodschap.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Waarom goed horen zo belangrijk is

Hoor je nog goed? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen! Gehoorverlies is een van de reële problemen die ons algemeen welzijn en onze gezondheid bedreigen. Een minder goed gehoor kan op termijn leiden tot sociaal isolement, en dat moeten we te allen tijde vermijden. Gelukkig kunnen we dankzij de moderne technologie heel wat gehoorproblemen oplossen of op zijn minst draaglijk maken.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Heb je ook last van de 'herfstblues'?

Het is een klassiek verschijnsel: bij het vallen van de bladeren voelen we ons soms zonder reden mistroostig en zien we het (even) niet meer zitten. In deze woelige coronatijden is de 'herfstblues' meer dan ooit een acuut gevaar. Maar dat mag geen reden zijn om bij de pakken te blijven zitten. Ook al kunnen we niet zomaar bij anderen op bezoek, toch is er niets dat je belet om op tijd en stond naar buiten te gaan en van een stevige wandeling te genieten.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Wat is het verschil tussen gewone en gevaarlijke hoofdpijn?

Hoofdpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Soms is het onschuldig, maar hoofdpijn kan ook gevaarlijk zijn. Je kan dus maar beter geen risico's nemen en bij twijfel beroep doen op je (huis)dokter. Want hoofdpijn kan een indicatie van een ernstige onderliggende aandoening zijn.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Wat gebeurt er met het coronavirus in de winter?

Zal het coronavirus in de wintermaanden nog harder toeslaan? Wetenschappers zijn het er niet over eens, net zoals ze ook niet kunnen voorspellen hoe de 'gewone' griep deze winter zal evolueren. Ook het door velen intussen verafschuwde mondmasker staat ter discussie. Feit is dat zowel het corona- als het griepvirus de wetenschap in de ban houdt.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Hoor je nog wel goed...

Gehoorverlies wordt als een van de voornaamste kwalen bij senioren beschouwd. Het is een feit dat ons gehoor naarmate de ouderdom achteruitgaat. Een opmerkelijk feit in dit verband: de meeste mensen die met gehoorverlies kampen zijn jonger dan 65 jaar. Blootstelling aan (te) harde geluiden is een van de voornaamste oorzaken.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Welzijn van senioren hangt mogelijk meer af van psychologische dan fysieke factoren

Senioren worden steeds ouder, en leven ook langer gezond. Hun welzijn hangt mogelijk meer af van psychologische dan fysieke factoren. Dit valt te lezen in een bijdrage van Ana Sandoiu op Medical News Today. Zo blijken volgens een Duitse studie angst en depressie nadeliger dan lichamelijke aandoeningen te zijn.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Waarom we voldoende water moeten drinken

Zonder water geen leven. Zowat 70% van het aardoppervlak wordt er mee bedekt en het is het begin van het leven. Wereldwijd blijft het trouwens nog altijd de meest gedronken drank, dit nog voor koffie en thee. Toch drinken we niet altijd voldoende water en dat kan ernstige gevolgen hebben.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

10 weldadige effecten van wandelen

Wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar je hebt ook de kans om zowel de natuur als mooie dorpjes en steden op een rustig tempo te ontdekken zonder jezelf te forceren. Je kan het bovendien doen met familie en vrienden en zo je sociale contacten onderhouden. Graag zetten we 10 weldadige effecten van wandelen op een rijtje. Trek je gemakkelijke schoenen aan en maak een fijne herfstwandeling!

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

VLAM zet opnieuw in op groenten

Natuurlijk weet je al dat groenten van groot belang zijn voor onze gezondheid. Toch kan het geen kwaad om hier op tijd en stond nog eens aan herinnerd te worden. Zo kwam VLAM (de officiële website van de Vlaamse overheid in verband met lokale landbouwproducten) tot de conclusie dat 45% van de jongeren niet elke dag groenten eet. Hoog tijd dus om dit opnieuw onder de aandacht te brengen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Voel je je ook benauwd bij het dragen van je mondmasker?

Of het nu al dan niet efficiënt is in de strijd tegen corona, aan het mondmasker valt niet meer te ontsnappen. Steeds meer mensen krijgen te maken met klachten bij het langdurig dragen van hun masker, zeker wie al problemen heeft met de luchtwegen. Goed ademhalen blijft de boodschap, weet ademcoach Carlo Van Hulle.

>> Lees verder Reageer

september 2020

10 vaak voorkomende chronische aandoeningen bij senioren

We worden gemiddeld al 12 jaar ouder dan de generatie van onze ouders, en dit doorgaans ook langer in een betere conditie. We zetten 10 vaak voorkomende aandoeningen op een rijtje. Goed nieuws: we hebben onze gezondheid zelf voor een niet onaanzienlijk deel in eigen handen.

>> Lees verder Reageer

september 2020

De invloed van corona op ons brein

Of je nu zelf besmet geweest bent met het coronavirus of niet, deze pandemie heeft op ieders leven invloed gehad. Stephen Harris (commissioning editor Science + Technology) van The Conversation werpt een interessant licht op hoe het virus ons brein intussen heeft beïnvloed. De boodschap is duidelijk: ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

>> Lees verder Reageer

september 2020

10 essentiële gezondheidstips voor 'babyboomers' en 'senior boomers'

Van 'babyboomers' tot 'senior boomers': we zijn steeds talrijker, en we worden ook gemiddeld een stuk ouder dan de generatie van onze ouders. Het is van groot belang om goed te waken over onze gezondheid, want dat hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Deze 10 essentiële tips kunnen helpen om langer gezond te blijven, al spelen onze genen natuurlijk ook een grote rol.

>> Lees verder Reageer

september 2020

Helpt rozemarijn in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer?

Wetenschappers zijn al geruime tijd op zoek naar manieren om het lijden van mensen met de ziekte van Alzheimer te verlichten. Volgens professor Mark Moss uit Boston kan rozemarijn ingezet worden om het geheugenverlies van mensen met deze aandoening te bestrijden en hun mentale vertraging tegen te gaan. Alzheimer Nederland trekt dit dan weer in twijfel. Een studie die dus sterk gerelativeerd moet worden gezien de kleine onderzoeksgroep.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Het belang van bewegen bij senioren

Het kan niet genoeg benadrukt worden: het is op elke leeftijd belangrijk voldoende te bewegen, en dat geldt zeker voor senioren. Wie actief is, traint niet alleen het lichaam, maar het is ook nog eens weldadig voor de geest. Zaak is om niet te gaan overdrijven en te kiezen voor lichamelijke activiteiten met een intensiteit die je lichamelijke conditie helpt op te bouwen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Zijn Teflon-kookpannen schadelijk voor de gezondheid?

We kennen allemaal de zogenaamde Teflon-kooppannen, pannen met een antiaanbaklaag. Handig in de keuken, maar hoe (on)schadelijk zijn ze? Auteur Eric De Maerteleire zocht het voor ons uit. Tevens geeft hij een aantal handige tips bij het gebruik mee.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

5 eenvoudige gewoonten en 10 tips om langer gezond te leven

Langer leven, en dan liefst gezond: we willen het allemaal wel. Veel hangt natuurlijk af van onze genen, maar onze levenswijze is zeker ook een belangrijke factor. Deze 5 eenvoudige gewoontes en 10 tips van experten kunnen ons helpen om extra jaren met de nodige kwaliteit aan ons leven toe te voegen. Voor velen is het allicht een open deur intrappen, maar het kan nooit kwaad om op dezelfde nagel te blijven kloppen...

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

6 mythes over activiteit en veroudering ontzenuwd

We worden allemaal ouder, daar valt niet aan te ontkomen. Toch mag de voortschrijdende leeftijd geen excuus zijn om niet langer voldoende te bewegen. Graag ontzenuwen we deze 6 mythes die vaak een uitvlucht zijn om de lichamelijke activiteiten terug te schroeven. Niet voor niets zegt het spreekwoord dat je maar zo oud bent als je je voelt.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Is aspartaam kankerverwekkend?

Aspartaam, een kunstmatige zoetstof, wordt aan veel producten toegevoegd. Maar wat is het? En is het kankerverwekkend? Dr. ir. Eric De Maertelaere vertelt er ons alles over.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Eenzaamheid is een de grootste bedreigingen voor onze gezondheid

We kunnen er niet genoeg op hameren: eenzaamheid is een van de grootste, en helaas ook aangroeiende, problemen van onze moderne maatschappij. Onvoldoende sociale contacten hebben een merkelijke negatieve invloed op onze gezondheid.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

De gevaren van alcohol

Ook zo uitgekeken naar je eerste glaasje op café? Daar is op zich uiteraard niets mis mee. Toch kan het geen kwaad om nogmaals te herinneren aan de gevaren van overdreven alcoholmisbruik. Alcohol is een van de gevaarlijkste drugs: vlot toegankelijk, algemeen aanvaard maar helaas ook een potentiële stille doder voor wie er niet verantwoord kan mee omgaan.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

Beschermt vitamine D3 tegen het coronavirus?

Recente krantenkoppen hebben gesuggereerd dat vitamine D3-tekort het risico om te overlijden aan COVID-19 zou kunnen verhogen, en dat we zouden moeten overwegen om vitamine D3-supplementen te nemen om onszelf te beschermen. Is dit allemaal een hype of kan vitamine D3 echt helpen bij de strijd tegen COVID-19? “Ik meen van wel”, is het oordeel van auteur en voedingsdeskundige Eric De Maerteleire.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

Is een burn-out te vermijden?

Een burn-out is een ziekte van de hedendaagse samenleving. Het kan zowel jongeren als ouderen treffen, en het is lang niet altijd gebonden aan een stresserende job. Ook senioren die al met pensioen zijn kunnen er last van hebben, maar gelukkig kan een burn-out die tijdig opgespoord wordt efficiënt behandeld worden.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Kan de juiste voeding helpen om de ziekte van Alzheimer te bestrijden?

De ziekte van Alzheimer is een complexe aandoening die steeds meer mensen treft. Het blijft nog steeds zoeken naar een afdoende remedie. De medicijnen werken voorlopig nog slechts maar gedeeltelijk zonder echt te genezen, maar we mogen hoop koesteren op beterschap. Intussen zijn er ook - voorzichtige - aanwijzingen dat de juiste voeding het risico op het ontwikkelen van deze ziekte kan verminderen.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Iedereen is vatbaar voor een depressie

Iedereen, jong en oud, is vatbaar voor een depressie. De huidige coronacrisis duwt dit toenemend maatschappelijk probleem misschien ogenschijnlijk even op de achtergrond, maar experts vrezen dat de bom vroeg of laat zal barsten. Reden genoeg dus om de symptomen van een depressie bij jezelf of je naasten tijdig te erkennen en zo snel mogelijk in te grijpen.

>> Lees verder Reageer

april 2020

Leren leven met slapeloosheid

Slapeloosheid is een van de grootste kwalen van deze tijd, en dat niet alleen bij ouderen. Onze drukke agenda (ook bij gepensioneerden), de zorgen van de coronacrisis: voor velen onder ons is het 's nachts vruchteloos schaapjes tellen. Een slaappil kan hooguit een tijdelijke oplossing brengen. Deze vijf natuurlijke tips zorgen wellicht voor enige verlichting.

>> Lees verder Reageer

april 2020

Indische kruid Frankincense tegen osteoartritis

Een kruid dat bekend staat als Indische Frankincense zou op spectaculaire wijze de symptomen van osteoartritis, de meest voorkomende vorm van artritis, kunnen helpen bestrijden en verbeteren. Wat nog meer verbazingwekkend is aan deze ontdekking is dat behandeling al binnen de week voor verlichting zou kunnen zorgen.

>> Lees verder Reageer

april 2020

100.000 Belgen hebben jaarlijks nood aan palliatieve zorg

Naar schatting 100.000 Belgen per jaar hebben nood aan palliatieve zorg. Uit een studie blijkt dat bijna 20% van de gehospitaliseerde patiënten en 15% van de bewoners in verpleeg- en verzorgingstehuizen er baat bij hebben. Een groot aantal van deze patiënten vindt de weg niet naar deze vorm van zorgverlening.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Aandacht voor onze lichamelijke gezondheid meer dan ooit nodig

We worden gemiddeld steeds ouder. Maar dat brengt helaas soms ook lichamelijke problemen met zich mee. Om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen zijn sociale contacten en het leiden van een actief leven met een zinvolle tijdsbesteding even belangrijk als de juiste genen, voldoende beweging en een gezonde voeding.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

De gezondheidsvoordelen van lokaal geteelde honing

Met de aankoop van lokaal geteelde honing steun je niet alleen de economie van je eigen regio, maar bovendien er zijn ook een aantal ongelooflijke en voordelen voor je gezondheid. Zeker de moeite waard dus om het eens uit te proberen en zo ook de lokale telers te steunen.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

De moeizame strijd tegen dementie

Dementie staat geboekstaafd als een van de grootste aandoeningen van onze moderne tijd. Maar wat is het precies? En hoe herken je de eerste stadia van dementie? Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra zijn het aanspreekpunt om op deze en andere vragen in verband met dementie een antwoord te bieden.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Een ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie

Familiehulp heeft in Genk recent een ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie geopend. Bezoekers kunnen er lotgenoten ontmoeten en samen een leuke en zinvolle dag doorbrengen. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit waarom zijn organisatie de nodige aandacht aan dementie schenkt.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Volle granen zijn goed voor de gezondheid

Volle granen doen het risico op een vroegtijdig overlijden dalen met 9%. Dat is de conclusie van het vakblad JAMA Internal Medicine. De studie onderstreept ook het belang van échte volle granen te herkennen, want er zijn heel wat 'valse' producten op de markt.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Lijd jij ook aan slaaptekort?

Heb jij ook problemen om in slaap te vallen? Je bent niet alleen! Naar schatting 4 Belgen op 5 slapen minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht, en bijna één of vijf wordt minstens één keer per nacht wakker. Het probleem wordt trouwens erger naarmate je ouder wordt.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Diepvriesgroenten: verrassend vers

Ingevroren groenten zijn vaak voedzamer dan de groenten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Tot die verrassende conclusie kwam het Britse Institute of Food Research in een recente studie. Voorwaarde is wel dat de groenten direct na het oogsten ingevroren worden.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Samenwonen is goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid

Het is wetenschappelijk bewezen: samenwonen is goed voor de lichamelijke en de mentale gezondheid. Dit geldt niet alleen voor het klassieke huwelijk of een relatie tussen (wettelijk) samenwonenden, maar ook voor andere vormen van samen een woning te delen.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Jouw medicatieschema kan je leven redden – bezorg het aan je apotheker!

In twee van de drie gevallen wordt de apotheker niet geïnformeerd over de wijzigingen aan de medicatie na een ziekenhuisopname. Een jammere zaak, want onderzoek wijst uit dat maar liefst 20% van de heropnames in een ziekenhuis te wijten zijn aan medicatieproblemen.

>> Lees verder Reageer

december 2019

8 op 10 Vlamingen wil wettelijke regeling euthanasie bij dementie

8 op 10 Vlamingen zijn voorstander van euthanasie bij dementie. Dit is een van de opvallende bevindingen van 'De Grote Peiling'. De Vlaming stoort er zich aan dat wie te lang wacht tot hij niet meer wilsbekwaam is geen euthanasie meer kan krijgen.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Werken aan je immuniteit

In deze koude weken is het meer dan ooit belangrijk te werken aan je immuniteit. Volgende tips zullen je daar zeker bij helpen.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Dronken zonder drinken…

Gezien op Horeca Expo: ballonnen met alcohol die je kan inhaleren… Het principe van Mistyshot is eenvoudig: je ademt het gas van een ballon met alcoholmist in en je krijgt de beleving van alcohol zonder te drinken. Onbesproken is het niet, want het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) noemde dit product al de zoveelste manier om alcohol op een hippe manier aan jongeren te slijten.

>> Lees verder Reageer

november 2019

Antioxidanten en vrije radicalen

Antioxidanten en vrije radicalen worden vaak in één adem genoemd. Maar waar gaat het over? Hebben antioxidanten iets te maken met roest? En vrije radicalen, zijn dat ruimdenkende fanatiekelingen? Mis poes! We moeten het in de sfeer van de gezondheid zoeken.

>> Lees verder Reageer

november 2019

Help! Met de handen in het haar over haaruitval?

Schrik je soms van het aantal haren in je borstel of lijkt je haarlijn zich dag na dag steeds verder naar achteren te bewegen? Sommige vormen van haaruitval zijn tijdelijk, andere – jammer genoeg – niet. Hoe komt dat en waarom heeft de ene er meer last van dan de andere? Kan je haaruitval tegengaan of is het onverbiddelijk ‘vaarwel, goodbye, tot nooit meer’? Apotheker Piet Sollie pakt het probleem aan bij de wortel.

>> Lees verder Reageer

november 2019

8 manieren om langer, gezonder en beter te leven

Eeuwig jong blijven, willen we dat niet allemaal? Volgens de Koning Boudewijnstichting kunnen we nu al rekenen op 25 à 30 extra levensjaren in relatief goede gezondheid tegenover vroeger. Hoe zorg je er zelf voor dat je zo lang mogelijk kan blijven genieten? Wetenschappers breken er al honderden jaren hun hoofd over. Wij vroegen het aan de senioren zelf. Zij onthullen hun geheimen voor een lang leven.

>> Lees verder Reageer

oktober 2019

Draag de Pink Ribbon en toon je solidariteit

Naar goede gewoonte vraagt Pink Ribbon vzw in oktober meer aandacht voor borstkanker, wat nog altijd de meest voorkomende kanker is bij vrouwen in ons land. 1 Belgische vrouw op de 9 krijgt borstkanker. Ook als je bij de andere 8 gelukkigen hoort, kan je tonen dat je solidair bent door het Pink Ribbon-lintje te dragen. Heb jij er al eentje opgespeld?

>> Lees verder Reageer

oktober 2019

Hét geheim voor een lang leven? Blijven bewegen!

De Vlaamse senior blijft eeuwig jong: meer dan 4 op de 5 senioren voelen zich niet oud. Ze hebben het geheim voor een lang leven ontrafeld en passen dat ook zelf toe – actief blijven is de boodschap. 59% beweegt bewust regelmatig om gezond te blijven, 35% zelfs meer dan 4 keer per week. Dat blijkt uit een enquête die Bayer eind juli voerde bij meer dan 2000 Vlaamse senioren op SeniorenNet.be.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Waarom blijven de kilo's makkelijker plakken na de menopauze?

Opvliegers, vaginale droogte en emotionele schommelingen. Inderdaad, we hebben het hier over de menopauze. Naast deze typische klachten, ontkomen de meeste vrouwen ook niet aan gewichtstoename. Een onprettig kwaaltje dat men maar al te graag wilt vermijden. Vanwaar komt die gewichtstoename plots? Apotheker Piet Sollie verklaart waarom minder hormonen gepaard gaat met meer kilo’s en vertelt je wat je eraan kan doen.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Geen zin om te sporten? 5 redenen om het toch te doen

Bewegen, het is een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. Je wilt graag zo lang mogelijk alles blijven doen dat je graag doet, maar daarvoor moet je in actie komen en je spieren warm houden! Raak je toch moeilijk gemotiveerd om te sporten? Maaike van sportdienst Gent wakkert je motivatie aan met 5 redenen om toch aan het sporten te slaan.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Help, een hittegolf! Zo hou je het hoofd koel

Puffen, zweten en blazen. Het kwik stijgt de komende week makkelijk tot 30 graden en meer. Of je nu houdt van die tropische temperaturen of stiekem alweer uitkijkt naar de winter, het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen het warme weer. Hou het veilig: geef uitdroging of een hitteslag geen kans. Hier vind je 6 tips om het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Werken aan je spierkracht na 65: een stappenplan

Merk je dat je lang niet meer zo sterk bent als vroeger? Dat is normaal. Naarmate je ouder wordt, verlies je geleidelijk aan spiermassa en spierkracht. Dat verschijnsel heet ‘sarcopenie’. Als het verder gaat dan bijvoorbeeld een bokaal niet openkrijgen, kan je enorme moeilijkheden ondervinden in je dagelijkse leven. Maaike Garré van sportdienst Gent legt uit hoe je met 5 eenvoudige oefeningen je spierkracht op peil houdt.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Spataders, waar komen ze vandaan en wat kan je eraan doen?

Veel mensen hebben last van zware benen en spataders. Dikwijls het gevolg van te weinig beweging. Ga je binnenkort op reis? Ook bij verre reizen moet je lang stilzitten en dat vergroot de kans op zware benen. Je bloedsomloop stimuleren is de boodschap om zware benen te voorkomen. Dat kan immers leiden tot spataders, trombose en chronische vaatziekten. Apotheker Piet Sollie geeft je enkele nuttige tips.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Voedingssupplementen, een extraatje voor je gezondheid? Of net niet?

Iedereen heeft wel al eens een voedingssupplement geprobeerd. Is het niet in de vorm van vitaminen, dan wel als kruidenpreparaat. Maar hebben zulke supplementen wel nut? Of kunnen ze net schade toebrengen aan je lichaam? Apotheker Piet Sollie informeert je.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

40.000 Belgen hebben hartproblemen zonder het te weten

Bijna 300.000 Belgen hebben last van hartritmestoornissen. Ongeveer 40.000 Belgen lijden aan voorkamerfibrillatie zonder het te weten. Harde cijfers die bekend gemaakt werden in de aanloop naar de Week van het Hartritme. De Belgian Heart Rhythm Association drukt alle 65-plussers op het hart om zich te laten controleren en zo hun eigen leven te redden. Ontdek 5 tips om hartfalen te voorkomen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Eenzaamheid: een product van sociale media of van de maatschappij?

Eenzaamheid, het is iets van alle tijden en het kent heel wat vormen en varianten. In het dossier ‘Niet alleen, wel eenzaam’ vragen we Luc Goossens om verduidelijking. Hij is professor in de psychologie aan de KU Leuven en het bestuderen van eenzaamheid is zijn specialiteit. Hij heeft het met ons over maatschappelijke trends, taboes en manieren om eenzaamheid te doorbreken. Getuigenissen van onze lezers vormen de leidraad van het gesprek.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

'Hoe doen ze het toch, nieuwe vrienden maken?'

Eenzaamheid, het is iets van alle tijden en het kent heel wat vormen en varianten. In het dossier ‘Niet alleen, wel eenzaam’ vragen we Luc Goossens om verduidelijking. Hij is professor in de psychologie aan de KU Leuven en het bestuderen van eenzaamheid is zijn specialiteit. Hij heeft het met ons over maatschappelijke trends, taboes en manieren om eenzaamheid te doorbreken. Getuigenissen van onze lezers vormen de leidraad van het gesprek.

>> Lees verder Reageer

juli 2019

Meer bewegen? Graag, maar hoe begin je eraan?

‘Je moet wat meer sporten’ of ‘Zou je beter niet wat meer bewegen?’ Makkelijk gezegd maar wat als je niet sportief aangelegd bent of een duwtje in de rug nodig hebt? Een privécoach kan je helpen om gewoon wat meer actief te zijn. Het is heus niet nodig om records te gaan breken. Maaike van sportdienst Gent helpt je op weg.

>> Lees verder Reageer

juni 2019

Op de pot op reis? Dit helpt tegen reizigersdiarree

Plan je deze zomer een reis maar heb je schrik voor darmproblemen? Terecht, die rommelende darmen kunnen voor heel wat ongemakken zorgen. Wat is er erger dan de helft van je reis te moeten doorbrengen in het kleinste kamertje? Apotheker Piet Sollie redt je reis: ontdek welke middeltjes je het best in je reisapotheek steekt.

>> Lees verder Reageer

juni 2019

‘Hoe kom ik uit deze isolatie? Ik ben bang voor de toekomst’

Eenzaamheid, het is iets van alle tijden en het kent heel wat vormen en varianten. In het dossier ‘Niet alleen, wel eenzaam’ vragen we Luc Goossens om verduidelijking. Hij is professor in de psychologie aan de KU Leuven en het bestuderen van eenzaamheid is zijn specialiteit. Hij heeft het met ons over maatschappelijke trends, taboes en manieren om eenzaamheid te doorbreken. Getuigenissen van onze lezers vormen de leidraad van het gesprek.

>> Lees verder Reageer

juni 2019

Doel bereikt: 6,4x de wereld rond gestapt tegen borstkanker

Pink Ribbon vzw en P&V Verzekeringen doopten mei om tot stapmaand. Met alle deelnemers samen gingen ze de uitdaging aan om minstens 5 keer de wereld rond te stappen, en daar zijn ze ruimschoots in geslaagd. Het doel van de campagne was om meer aandacht te vragen voor borstkanker, maar ook om alle Belgen aan te zetten om zichzelf een gezondere levensstijl aan te meten.

>> Lees verder Reageer

mei 2019

Meer bewegen voor een gezond leven: Samen sportief!

Net als vorig jaar is Maaike van Sportdienst Gent weer van de partij om de voordelen van lichaamsbeweging in de verf te zetten. Rust roest, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Voldoende bewegen is een levensbelangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. Dat beamen de 238 sportieve 55-plussers die in oktober vorig jaar deelnamen aan ‘Samen sportief in Gent’. Ben jij er dit jaar ook bij?

>> Lees verder Reageer

mei 2019

Preventie tegen borstkanker: een kleine wandeling doet wonderen!

In ons land krijgt 1 vrouw op de 9 in de loop van haar leven met borstkanker te maken. Je kan het risico op (borst)kanker wel verkleinen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 3 kankers voorkomen kan worden met een gezonde levensstijl. Gezond leven, hoe doe je dat? Voldoende beweging is al een stap in de goede richting. Daarom doopte Pink Ribbon mei om tot stapmaand, want elke stap telt!

>> Lees verder Reageer

mei 2019

‘Ik ben niet alleen. Toch slaat de eenzaamheid soms ongenadig toe’

Eenzaamheid, het is iets van alle tijden en het kent heel wat vormen en varianten. In het dossier ‘Niet alleen, wel eenzaam’ vragen we Luc Goossens om verduidelijking. Hij is professor in de psychologie aan de KU Leuven en het bestuderen van eenzaamheid is zijn specialiteit. Hij heeft het met ons over maatschappelijke trends, taboes en manieren om eenzaamheid te doorbreken. Getuigenissen van onze lezers vormen de leidraad van het gesprek.

>> Lees verder Reageer

mei 2019

Welke gezondheidsapps zijn nuttig en betrouwbaar?

Eerste Hulp Bij Ongevallen, een suikerchecker voor diabetici of fobieën aanpakken met virtuele realiteit. Het zijn slechts enkele applicaties die je helpen om gezond te blijven. Wereldwijd werden al zo’n 160.000 apps ontwikkeld waarmee je je gezondheid kan opvolgen. BEEGO laat je kennismaken met enkele handige apps.

>> Lees verder Reageer

mei 2019

Een leven lang slapeloos: Lieves lichaam crashte op haar 54ste

Woelen in bed, nachten wakker liggen en de slaap niet kunnen vatten. Veel mensen hebben er last van, maar wat doe je eraan? Lieve (58) lijdt al haar hele leven aan slapeloosheid. Ze probeerde zowat alles: oma’s trucs, wietolie, slaappillen en consultaties bij slaapdokters. Uiteindelijk deed het slaaptekort haar lichaam crashen. Ze deelt haar verhaal in de hoop andere slaappatiënten te helpen.

>> Lees verder Reageer

april 2019

Het metaboolsyndroom, gevolg van veel eten en weinig bewegen

Ooit al gehoord van het metaboolsyndroom? Steeds meer veertigplussers in onze westerse maatschappij krijgen ermee te kampen. Het syndroom vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. De oorzaak? Onze levensstijl: te veel eten en te weinig bewegen. Wat is het en hoe kan je het voorkomen?

>> Lees verder Reageer

april 2019

Kopje koffie, het zwarte goud of gevaar voor je gezondheid?

‘Het zwarte goud’, een bakje troost of gewoon een kopje koffie. Dampend van de hitte en een gezellige geur verspreidend, wie kan eraan weerstaan? Maar is dat nu eigenlijk wel gezond, zo’n kop koffie? En mogen dat dan enkele koppen zijn of houden we ons maar beter bij een kopje per dag? Apotheker Piet Solie gaat op zoek naar antwoorden.

>> Lees verder Reageer

april 2019

Wandel je gezond: Pink Ribbon roept mei uit tot stapmaand

Een gezonde levensstijl en voldoende beweging zijn belangrijk om je kans op borstkanker te verkleinen. Om iedereen aan te sporen meer te bewegen, doopt Pink Ribbon de maand mei om tot stapmaand. 30 minuten extra wandelen per dag kan immers al een verschil maken. Schrijf je in voor De Roze Mars en stap met z’n allen minstens 5 keer de wereld rond!

>> Lees verder Reageer

april 2019

Wandel eens door een darm in Gent of word een 'Shitty Friend'

Maart is darmkankermaand. Ieder jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Elke dag sterven 5 Vlamingen aan darmkanker. Sensibilisering is nodig, want een vroegtijdige diagnose geeft je 90 % meer kans op genezing. In het AZ Sint-Lucas in Gent wandel je deze week door een reuzegrote darm aan het onthaal en de vzw Stop Darmkanker roept op om een ‘Shitty Friend’ te worden.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

En ik hef het glas ... op jouw gezondheid?

Een glaasje alcohol af en toe, is dat slecht voor de gezondheid? Sommigen zeggen dat één glas per dag goed is, anderen beweren dan weer dat alcohol ronduit slecht is. Hoe zit het nu eigenlijk met deze sociaal geaccepteerde drug? Moeten we dat glaasje wijn bij het avondmaal schrappen of mogen we die trappist na een stevige wandeling toch laten smaken? Apotheker Piet Sollie schept duidelijkheid.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

‘Vegetariërs waren buitenbeentjes, daar werd mee gespot’

Vegetarisme zit in de lift. Vandaag is het bijna een hype, nu alles draait rond de strijd voor een beter klimaat. Maar ook een eeuw geleden waren er al vegetariërs. Vandaag is de motivatie misschien veranderd, maar verder is er niet veel nieuws onder de zon. Of misschien toch: het fanatisme waarmee vegetariërs door het leven gaan. Arthur Verbruggen werd geboren in 1894 en hij was een leven lang overtuigd vegetariër. Dochter Lut Verbruggen (77) vertelt over haar vader.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

Glutenvrij eten: hype of noodzaak?

‘Voor mij geen brood, ik ben glutenintolerant.’ Dat zinnetje zal je de voorbije jaren wel al eens gehoord hebben. Toch raar dat je er vroeger niets over hoorde en dat vandaag ineens de helft van de bevolking geen gluten kan verdragen. Is het dan een hype? Of is er toch iets veranderd in de samenstelling van onze voeding? Hanne is zelf glutenintolerant en zij brengt wat duidelijkheid.

>> Lees verder Reageer

februari 2019

Tournée Minérale, een maand lang klinken met sapjes en water

Een maand lang geen druppel alcohol drinken. Dat is Tournée Minérale. De actie moet mensen bewust maken van de hoeveelheid alcohol die maandelijks dat keelgat in gaat. Denk je erover na om deel te nemen? Verzamel al je moed en hoed je voor valkuilen. Een goede voorbereiding geeft je al twee weken voorsprong.

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Leven met een beperking: Liliane, Lieve en Frank vertellen hun verhaal

Naar schatting leven 3,5 miljoen mensen in ons land met een beperking. Op 3 december krijgen zij speciale aandacht tijdens de Internationale Dag voor Personen met een Beperking. Ook alle andere dagen van het jaar hebben ze extra aandacht nodig, want leven met een beperking is niet altijd evident. Wonen, werken, het gezinsleven, de juiste zorg vinden. Drie ouderen vertellen hoe zij omgaan met hun eigen beperking, of die van hun zoon.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Griep? Nee, dank je! Wapen je met deze weetjes en lapmiddeltjes

Kou en toch zweten? Alles doet pijn? Een droge hoest? Jep, het griepvirus is ook jouw lichaam binnengedrongen. Er zit niets anders op dan een paar dagen uit te zieken. Gelukkig zijn wij er om de pijn te verzachten met enkele tips en weetjes. Heeft het virus jou nog niet te pakken? Dan is het nu het ideale moment om je te laten vaccineren.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Insuline spuiten mogelijk overbodig bij nieuwe diabetesbehandeling

Nederlandse onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam bieden met het resultaat van een nieuw onderzoek voorzichtig hoop aan diabetespatiënten. Dankzij een nieuwe behandeling zouden patiënten met diabetes type 2 opnieuw gevoeliger worden voor insuline, waardoor ze het hormoon mogelijk niet meer hoeven in te spuiten. Een nieuwe internationale studie moet dat resultaat bevestigen.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Gezin en lotgenotencontact: onmisbaar in strijd tegen diabetes

Op dit moment zijn er in Vlaanderen zo’n 400.000 gezinnen met diabetes. Gezinnen, want de diagnose beïnvloedt niet alleen het leven van de patiënt, maar ook van de rest van het gezin. Bovendien zijn de gezinsleden een belangrijke bron van steun. Daarom is het thema van de 28e Wereld Diabetes Dag ‘Diabetes en familie’. Voor Joseph Ballegeer (84) zijn lotgenoten ook als familie. Hij verliest de moed niet en blijft positief in het leven staan.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Hoe goed ken jij je borsten? Doe de Mammoquiz

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen in ons land. Zo kregen vandaag 29 vrouwen het verdict te horen. Dat zijn maar liefst 10.500 nieuwe diagnoses per jaar. Met de Mammoquiz wil Pink Ribbon het bewustzijn over de ziekte verhogen en ervoor zorgen dat meer vrouwen zich laten screenen. Test je kennis over je borsten en doe de Mammoquiz.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Wat zijn de voordelen van een huisapotheker?

In minder dan een jaar tijd hebben bijna 600.000 chronische patiënten een huisapotheker aangewezen. Zo kunnen ze gratis rekenen op persoonlijke begeleiding van een vaste apotheker zodat ze hun geneesmiddelen correct innemen. De nieuwe informatiecampagne ‘Mijn apotheker kent me, daar teken ik voor’ zet de voordelen in de verf van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden. Heb jij al een huisapotheker gekozen?

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Een huisdier maakt je gelukkig en is goed voor de gezondheid

Op 4 oktober was het Werelddierendag. Het moment bij uitstek om je huisdier eens extra in de watten te leggen. Maar wist je al dat je trouwe huisgenoot kan zorgen voor een instant goed humeur en een goede gezondheid? Wij zetten enkele gezondheidsvoordelen op een rijtje en hadden een gesprek met Joke Decru, directeur van AAP, een vzw die huisdiereigenaren en senioren met elkaar in contact brengt om voor alle partijen een grote PLUS te creëren, en met AAP-vrijwilligster Candy Ylen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Het aantal mensen met dementie in Vlaanderen neemt fors toe

Tegen 2035 zal in Vlaanderen het aantal mensen met dementie stijgen met zo’n 42 procent. In sommige gemeenten zelfs met meer dan 90 procent. Dat verwachten het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen op basis van de bevolkingsvooruitzichten. Met het oog op de verkiezingen stelden de twee organisaties een memorandum op dat oproept in te zetten op dementievriendelijke gemeenten.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Meer bewegen: een must voor een gezond hart!

Je hart is een belangrijk orgaan. Dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Helaas zijn hart- en vaatziekten de nummer één doodsoorzaak in België, met jaarlijks maar liefst 31.000 overlijdens. Om het grote publiek te sensibiliseren, organiseert de Belgische Cardiologische Liga van 24 tot 30 september 2018 de Week van het Hart. Wij hadden een gesprek met dr. Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Liga, over het belang van bewegen voor een gezond hart.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Een bakje troost? Nee hoor, geef mij maar een kopje vitaliteit!

België is een waar koffieland, toch is thee in opmars. Theesommelier (of naar eigen zeggen: thee-evangelist) Jessica Van Humbeeck schreef er een boek over: ‘But First, Tea’. Thee is dan ook zoveel meer dan het kopje dat je drinkt met honing en citroen als je ziek bent: het is een way of life, die je wel eens extra vitaliteit kan bezorgen. Hoe? Dat vertelt Jessica in dit artikel.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Wat weten we over dementie en jongdementie?

Dementie is een ziekte die we automatisch koppelen aan oudere mensen. Maar dat klopt niet altijd. Enkele duizenden mensen lijden aan jongdementie, waarbij de symptomen al op jongere leeftijd zichtbaar worden. Peter Catthoor van Familiehulp houdt de verschillen tussen jongdementie en dementie onder het licht en kijkt ook even in de richting van de wetenschap.

>> Lees verder Reageer

augustus 2018

Wandel of fiets je fit! 10 voordelen voor je gezondheid

Het is ondertussen zonneklaar dat blijven bewegen een heleboel positieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Als jij het niet ziet zitten om je in het zweet te werken of als je lichaam je tegenwerkt, helpt elke dag een blokje om wandelen of fietsen je ook al een stuk vooruit, zonder dat je lichaam zwaar belast wordt. Maaike van Sportdienst Gent lijst enkele belangrijke voordelen op van wandelen en fietsen, en ze hoopt jullie allemaal te zien op Samen Sportief in Gent!

>> Lees verder Reageer

augustus 2018

Geniet van beweging met yoga, pilates en tai chi!

Ben je op zoek naar een rustige manier om in beweging te blijven terwijl je ook speciale aandacht schenkt aan een ontspannen geest? Yoga, pilates en tai chi bijvoorbeeld vergen heel wat concentratie om de bewegingen juist uit te voeren, en ze houden je lichaam soepel en sterk. Maaike van Sportdienst Gent vertelt je meer over deze drie trainingsmethodes.

>> Lees verder Reageer

juli 2018

Blijf actief en vermijd valpartijen!

Jaarlijks valt een op de drie 65-plussers in Vlaanderen. Een ongelukje is razendsnel gebeurd; struikelen over het tapijt, je evenwicht verliezen op de trap of in de tuin … Door de gevolgen van zo’n lelijke val raken heel wat ouderen hun zelfstandigheid kwijt. Door actief te zijn en te blijven, kan je de kans op vallen vermijden en je veiligheid verhogen. Hoe sneller je hiermee begint, hoe beter! Maaike van Sportdienst Gent geeft je enkele nuttige tips.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Sporten in het water: alle voordelen op een rijtje

Wil je graag fysiek actief zijn, zonder je lichaam te veel te belasten? Dan is sporten in het water een goed idee! Naast zwemmen zijn er nog een heleboel andere sporten die je in het water kan uitoefenen: aquagym bijvoorbeeld! Het water helpt je om je lichaamsgewicht te dragen, waardoor je je enkels, knieën en heupen veel minder belast. Tegelijk kan je wel elke spier van je lichaam trainen! Maaike van Sportdienst Gent zet de voordelen op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

België heeft huidkankerprobleem: bescherm je tegen de zon!

'België heeft een huidkankerprobleem.' Met die confronterende slogan zet Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, meteen de toon voor zijn 20e campagne. Met 37.000 nieuwe gevallen per jaar is huidkanker de meest voorkomende kanker in ons land. Bovendien blijft het aantal kwaadaardige huidtumoren jaarlijks stijgen. Er is dus zeker sprake van een zorgwekkende trend. Bescherm je elke dag tegen de zon, want je huid moet nog een hele tijd meegaan!

>> Lees verder Reageer

april 2018

Het voordeel van bewegen: samen sportief op elke leeftijd!

Veel mensen gaan met het ouder worden een stuk minder bewegen. Nochtans is voldoende beweging een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven! Je gewrichten en spieren blijven langer soepel en sterk, je conditie blijft op peil, je verkleint de kans op allerlei ziektes, je brein blijft actief en nog zoveel meer ... Maaike van Sportdienst Gent licht toe welke voordelen bewegen heeft en hoeveel je precies zou moeten bewegen om gezond te leven.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Meer energie nodig? Help je lichaam een handje!

Raak je ’s ochtends maar moeilijk uit je bed of ben je tegen de middag al toe aan een dutje? Om terug meer fut te krijgen, pak je het best de onderliggende oorzaken van je energietekort aan. Je kan je lichaam ook een handje helpen door zogenaamde ‘adaptogene’ kruidenextracten in te nemen. Apotheker Piet Sollie licht toe welke kruiden je energieniveau kunnen verhogen. Dan kan je weer vol levenslust aan je dag beginnen!

>> Lees verder Reageer

april 2018

Inspirerend: twee beroertes en nog steeds hier

In ons land krijgen zo'n 25.000 mensen per jaar een beroerte, en 15% van hen overleeft het niet. De helft van de patiënten die een beroerte wel overleven, houdt er een beperking aan over. Ook Sas Freeman heeft al beroertes gehad. Zij heeft als veertiger niet één, maar twee beroertes overleefd. Met haar verhaal wil ze anderen inspireren om een beroerte niet enkel te overleven, maar ook om zich opnieuw te ontplooien. Dankzij aangepaste zorg en revalidatie is er immers leven na een beroerte!

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Antioxidanten: de bewakers van ons lichaam en onze jeugd!

Als je een appel doorsnijdt en dan even op het aanrecht laat liggen, wordt ie al snel bruin. Hoe komt dat? De zuurstof in de lucht heeft ervoor gezorgd dat de cellen van de appel ‘oxideren’, waardoor ze beschadigd raken. Zo ontstaan er bruine vlekken. Ook in je lichaam leidt oxidatie tot beschadiging van de cellen, waardoor je sneller veroudert en ernstige ziektes kan ontwikkelen. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen, zoals vitamine C in citroensap doet bij de appel!

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Slaapverwekkende tips voor een heerlijke nachtrust. Slaapzacht!

De meest slaapverwekkende dag van het jaar is allicht vrijdag 16 maart. Dan is het immers Internationale Dag van de Slaap. Op die dag wordt wereldwijd het belang van een goede nachtrust in de kijker gezet. Goed slapen is immers een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven! Kan jij soms moeilijk de slaap vatten? Dankzij deze tips kan je morgen heerlijk uitgeslapen aan je dag beginnen!

>> Lees verder Reageer

maart 2018

55-plussers drinken het meeste alcohol, maar zijn ook het kwetsbaarst!

Vanaf 1 februari dagen VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker alle Belgen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Ben jij de uitdaging ook aangegaan? Goed bezig! Maar wist je dat alcoholgebruik op latere leeftijd hogere risico’s inhoudt? Dat slaapmutsje elke avond is minder onschuldig dan je dacht. Bovendien neemt het aantal problematische drinkers bij 55-plussers toe. Hoog tijd om je alcoholgebruik onder de loep te nemen ...

>> Lees verder Reageer

februari 2018

Hoge cholesterol: wat houdt dat in?

Een hoge cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Het is dus zeker geen overbodige luxe om je cholesterolwaarden te kennen en om er, als dat nodig is, iets aan te doen. Apotheker Piet Sollie gaat dieper in op wat cholesterol nu eigenlijk is, hoe het werkt en hoe je ervoor kan zorgen dat je cholesterol laag blijft. Meer bewegen en gezonder eten horen bij de eerste stap, maar ook bepaalde voedingssupplementen kunnen een handje helpen.

>> Lees verder Reageer

februari 2018

Gezond én lekker eten met diabetes, zo kan het ook!

Meer dan 1 miljoen Belgen lijden aan diabetes of lopen het risico op korte termijn diabetes te ontwikkelen. Leven met diabetes is niet altijd makkelijk. Zo is het belangrijk het voedingspatroon, de medicatie en de fysieke activiteit op elkaar af te stemmen, zodat je de bloedsuikerwaarde onder controle kan houden. De diëtiste van ‘DiaBETER aan zee’ geeft enkele praktische tips om gezond én lekker te eten.

>> Lees verder Reageer

februari 2018

Primeur Limburgse cardiologen: online hartfalen opvolgen

Zo’n 200.000 Belgen lijden aan hartfalen en kunnen daardoor vroegtijdig overlijden. Cardiologen van het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn er onlangs voor het eerst in geslaagd een sensor in te planten in de longslagader van een patiënt, zodat zorgverleners zijn toestand online kunnen opvolgen. Op die manier kunnen ze snel ingrijpen als de druk in de longslagader toeneemt.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Wees alert voor signalen van psychische problemen. Hoe herken je ze?

Eén op de vier Belgen krijgt ooit te maken met psychische problemen. Die kunnen verschillende vormen aannemen: slapeloosheid, depressie, zelfmoordgedachten, psychose … Vaak durven ze hier niet over te praten, laat staan dat ze er hulp voor zoeken. Er rust nog steeds een taboe op psychische problemen, waardoor buitenstaanders er ook niet snel naar durven te vragen. Toch is het erg belangrijk alert te zijn voor de signalen die kunnen aantonen dat het niet goed gaat met iemand.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Boswellia, de koninklijke wierookhars uit de Ayurveda

De wijzen uit het Oosten brachten het kindje Jezus drie kostbare geschenken met een grote symbolische waarde: goud, mirre en wierook. Nu Kerstmis net achter de rug is, staat apotheker Piet Sollie even stil bij de medische eigenschappen van wierookhars, dat uit de wierookboom of Boswellia serrata gewonnen wordt.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

UCL-wetenschappers ontdekken molecule tegen kankeruitzaaiing

Onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve hebben een nieuwe molecule ontdekt die ervoor kan zorgen dat er een medicijn komt om kankeruitzaaiingen te voorkomen. Dat is veelbelovend nieuws voor de strijd tegen kanker en kan de overlevingskansen van patiënten met de ziekte verhogen.

>> Lees verder Reageer

december 2017

1 op de 20 mensen boven de 50 jaar krijgt darmkanker. Laat je screenen!

Jaarlijks overlijden in Vlaanderen maar liefst 1800 personen aan darmkanker, dat zijn er ongeveer 5 per dag. Daarmee is darmkanker een van de dodelijkste en meest voorkomende kankers. Gelukkig kan het al in een vroeg stadium in de stoelgang worden opgespoord, waardoor in 90% van de gevallen de ontwikkeling naar een kwaadaardig stadium kan worden voorkomen. Daarom is het belangrijk je regelmatig te laten screenen.

>> Lees verder Reageer

november 2017

Antwerpse studente wint prestigieuze James Dyson Award

Elk jaar daagt de James Dyson Foundation jonge ingenieurs en productontwikkelaars uit om een revolutionair idee te bedenken dat een probleem oplost. De Antwerpse studente Charlotte Palmers heeft onlangs de Belgische prijs gewonnen met haar alternatieve bypassbehandeling, waardoor ze meedingt naar de internationale onderscheiding, de James Dyson Award.

>> Lees verder Reageer

oktober 2017

De Alzheimer Code: mensen met dementie tellen mee!

Steeds meer mensen krijgen te maken met alzheimer of een andere vorm van dementie. Ook al wordt de aandoening beschouwd als hét gezondheidsprobleem van deze eeuw, er heerst nog steeds veel onduidelijkheid rond. De Alzheimer Code is een hartverwarmend project dat van half september tot eind november in heel Vlaanderen en Brussel dementie bespreekbaar wil maken. Want mensen met dementie tellen mee!

>> Lees verder Reageer

september 2017

Kan je je lever een handje helpen met zuiverende kruidenpreparaten?

Al duizenden jaren is de mens zich ervan bewust dat bepaalde planten en kruiden een positieve invloed hebben op de gezondheid. Hoewel de reguliere geneeskunde steeds vooruitgang blijft boeken, reiken vele mensen daarnaast terug naar alternatieve geneeswijzen zoals kruidengeneeskunde. Apothekeres Claudia Bollekens van Sollie Apothekers licht toe welke kruiden een positief effect hebben op de werking van je lever.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Ondervoeding: als eten een lastig karwei wordt

‘Je moet je bord leegeten!’ Het is een zin die je vast al honderden keren hebt uitgesproken tegen je kinderen en kleinkinderen. Hoe zullen ze anders groot en sterk worden? Maar ook voor ouderen is het van cruciaal belang om voldoende te eten. Een keertje een maaltijd overslaan is toch niet zo erg? Wel, uit onderzoek blijkt dat heel wat 70-plussers het risico lopen op ondervoeding of er al mee kampen. Vaak is men zich hier niet van bewust.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Geneesmiddelen wel of niet terugbetaald?

Waarom betaalt je ziekenfonds meer terug voor het ene geneesmiddel dan voor het andere? En waarom moet je bij sommige geneesmiddelen de volle pot betalen? Om te begrijpen hoe de terugbetaling in België in elkaar zit, is het belangrijk om te weten welke stappen een geneesmiddel moet ondergaan om op de markt te komen. Apothekeres Claudia Defoort legt het terugbetalingssysteem uit in mensentaal aan de hand van fictief geneesmiddel A.

>> Lees verder Reageer

augustus 2017

Strijd tegen hart- en vaatziekten: de nr. 1 doodsoorzaak

Meer dan 17 miljoen mensen overlijden jaarlijks door hart- en vaatziekten. Gebrek aan beweging, slechte eetgewoonten en roken zijn bij 80% van de patiënten de oorzaak van de ziekte. Ook in ons land blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Uit een Brits onderzoek blijkt dat er nood is aan een bewustmakingscampagne.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Anorexia, niet enkel een tienerziekte

Een eetstoornis wordt gezien als een ziekte waarmee vooral tienermeisjes te kampen hebben. Maar er zijn ook oudere vrouwen die ermee worstelen. Volgens een recent Brits onderzoek zou zo’n 3 procent van de vrouwen rond de leeftijd van 40-50 jaar lijden aan een eetstoornis. Zo’n stoornis is een ernstige psychiatrische ziekte die zowel lichamelijke, psychische als sociale gevolgen kan hebben. Anorexia nervosa is wellicht de bekendste vorm.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Hoge bloeddruk? Deze plantaardige extracten kunnen helpen

Als je ouder wordt, worden ook je aders minder soepel. Daardoor moet je hart harder pompen om het bloed te laten circuleren in je lichaam. Zo'n verhoogde bloeddruk kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Apotheker Piet Sollie somt enkele factoren op die aderveroudering versnellen en de bloeddruk kunnen verhogen. In de wetenschappelijke literatuur vond hij twee plantaardige extracten die helpen de bloeddruk op peil te houden.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Een valpartij is snel gebeurd …

Ben jij al eens gevallen? Een op de drie vijfenzestigplussers valt minstens één keer per jaar en het valrisico neemt toe met de leeftijd. Zo’n valpartij is niet enkel pijnlijk, het kan zwaardere gevolgen hebben dan je zou denken, en niet enkel fysiek. Voorkomen is beter dan genezen, want een valpartij is snel gebeurd. Deze drie tips helpen je het risico te verkleinen.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Heb jij slaapproblemen? Tips voor een betere nachtrust

Maar liefst 42 procent van de Vlamingen zou ontevreden zijn over zijn nachtrust. Ben jij er een van? Apotheker Piet Sollie gaat dieper in op het nut van slapen, de slaapcycli en geeft je enkele tips voor een betere nachtrust. Zo leest hij in de wetenschappelijke literatuur dat melatonine zowel een boeiend als slaapverwekkend hormoon is.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

UZA behandelt kanker met elektroshocktherapie

Zowat 5 jaar geleden werd in de Verenigde Staten een nieuwe techniek ontwikkeld om pancreas- en levertumoren te behandelen met elektrische stroomstoten. Het Antwerps Universitair Ziekenhuis (UZA) heeft sinds december 2016 als eerste in ons land die behandeling op een tiental patiënten toegepast.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Wat zijn allergieën zoals hooikoorts eigenlijk?

Zowat één op de vier Belgen kampt met een allergie, en dat aantal stijgt al jaren. Meestal uit de allergie zich door een verstopte of lopende neus, tranende ogen, niezen, kortademigheid, slechte eetlust, een teveel aan speeksel, tijdelijke gehoorvermindering ... Een heleboel symptomen en al evenveel soorten allergieën dus. Apotheker Piet Sollie sloeg er de wetenschappelijke literatuur over na.

>> Lees verder Reageer

april 2017

200 jaar Parkinson: een mens zoals iedereen

In 2017 is het 200 jaar geleden dat dokter James Parkinson zijn beroemd werk ‘An Essay on the Shaking Palsy’ schreef over de ziekte die nu zijn naam draagt. Deze ‘verjaardag’ is voor de Vlaamse Parkinson Liga het perfecte moment om de aandoening onder de aandacht te brengen. Er heerst nog steeds een verkeerd beeld over Parkinson, namelijk eentje van ‘bevende oude mannetjes’, maar het is veel meer dan dat. Lut Moereels, ondervoorzitter van de Liga en zelf Parkinsonpatiënte, licht toe.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Elk jaar treft darmkanker bijna 9000 Belgen. Laat jij je screenen?

Darmkanker is, na longkanker, de meest dodelijke kanker in ons land: jaarlijks verliezen zo’n 3000 Belgen de strijd tegen de ziekte, deels omdat de kanker vaak pas vastgesteld wordt in een vergevorderd stadium. Om meer aandacht te besteden aan de ziekte en het belang van vroegtijdige diagnose, is maart uitgeroepen tot de internationale maand van de strijd tegen darmkanker. Laat je screenen!

>> Lees verder Reageer

maart 2017

De fut eruit? Tijd om je energie terug te vinden!

Vermoeid? Geen energie? Futloos? Platte batterij? Zoveel omschrijvingen en evenveel oorzaken. Naarmate je ouder wordt, merk je dat inspanningen waar je vroeger geen moeite mee had plots veel lastiger worden. Apotheker Piet Sollie dook opnieuw in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar een oplossing en stuitte op het co-enzym Q10.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Paddenstoelen voor meer weerstand?

In de westerse geneeskunde is men steeds op zoek naar nieuwe geneesmiddelen en producten die de gezondheid kunnen verbeteren. Zo werden al een heleboel kruiden en insecten onderzocht die in alle uithoeken van de wereld al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt worden. Onderzoekers vonden talloze interessante planten en dieren in het regenwoud van het Amazonegebied, maar ook in Azië, Afrika, Noord-Amerika en zelfs in West-Europa. Apotheker Piet Sollie richt in dit artikel zijn aandacht op paddenstoelen.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

De 10 meestgestelde vragen over diabetes

Diabetes is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Hoewel diabetes steeds vaker voorkomt, leven er heel wat misverstanden over de aandoening. De Diabetes Liga zet de voornaamste vragen en misverstanden op een rij.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

Tips om de feestdagen door te komen zonder verteringsongemakken

Tijdens de feestdagen durven we wel eens te veel te eten. Ongemakken zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel na het eten, reflux of zure oprispingen … kunnen de kop opsteken. Hier alvast enkele tips om dat te vermijden en om fit het nieuwe jaar in te gaan.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Loop jij risico op osteoporose? Doe de test!

Osteoporose is in ons land uitgegroeid tot een aanzienlijk gezondheidsprobleem. Maar liefst 600.000 Belgen lijden aan botontkalking, waardoor hun botten verzwakt zijn en makkelijk breken. De aandoening treft vooral vrouwen na de menopauze, maar ook bij mannen komt osteoporose vaak voor. Dankzij een handige vragenlijst kan je ontdekken wat jouw risico op osteoporose is.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Probiotica, symbiotica en microbiota voor gezonde darmen

Ons lichaam heeft zich over de vele eeuwen slim aangepast om ons zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke bedreigingen van buitenaf. Zo heeft onze dikke darm bijvoorbeeld nuttige bacteriën nodig zoals probiotica, symbiotica en microbiota om moeilijk verteerbare elementen toch te verwerken. Helaas bevat het merendeel van het 'moderne' voedsel niet genoeg van die goedaardige bacteriën, waardoor we er misschien elders naar op zoek moeten. Apotheker Piet Sollie geeft enkele aandachtspunten bij het zoeken naar supplementen.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Beschermen tegen verkoudheden: hoe kan dat?

Nu we de laatste bries van de zomer amper nog in onze nek voelen, komt de winter steeds sneller in het vizier. Helaas houdt dat vaak ook een reeks verkoudheden in. Loop je al te snotteren en te hoesten? Dan ben je niet alleen. Verkoudheden komen zeer vaak voor. Over je gehele levensloop heb je ongeveer twee jaar lang te kampen met symptomen van de gewone verkoudheid.[i] Apotheker Piet Sollie onderzocht een gekend plantaardig middel om de kans op verkoudheden te verminderen.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Terug aan het werk na borstkanker: hello Pink Monday!

Pink Ribbon gaf op 1 oktober de aftrap van de internationale maand van de strijd tegen borstkanker. Gedurende deze oktobermaand hebben zij de focus gelegd op vrouwen die na hun strijd tegen borstkanker weer aan het werk gaan. Dit aspect bleef tot nu toe steeds wat onderbelicht. Anouk van Pink Ribbon vertelt hoe zij meer aandacht schenken aan de werkhervatting na borstkanker.

>> Lees verder Reageer

november 2016

5 dingen om dagelijks in het oog te houden

Enkel je gewicht in het oog houden is niet voldoende. Je kan namelijk perfect hetzelfde gewicht behouden, terwijl je lichaam intussen toch begint te kreunen onder allerhande kwaaltjes. Om te weten of alles goed met je gaat, controleer je het beste ook nog vijf andere zaken. Iedereen kan er baat bij hebben, maar vooral voor wie een jaartje ouder wordt is dit belangrijk. Ontdek welke vijf zaken dit zijn.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Er is te veel lawaai op straat! En dat is wetenschappelijk bewezen.

Als onderdeel van de Europese Week van de Mobiliteit (16-22 september) mat Amplifon het verkeerslawaai in Brussel, Antwerpen en Luik. In Brussel werden recordcijfers gemeten, met een piek van 121,8 decibel. Met het oog op ‘slimmere’ en stillere steden pleiten experts voor een breder gebruik van alternatieve vervoerswijzen, voor meer groene ruimten in stedelijke gebieden en voor een deeleconomie.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Rugpijn? Heb je deze 3 al geprobeerd?

Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft nu last van rugpijn, tot 90% van de mensen zal ooit in zijn leven langere tijd rugproblemen hebben. Hoewel de oorzaken ver uiteenlopen, zijn er veel mensen die moeilijk van die rugpijn afkomen. Wij hebben enkele tips die je misschien nog niet uitprobeerde, maar hopelijk wel je pijn kunnen verlichten.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Kurkuma: een wonderkruid voor je gewrichten?

Kurkuma ken je vast als het kruid dat je gerechten een heerlijk oosters tintje en een vrolijke gele kleur geeft. Maar wist je ook dat deze smaakmaker een heleboel positieve effecten kan hebben op je gezondheid? Geen wonder dat het in India de veelzeggende naam ‘het heilige kruid’ heeft gekregen! Zo draagt het onder andere bij tot soepele gewrichten, pezen en gezond kraakbeen.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Stijve gewrichten! Wat met osteo-artrose?

Osteo-artrose is een aandoening aan de gewrichten die gradueel verergert en niet omkeerbaar is. In de meeste gevallen ondervindt men na een inspanning of langdurig gebruik last aan de handen, knieën, heupen, rug en/of de hals, maar ook andere gewrichten zijn niet uitgesloten. Hoewel artrose bij ongeveer één op de vijf van de 55-plussers voorkomt, is artrose geen ouderdomsverschijnsel. Het komt immers voor op alle leeftijden, maar de kans op artrose wordt wel groter met de leeftijd. Apotheker Piet Sollie vond een plantaardig middel dat wel eens soelaas kan bieden.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Ben jij thuis genoeg bezig met je gezondheid? Deze tips heb je nodig!

De belangrijkste doodsoorzaken in België zijn hart- en vaatziekten, op de voet gevolgd door kanker en longziekten. Om te vermijden dat jij er ook het slachtoffer van wordt, is het niet genoeg om één keer per jaar naar de dokter te gaan om je bloeddruk te laten meten. Of je nu gezond bent of minder geluk hebt, het is sowieso slim om thuis je gezondheid méér in het oog te houden. We leggen je uit hoe je dat eenvoudig kan doen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Een probleem in je intieme zone, bespreek het maar eens... en met wie?

Naar schatting 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 10 mannen krijgt ooit in haar of zijn leven te maken met bekkenbodemproblemen zoals ongewild urineverlies, verzakkingen, pijn in het bekken, problemen bij het vrijen, enz. Heel wat Vlamingen lopen ermee en toch komen maar weinigen ermee naar buiten. Het is en blijft een taboe en dat is spijtig, want deze problemen kunnen een stevige impact hebben op je leven. Vzw Bekkenbodemproblemen.be vroeg het aan 3 lotgenotes.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Last van huisstofmijt, huisdieren of hooikoorts?

Niezen, hoesten, tranende ogen en een lopende of verstopte neus. Wie last heeft van allergieën, kent deze vervelende symptomen vast wel. Een nieuwe wetenschappelijke ontdekking garandeert minder last van je allergie. Sterker nog, je hoeft er niet langer medicijnen voor in te nemen. Meer effect, minder chemische middelen. Dát moesten we ook zelf uitproberen, met succes zo blijkt. Pascal Vyncke deed de test.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Vaak pijn aan je pols, schouder of enkel? Dit is misschien dé oplossing.

Twee jaar geleden berichtten we in ons magazine over een nieuw product om je gewrichten te ontlasten. Na honderden reacties is het tijd voor een conclusie. Het helpt waarschijnlijk óók voor jou.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Welke behandeling krijg je bij borstkanker?

Één vrouw op acht komt op haar levensweg het gruwelijk borstkankermonster tegen. Gelukkig zijn er heel wat behandelingen die het monster bestrijden. Welke behandelingen zijn er nu precies en wat kan je zelf doen om deze periode zo draaglijk mogelijk te maken? Pink Ribbon zet alles even op een rijtje en schotelt je handige tips voor.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

94% onvoldoende beschermd tegen de zon: tips om veilig te genieten!

Nu het zomer is, kunnen we weer volop genieten van onze vrije tijd! Gedaan met binnen blijven, lekker in het zonnetje zitten! Maar smeren jullie je wel voldoende in? Uit onze poll is gebleken dat slechts 6 procent (!) van jullie zich voldoende beschermt tegen de zon. Dat is niet zo slim, want schadelijke uv-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Lees hier enkele tips en leuke activiteiten om veilig te genieten!

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Wat met aambeien en spataders?

Vooral tijdens de zomermaanden steken problemen zoals aambeien en spataders de kop op. Dat is zeer normaal. Warmte zorgt namelijk voor een zwelling in de bloedvaten, en dat kan wel eens voor ongemakken zorgen. Apotheker Piet Sollie slaat er opnieuw de wetenschappelijke literatuur op na en vindt drie handige oplossingen voor deze problemen in de plantengeneeskunde.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Laat je gehoor je zomer niet verknallen

Aaaaah, de zomer. Eindelijk. Het moment waarop de wereld plots weer wat mooier en beter lijkt te worden. Het zoemen van de bijen, het fluiten van de vogels en het kirren van kinderen of kleinkinderen in de tuin: het zijn geluiden die horen bij de zomer. Maar wat als u die geluiden niet meer hoort, of minder goed hoort dan vroeger? Wat als u de verhalen van uw vrienden slecht verstaat als u gezellig samen bijpraat op een terras? Of wanneer u de telefoon of deurbel niet meer hoort wanneer u onder een stralende zon aan het tuinieren bent geslagen?

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Enkele praktische richtlijnen voor fervente zonnekloppers

De zomer komt eraan. Zonnige, warme dagen brengen heel wat mensen naar buiten. Niet iedereen smeert zich even consequent in met zonnecrème, maar dat kan zowel op korte als op lange termijn nefaste gevolgen opleveren voor onze huid. Apotheker Piet Sollie geeft enkele praktische richtlijnen voor de fervente zonnekloppers onder ons. Onze huid moet tenslotte nog wel even kunnen meegaan!

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Plantengeneeskunde en dementie?

Uit het vorige artikel van apotheker Piet Sollie bleek al dat omega 3 kan zorgen voor een beter cognitief functioneren. Maar op welke manier kan de destructieve impact van milde cognitieve achteruitgang en dementie nog beperkt worden? Hij slaat er de wetenschappelijke literatuur op na en komt al snel terecht bij de plantengeneeskunde.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Voorkamerfibrillatie treft elk uur 4 Belgen: laat je gratis testen

Elk uur worden maar liefst 4 Belgen getroffen door voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. Omdat te weinig mensen op de hoogte zijn van de gevaren en niet alle patiënten meteen last ondervinden, organiseert de Belgian Heart Rhythm Association voor de zevende keer op rij de ‘Week van het Hartritme’ van 30 mei tot 3 juni 2016. Tijdens deze week kan je gratis je hartritme laten testen in een van de deelnemende ziekenhuizen.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Borstkankerpreventie op maat: verstandelijke handicap

Eén op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Onder die patiënten zijn ook personen met een verstandelijke beperking. Om die specifieke doelgroep beter te sensibiliseren en te helpen, slaan Pink Ribbon en Cera samen met Gezin en Handicap en VONX de handen in elkaar voor hun nieuwe project: Borst en Boezem Bewust.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Beter horen in vijf stappen

De hoorspecialisten van Amplifon zijn verspreid over 150 hoorcentra en servicepunten in België en Luxemburg: we zijn immers wereldleider op gebied van hooroplossingen. Hoe dit komt? Heel eenvoudig: wij zorgen ervoor dat u beter hoort in slechts vijf stappen. Een kleine moeite voor een hemelsbreed verschil!

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Is omega 3 een wondermiddel voor je brein?

Slimmeriken eten vis! Met die leuze in het achterhoofd blikt apotheker Piet Sollie terug op de omega 3-hype die de voorbije vijftien jaar leefde in de apotheek en de supermarkt. Vis zit namelijk boordevol omega 3, maar ook op verpakkingen van margarine en andere producten met olie prijkten plots de magische woorden ‘rijk aan omega 3!’. Terecht?

>> Lees verder Reageer

april 2016

Chemotherapie minder giftig voor borstkankerpatiënten door het 5-2 dieet?

Laat één ding duidelijk zijn: een gevarieerd en evenwichtig menu, op basis van beschermende voedingsmiddelen, speelt een belangrijke rol in de preventie van kankers. Ook tijdens de behandeling is gewichtsafname zeer belangrijk om de kansen op herval te beperken. Te veel lichaamsvet heeft namelijk invloed op de hormoonbalans in je lichaam: vetcellen produceren hormonen, zoals oestrogeen, die kanker in de hand werken. Pink Ribbon licht recent onderzoek toe.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Spijsvertering: Wat met herhaaldelijke vage klachten?

Heb je wel vaker last van buikpijn, krampen, diarree? Wees gerust, dat zijn zeer vaak voorkomende klachten. Een Duitse peiling, bijvoorbeeld, wees uit dat 13% van de respondenten een opgeblazen gevoel ervaren had in de laatste zeven dagen. Daarnaast bleek 11% in dezelfde periode last te hebben gehad van buikpijn. Apotheker Piet Sollie gaat in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar middeltjes om deze klachten te verlichten.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Hoe leer je diabetes onder controle te houden?

De voorbij jaren is het aantal diabetespatiënten met maar liefst 70 procent toegenomen. Dat maakt dat nu meer dan 500.000 Belgen aan diabetes lijden. Binnen 20 jaar zou dit aantal zelfs verdubbelen! Kunnen we daarom spreken van een diabetesepidemie?! Wat zeker is, is dat er dringend nood is aan actie! Zo zet DiaBETER aan zee zich in om patiënten zo goed mogelijk te informeren zodat ze de ziekte onder controle kunnen houden.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Dementie op jonge leeftijd

Wist je dat elke 4 seconden iemand ter wereld dementie krijgt? Het is een zeer vervelende en ingrijpende aandoening die vooral mensen ouder dan 65 treft, maar ook jongere mensen kunnen aan dementie lijden! Hilde Lamers van Alzheimer Liga Vlaanderen licht de term jongdementie toe en benadrukt het belang van een tijdige diagnose.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Je hebt griep, wat nu?

Het is officieel: de griep is in ons land. Dat melde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vorige week in een persbericht. Als de griep je te pakken krijgt, valt er helaas maar weinig te doen. Een echte behandeling is er niet en antibiotica werken niet, omdat griep veroorzaakt wordt door een virus. Gelukkig zijn er enkele trucjes die de hinder kunnen verlichten!

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Patiëntes getuigen: wachten, vechten, dapper zijn en doorgaan

Borstkanker, het overkomt niet enkel anderen. Maar als het iemand in je omgeving treft, wat kan jij dan doen voor die persoon? Wat maakt iemand waarbij een gezwel werd ontdekt allemaal mee? Eén belangrijke tip: laat je boezemvriendin niet alleen naar de arts gaan. Stel voor om met haar (of hem) mee naar de arts te gaan. Al is het maar om te luisteren naar wat de arts juist vertelt, want door de emoties kan er veel informatie verloren gaan. Twee borstkankerpatiënten getuigen.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

12 (on)waarheden over borstkanker

Over borstkanker doen heel wat monsterverhalen de ronde. Hoewel de strijd tegen deze ziekte niet onderschat mag worden, is een diagnose niet langer een doodvonnis. De cowboyverhalen omtrent borstkanker drijven we liever de wereld uit. Daarom zet Pink Ribbon enkele waarheden en onwaarheden over borstkanker op een rij.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

Borstkanker: niet enkel een vrouwenziekte

Bij borstkanker denk je in de eerste plaats aan vrouwen en hoe de ziekte een aanslag is op hun vrouwelijkheid. Wat je misschien niet weet, is dat borstkanker niet uitsluitend een vrouwenziekte is; ook mannen kunnen er het slachtoffer van worden. Het overkwam ook Henk Van daele. Pink Ribbon vertelt je meer over borstkanker bij mannen.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

Wat als er borstkanker heerst in je familie?

Het UZ Leuven zoekt uit hoe ze vrouwen en mannen die mogelijk erfelijk belast zijn met borst- of eierstokkanker nog beter kunnen begeleiden. Ze proberen te weten te komen waar ze écht behoefte aan hebben tijdens hun loodzware traject. Alles over dit belangrijke project was al eerder te lezen in het Pink Ribbon Magazine 2015, maar nu dus ook in ons SenNet Magazine!

>> Lees verder Reageer

december 2015

Okselklierruiming niet langer nodig bij borstkanker

Een okselklierruiming kan ervoor zorgen dat er een lymfoedeem en een functiebeperking van de arm optreedt. Gelukkig hebben studies aangetoond dat zo'n ruiming in vele gevallen niet nodig is bij de behandeling van borstkanker. Er werd een nieuwe behandeling ontwikkeld, waarbij de meeste klieren behouden kunnen worden. Pink Ribbon geeft duiding.

>> Lees verder Reageer

december 2015

Strijdt jouw boom ook mee tegen borstkanker?

De kerstperiode staat voor de deur, maar jammer genoeg kan niet iedereen Kerstmis thuis vieren. Voor sommige wordt deze periode overschaduwd door ziekte. En daar wil Pink Ribbon iets aan doen. Doorbreek mee het taboe rond borstkanker, want ook met kerst gaat de strijd tegen deze ziekte verder.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Het sterkste wapen tegen borstkanker? Preventie!

Waarom borstkanker precies optreedt bij iemand, is niet duidelijk. Wel is het wetenschappelijk bewezen dat je minder risico loopt als je voldoende beweegt. Daarnaast voel je je ook beter tijdens de behandeling als je sport, en heb je minder kans om te hervallen. Pink Ribbon geeft je meer tekst en uitleg bij de risicofactoren.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Een screeningsmammografie redt je leven!

De meest voorkomende kanker bij vrouwen is nog steeds borstkanker, en jullie bevinden zich in de kwetsbaarste leeftijdscategorie. Drie op de vier vrouwen die aan de ziekte lijden, zijn immers 50 jaar of ouder. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn, om borstbewust te leven en om het belang van vroegtijdige opsporing te kennen. Pink Ribbon ontkracht in dit artikel de mythes over de screeningsmammografie.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Zij gaan resoluut voor roze!

Ook in 2015 wil Pink Ribbon borstkanker zoveel mogelijk onder de aandacht brengen. Dit jaar trekken drie enthousiaste persoonlijkheden mee aan de kar: zangeres Natalia, blogster Diane Mintiens en modeontwerper Edouard Vermeulen van Natan. En dat doen ze zó... Tekst: Frauke Joossen – Foto’s: Sarah Herman

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Je kan nooit genoeg strijden tegen borstkanker

Oktober is internationale borstkankermaand. Overal ter wereld wordt de hele maand lang extra aandacht gevestigd op de ziekte. Zo zetten een heleboel organisaties verschillende acties op poten om de strijd tegen borstkanker te steunen. Ook SeniorenNet wil zijn steentje bijdragen en werkt daarvoor samen met Pink Ribbon, een organisatie die zich al jaren inzet voor de bestrijding van borstkanker.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Je hebt altijd een keuze! Maak er gebruik van!

Heb je soms het gevoel dat je met je rug tegen de muur staat? Dat je geen keuze meer hebt? Dat klopt niet! Je hebt altijd een keuze, ook al lijkt het soms niet zo. Door je denken te veranderen, sta je nooit meer met je rug tegen de muur. SenNet healing coach Isabelle Lambrecht snoert je ego de mond en legt je ziel bloot.

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Met het juiste dekbed voor jou nooit meer te warm of te koud!

Week 5 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de vier voorgaande tips al heel wat beter geslapen. In dit vijfde en laatste artikel kom je alles te weten over de afwerking van je slaapsysteem: het dekbed. Aan welke voorwaarden moet een dekbed voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je het voor jou perfecte dekbed? Lees er hier alles over en voltooi je weg naar een zalige nachtrust!

>> Lees verder Reageer

april 2015

Met het juiste hoofdkussen laat je nooit meer het hoofd hangen!

Week 4 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de drie voorgaande tips al heel wat beter geslapen. In dit vierde artikel kom je alles te weten over de figuurlijke en letterlijke hoofdzaak van je slaapcomfort: het hoofdkussen. Aan welke voorwaarden moet een hoofdkussen voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je het voor jou perfecte hoofdkussen? Lees er hier alles over en zet een vierde stap op weg naar een zalige nachtrust!

>> Lees verder Reageer

april 2015

Met de juiste matras, met je rug geen ambras!

Week 3 van de slaaptips! Hopelijk heb je in de tussentijd dankzij de twee voorgaande tips al een pak beter geslapen. In dit derde artikel kom je alles te weten over de perfecte ‘ligging’ van je bed: de matras. Aan welke voorwaarden moet een matras voldoen? Welke soorten bestaan er? En vooral: hoe kies je de voor jou perfecte matras? Lees er hier alles over en zet een derde stap op weg naar een zalige nachtrust!

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Geradbraakt na het slapen? 5 basiselementen voor de perfecte bedbodem!

Week 2 van de slaaptips! Hopelijk heb je in tussentijd dankzij de tips uit het vorige SenNet Magazine al heel wat beter geslapen. In dit tweede artikel kom je alles te weten over het fundament van je slaapcomfort: de bedbodem. Wat is nu eigenlijk een goede bedbodem? Welke soorten bestaan er? En vooral: welke bedbodem past perfect bij jou? Lees er hier alles over en zet een tweede stap op weg naar een zalige nachtrust!

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Slapeloze nachten? Stop met schaapjes tellen. Met deze 5 tips lukt het wél!

Kan je ook soms de slaap niet vatten? Lig je dan uren te woelen? Tijd om het tij te keren! Maak je niet langer druk over je slaap, dankzij deze eerste 5 waardevolle tips. Slaap is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, ook je geheugen heeft er baat bij! Daarom krijg je vijf weken lang de ultieme tips om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Gezond slapen, is immers langer (gezond) leven!

>> Lees verder Reageer

februari 2015

50-plusser met diabetes? Zo moet je juist insuline injecteren met de kortste injectienaald!

Als je als 50-plusser aan diabetes of suikerziekte lijdt, gebruik je het best korte injectienaalden van de beste kwaliteit om je insuline te injecteren. Dat is voor oudere diabetespatiënten het veiligste en het beste om complicaties te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van de befaamde endocrinoloog Dr. Kenneth Strauss. Je vermijdt zo complicaties, vermindert risico’s en het doet minder pijn.

>> Lees verder Reageer

januari 2015

Hamerteen of voetknobbel? Wist je dat de oorzaak meestal je foute looppatroon is?

De Antwerpse orthopedist Michel Mariën heeft een doorbraak bereikt in de behandeling van voorvoetproblemen zoals pijnlijke knobbels en scheve tenen. Het goede nieuws is dat je niet onder het mes hoeft. Mariën ontwikkelde zogeheten biodynamische hulpmiddelen voor je voetzool, tenen en knobbels. Via deze revolutionaire technologie pak je al lopend de symptomen én de oorzaak van voetproblemen aan.

>> Lees verder Reageer

december 2014

Help elkaar bij darmkanker. Sluit je aan bij de patiëntenvereniging Talk Blue Vlaanderen

Wie darmkanker heeft, kan voor steun terecht bij Talk Blue Vlaanderen. Dit is een patiëntenvereniging van en voor alle mannen en vrouwen met darmkanker en hun partner. Darmkanker staat in de top 3 van meest voorkomende kankers. Er verandert heel wat in je leven ten gevolge van deze ziekte. Laat je regelmatig screenen. Als je er vroeg bij bent, verlaag je het risico op sterfte met 60%.

>> Lees verder Reageer

december 2014

Hoe gezond zijn noten? Daar word je toch dik van?

Het is weer volop walnotentijd. Onderzoek toont aan dat (wal)noten eten gezond is. Tenzij iemand in je familie allergisch is (controleer dat ook bij je gasten als je noten in de sla of in gerechten doet), kan je noten beschouwen als supervoedsel! Ze werken immers cholesterolverlagend en hartversterkend. Hoe zit het echter met de calorieën? We horen toch altijd dat je dik wordt van noten te eten?

>> Lees verder Reageer

oktober 2014

9 X 'gewoon' voedsel dat je tanden witter maakt én je botten sterker

Eet jij deze 9 overbekende groenten en fruit ook vandaag nog? Als kind waren ze dagelijkse kost. En bij jouw kleine kinderen stonden ze ook vaak op het menu. Behalve misschien amandelen. Wat blijkt? Deze bekende groenten en fruitsoorten maken je tanden witter en je botten sterker. Kijk snel waarom je geen tandpasta met chemische bestanddelen nodig hebt. En wat botten sterk maakt.

>> Lees verder Reageer

september 2014

10 dingen die je beter helemaal nooit eet (en waarschijnlijk niet eens wist)

Je staat er niet altijd bij stil, maar soms is bepaalde voeding een heel stuk ongezonder dan andere. Hoewel we natuurlijk allemaal weten dat frietjes of oliebollen niet zo gezond zijn, zijn er andere meer 'normale' voedingsproducten ook helemaal niet gezond. Een overzicht, zodat je je levensstijl gezonder kan bijstellen.

>> Lees verder Reageer

september 2014

Dit vitaminetekort maakt je ouder dan je bent

Behoor jij tot de helft van de 50-plussers die een tekort heeft aan vitamine B12. Beschouw de eerste tekenen van schade aan je hersenen niet verkeerdelijk als enkel horend bij de "normale veroudering: afname van kracht en energie, soms wazig zien, prikkelbaarheid, slaapproblemen, verslechtering van gehoor en zicht… Je kan er misschien gemakkelijk en goedkoop iets aan doen, maar niet via eten.

>> Lees verder Reageer

juni 2014

Bananen eten is gezond

Nadat je dit gelezen hebt, kijk je voorgoed anders naar een banaan. Met respect! En wie nog geen fan was van dit tropische fruit gaat wellicht meteen ook dagelijks bananen eten. Want deze gele vrucht is niet alleen lekker, maar ook gezond; ze geeft energie en helpt bij ziekten en kwalen. Een lezer van SenNet Magazine zette voor jou alle gezondheidstroeven en speciale eigenschappen van de banaan op een rijtje!

>> Lees verder Reageer

april 2014

Leer omgaan met een AED en red een leven bij een hartaanval.

CardioService pleit ervoor dat iedereen leert omgaan met een AED ofwel de geAutomatiseerde Externe Defibrillator. Want zelfs wie gezond leeft, jong is en sport, kan geveld worden door een hartaanval. Door gebruik van een AED toestel verhoog je de overlevingskans bij een hartaanval met 70 %. Het AED pictogram herkennen kan dus levens redden!

>> Lees verder Reageer

maart 2014

Geef kinkhoest niet door aan je kleinkind. Test je kennis en laat je vaccineren.

Pasgeborenen zijn de grootste slachtoffers van kinkhoest. Zij zijn nog niet of onvoldoende gevaccineerd tegen deze ernstige, besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Misschien denk jij dat je alleen een aanslepende hoest hebt, maar geef je deze verstikkende ziekte door aan je zuigeling. Artsen roepen op om je te laten vaccineren. Lees meer over kinkhoest en test je kennis!

>> Lees verder Reageer

februari 2014

Hypnose kan je helpen om gezond en gelukkig te zijn!

Hypnose is veel meer dan een vermakelijk staaltje van ‘betovering’ dat je dingen laat doen die je niet wilt. Wist je dat het je kan helpen om minder of geen pijn te voelen bij de tandarts of een medische ingreep? Dat het werkt om gemakkelijk van het roken af te komen? Dat het eetstoornissen of trauma’s verhelpt? SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko vertelt je alles over de troeven van hypnose. En je leest hoe jij dagelijks gehypnotiseerd wordt...

>> Lees verder Reageer

mei 2013

Slaat jouw hart wel eens op hol? Doe de online test!

'Voorkamerfibrillatie treft elk uur vier Belgen'. Daarom vraagt de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) aandacht voor deze wijdverspreide hartkwaal. Hierbij slaat het hart op hol en begint het zeer onregelmatig te kloppen. Er is nu een nieuwe online risicotest en je kan een gratis hartritmecontrole laten uitvoeren tijdens de 'Week van het Hartritme'. Zo kan je de sluipende aandoening tijdig trachten op te sporen.

>> Lees verder Reageer

april 2013

8 tips om lekker te slapen zonder medicijnen

Als jij slaapproblemen hebt ben je niet alleen. Naar schatting kampen 4 op 10 Belgen met slaapproblemen, vooral vrouwen en 55-plussers. Zij geraken niet gemakkelijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. Wist je dat er dagelijks 735.000 slaappilletjes worden genomen in ons land? SenNet Psychologe Veronika Sjinkarenko heeft 8 tips om lekker te slapen, zonder medicatie.

>> Lees verder Reageer

september 2012

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document