Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Inzicht

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Inzicht

De betekenis van Kerstmis

Kerstmis, een van de meest gevierde feestdagen ter wereld, heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. In grote delen van de wereld heeft Kerstmis zich ontwikkeld vanuit verschillende culturele invloeden en religieuze tradities. 

>> Lees verder Reageer

december 2023

Waarom de verschillende generaties beter moeten communiceren

Oud(er) zijn is geen schande, jong zijn evenmin. Maar waarom communiceren de verschillende generaties onderling niet beter? We hebben nochtans heel wat van elkaar te leren.

>> Lees verder Reageer

november 2023

Rouwen is een proces dat nooit stopt

Allemaal maken we vroeg of laat helaas het overlijden van een dierbare mee. Rouwen is een proces dat nooit stopt, hoe lang het ook mag geleden zijn dat je hebt moeten afscheid nemen. Onvermijdelijk komen er momenten dat je in de put zit en veel verdriet hebt. Hier mee leren omgaan is voor iedereen anders. Belangrijk is dat je dit verdriet toelaat en de overleden persoon toch een plaats in je leven geeft.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Voedingstrends volgens jongeren

Senioren zijn nooit te beroerd om van de jeugd te leren. Fevia (de vertegenwoordiger van de Belgische voedingsindustrie) ging bij de jongeren luisteren wat volgens hen de trends zijn op het vlak van voeding.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Is het glas half vol of half leeg voor de senioren?

De 'senioren': heeft die term voor jou een positieve, of eerder een negatieve bijklank? Ben Boomer onderzoekt voor ons of het glas half vol, dan wel half leeg is.

>> Lees verder Reageer

mei 2023

Wat is Boxing Day (tweede Kerstdag)?

Ken je Boxing Day (tweede Kerstdag) vooral van de Engelse voetbalcompetitie, waar die dag gewoon wedstrijden op het programma staan? Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

>> Lees verder Reageer

december 2022

Waarom iemand helpen goed voor je is

Help jij ook weleens iemand uit de nood? Wellicht doe je dat omdat je om anderen geeft, maar het is ook nog eens goed voor jezelf...

>> Lees verder Reageer

december 2022

De geschiedenis van de kerstboom

Elk jaar zetten we zonder er nog bij na te denken een kerstboom die we met ballen en glitters versieren. Maar vanwaar komt deze traditie?

>> Lees verder Reageer

december 2022

Jullie mening telt!

Elke week organiseren we op de website van Seniorennet een poll over een onderwerp dat aansluit bij de realiteit van alledag of onze leefwereld. Een interessante manier om te polsen naar jullie interesses en meningen, en die zijn zeker de moeite waard. Hier een terugblik van wat jullie recent allemaal dachten.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Hoe je meteen een goede klik krijgt

Bij het ontmoeten van nieuwe mensen klikt het met de ene wel goed, en met de andere misschien minder. Wellicht zou je graag hebben dat je met iedereen meteen een (h)echte connectie maakt. Hoe je dat kan leert onze lifecoach Wim Annerel je in 10 eenvoudige stappen.

>> Lees verder Reageer

februari 2022

Wat wordt 'het nieuwe normaal' in 2022?

Nu we de eerste blaadjes van de almanak voor het nieuwe jaar al in de vuilnismand hebben gegooid is het hoog tijd om even vooruit te blikken op wat 2022 ons zal brengen. We steken hiervoor ons licht op bij ipsos.com, een internationaal platform dat al ruim veertig jaar de trends wereldwijd niet alleen analyseert maar ook voorspelt. Kijk snel met ons even mee in de glazen bol voor 2022...

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Dit is hoe je een moeilijk gesprek makkelijk maakt

Ik geef toe, soms weet ik ook niet goed hoe ik mij in een moeilijk gesprek moet gedragen. Mij verzetten of gewoon weglopen, het is weleens moeilijk kiezen. Gelukkig weet onze lifecoach Wim Annerel er weg mee. Hij geeft ons enkele praktische nuttige tips waar je zeker je voordeel kan mee doen. Misschien al een van je goede voornemens voor 2022?

>> Lees verder Reageer

december 2021

Waarom moeten we meer betalen voor onze voeding?

Het leven wordt duurder, dat merken we elke dag opnieuw wanneer de rekeningen van elektriciteit, gas, water en noem maar op binnenkomen. Ook voor voeding moeten we beduidend meer betalen dan een jaar geleden. Econome Carole Dembour van de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia gaat dieper op dit fenomeen in.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Belgische voedingsindustrie: hard getroffen maar niet geveld

Ook de Belgische voedingsindustrie ontsnapte niet aan de coronacrisis in 2020. Voor het eerst sinds de financiële en economische crisis van 2008 daalden zowel de omzet (met 1,7%) als de export (met 1,9%). Vooral de sluiting van de horeca en de food service en de terugval op de exportmarkten troffen de sector hard. Dit meldt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Kalm blijven: zo doe je dat

Kalm blijven is een kunst, zei mijn grootmoeder altijd. Maar hoe doe je dat? Misschien denk je dat het je nooit zal lukken. Klopt niet, weet onze lifecoach Wim Annerel. Hij geeft je in deze bijdrage de nodige eenvoudige inzichten mee om ook in crisissituaties toch je kalmte te bewaren.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Belgische voedingsindustrie kreeg in 2020 zware klappen

Corona heeft een zware impact op onze economie en onze bedrijven. Niet in het minst op onze voedingsindustrie, die na enkele relatief gunstige jaren helaas terugkijkt op een donker 2020. Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) leidt uit een enquête van midden januari af dat onze voedingsbedrijven hun omzet merkelijk zagen dalen en dat er steeds meer liquiditeitsproblemen opduiken.

>> Lees verder Reageer

februari 2021

De 5 opvattingen die ons tegenhouden

Veel van wat we doen en veel van wat we niet (durven te) doen, komt voort uit onze eigen gedachten. Deze gedachten herkennen maakt dat je er bewust mee kan omgaan. En bewuster leven. Dit zijn vijf veel voorkomende gedachten die mensen tegenhouden om het leven te leiden dat ze kunnen leiden. Ongeacht hun leeftijd.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

De belangrijke rol van senioren in onze maatschappij

De rol van senioren in onze maatschappij wordt vaak onderschat. Toch genoten mensen met een zekere leeftijd vroeger (terecht) meer respect. De Duitse professor Ursula Lehr pleit ervoor om de sterke punten van ouderdom in onze samenleving niet alleen te herkennen, maar ook te gebruiken. Ze lanceert een warme oproep om de levenservaring van senioren niet te laten verloren gaan.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

10 tekens dat je emotioneel intelligent bent

Emotionele intelligentie of EQ is een keuze en een vaardigheid, en niet een eigenschap voor de gelukkigen die ermee geboren zijn. Het bepaalt wel hoe we ons gedragen, onze sociale contacten, en onze persoonlijke beslissingen. Lifecoach Wim Annerel helpt ons verder op weg.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Omgaan met depressies in het coronatijdperk

Te midden van de wereldwijde COVID-19-pandemie die de mensheid in haar greep houdt, voel je je gemakkelijk overweldigd door hopeloosheid en wanhoop. Het sociale isolement dat nog strikter is geworden hakt er bij velen diep in. Maar deze tips kunnen je humeur helpen verbeteren en depressie verlichten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Hoe betere beslissingen nemen

Heb je soms ook last om de juiste beslissing te nemen? Lifecoach Wim Annerel geeft de nodige praktische richtlijnen mee om je te helpen de twijfel te overwinnen. Deze 5 tips om goede beslissingen te nemen helpen spijt achteraf te vermijden.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Goede gewoontes aannemen in tijden van corona

Door het vele binnenblijven zijn veel mensen beginnen te nadenken over hun dagdagelijkse gewoontes. Zo is de crisis ook een periode om na te denken over wat je wil veranderen in je leven. Uit een negatieve periode kan aldus ook iets positiefs komen, leert ons lifecoach Wim Annerel.

>> Lees verder Reageer

april 2020

Hoe je via woorden energie overdraagt

Nog teveel mensen gaan onbewust om met wie en wat ze zijn, vanuit het gebrek aan kennis. Isabelle Lambrecht nodigt je uit om je de volgende dagen ook in volle coronacrisis bewuster te worden van hoe jij je voelt als je naar iemand luistert of aan iets denkt.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Wij vragen uw medewerking aan een masterthesis over het gebruik van bijsluiters!

Masterstudentes Charlotte en Stéphanie van de Universiteit Antwerpen verzoeken om jullie medewerking. Voor hun masterthesis doen ze een onderzoek naar het gebruik van bijsluiters. De bedoeling was om rusthuizen, dokterswachtzalen en ziekenhuizen te bezoeken om zo personen te vragen de vragenlijst in te vullen, maar door de coronatoestanden kunnen ze dit enkel nog online doen. Wie maakt er even tijd vrij om deze online-vragenlijst te beantwoorden?

>> Lees verder Reageer

maart 2020

10 dingen die je vaker mag doen: Een gelukkiger leven hoeft echt niet ingewikkeld te zijn

We maken het onszelf vaak nodeloos ingewikkeld. Maar door te leren om los te laten en dankbaar te zijn kunnen we leren om gelukkiger te zijn. Dit zijn maar een paar tips van Wim Annerel die je zelf gemakkelijk kan toepassen om je dagelijks geluk te creëren.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Iedereen heeft (een) talent...

Wat zijn nu precies talenten? Het hoeft zeker niet altijd om uitzonderlijke prestaties te gaan. Zeg niet te snel dat je niets kan, want iedereen heeft iets waar hij goed in is.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Verander je taal, verbeter je leven

We hebben allemaal ‘positieve’ en ‘negatieve’ kenmerken – dingen die we waarderen bij onszelf tegenover zaken waarvan we niet echt houden. Maar er is hoop: je hebt het zelf in de hand om hier verandering in te brengen, weet Wim Annerel.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

3 tips om de controle over jouw leven terug te krijgen

Heb je soms het gevoel dat je je leven niet zelf onder controle hebt? Wim Annerel geeft volgende praktische tips om je te helpen zelf de verantwoordelijkheid over je leven op te nemen. Blijf niet bij de pakken zitten, is de boodschap.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Waarom is 'geloven' onvoldoende?

Veel mensen geven vaak het goedbedoelde advies : “Je moet erin geloven, geloof in jezelf, geloof dat je het kan, geloof dat je het zal krijgen..” Maar is dat wel voldoende?

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Het uitzetten van een juiste intentie

Jezelf kennen is de aanzet om jezelf te aanvaarden zoals je bent. Op die manier vermijd je dat je jezelf onbewust saboteert en zet je de eerste stap naar zelfbevrijding.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Leef meer als jouw toekomstige zelf

Nadenken over je toekomstige zelf kan het verschil maken in hoe gelukkig en succesvol je in de toekomst zal zijn. En het werkt onafhankelijk van jouw huidige leeftijd.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

10 feiten over zilver

Zilver is een van de kostbaarste edelmetalen. Goud en platina staan er nog boven, maar zilver heeft heel wat interessante toepassingen en mogelijkheden. Maar wat weet je er eigenlijk over ? Hier volgen tien feiten waar je mee kunt uitpakken…

>> Lees verder Reageer

december 2019

Zo tem je dat kritische stemmetje in jou

Hoe kan je dat kritisch stemmetje in jezelf temmen? Hier drie strategieën om vooruitgang te boeken in je leven.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Onze neef de bonobo is met uitsterven bedreigd

Of we nu afstammen van de apen of een voorvader delen, één ding is zeker: we hebben veel met elkaar gemeen. Zoveel zelfs dat we de huidige mensapen onze neven mogen noemen. Vooral de chimpansee en de bonobo zijn nauw verwant aan de mens. En laat die laatste nu net het slechte nieuws gekregen hebben dat hij met uitsterven bedreigd is.

>> Lees verder Reageer

juli 2019

Vergrijzing piekt in 2040: Kan de overheid de uitdaging aan?

Tegen 2040 zullen er in ons land 3,5 miljoen gepensioneerden zijn. Dat is een miljoen meer dan vandaag. Uit het jongste rapport van de Studiecommissie voor de Vergrijzing blijkt dat er tegen dan nog vijf mensen aan het werk zijn voor één koppel gepensioneerden. Goed dat we langer leven, maar kan onze maatschappij de pensioenlast wel aan? Hoe dan wel? We legden ons oor te luisteren bij Johan Van Gompel, voorzitter van de Studiecommissie voor de Vergrijzing.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Wie zoekt, die vindt het via Google! Enkele tips

Wanneer is onze koning jarig? Wat is de langste rivier ter wereld? Hoe planten slakken zich voort? Om het even welke vraag er brandt op je lippen, Google heeft er vast het antwoord op. Sommigen verwoorden de kracht van Google zelfs zo: ‘Als Google het niet weet, bestaat het niet’. Google doet echter veel meer dan websites tonen die aan je zoekopdracht voldoen. Artur van BEEGO toont je wat de zoekmachine nog allemaal kan!

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Kan jij volgen op de digitale snelweg? Of sta je in de file?

Tot 4 november kon je overal in Vlaanderen en Brussel kennismaken met de creatieve mogelijkheden van de digitale wereld. Hoe is het gesteld met jouw digitale geletterdheid? Trek je jezelf uit de slag of raak je niet verder dan SeniorenNet? Hoe zit dat bij andere 50-plussers? We gingen te rade bij Bart Vanhaelewyn, onderzoeker voor de Digimeter, een jaarlijks rapport over het media- en technologiegebruik in Vlaanderen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Seniorenvoordeelkaart niet zo voordelig als ze lijkt

Heel wat 50-plussers hebben onlangs een mailtje ontvangen over de Seniorenvoordeelkaart. Voor amper 28,95 euro per jaar zou je hoge kortingen kunnen krijgen bij allerhande winkels, restaurants, reisagentschappen, energieleveranciers ... En je krijgt er nog een gratis welkomstgeschenk van 90 euro bovenop! Aanlokkelijk aanbod, ware het niet dat zelfs de FOD Economie oproept om je niet te laten misleiden en de kaart niet aan te kopen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Niet stemmen door zorgnood? Tuurlijk wel!

Elke kiezer drukt op 14 oktober mee zijn stempel op het beleid van morgen. Hoewel, elke kiezer? Tal van ouderen met zorgnoden nemen niet deel. Zij moeten het in de praktijk vaak doen met een doktersbriefje en/of volmachtformulier. Dat kan anders en beter. Daarom lanceerden de Vlaamse Ouderenraad en enkele andere organisaties een warme oproep voor initiatieven zodat ouderen met zorgnoden toch zélf hun stem kunnen uitbrengen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Allemaal 100 jaar: een vloek of een zegen?

Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. Wordt dat bij ons ook een realiteit of zijn we daar nog ver van af? En is het een zegen of een vloek als we straks allemaal vlotjes de 100 halen? We vroegen het aan Dirk Schyvinck, gewezen marketeer en auteur van het boek ‘Wat als we straks 100 worden? De uitdagingen van een lang leven.’

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Vergrijzingsgolf in ontwikkelingslanden zwaar onderschat

Op 1 oktober wordt naar jaarlijkse gewoonte de Internationale dag van de Ouderen gevierd. Het perfecte moment voor ouderenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties om op te roepen tot meer aandacht voor de vergrijzing in ontwikkelingslanden. Het aantal ouderen stijgt daar namelijk tegen een enorm tempo, terwijl de gezondheidszorg niet even snel evolueert.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Voor wie stem jij op 14 oktober?

Binnen twee weken trekt iedereen weer naar de stembureaus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Op straat zie je de ene politieke affiche na de andere, elke dag vind je wel flyers met verkiezingsslogans in je brievenbus. Maar wat als je niet goed weet welke politieke kleur bij jou past? De Stemcheck kan je helpen! Stem je in jouw gemeente digitaal? Dankzij deze filmpjes kom je te weten hoe.

>> Lees verder Reageer

september 2018

Nooit meer de weg kwijt met Google Maps

Zoek jij je weg nog door te klungelen met een wegenkaart in de auto? Nu zowat iedereen een smartphone op zak heeft, is het heel wat makkelijker geworden om de weg van punt A naar punt B te vinden. Met Google Maps bijvoorbeeld krijg je in een handomdraai een duidelijke routebeschrijving, helemaal gratis. Frederick van BEEGO licht toe hoe je deze digitale kaart kan gebruiken.

>> Lees verder Reageer

augustus 2018

Zwaardere criminaliteit gestegen, maar regering toch tevreden

Wanneer blijkt dat de cijfers voor moord en doodslag in 2017 fors zijn gestegen in vergelijking met het jaar tevoren en dat dat ook het geval is met drugsmisdrijven en cybercriminaliteit, zou jij het dan in je hoofd halen om tevreden te zijn over de misdaadcijfers van dat jaar en beweren dat de criminaliteit is gedaald? Dat vraagt columnist Jan Schils zich af.

>> Lees verder Reageer

juli 2018

Vrouwenrechten in de kijker tijdens European Development Days

De Europese Commissie organiseert sinds 2006 elk jaar de European Development Days: het voornaamste EU-forum voor ontwikkelingssamenwerking. Heel wat staatshoofden, politici en organisaties kwamen op 5 en 6 juni naar Brussel om er te debatteren over de rechten van meisjes en vrouwen, het voornaamste thema van deze editie. Ook koningin Mathilde en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo waren aanwezig.

>> Lees verder Reageer

juli 2018

Facebook: Breng alle bekende gezichten veilig samen

Ben jij een fervente Facebooker of moet je je eerste stapjes nog zetten in deze gigantische vriendenkring? 's Werelds grootste sociale netwerk biedt je een heleboel mogelijkheden om online in contact te staan met je vrienden en familieleden, maar wees voorzichtig dat je niet te veel prijsgeeft over jezelf. Jef Belmans van BEEGO geeft je enkele nuttige tips.

>> Lees verder Reageer

juli 2018

EU laat 18-jarigen gratis reizen, maar wat dan met kinderen in armoede?

De Europese Commissie biedt binnenkort 15.000 jongeren van 18 jaar een gesubsidieerde treinreis aan, waarbij ze 4 landen mogen bezoeken om Europa beter te leren kennen. Leuk initiatief, zou je denken, maar ondertussen vangt columnist Jan Schils ook negatieve commentaren op uit de publieke opinie en verschillende media. Worden de miljoenen kinderen die in de EU onder de armoedegrens leven, hiermee koudweg in de steek gelaten?

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Dien je belastingaangifte veilig online in dankzij itsme®!

Een van de ambities van het regeerakkoord Vlaanderen Radicaal Digitaal is om tegen 2020 alle transacties met de overheid digitaal te laten verlopen. Dat wil zeggen dat je via het internet toegang krijgt tot alle overheidsportalen. Wil je een nieuwe identiteitskaart aanvragen, je pensioenplan raadplegen of je belastingsaangifte invullen? Dat kan vandaag al simpelweg via het internet. Josse en Frederick van BEEGO leggen je uit hoe.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Politiek en vakbonden: handen af van pensioenbeleid

Wanneer het in de media gaat over de pensioenhervorming, lopen de emoties dikwijls heel hoog op. Begrijpelijk, volgens columnist Jan Schils. Er staat immers voor de meeste mensen heel wat op het spel. Het is dan ook zeer de vraag of de politiek en de vakbonden, die elkaar steeds in de haren vliegen, de juiste partijen zijn om de bevolking een minstens redelijke pensioenregeling te kunnen aanbieden.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Faalt natuurbescherming in Nederland?

Grote natuurorganisaties in Nederland zoals het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten hebben eind april samen geoordeeld dat hun land niet genoeg aan natuurbescherming doet. Hun schietschijf is in de eerste plaats de vervuiling van de Noordzee waartegen Nederland, naar hun mening, onvoldoende optreedt.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

GDPR?! Wat is dat voor een beest?

Allerhande organisaties en bedrijven verzamelen een pak gegevens van hun klanten. Zij gebruiken die bijvoorbeeld om hun reclame af te stemmen op je persoonlijke behoeften. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat je zelf weinig tot geen controle hebt over wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt en waarvoor ze worden gebruikt. Dat moet de GDPR oplossen. Frederick van BEEGO geeft een woordje uitleg.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Illegale gokkers blijven vaak ongestraft

Een gokje wagen en veel geld verdienen? Of pech hebben en alles verliezen? Gokverslavingen zijn wereldwijd een groot probleem en dat zijn ze al zo lang de mens bestaat. Terwijl men in de steentijd gokte met dierenbotjes, zijn de mogelijkheden voor fervente gokkers nu eindeloos. Van arme luizen tot steenrijke zakenmannen: allemaal geven ze meer geld uit dan goed voor hen is. Columnist Jan Schils werpt een blik op het legale en illegale gokcircuit.

>> Lees verder Reageer

mei 2018

Vlaanderen koopt natuurgebied aan abdij van Postel

Op 24 maart maakte Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, bekend dat Vlaanderen een groot natuurgebied van 289 hectare heeft gekocht voor 11 miljoen euro. Het domein is 289 hectare groot en bevindt zich in Mol-Postel, vlakbij de abdij van Postel. Volgens de minister is deze aankoop ‘een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een uniek stuk Europese topnatuur’.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Draadloos surfen: wat is het verschil tussen wifi, 3G en 4G?

Een paar jaar geleden mocht je van geluk spreken als je op vakantie wifi in je hotelkamer had. Vandaag kan je kostenloos roamen in Europa met je gsm-abonnement. Als je dat wilt, ben je altijd en overal verbonden met het internet. Uit het artikel over smarthomes leerde je al dat ook andere toestellen naast je laptop en telefoon de weg vinden naar het internet via draadloze verbindingen. Wannes van BEEGO laat je door de draadloze bomen het bos zien.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Eerste elektrische schepen in haven van Antwerpen

In augustus wordt in Antwerpen een wereldprimeur verwacht. Dan wordt namelijk het allereerste volledig elektrische binnenschip ter wereld ingezet in de haven van Antwerpen. Het eerste schip wordt gebouwd in Nederland, en daarna moeten er nog vier volgen. De elektrische schepen zullen ingezet kunnen worden op alle Kempische kanalen. Zo wil de haven inzetten op de vergroening van de binnenvaart.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Muziek beluisteren in 2018: streamen

De afgelopen jaren, sinds de grote doorbraak van mobiel internet, is er heel wat veranderd aan de manier waarop mensen, en dan vooral jongeren, muziek beleven. Stany en Frederick van BEEGO lichten kort de evolutie toe, en geven jullie een overzicht van drie populaire streamingdiensten, zodat ook jullie makkelijk je weg kunnen vinden in de online muziekcultuur.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Europa bekroont Nijmegen tot Groene Hoofdstad

Elk jaar reikt de Europese Commissie awards uit aan Europese steden met een vooruitstrevend milieubeleid. Dit jaar ging de wisselbeker bij de grote steden voor het eerst naar een duurzame stad bij onze noorderburen: Nijmegen. Bij de steden tot 100.000 inwoners viel ons eigen Leuven in de prijzen, onder andere dankzij de ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn!

>> Lees verder Reageer

februari 2018

De 4 populairste manieren om te videobellen op een rijtje

Bellen naar familie of vrienden wordt heel wat leuker als je hen niet enkel kan horen, maar ook kan zien! Videobellen is helemaal niet moeilijk, en er bestaan heel wat verschillende programma’s voor. Rosie van BEEGO bespreekt hier de vier meest gebruikte mogelijkheden. Wist je dat je zelfs met verschillende mensen op hetzelfde moment kan bellen?!

>> Lees verder Reageer

februari 2018

60+’ers kijken overwegend positief naar de toekomst

Hoe denken 60-plussers dat hun toekomst er zal uitzien? Wat zijn hun verwachtingen en bezorgdheden? Hoe bereiden zij zich voor op het ouder worden? In opdracht van de Koning Boudewijnstichting stelde het onderzoeksbureau Indiville deze en andere vragen aan meer dan 2.000 (nog) niet-hulpbehoevende Belgen tussen 60 en 85 jaar oud. Over het algemeen kijken zij positief tot zeer positief tegen het ouder worden aan! Hoe zit dat bij jou?

>> Lees verder Reageer

januari 2018

Na de smartphones, de opkomst van de smarthomes?

Alles wordt smart, ook onze woningen. Er komen steeds nieuwe slimme toepassingen op de markt die ons huis energie-efficiënter, comfortabeler én veiliger moeten maken. Langzaam maar zeker versmelten bekende domoticasystemen met nieuwe toepassingen, zodat je in je huis van de toekomst allerlei apparaten vanop afstand kan bedienen en met elkaar kan laten communiceren. Frederick van BEEGO geeft een inleiding over de mogelijkheden van een smarthome.

>> Lees verder Reageer

januari 2018

De beiaard in de Lage Landen: een muzikale Vlaamse traditie

Overal ter wereld worden regelmatig klokken geluid: om de tijd aan te duiden, om te waarschuwen voor gevaar, om andere signalen te geven ... Een beiaardspel zoals je nog vaak hoort weerklinken in onze Vlaamse steden, zal je echter niet snel elders horen. Rond 1500 begonnen beiaardiers hier muziek te maken op de klokken, een traditie die voornamelijk in de Lage Landen geconcentreerd is.

>> Lees verder Reageer

december 2017

Vakantiefoto's en familiekiekjes stapelen zich op, wat nu?

Waar moet je heen met alle foto’s op je computer, smartphone of camera? Meestal heb je overal wel wat foto’s staan, die bovendien heel wat geheugen van je toestellen in beslag nemen. En wat als je computer crasht of je je smartphone kwijtspeelt? Ben je dan al je dierbare foto’s van de kleinkinderen kwijt? Lars van BEEGO bespreekt een aantal mogelijkheden om je fotobibliotheek te organiseren, elk met zijn voor- en nadelen.

>> Lees verder Reageer

december 2017

Mobiel betalen: het einde van cash geld in zicht?

Heb jij nog veel cash geld op zak? Bij heel wat handelaars kan je al betalen met je smartphone, waardoor je je portemonnee gewoon thuis kunt laten. België hinkt wat achterop in vergelijking met onze buurlanden, maar stilaan wordt mobiel betalen ook hier populairder. Annelies van BEEGO licht de belangrijkste methodes toe om mobiel te betalen. Hebben we binnenkort dan echt geen cash geld meer nodig?

>> Lees verder Reageer

december 2017

Wees op je hoede voor sociale hackers

De meeste computergebruikers zijn vooral bezorgd over virussen en hackers. Antivirussoftware kan al een boel kopzorgen besparen, maar de meeste hackers gaan erg subtiel te werk. Ze misbruiken de zwakheden van de mens: vertrouwen, goedgelovigheid en angst. Daarom wordt het dan ook ‘sociaal hacken’ genoemd. Walid van BEEGO bespreekt de meest voorkomende vorm, ‘phishing’, en wat je kan doen om jezelf te beschermen.

>> Lees verder Reageer

november 2017

Internet. Voor velen een zegen, voor anderen een vloek

Tegenwoordig gebruikt zowat iedereen het internet. Niet enkel om op Seniorennet te surfen, maar ook om te leven en te werken in de moderne wereld. Volgens de Verenigde Naties is toegang tot het internet dan ook een basisbehoefte geworden. Iedereen heeft er recht op, net zoals het recht op een woonst, om kinderen op de wereld te zetten of asiel aan te vragen. BEEGO, een Antwerpse start-up, wil helpen om ook de 'digital immigrants' het internet op te krijgen!

>> Lees verder Reageer

oktober 2017

Versleten kleren worden bloembak dankzij Wootex

Heb je je ooit al eens afgevraagd waar je naar de vuilnisbak verwezen oude kleren uiteindelijk terechtkomen? Sinds kort bestaat de kans dat ze verwerkt worden tot Wootex, een vernieuwende, duurzame kunststof waarmee allerhande producten gemaakt worden. Zo krijgen je oude kleren misschien wel een nieuw leven als plank, picknicktafel of bloembak!

>> Lees verder Reageer

oktober 2017

Nieuwe erfrechtelijke regels: wat verandert er?

Op 1 september werd de hervorming van het erfrecht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat mocht wel, want de wet was al meer dan 200 jaar lang niet meer aangepast. De huidige maatschappij ziet er niet meer uit zoals in de tijd van Napoleon, waardoor ingrijpende veranderingen meer dan welkom waren. De nieuwe regels zijn afgestemd op de diverse gezinssituaties van vandaag en geven de erflater meer vrijheid. Vermogensbeheerder Wim Knops van Bellatrix Asset Management vat de krachtlijnen van de nieuwe wet samen.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Uitstervende en bedreigde diersoorten in Vlaanderen

De biodiversiteit over de hele wereld daalt aan een alarmerend tempo. Ook in Vlaanderen is een vrij groot aantal diersoorten met uitsterven bedreigd. Voor enkele van die dieren, zoals de wilde hamster en de grauwe kiekendief, heeft de overheid soortbeschermingsprogramma’s vastgesteld om hun omstandigheden actief te verbeteren.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Massa ganzen vergast in Limburg

In het begin van de zomer liet Natuurpunt in Limburg honderden uitheemse gansen vergassen omdat ze een bedreiging vormden voor de natuur en de landbouw. Een beslissing die ze betreuren, maar die noodzakelijk was om de natuur in de regio te beschermen. De lokale jachtvereniging was niet opgezet met de gekozen methode, en wilde de dieren liever zelf schieten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2017

Vlaanderen en Nederland werken samen aan slimme groei in grensregio

In het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland werken alle Vlaamse provincies samen met de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voor een slimme, duurzame en inclusieve groei in de grensregio. Interreg subsidieert grensoverschrijdende projecten gericht op innovatie, vergroening en een beter benutting van het arbeidspotentieel. Ontdek hier meer over enkele van die projecten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2017

Belgen verklikken elkaar vooral door afgunst bij inspectie

De Belgen hebben elkaar in 2016 meer dan ooit verklikt bij de overheid of de politie. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn deze praktijken op spectaculaire wijze voortgezet. Zo liepen er bij het Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie van de federale regering al 3476 meldingen binnen, ofwel gemiddeld 50 per dag. Dat is bijna de helft van alle meldingen in 2016, toen dat aantal ‘nog maar’ 30 klachten per dag bedroeg.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Een job voor elke Belg en zachte landingsbanen: veelbelovend?

Nu de regering-Michel op het punt staat om van haar vakantie te gaan genieten, doen sommige bewindslieden naar goede gewoonte nog een poging om bij de publieke opinie in de gunst te komen met meer of minder realistische beloften en plannen. Alsof de kiezer een dergelijk manoeuvre niet doorheeft. Onze columnist Jan Schils heeft er alvast niet veel vertrouwen in.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Stroomuitval komende winter?

De regering vreest dat er deze winter een stroomtekort zal zijn dat niet opgevangen kan worden. Daardoor zullen verbruikers mogelijk tijdelijk zonder stroom gezet worden door nieuwe afschakelplannen. Zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt, mag ons land geen contracten afsluiten om gascentrales stand-by te houden bij een energietekort.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Terrorisme, cybercrime en mensenhandel beheersen misdaadcijfers

Uit de nieuwste criminaliteitscijfers over het jaar 2016 wordt tevreden geconcludeerd dat België de misdaad steeds effectiever weet te bestrijden. Dat optimisme is gebaseerd op een daling van de algemene misdaadcijfers met 5,1 procent. Volgens onze columnist Jan Schils zijn die vreugdekreten toch ietwat misplaatst en moet rekening gehouden worden met een forse stijging van bepaalde misdrijven.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Nationale Bank optimistisch: iedereen gaat er financieel op vooruit

Als je het tv- of radionieuws aanzet, hoor je doorgaans het ene negatieve nieuwsbericht na het andere: geweld, rampen, politieke schandalen, fraude en meer van dat moois. Voor positieve boodschappen lijkt er amper plaats te zijn. Toch werden we dezer dagen allemaal ‘verblijd’ door positief nieuws van Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB). Onze columnist Jan Schils wacht voorzichtig af.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Samenleving heeft behoefte aan respect voor vrije meningsuiting

Volgens onze columnist Jan Schils wordt het stilaan tijd dat we ontwikkelingen en problemen in onze Belgische en Europese maatschappij bij naam en toenaam durven te noemen zonder uitgescholden te worden voor racist, fascist, xenofoob, haatzaaier en meer van dat lelijks. Daarbij gaat het zowel om kleine onbelangrijk lijkende zaken, die evenwel een grote impact kunnen hebben, als om politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Assistentiewoning kopen? Denk aan rolstoeltoegankelijkheid

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven minder mobiel zijn, maar het zou jammer zijn dat je daardoor niet meer overal kan gaan waar je wilt. Daarom is integrale toegankelijkheid van een publieke ruimte zo’n belangrijk aandachtspunt, zeker bij assistentiewoningen. Iedereen zou deze ruimte op een gelijkwaardige en onafhankelijke manier moeten kunnen bereiken, betreden, gebruiken en begrijpen.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Reusachtige voedselverspilling terwijl massaal honger wordt geleden

Nog steeds verdwijnt bij nagenoeg iedereen een gigantische hoeveelheid voedsel gewoon in de vuilnisbak, terwijl wereldwijd nog duizenden en duizenden mensen de hongerdood sterven. Maar liefst 88 miljoen ton voedsel wordt naar schatting elk jaar verspild in de EU. Het Europees Parlement wil dat hallucinante cijfer nu gehalveerd zien tegen 2030, een ambitieus plan dat volgens onze columnist Jan Schils een drastische ommekeer vereist.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

De vergrijzing: een maatschappelijke uitdaging

Het is een term die de laatste tijd veel aan bod komt in de media, maar wat is dat nu eigenlijk ‘vergrijzing’? Simpel gezegd wijst de term op het toenemend aantal 65-plussers in de totale bevolking. De enorme groep babyboomers begint met pensioen te gaan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, zou je denken, maar het vormt toch een grote uitdaging voor onze maatschappij.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Montenegro bijna NAVO-lidstaat

Montenegro mag zichzelf bijna lid van de NAVO noemen. Het kleine Balkanland heeft daarvoor al een hele weg afgelegd, van onafhankelijkheid van Joegoslavië tot een mogelijke sabotage door Rusland. Theo Lansloot overloopt de woelige geschiedenis.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Dierenbeulen in labo’s gaan hun gang, politici kijken andere kant op

Organisaties over de hele wereld vechten al vele tientallen jaren tegen dierenmishandeling. Ze boeken aantoonbare successen voor het dierenwelzijn, maar vaak blijft hun moedige inzet om dierenleed te verminderen of volledig uit te bannen dikwijls niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, stelt onze columnist Jan Schils vast. Zo wordt geschat dat er jaarlijks nog zo’n 60 tot 100 miljoen dieren gruwelijk misbruikt worden voor experimenten. Ook ons land is niet heilig.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

Waarom zou je investeren in erkende assistentiewoningen?

Wie investeert, wil dat vooral op een zorgzame manier doen. Dat wil zeggen dat wie vandaag een belegging overweegt, dat wil doen met behoud van kapitaal, verhoogd met een correct en stabiel rendement in de nabije toekomst en met volle rechtszekerheid. Waarom zou ook jij overgaan tot de aankoop van een erkende assistentiewoning? Vastgoeddocent Yoeri Note legt uit waarom hij investeren in assistentiewoningen als zorgzaam en toekomstgericht kwalificeert.

>> Lees verder Reageer

mei 2017

We willen allemaal de slimste zet maken

Investeren is geen sinecure. Goed overwogen keuzes zijn belangrijk, zeker als het op vastgoed aankomt. Er zijn verschillende manieren om een assistentieflat aan te kopen en niet alle manieren zijn even interessant voor jou en voor je kinderen. Notaris Elien Turpyn volgt nauwgezet het proces op bij Senior Homes en loodst je door de jungle van volle eigendom, de wet Breyne, gesplitste aankopen en vruchtgebruik. Uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: de slimste zet doen.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Investeren in een assistentieflat: waar moet je op letten?

Met het oog op de vergrijzing schieten overal in Vlaanderen assistentieflats uit de grond. Zowel voor wie een veilige woonst zoekt om rustig ouder te worden, als voor wie op zoek is naar een goede investering, is het interessant om te overwegen zo’n flat aan te kopen. Maar waar moet je nu allemaal op letten? Zijn er valkuilen waar je liever niet intrapt?

>> Lees verder Reageer

april 2017

Massa langdurig zieken spekt uitkering met zwartwerk

Het sociale zekerheidssysteem in België, dat dagelijks honderdduizenden mensen moet bijstaan, staat onder hevige druk. Door een explosieve stijging van het aantal langdurig zieken, waarvan 1 op de 3 in het zwart ‘bijklust’, dreigt het systeem zelfs kopje onder te gaan. Van een effectieve aanpak om de misbruiken tegen te gaan, is er volgens onze columnist Jan Schils geen sprake.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Profileringsdrang en geruzie politici kosten burgers en bedrijven veel geld

Een voor de bevolking goed werkend en begrijpelijk belastingsysteem moet eerlijk en rechtvaardig, efficiënt en eenvoudig zijn. Zonder enige twijfel is vrijwel iedereen het daarover eens, maar de overheid in dit land (zowel federaal als gewestelijk) denkt daar kennelijk anders over, ongeacht wie politiek aan de macht is, zo meent onze columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Vliegen met een drone: bezint eer ge begint!

Nu de temperaturen vrolijk beginnen te stijgen, zien we binnenkort jong en oud weer rondvliegen met onbemande vliegtuigjes. Die ‘drones’ kunstjes laten doen en spectaculaire beelden laten maken is dolle pret, maar wist je ook dat je rekening moet houden met een heleboel regeltjes? Misschien moet je voor jouw type drone zelfs een cursus volgen. Wama4040 van de SenNet mailgroep Filmen wijst je op enkele belangrijke aandachtspunten.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Meerderheid Belgen voelt zich niet meer thuis in eigen land

Bij een heleboel Belgen heerst een ontevredenheidsgevoel over ons land, en dat heeft een aantal oorzaken: zo voelt de meerderheid zich hier niet meer thuis, het terrorisme in binnen- en buitenland boezemt angst in en het vertrouwen in de politiek en de financiële sector is gekelderd. Onze columnist Jan Schils overloopt deze punten van onrust en baseert zich hiervoor op een onderzoek van Survey & Action.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

‘Gedachtenpolitie’ van de overheid krijgt scherpe kritiek

De Unia, de met belastinggeld gesubsidieerde waakhond van de federale overheid en de gewesten tegen discriminatie en racisme, staat onder druk. Sommigen (o.m. de partij N-VA) willen deze instelling liever vandaag dan morgen zien verdwijnen, anderen zijn dan weer van oordeel dat er een grote schoonmaakoperatie nodig is binnen deze links en politiek correct geachte ‘gedachtenpolitie’ van de overheid. Onze columnist Jan Schils vat de situatie samen.

>> Lees verder Reageer

maart 2017

Pleidooi in Nederland om stemrecht voor 55-plussers op te heffen

Het gebrek aan respect in Nederland tegenover het oudere deel van de bevolking is al langer berucht en bezorgt intussen ook mensen buiten het ‘voortrekkersland’ koude rillingen. Onlangs werd er in Nederland gepleit voor minder ouderen vanaf 75 jaar, nu klinkt er een nieuw pleidooi om 55-plussers hun stemrecht af te nemen omdat ze ‘een gevaar voor het land en voor de vooruitgang’ betekenen. Onze columnist Jan Schils vindt dat ronduit hallucinant.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Beter laat dan nooit: EU maakt bellen vanuit het buitenland goedkoper

Het heeft lang, eigenlijk veel te lang, geduurd, maar eindelijk is het toch zover. Alle Europeanen kunnen vanaf 15 juni a.s. zonder extra kosten telefoneren, sms'en en mobiel internetten in een andere lidstaat van de Europese Unie. Onze columnist Jan Schils licht toe welke veranderingen op til zijn.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Anticorruptiewaakhond neemt parlementsleden op de korrel

Politici klagen geregeld over de antipolitieke gevoelens bij een groot deel van de bevolking. Ze vergeten echter vaak dat zijzelf daarvan de belangrijkste oorzaak zijn, meent onze columnist Jan Schils. Zo is er het voortdurende geruzie tussen de meerderheidspartijen van de federale regering. Zowel in de pers als daarbuiten lijken ze elkaar af te willen maken, en ze denken zich zo te kunnen profileren bij de bevolking, wat een kapitale misrekening blijkt te zijn.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

Plan om ouderen kans op zelfmoord te bieden ook in Vlaanderen?

Het is weer oppassen geblazen voor het oudere gedeelte van de bevolking (vanaf 75 jaar) voor een nieuwe bedreiging van hun leven. Onze columnist Jan Schils werpt zijn licht op een bedenkelijke ontwikkeling in Nederland, die wel eens in België geïmporteerd zou kunnen worden zoals dat, helaas, vaker gebeurt.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

7 tips voor je goede voornemens

Je hebt misschien goede voornemens gemaakt, misschien ook niet. Als je geleerd hebt van de vorige jaren, weet je dat de kans groot is dat je zonder hulp die goede voornemens niet zal halen. Daarom hebben we 7 tips om die goede voornemens misschien wél tot een goed einde te brengen.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Belgen zouden seksueel geweld massaal goedkeuren, is dat wel zo?

Onlangs werden we opgeschrikt door het bericht dat 40 procent van de Belgen onder bepaalde omstandigheden akkoord zou gaan met seks zonder wederzijdse toestemming. Of anders gezegd: verkrachting mag, bijvoorbeeld als er alcohol en/of drugs in het spel zijn, het slachtoffer zich niet lichamelijk verzet, onthullende, uitdagende of sexy kleding draagt, tevoren heeft geflirt met de aanrander of ‘s nachts alleen op straat loopt. Volgens onze columnist Jan Schils zijn die cijfers het gevolg van een onduidelijke vraagstelling.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Nucleaire waakhond niet gerust over veiligheid Belgische kerncentrales

Er gaat de laatste jaren bijna geen maand voorbij zonder dat een Belgische kerncentrale moet worden stilgelegd. Elke keer komt de woordvoerster van Electrabel met hetzelfde refrein, dat het zoveelste incident ‘in het niet nucleaire gedeelte van de centrale heeft plaatsgevonden’ en dat ‘de veiligheid op geen moment in gevaar is geweest’. Zelfs na het incident met de scheurtjescentrales in Tihange en Doel en het ernstige sabotagegeval in Doel, waar justitie nog steeds op zoek is naar de daders, werd ditzelfde bandje afgespeeld. Bijna woordelijk zelfs. Onze columnist Jan Schils heeft toch enkele bedenkingen bij deze uitleg.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Tegenstanders Zwarte Piet willen op termijn ook de Sint liquideren

De hetze tegen de ‘racistische’ Zwarte Piet in Nederland is dan toch naar Vlaanderen overgeslagen. Wat in Nederland, vooral boven de Moerdijk, tot een tragikomische staatszaak uitgroeide met veel verbaal en zelfs fysiek geweld, is nu ook in Vlaanderen een hot topic. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan hier nog niet op de vuist, maar het fanatisme tegen het traditionele Sinterklaasfeest begint het groteske verzet in Nederland te evenaren en dreigt het zelfs te overtreffen.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Goochelaar Nicholas verwondert met eerste zaalshow!

In Het Depot in Leuven ging vrijdagavond 'Echt' in première, de eerste avondvullende zaalshow van goochelaar Nicholas. Zijn deelname aan het televisieprogramma 'Belgium's Got Talent' zorgde voor zijn doorbraak. Na twee eigen, succesvolle vtm-programma's trekt de straatgoochelaar nu naar de Vlaamse theaterzalen.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Politiek moet serieuzer optreden tegen armoede en sociale uitsluiting

Armoede is een vloek en een groot onrecht. Onze samenleving heeft de plicht om deze plaag uit te roeien, maar om tal van redenen wil of kan zij dat niet. Niet in België, niet in vrijwel alle andere Europese landen en al helemaal niet in andere werelddelen. Toch is het volgens onze columnist Jan Schils de taak van de overheid om de armoede aan te pakken.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Bescherm je gegevens: 6 tips voor veilige wachtwoorden!

Bijna wekelijks komt in de media dat de één of andere grote internetdienst het slachtoffer is geworden van hackers en dat miljoenen wachtwoorden buit gemaakt werden. Het gevolg is dat privé-informatie, foto’s, bankgegevens, enz. van je op straat komen te liggen voor elke crimineel. Met deze tips voorkom je dat.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Tikkende tijdbom onder pensioenstelsel

Voor wie zijn of haar hele leven financieel heeft bijgedragen (of daar nog mee bezig is) om later een redelijk pensioen te ontvangen is het bijzonder frustrerend en angstwekkend te moeten vernemen dat er geen enkele garantie bestaat dat er over enkele jaren nog voldoende geld zal zijn in België om de pensioenen uit te betalen. Onze columnist Jan Schils ging naar de voorstelling van het nieuwe boek ‘Het Grote Pensioenbedrog’.

>> Lees verder Reageer

oktober 2016

Test: Is bamboe het nieuwe katoen voor (zweet)voeten?

Bamboesokken helpen tegen zweetvoeten. Dat hoorden we steeds weer opduiken in onze omgeving, dus moesten we het uiteraard ook proberen. Geen zweetvoeten, geen onaangename geur, minder sokken wassen en bovendien beter voor het milieu dan katoen. Klinkt mooi, maar of dat waar is? Pascal Vyncke deed de test.

>> Lees verder Reageer

september 2016

EU op weg naar 365 dagen per jaar gratis roaming

Na vele jaren alleen gedaan te hebben wat de machtige telecomoperatoren haar dicteerden, komt de Europese Commissie dan toch eindelijk met het voorstel om ‘roaming’ het hele jaar door (365 dagen) gratis te maken binnen de EU. Dit kwam er na scherpe kritiek in vrijwel alle lidstaten toen de Commissie ‘roaming’ slechts 90 dagen per jaar gratis wilde maken. Een nieuw voorstel dat de Commissie eerder met tegenzin heeft gelanceerd, zo constateert onze columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

september 2016

11 tips om je huishoudapparatuur langer te laten meegaan!

Veel mensen hebben er geen idee van hoe ze bijvoorbeeld hun strijkijzer of wasmachine langer kunnen laten meegaan. En fabrikanten vinden dat helemaal niet erg. Gevolg: men koopt (te) vaak nieuwe toestellen. Zo belanden we in een wegwerpmaatschappij, waarin we even goed heel wat geld hadden kunnen besparen. Wij zetten een aantal tips op een rij om je apparatuur schoon te houden en langer te laten meegaan.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Raak niet verblind door een laagstaande zon: 8 tips!

Bij een laagstaande zon gebeuren er 20% meer ongevallen volgens het Verbond van Verzekeraars. In deze periode staat de zon meestal gevaarlijk laag rond de spits, waardoor de schittering een heleboel automobilisten tegelijk verblindt. Een ongeval is dan snel gebeurd. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om toch veilig op je bestemming te geraken. Je leest ze hier!

>> Lees verder Reageer

september 2016

Werken Belgen wel echt zo kort als Planbureau beweert?

Uit een recente studie van het Federaal Planbureau blijkt dat de Belgen, na de Italianen en Grieken, het kortste werken tijdens hun beroepsloopbaan. Het onafhankelijke karakter van deze studie is boven elke twijfel verheven. Onze columnist Jan Schils neemt echter aan dat het resultaat van deze studie niet in dank afgenomen wordt door de socialistische en groene oppositiepartijen in de verschillende parlementen van dit land. Ook de vakbonden zullen niet gelukkig zijn met dit resultaat dat allerminst in hun strategie past.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Het is weer spinnentijd: 7 tips

Je zal het vast al gemerkt hebben, de laatste weken zitten er weer veel meer spinnen in huis. Vanaf september begint dan ook de spinnentijd. Of je er nu bang van bent of niet, niemand heeft graag achtpotige griezels in z’n huis rondkruipen. Wij geven 7 tips om ze buiten te houden.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Spaarders dreigen opnieuw het kind van de rekening te worden

De kans is groot dat wij als particulieren (in navolging van de bedrijven) binnen afzienbare tijd geen cent rente meer krijgen op ons spaarboekje. Of erger nog: dat we onze bank moeten gaan betalen om ons geld te bewaren. In de media wordt eraan getwijfeld of de banken dat laatste wel zullen aandurven. Maar de praktijk bewijst dat banken veel aandurven. Deze keer wordt ons als argument daarbij de ‘situatie op de geldmarkt’ door de strot geduwd. Onze columnist Jan Schils is het daar allerminst mee eens.

>> Lees verder Reageer

augustus 2016

Levensstandaard van jongere generaties onder druk

Volgens een internationaal inkomensonderzoek van het gerenommeerde adviesbureau McKinsey, ziet het er voor jongeren financieel niet zo rooskleurig uit als bij hun ouders het geval was. Ze zullen zelfs genoegen moeten nemen met een lagere levensstandaard dan de voorgaande generaties. Onze columnist Jan Schils geeft duiding bij de resultaten van het onderzoek.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Maak komaf met die irritante insecten: 7 tips!

Muggen, spinnen, vliegen, wespen … Ze mogen dan wel nuttig zijn voor de natuur, maar in de zomer kunnen die vieze beestjes ons heel wat overlast bezorgen. In de tuin, de woonkamer, de slaapkamer; overal verstoren ze je rust. We zijn ze dus liever kwijt dan rijk. Probeer eens deze 7 handige tips om ongediertevrij de vakantie door te geraken!

>> Lees verder Reageer

juli 2016

7 tips: vertrouw jij je omgeving 100%?

Als tiener geloofde je vast nog steevast in de goedheid van de mens, maar de kans is groot dat de ervaring je ondertussen geleerd heeft dat niet iedereen een goede inborst heeft. Is er na een bezoekje wel al eens iets verdwenen uit je huis? Misschien gaat je partner wel vreemd? Of zijn je (klein)kinderen niet altijd even eerlijk over hun doen en laten? Kom het te weten dankzij deze 7 tips.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Beste remedie tegen stalking: onmiddellijk naar politie stappen!

Stalking: mannen en vrouwen die andere personen op allerlei manieren herhaaldelijk lastigvallen en/of bedreigen. Veel meer mensen worden er het slachtoffer van dan officieel door de politie wordt genoteerd. Zij baseren zich op ingediende klachten, maar niet iedereen stapt onmiddellijk naar de politie. Columnist Jan Schils staat even stil bij dit verschijnsel.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Voorkom agressie in het verkeer en heb er intussen plezier aan

Op een aantal heethoofden na, wil geen enkele chauffeur in contact komen met agressie in het verkeer of zelf benadeeld worden doordat de ander gaat liegen als die tegen je gereden heeft. Hoe je dit voorkomt, lees je hier.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

8 nieuwe tips: hoe vermijd je met een kleine investering woninginbraak?

De kans dat er bij jou thuis een inbreker zal toeslaan, is veel groter dan je denkt, ondanks de moeite van politie en overheid. De belangrijkste schakel om indringers uit je huis te weren, ben jijzelf geworden. Kende je deze 8 handige tips al? Je vermindert er het risico op woninginbraak drastisch mee, waardoor je weer op beide oren kan slapen!

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Overheid jaagt Belgen naar buitenland voor goedkopere boodschappen

Dankzij het vrije verkeer van personen, goederen en diensten in de Europese Unie, kan je zonder problemen in het buitenland gaan winkelen. Veel Belgen maken daar dan ook gretig gebruik van, want verschillende producten zijn er een stuk goedkoper dan in ons land. Volgens onze columnist Jan Schils zorgen de vele belastingen, heffingen en taksen op onze producten ervoor dat consumenten dus liever in het buitenland gaan winkelen, wat nefaste gevolgen heeft voor onze eigen economie.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Aantal jobs in stijgende lijn!

Ook al is dit land de laatste tijd niet gespaard gebleven van de negatieve berichtgevingen, is toch niet alles kommer en kwel. Het lijkt er sterk op dat de Belgische economie, in het voetspoor van een Europese heropleving, de crisis achter zich aan het laten is. Tijd dus dat onze columnist Jan Schils nog eens uitpakt met een positief verhaal!

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Student-ondernemer brengt Vlaamse KMO’s en investeerders samen

Om onze Vlaamse KMO’s een duwtje in de rug te geven, brengt student Matthias Browaeys hen in contact met particulieren die hen financieel willen ondersteunen. Met WinWinner promoot hij de winwinlening: als investeerder krijg je een mooi rendement en fiscaal voordeel, terwijl de onderneming dankzij jouw kapitaal kan groeien. Zijn motto: elkaar helpen maakt ons samen sterk!

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Vakbonden willen de federale regering nog dit jaar verjagen

België heeft het de laatste maanden zowel op internationaal als op nationaal vlak hard te verduren. Oorzaken zijn de al dan niet vermeende blunders rond de recente bloedige terreuraanslagen, de aanhoudende (deels wilde en dus onwettige) stakingen en de betogingen van de vakbonden. Ook die maken in het buitenland een zeer slechte indruk, vooral als dat alles ook gevolgen heeft voor het internationale trein- en vliegverkeer. Columnist Jan Schils geeft zijn ongezouten mening.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Maar 67 procent Belgen werkt

Het aantal langdurig zieken in ons land is de laatste tijd explosief gestegen. Volgens onze columnist Jan Schils is het dringend tijd dat de Belgische overheid werk maakt van serieuze maatregelen om dit probleem aan te pakken. Inmiddels leggen zowel minister De Block, als de N-VA voorstellen op tafel, maar welke oplossing doorgevoerd zal worden, valt uiteraard nog af te wachten.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Vakbonden blazen sociaal overleg op om zich te profileren voor sociale verkiezingen

De nieuwe golf van protestacties en stakingen door de vakbonden in ons land, doen meer en meer denken aan hooliganisme. Geen wonder dat de vakbonden de laatste tijd zwaar onder vuur liggen. Volgens SenNet columnist Jan Schils proberen ze nu de schade te beperken met het oog op de sociale verkiezingen.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Terreuraanslagen: politici spelen zelf rechter en partij

Een speciale onderzoekscommissie, bestaande uit federale parlementsleden van de zogeheten democratische partijen (CD&V, N-VA, Spa, Open VLD, Groen, PS, CdH, MR en Ecolo), gaat een onderzoek instellen naar de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Nog voordat de werkzaamheden begonnen zijn, plaatst SenNet columnist Jan Schils er al enkele kanttekeningen bij.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Nog steeds niet aan de smartphone?!

Een smartphone is tegenwoordig allang niet meer enkel bestemd voor de jeugd. Het is dan ook een grote misvatting dat smartphones moeilijk te bedienen zijn en veel kosten. Ben jij nog niet overtuigd van de voordelen die een smartphone kan bieden? Lees dan eerst eens dit artikel door.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Belgische 'welvaartsstaat' telde nog nooit zoveel armen als nu

Politici, vooral zij die aan de macht zijn, kloppen zichzelf graag eens op de borst met de bewering dat we hier in een welvaartsstaat leven. Nu is dat voor het gros van de bevolking min of meer het geval, maar anno 2016 zijn er toch nog heel wat mensen voor wie dat niet geldt. SenNet columnist Jan Schils vat de cijfers van het recente rapport over armoede in België samen.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Ongewenste telefoontjes binnenkort makkelijker voorkomen?

De telefoon is onmisbaar in onze samenleving, maar helaas is het ook een handig hulpmiddel voor criminelen en andere mensen met kwade bedoelingen. Zo hebben vele mensen al eens te maken met fraude, stalking en pesterijen via de telefoon. Minister De Croo wil daar in de toekomst komaf mee maken. SenNet columnist Jan Schils geeft duiding bij dit probleem.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Zo verlies je nooit meer gegevens van je smartphone!

Barst jouw smartphone ook van de belangrijke contactgegevens, mooie foto’s en video’s en leuke herinneringen? Stel je voor dat je dit allemaal kwijtraakt? Dankzij de volgende tips van Simyo leer je hoe je dat kan voorkomen door een back-up te maken van je smartphone.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Belgen laten zich het meest bedotten door criminelen op internet

Veel mensen hebben vast al eens in een verdacht mailtje gelezen dat ze 10.000 euro gewonnen hebben, of dat hun bank persoonlijke gegevens opvraagt. Maar liefst 9 procent van de Belgen laat zich vangen aan zulke mails, waardoor ze het slachtoffer worden van cybercriminaliteit en veel geld verliezen. SenNet columnist Jan Schils werpt licht op het probleem.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Vernederende uithuiszettingen zijn een schandvlek voor onze maatschappij

Begin dit jaar berichtten verschillende kranten dat in Vlaanderen maar liefst 80 tot 250 mensen per week letterlijk met hun inboedel op straat worden gezet. Bijna twee maanden later, zo tekent onze columnist Jan Schils op, doen de politieke partijen, die anders klaar staan om bij de minste of geringste mistoestand moord en brand te schreeuwen, of hun neus bloedt en zwijgen ze in alle talen. Toch moet de oplossing voor dit schrijnende probleem van hen komen.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Dringend orde op zaken nodig in zonnebankcentra

De discussie of zonnebanken al dan niet schadelijk zijn voor de gezondheid, is zo oud als het bestaan ervan zelf. De meningsverschillen zijn groot en lijken door de commerciële belangen wel onoverbrugbaar. Nu blijkt dat in 2015 slechts 3 procent van de zonnebankcentra volledig in orde was, is het volgens SenNet columnist Jan Schils hoog tijd dat de politiek orde op zaken stelt en de consument beter gaat beschermen.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Belg terecht tevreden over gezondheidszorg?

De Belgen zijn – zoals uit verschillende opiniepeilingen blijkt – best tevreden over de gezondheidszorg in dit land. SenNet columnist Jan Schils stelt dat die tevredenheid niet helemaal terecht is, want de realiteit is niet altijd zo rooskleurig. De gezondheidszorg is zelfs van gemiddelde kwaliteit en de rekening voor de patiënt loopt vaak hoog op.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

We hoeven niet bang te zijn van onze kerncentrales

Volgens de overheid hoeven we ons geen zorgen te maken over de nucleaire veiligheid in ons land. Net als onze buurlanden Nederland en Duitsland, trekt SenNet columnist Jan Schils die geruststellende woorden in twijfel. Het oplapwerk aan de kerncentrales roept heel wat vragen op en de recente problemen in Doel zetten ons land opnieuw in een slecht daglicht.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

Werd jij al ooit gepest op het werk?

Wie dacht dat pesterijen enkel voorkomen op de speelplaats, heeft het mis. Ook volwassenen maken zich schuldig aan dit kwalijke fenomeen. Zo komt pestgedrag nog steeds heel veel voor op de werkvloer, wat het leven van vele werknemers zuur maakt. Bovendien komen de meeste collega’s niet op voor het slachtoffer: hoe komt dat? SenNet columnist Jan Schils neemt dit fenomeen onder de loep.

>> Lees verder Reageer

december 2015

Europa gaat zich (eindelijk) het lot van mindervaliden beter aantrekken

Het aantal mindervaliden in de EU zal naar verwachting tegen 2020 stijgen naar 120 miljoen door de vergrijzing van de bevolking. Om ervoor te zorgen dat deze mensen ten volle kunnen deelnemen aan de samenleving en daar een actieve rol in kunnen vervullen, is toegankelijkheid tot producten en diensten onmisbaar. SenNet columnist Jan Schils werpt licht op een nieuw voorstel van de Europese Commissie om die toegankelijkheid te verzekeren.

>> Lees verder Reageer

december 2015

Ziekenhuisbacterie eist jaarlijks duizenden doden, maar gevaar wordt weggewuifd

Jaarlijks sterven er in ons land enkele duizenden mensen aan de ziekenhuisbacterie. Dat meldde het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid onlangs, maar de medische wereld relativeert de cijfers en hier en daar wordt het bericht zelfs belachelijk gemaakt. SenNet Columnist licht de situatie toe.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Computer: Zo maak je jouw PC weer zo goed als nieuw!

Er is wel degelijk iets te doen aan je computerproblemen. Als je pc beetje bij beetje trager is geworden, totdat je er gek van wordt, het lang duurt om op te starten, vensters open te klikken, je te maken krijgt met crashes etc, kopen veel mensen gewoon een nieuwe PC. Maar wist je dat je al die ongemakken kan oplossen? Pascal Vyncke legt uit hoe en vertelt hoe PC-problemen ontstaan en heeft een prima oplossing voor je uitgetest.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Sorry vakbonden, maar stakingsrecht tolereert geen geweld of intimidatie

De drie grote Belgische vakbonden liggen onder vuur. Directe aanleiding is het feit dat onlangs door wegblokkades van Waalse arbeiders in het Luikse twee mensen niet meer op tijd naar het ziekenhuis konden worden gebracht en daardoor overleden. SenNet columnist Jan Schils neemt de vakbonden op de korrel.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Computer: Zo maak je jouw PC weer zo goed als nieuw!

Er is wel degelijk iets te doen aan je computerproblemen. Als je pc beetje bij beetje trager is geworden, totdat je er gek van wordt, het lang duurt om op te starten, vensters open te klikken, je te maken krijgt met crashes etc, kopen veel mensen gewoon een nieuwe PC. Maar wist je dat je al die ongemakken kan oplossen? Pascal Vyncke legt uit hoe en vertelt hoe PC-problemen ontstaan en heeft een prima oplossing voor je uitgetest.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Belgen wereldkampioen filerijden, maar betalen om files weg te werken? Ho maar!

Een van de grootste problemen waarmee België al vele jaren te kampen heeft, is het enorme aantal verkeersfiles. Die vele honderdduizenden auto’s die dagelijks kilometers lang staan aan te schuiven, veroorzaken niet alleen aanzienlijke economische- en milieuschade, maar doen ook de gezondheid geweld aan door de massale uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en fijn stof. SenNet columnist Jan Schils geeft duiding bij het mobiliteitsprobleem.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Zijn bewoners woonzorgcentra wel echt zo tevreden als onderzoek suggereert?

Recent onderzoek toont aan dat rusthuisbewoners in Vlaanderen méér dan tevreden zijn over de basiszorg die ze krijgen. Vaak slaat echter de eenzaamheid toe door een gebrek aan sociale contacten en nuttige tijdsbesteding, en duiken er wel eens verfoeilijke praktijken op. SenNet columnist Jan Schils schetst enkele opvallende kanttekeningen bij het onderzoek.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Onverantwoord gebruik van antibiotica in varkenshouderijen moet stoppen!

De Belgische varkens krijgen onverantwoorde hoeveelheden antibiotica toegediend. Dit leidt ertoe dat steeds meer varkens drager worden van resistente bacteriën tegen antibiotica. Dat schaadt niet alleen de varkensstapel, maar vormt ook een bedreiging voor de mens. SenNet columnist Jan Schils kaart deze misdadige praktijk aan.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Europa moet dringend gericht in actie schieten tegen vluchtelingenstroom

Al circa 500.000 vluchtelingen probeerden de laatste maanden Europa binnen te raken. En elke dag blijven ze met duizenden toestromen. De druk op de grenzen is enorm, de chaos compleet. Toch is Europa ook zelf verantwoordelijk voor de vluchtelingencrisis. SenNet columnist Jan Schils roept de Europese Unie op het matje.

>> Lees verder Reageer

september 2015

België negeert aanstormende vergrijzingsgolf

België staat voor een gigantische sociale uitdaging: Hoe in de toekomst omgaan met de aanstormende vergrijzingsgolf? In 2060 zullen de zestigplussers immers met dubbel zoveel zijn! Allerlei voorzieningen in ons land zijn ontoereikend om deze toestroom aan ouderen op te vangen. Op die manier is er geen enkele garantie op een zorgeloos pensioen. SenNet columnist Jan Schils roept op tot dringende maatregelen!

>> Lees verder Reageer

september 2015

Jacht op langdurig zieken geopend

Langdurig zieken moeten binnenkort mogelijk opnieuw aan het werk. Minister van Sociale Zaken, Maggie De Block, wil langdurig zieken die na onderzoek arbeidsgeschikt verklaard worden, binnenkort begeleiden naar een nieuwe baan. Willen ze dit niet of weigeren ze meermaals een baan, dan verliezen ze 10 procent van hun uitkering. SenNet columnist Jan Schils buigt zich over de ‘gaten’ in de wettekst.

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Maggies deal met farma over goedkopere geneesmiddelen: fictie of werkelijkheid?

Minister van volksgezondheid Maggie De Block heeft met de farmaceutische industrie een historisch Toekomstpact gesloten. Daarin staat de patiënt centraal. De allernieuwste geneesmiddelen zullen immers goedkoper én sneller bij de patiënt komen. Klinkt als muziek in ieders oren. Maar is dit akkoord echt een stuk zonder valse noten? SenNet columnist Jan Schils spitst zijn kritische oren.

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Taxshift allesbehalve fraaie vertoning

Een dikke week geleden was de kogel dan eindelijk door de kerk: de regering bereikte een akkoord over de taxshift. Ruim de helft van de Belgen spreekt inmiddels zijn ongenoegen uit over de maatregelen. Ze zouden immers de armoede en ongelijkheid in de hand werken. Zowel gezinnen als gepensioneerden zouden bedrogen uitkomen. Wat betekent de taxshift voor jou? SenNet columnist Jan Schils geeft duiding en commentaar.

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Europa weert gevaarlijke producten van buiten EU, maar is intern minder streng

Vorig jaar werden bijna 2500 gevaarlijke producten van de Europese markt gehaald. Daarbij gaat het van speelgoed en kleding tot motorvoertuigen.Twee op drie van deze onveilige goederen waren afkomstig uit China. Maar wat met producten gemaakt op Europese bodem? Deze circuleren gewoon vrij rond. SenNet columnist Jan Schils roept de Europese Unie op het matje.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Behoort deeltijds werken in België in de toekomst tot het verleden?

50.000 werknemers die deeltijds werken, moeten binnenkort verplicht op zoek naar voltijds werk. Verschillende vakbonden noemen deze actie een pestmaatregel. Wat met alleenstaande moeders en andere kwetsbare deeltijdse werknemers? SenNet columnist Jan Schils pleit ervoor om deeltijds werken net te promoten. Hij kijkt daarvoor naar concepten voor deeltijds werken bij andere Europese landen. Waarom kan daar wat hier niet kan?

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Roep zwerfvuil NU een halt toe!

De Vlamingen ergeren zich grenzeloos aan zwerfvuil. Dat hebben verscheidene onderzoeken aangetoond. Die verontwaardiging belet echter niet dat duizenden onder hen, zowel mannen als vrouwen, zich in meer of mindere mate aan dit asociale, verwerpelijke en strafbare gedrag schuldig maken. SenNet columnist Jan Schils pleit ervoor om sluikstorten efficiënt een halt toe te roepen.

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Erg diepe inkomens- en vermogenskloof in België

We worden geregeld bestookt met berichten in de pers over de rijkdom van de Belgen. Vaak, en ook nu weer, lijken die berichten op echte zegebulletins, die met een grote korrel zout moeten worden genomen. Ze gaan immers over gemiddelden, waardoor ze een totaal vertekend beeld van de realiteit geven, zo meent onze columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Hervormingsplannen moeten ziekenhuizen voor financiële ondergang behoeden

Binnen afzienbare tijd kunnen we niet meer voor elke medische ingreep in elk ziekenhuis in Vlaanderen of elders in dit land terecht. Dat heeft niet alleen voor de ziekenhuizen en artsen, maar ook voor de patiënten vergaande gevolgen. Dit vormt een van de maatregelen van de drastische ziekenhuishervorming die minister van volksgezondheid, Maggie De Block, wil doorvoeren. SenNet columnist Jan Schils zet de hervormingen op een rijtje.

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Fraudeurs in de toekomst nooit meer de cel in?

Federaal minister van justitie Koen Geens (CD&V) heeft plannen voor grondige hervormingen bij justitie. De bedoeling is om deze hervormingen, waaronder een drastische vereenvoudiging van het strafrecht, nog tijdens het huidige bewind van de regering-Michel door te voeren. Daarvoor zal hij eerst nog heel wat heilige huisjes moeten slopen, meent SenNet columnist Jan Schils. Oordeel vooral zelf!

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Belastingaangifte onnodig gecompliceerder!

In plaats van eenvoudiger wordt de belastingaangifte dit jaar in België opnieuw moeilijker. De fiscus trekt zich weer niets aan van de al jaren klinkende roep van de burgers om de belastingaangifte eenvoudiger en begrijpelijker te maken. De politiek, die daarvoor in de eerste plaats de verantwoordelijkheid draagt, laat het eveneens opnieuw afweten. Hoe zit dat toch met die mooie beloften over goed bestuur van de partijen, die de huidige federale regering in dit land vormen? Dat vraagt onze columnist Jan Schils zich deze week af.

>> Lees verder Reageer

april 2015

Criminele organisaties richten hun pijlen op senioren

De vergrijzing van de bevolking leidt bij criminelen steeds meer tot een verandering van doelwit. Dat blijkt uit een rapport van Europol, de organisatie die op Europees niveau verantwoordelijk is voor de bestrijding van georganiseerde misdaad. Zij voorspellen dat de criminaliteit van de toekomst zich onder meer frequenter zal richten op senioren. Zo zullen er meer aanslagen op de pensioenen en op de ouderenzorg plaatsvinden. SenNet columnist Jan Schils richt zijn pijlen op het rapport.

>> Lees verder Reageer

april 2015

Aanslag op aanvullend pensioen kan betrokkenen tienduizenden euro’s kosten!

Als het aan de verzekeringssector ligt, zal de federale Belgische regering binnen afzienbare tijd een ware hold-up plegen op de opbrengst van het aanvullend pensioen/groepsverzekering van de werknemers. Ze dreigen namelijk het gegarandeerde rendement vanaf nu te laten zakken van 3,25 naar slechts 0,4 procent! Zo lopen alle betrokkenen het gevaar om letterlijk van tienduizenden euro’s te worden beroofd. Anders dan een beroving kan men een dergelijke aanslag moeilijk noemen, meent onze columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Daling criminaliteit in België: liegen de cijfers?

Als we de meest recent verschenen misdaadstatistieken van de politie mogen geloven, gaat het de criminelen in dit land steeds minder gunstig voor de wind. Er treedt zelfs een opmerkelijke daling van de criminaliteit op. SenNet columnist Jan Schils overloopt kritisch met jou de cijfers. Is het wel allemaal rozengeur en maneschijn?

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Totaal alcoholverbod voor jongeren onder 18 jaar kan comazuipen gevoelig verminderen

Elke week belanden er in België ongeveer 50 kinderen in het ziekenhuis door comazuipen. Dit is op korte tijd zo veel drinken, dat je er letterlijk bij neervalt. Blijvende hersenschade, met intelligentie- en persoonlijkheidsstoornissen, is slechts één gevolg. België moet dringend de strijd tegen alcoholmisbruik bij jongeren doeltreffend aangaan, vindt SenNet columnist Jan Schils. Is een alcoholverbod voor jongeren onder 18 jaar volgens jou de oplossing?

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Wel of geen handboeien tegen stijgend fysiek geweld tegenover medisch personeel?

Het is ongelooflijk en onvoorstelbaar, maar het is helaas waar. Anno 2015 neemt de agressie tegen medisch personeel in België nog steeds toe. Alleen al in Antwerpen werden vorig jaar 229 (!) gevallen gemeld. Niet enkel ziekenhuispersoneel, maar ook apothekers vormen het mikpunt van verbaal of fysiek geweld. De overheid moet dringend met anti-geweld maatregelen op de proppen komen, vindt SenNet columnist Jan Schils. Vind jij dat medisch personeel agressieve personen in de boeien moet kunnen slaan?

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Column Jan Schils: inzet van militairen is volkomen legaal en broodnodig. Wat vind jij?

“De inzet van militairen om onze samenleving te beschermen in een broodnodige maatregel. Hun inzet in eigen land zou onder de huidige dodelijke terreurdreiging geen onderwerp van discussie en controverse mogen zijn.” Dat zegt SenNet columnist Jan Schils. Ben jij het daarmee eens? Of vind jij dat militairen op straat ‘provocerend’ werken?

>> Lees verder Reageer

januari 2015

Stop het moordend verkeer: zerotolerantie, snelheidscontroles, veilige wegen!

De Vlaamse gemeenten gaan de komende jaren de helft bezuinigen op wegenonderhoud. Ook al liggen veel wegen er levensgevaarlijk bij. Ondertussen blijken de ongevallencijfers uit 2014 schrikbarend hoog. Het getal van 461 doden moet over vijf jaar gehalveerd worden, zegt de regering. Maar hoe? Moeten onze wegen, onze houding in het verkeer, de bestraffing … beter? Doe mee aan onze poll op onze homepagina!

>> Lees verder Reageer

januari 2015

Geen lang verblijf in het buitenland meer mogelijk voor werkloze 58-plussers en bruggepensioneerden?

Als de verplichte inschrijving als werkloze voor bruggepensioneerden en werkloze 58-plussers een feit wordt, is een langer verblijf in het buitenland voor hen niet meer mogelijk. Deze maatregel vormt onderwerp van overleg tussen de federale regering en de sociale partners. Uit een poll op SeniorenNet blijkt dat bijna 6 op 10 vijftigplussers tegen de maatregel gekant is. SenNet Columnist Jan Schils bekijkt of dit een pestmaatregel is of een goede zet.

>> Lees verder Reageer

december 2014

Column Jan Schils- Vakbondsacties staan haaks op wat Europa van België eist

De drie Belgische vakbonden leggen op 15 december het land opnieuw plat met een algemene staking. SenNet columnist trekt fel van leer tegen de acties van de vakbonden. Hij neemt in dit artikel de rol van de bonden in ons land op de korrel. Hij wil aantonen hoe de bonden België dwarsbomen om de financiële doelen, waartoe ons land door Europa gedwongen wordt, te halen.

>> Lees verder Reageer

december 2014

Columnist Jan Schils: Hoe gaan we onze (al lage) pensioenen betalen?

Hoe gaan we de al zeer lage pensioenen in ons landje betaalbaar houden? Dat is volgens SenNet columnist Jan Schils de hamvraag bij de pensioenplannen van de nieuwe regering. Schils zet die pensioenmaatregelen in dit artikel voor jou op een rijtje. De pensioenleeftijd in België gaat officieel omhoog naar 67 jaar. Maar wie gaat er écht zo lang moeten werken? Is dat ‘maar’ 1 op 10 Belgen?

>> Lees verder Reageer

november 2014

Onze webmaster Pascal Vyncke: interview

Voor de mooiste geschenken voor de feestdagen hoef je de deur niet uit. Snuister comfortabel in onze online SenNet Shop. Bestel met slechts een muisklik en krijg je spullen gratis aan huis geleverd. Op 1 jaar tijd heeft SenNet Shop al ruim 20.000 klanten. Samen hebben ze meer dan 46.000 producten besteld. Bekijk meteen onze specifieke aanbiedingen voor Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. Een interview met Pascal Vyncke.

>> Lees verder Reageer

november 2014

Hetze tegen Zwarte Piet in Nederland lachwekkend en ... bedroevend?

Wat moeten we de kinderen vertellen over ‘Zwarte Piet’? Eerst was hij zwart, omdat hij een Moor uit Spanje was. Toen die uitleg uit racistische overwegingen niet meer mocht, was Pieterbaas zwart door het roet van de schoorsteen. Maar wat nu? Krijgen we een KaasPiet en Stroopwafelpiet of ...? Wat is er aan de hand in ‘Nederland Pietenland’?

>> Lees verder Reageer

november 2014

Hoe zinvol is een ‘vet- en suikertaks’

Onderzoekers van de Universiteit Gent willen ons gezonder laten eten door de invoering van een “vet- en suikertaks”. Door ons meer te laten betalen voor ongezond voedsel, zouden we er minder van eten, zo luidt hun redenering. Maar zou men niet beter kunnen zorgen voor een degelijke wetgeving om iets te doen aan de productie van ongezond voedsel? Niet alleen op Belgisch- maar bij voorkeur op Europees vlak, want het gaat hier om een grensoverschrijdend probleem.

>> Lees verder Reageer

oktober 2014

Ontmoet SenNet Life op de Actief50 beurs Genk op 17-18-19 oktober

Kom jij ook (weer) naar Actief50 in Genk? Je krijgt 5 X vraag en antwoord over de beurs voor de actieve 50-plusser die elk jaar een weekend lang de hele Limburghal in Genk inpalmt. Jij kan hier SenNet ook dit jaar live ontmoeten in hal B. Bekijk ons programma met SenNet Grand Café. Slenter de mailgroepen met hun passies en hobby's, SenNet Shop, SenNet reizen, Singles Corner, de Fotoshoot Belle-Epoque of maak SenNet cruise voorstelling mee met Holland America Line. Van ons krijg je een gratis ticket én ons splinternieuwe SenNet Magazine.

>> Lees verder Reageer

oktober 2014

Oproep: SenNet Magazine zoekt specialisten voor zijn redactie

Heb je een goede pen? Is er een onderwerp waar je veel over weet en boeiend over kan schrijven? Ben je specialist in een tak van financiën, gezondheid of eender welk onderwerp dat de actieve 50+ interesseert? Heb je zin om SenNet specialist te worden? SenNet Magazine is op zoek naar bedrijven en redactionele medewerkers. Stel je nu kandidaat.

>> Lees verder Reageer

oktober 2014

Onderzoek naar verdachte sterfgevallen laat veel te wensen over in ons land

in België worden heel wat meer moorden geklasseerd als “natuurlijke dood” dan in het buitenland. En dan mag niet langer gebeuren, zegt Yves Liégeois, de vroegere procureur-generaal van Antwerpen. Hij werkt daarom aan een draaiboek voor politie en artsen dat ervoor moet zorgen dat in ons land meer verborgen moorden worden opgelost. Een toelichting van SenNet Columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

september 2014

Moeten we de (maatschappelijke) dienstplicht weer invoeren?

Wat denk jij? Moeten onze kinderen en kleinkinderen binnenkort weer tijdelijk in dienst van de krijgsmacht? Misschien niet zozeer om te vechten, maar wel om maatschappelijke diensten te verlenen? SenNet columnist Jan Schils maakt een balans op van de verschillende opvattingen voor maatschappelijke dienstverlening en tegen.

>> Lees verder Reageer

september 2014

Universitair onderzoek: jonge hoogopgeleide Vlaming lijkt hard tegenover zieken en ouderen

Vooral jonge, hoogopgeleide en gezonde Vlamingen en Belgen hebben een harde mentaliteit tegenover zieken en ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Volgens onze columnist Jan Schils is het niet overdreven te stellen dat hun houding keihard is. Zo zouden deze Belgen de ouderen en zieken elke terugbetaalde medische behandeling ontzeggen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2014

‘Dataroaming’ in Europa sinds 1 juli ruim helft goedkoper.

Goed nieuws voor wie op reis gaat in Europa; mails checken, kaarten downloaden, video’s bekijken... het zogeheten ‘dataroaming’ is goedkoper geworden. Ook bellen en sms'en is minder duur dan voorheen. Zo kan je goedkoper contact houden met familie en vrienden als je met vakantie bent. Van onze columnist Jan Schils krijg je dit keer een overzicht van alle nieuwe tarieven.

>> Lees verder Reageer

juli 2014

Onthutsende cijfers verkeersslachtoffers. Vooral fietsers de dupe.

De cijfers van de politie over verkeersslachtoffers kloppen niet. Het verkeer eist jaarlijks nog een hogere tol aan slachtoffers. Vooral bij de fietsers. Dat blijkt uit recente cijfers van de ziekenhuisopnames. De cijfers van de Belgische ziekenhuizen liggen 2,5 keer zo hoog als die van de politie. En de cijfers over zwaargewonde fietsers nog hoger. Dat vindt SenNet columnist niet alleen onthutsend, maar ook immoreel.

>> Lees verder Reageer

juni 2014

Is het goed dat je weet waar er flitscontroles zijn op de weg?

Vind jij de aankondiging van de juiste plaats en het tijdstip van een flitscontrole goed? Of helpt die enkel automobilisten om boetes te vermijden en draagt het bij tot grotere tolerantie voor te snel en dus gevaarlijk rijden? Er groeit meer en meer verzet tegen het precies aankondigen van plaats en tijdstip van de flitscontroles. SenNet colomnist Jan Schils spit de zaak voor je uit. Eerst heeft hij 2 vragen voor jou.

>> Lees verder Reageer

juni 2014

Wie is blij met de eerste groene supermarkt in België?

De eerste ‘groene’ supermarkt in België, zonder plastic verpakkingen, is onlangs geopend in Antwerpen. ‘Moeten we daar nu echt blij mee zijn?’, vraagt SenNet blogger Dolf van Wijk zich af? Bestaat door zo’n winkel afval niet meer? Zijn de recyclageproducten in zo’n winkel beter voor het milieu? Is plastic dan slecht? Deel jij Dolf’s mening over de zogeheten ‘circulaire economie’?

>> Lees verder Reageer

mei 2014

België geeft gehandicapten en chronisch zieken geen werk

Mankeer je iets in ons land, dan heb je qua werk en inkomen brute pech. Ook al ben je nog (gedeeltelijk) werkbekwaam, je carrière kan je wel vergeten. SenNet columnist Jan Schils kwam tot de bevinding dat minder dan de helft van de gehandicapten of chronisch zieken bij ons niet aan het werk is. Dat is sociaal en financieel gezien rampzalig voor deze mensen. Wordt er gesleuteld aan een beter beleid?

>> Lees verder Reageer

april 2014

Vlaming lapt ritsen aan zijn laars

Ken jij alle regels over ritsen? Sedert 1 maart van dit jaar is het zogeheten "ritsen" in het verkeer, wettelijk verplicht. Wie zich daar - om welke reden ook - niet aan houdt, hangt een geldboete boven het hoofd van 55 euro. Maar 'te vroeg' ritsen is ook niet goed. Het hele ritsen kan heel wat agressie oproepen. Over ritsen en regeltjes gaat dit keer de column van Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

april 2014

Hinderlijk en irritant: Achtergrondmuziek bij gesprekken op radio en tv!!

De achtergrondmuziekjes bij interviews en gesprekjes zijn ergerniswekkend en hinderlijk. Dat vinden niet alleen oudere mensen. Ook veertigers en vijftigers, al dan niet met gehoorproblemen, klagen over dit irritante ‘geruis’. Het maakt radio- en tv-programma’s onverstaanbaar en vervelend. SenNet columnist Jan Schils trekt aan de alarmbel bij VRT en VTM.

>> Lees verder Reageer

maart 2014

Enquête 50+: helft van de senioren heeft verbouwingsplannen.

Naar aanleiding van Batibouw hebben SeniorenNet en Senior Agency een grootscheepse enquête gevoerd waarbij ze meer dan 500 Vlaamse 50-plussers naar hun bouwplannen hebben gevraagd. Uit de enquête bleek dat slechts 15% aan bouwen denkt, maar dat 50% van de ondervraagden in de komende maanden wil verbouwen. Dat is enorm. Senioren proberen duidelijk steeds langer thuis te blijven en zoeken dus naar oplossingen om het gemak en comfort thuis te vergroten. We zijn de nieuwe vijftiger. En we zijn met veel.

>> Lees verder Reageer

maart 2014

55-plussers bij het huisvuil wegens te duur? Onaanvaardbaar!

Heb jij het al in je kennissen- en vriendenkring gezien? 55-plussers die zonder boe of bah aan de deur worden gezet. Goede, bekwame werknemers, nog in de fleur van hun leven, die zich een heel leven hebben ingezet zomaar ontslagen. Het lijkt een nieuwe trend. Maar een die onaanvaardbaar is, zegt ook onze SenNet Columnist Jan Schils. Moeten we ons hier zomaar bij neerleggen?

>> Lees verder Reageer

maart 2014

Alcohol in het verkeer. Is Zero tolerance onvermijdelijk?

Waarom gebeuren er in België zoveel verkeersongevallen? SenNet Columnist Jan Schils wijst rijden onder invloed als boosdoener aan. Bovendien blijken wij de verkeersregels nog al eens aan de laars te lappen en liggen onze wegen er niet al te goed bij. Maar alcoholgebruik is toch de hoofdoorzaak. Uit onze poll op SenNet blijkt dat de meerderheid van de 2100 senioren Bob is. Maar moet niet iedereen dat zijn op de weg?

>> Lees verder Reageer

februari 2014

Beperking busvervoer op het platteland dreigt vereenzaming oudere bewoners te vergroten.

Oudere bewoners dreigen opnieuw de dupe te worden van inkrimpingsplannen voor het busvervoer. Het ziet er naar uit dat het gratis vervoer voor 65-plussers binnenkort wordt afgeschaft. Maar er is meer. De Lijn wil ook opnieuw snoeien in busvervoer op de meer afgelegen plaatsen in Vlaanderen. En wie is daarvan het slachtoffer? Inderdaad, de schoolgaande jeugd en de ouderen.

>> Lees verder Reageer

februari 2014

Volkslening? Bedenk je twee keer!

De veel besproken Volkslening is dezer dagen van start gegaan. Daarmee wil de federale regering-Di Rupo bepaalde nauwkeurig omschreven socio-economische projecten financieren via jouw slapend spaargeld. De Volkslening kent verschillende pro's en (nog meer) contra's. De banken zijn allesbehalve enthousiast. Volgens onze columnist Jan Schils is de Volkslening voor beleggers- hoewel een veilige - toch niet de meest voor de hand liggende optie.

>> Lees verder Reageer

januari 2014

Werk: dreigt er een oorlog tussen de generaties?

Ruim 60.000 jongeren in België hebben momenteel geen baan. Dat geeft her en der weer aanleiding tot voorstellen voor arbeidsherverdeling. Daarbij moeten ouderen onder meer plaats maken voor jongeren en het aantal werkuren wordt verminderd om banen te scheppen. Maar oudere werknemers van de arbeidsmarkt verdrijven ten gunste van jongeren is geen optie, zegt SenNet Columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

december 2013

Opgepast: bedrieglijke en criminele sekten weer in opmars!

Sinds een jaar of drie hebben sekten hun activiteiten fors uitgebreid, ook in België en Vlaanderen. Officieel is er nu in ons land aan de alarmbel getrokken om op te passen voor bedrieglijke praktijken van sekten. Jan Schils verdiepte zich in de motieven van sekten om je te misleiden en roept op om op je hoede te zijn. Wat is een sekte eigenlijk? En wanneer moet je oppassen?

>> Lees verder Reageer

november 2013

Nieuwe trend: 50-plusser koopt wijn online en reist via het web in de wereld van wijn!

Vijftigplussers blijken duidelijk niet bang om wijn online te kopen. Ze blijken meer dan de helft van het klantenbestand van het bedrijf Wijnvoordeel.be. Maar waarom haal je wijn via het internet in huis? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de trends? En zijn er tips voor de feestdagen? We vroegen het aan Jacco Oosterhof, Zaakvoerder van een van de snelst groeiende webwinkels van België, Wijnvoordeel.

>> Lees verder Reageer

november 2013

Steek iemand een hart onder de riem met een gratis e-card rouw.

‘Ik denk aan je’ sturen via een gratis e-card, zijn een paar kleine woorden die troost kunnen bieden aan iemand die zijn geliefde of dierbare heeft verloren. Met een klein gebaar als een e-card kan je écht iets betekenen voor de ander. De photoshoppers creëerden prachtige kaartjes om uit te kiezen. Verlies verwerken doet ieder op zijn eigen manier. Met een kaartje kan jij bescheiden laten blijken dat je in gedachten bij de ander bent om zijn leed te verzachten.

>> Lees verder Reageer

november 2013

Opgepast voor ‘Phishing’: Geef je bankcodes nooit door!

Zijn jou de waarschuwingsfilmpjes al opgevallen van Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële sector tegen Phishing? In 2 YouTube filmpjes laat ze een boodschap van algemeen nut op de wereld los om Phishing te bestrijden: ‘Geef je bancaire codes niet door, noch via e-mail, noch via telefoon!’, luidt de gouden regel. Maar waarom mag je dat nu eigenlijk niet doen? En wat is dat, phishing?

>> Lees verder Reageer

november 2013

Column Jan Schils: Handen af van Zwarte Piet!

Moeten Sinterklaas en miljoenen kinderen het binnenkort zonder Zwarte Piet stellen, zoals een duidelijke minderheid het wil? Deze vraag houdt heel Nederland - en in mindere mate ook Vlaanderen - dezer dagen in de ban. Ongetwijfeld zal de discussie in het zicht van 6 december weer fel oplaaien. Onze columnist Jan Schils valt van de ene verbazing in de andere en doet zijn zegje.

>> Lees verder Reageer

november 2013

Column Jan Schils - Vlaming wil besparen op terminaal zieken, comapatiënten en 85-plussers

Moet er bespaard worden in de gezondheidszorg? Dan moeten mensen die terminaal ziek zijn, in een coma verkeren of er een ongezonde levensstijl op na houden daar maar als eerste financieel voor opdraaien. Dat vindt meer dan de helft van de Vlamingen, zo blijkt uit een onderzoek van de VUB. SenNet columnist Jan Schils vindt dit schokkend.

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Zo reageer je op SenNet Magazine! Deel je mening met duizenden.

Reageer want SenNet Magazine stelt je reactie op prijs! Ons online magazine kent graag je mening én ziet liever tweerichtingsverkeer. Zo kunnen we onze artikels zo dicht mogelijk laten aansluiten bij jouw wensen. Ten tweede willen we ook dat jij je reactie kan delen met de andere lezers. En dat kan nu meteen rechtstreeks onder de artikels. Heb jij dat al gezien?

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Column Jan Schils - Deze gevolgen heeft de afschaffing van maaltijdcheques.

Maaltijdcheques heb jij misschien ook gekregen? Ze bestaan al 48 jaar. De politiek wil ze nu afschaffen. Politiek zwaargewicht Vande Lanotte stelt voor het geld samen met het loon van de werknemers te laten mee storten. SenNet columnist Jan Schils heeft enkele bedenkingen bij dit voorstel. Hij pleit voor onderzoek naar de zware consequenties, onder meer voor de economie en werkgelegenheid en kant zich tegen overhaaste beslissingen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Doen, stuur een e-card voor pensioen.

Als iemand met pensioen gaat kan je een leuke e-card sturen. Je kan kiezen uit 130 nieuwe creaties van de Photoshoppers. Maar eerst moet je weten hoe de kersverse gepensioneerde staat tegenover zijn ‘retraite’. Gelukwensen passen immers als iemand al jaren uitkijkt om de werksleur definitief vaarwel te zeggen. Maar wat wens je iemand die als een berg opziet tegen al die nieuwe, verplichte vrije tijd...

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Slim met geld: 10 X doen voor een goed pensioen.

Het nieuwste Oxytime Magazine, powered by SeniorenNet kan je weer kopen. Online of in de winkel. Dit keer krijg jij alvast 10 tips uit het artikel ’15 X doen voor een goed pensioen’. De rest en nog veel meer lees je in Oxytime zelf, zoals ‘Is een serviceflat een goede investering ?’ ‘Welke leuke apps zijn er voor je smartphone?’ ‘Recepten met appels en peren, massages die je jonger maken,...

>> Lees verder Reageer

september 2013

13 tips: Zo wil Europa vakantiegangers een zorgeloze vakantie garanderen!

Europa wil vakantiegangers beter beschermen. Begin deze maand heeft de Commissie een groot aantal nuttige tips voor een zorgeloze vakantie of ander verblijf in het buitenland op een rijtje gezet. Onze columnist Jan Schils doet een greep uit deze nuttige informatie over onder meer je ziektekostenverzekering, conflicten met een touroperator of het reizen met een huisdier.

>> Lees verder Reageer

augustus 2013

Nieuw: Lach of laat je vertederen door ‘Grappig of schattig’.

Op jouw SeniorenNet vind je een splinternieuwe rubriek om even te ontspannen, te lachen of je te laten vertederen. Onder ‘Grappig of schattig’ bij ‘Interactief’ vind je foto’s, filmpjes, grapjes en PowerPoints die je ‘Ah’s en Oh’s’ ontlokken. Ze werden allemaal ingezonden door bezoekers van SenNet. En jouw bijdragen zijn ook welkom.

>> Lees verder Reageer

juli 2013

Column Jan Schils - Mobiel bellen in Europa is aanzienlijk goedkoper.

De EU geeft haar burgers en bedrijven een serieus cadeau: sinds 1 juli zijn er in Europa lagere maximumtarieven voor mobiele roaming van kracht. Dit betekent dat het veel goedkoper wordt om tijdens reizen in de EU-landen te bellen, sms’en, kaarten te gebruiken, video's en e-mails te bekijken en updates op sociaalnetwerksites te plaatsen. Dataroaming is nu tot 91 procent goedkoper dan in 2007. SenNet columnist Jan Schils legt het je haarfijn uit.

>> Lees verder Reageer

juli 2013

Column Jan Schils: Stop de heksenjacht op belastingbetalers!

De nieuwe voorzitster van de Open VLD, Gwendolyn Rutten, is fel van leer getrokken tegen de fiscus. Die is volgens haar begonnen met een heksenjacht tegen zowel particulieren als bedrijven. Rutten pleit onder meer voor een betere verhouding tussen fiscus en belastingplichtigen via een charter. Daarin zouden jouw rechten als belastingbetaler nauwkeurig worden omschreven. Een analyse mét zoals steeds een kritische noot van SenNet columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

juni 2013

Column Jan Schils: Nieuwe golf van besparingen en belastingen op komst.

België ontsnapt dan wel aan een Europese boete voor een buitensporig begrotingstekort, maar volgens SenNet columnist Jan Schils is er geen reden tot juichen. Ons land heeft immers geen afstel, enkel één jaar uitstel om de begroting op orde te krijgen. En daarmee zijn we er dan nog lang niet. Wederom zijn het de bevolking en het bedrijfsleven, die de rekening zullen moeten betalen, aldus Schils.

>> Lees verder Reageer

juni 2013

Geslaagd! Help ze door de examens met gratis e-card.

Ken jij onze e-cards om je studerende (klein)kids een steuntje in de rug te geven? Het is immers volop examentijd. Je hoort de hersenen van onze jeugd dezer dagen massaal kraken onder al de leerstof die ze moeten kennen. Zo’n leuk elektronisch kaartje is een teken dat je écht met ze meeleeft in deze zware tijden. Natuurlijk zijn er ook e-cards om studenten te feliciteren als ze er door zijn.

>> Lees verder Reageer

juni 2013

Column Jan Schils: Ministers, stop met onrust zaaien bij spaarders.

Hebben politici niet de verantwoordelijkheid om eerst beter na te denken alvorens ze paniek zaaien met ondoordachte en zelfs gevaarlijke uitspraken, die ze later weer intrekken? Dit keer is onze federaal minister van Financiën Koen Geens de boosdoener. Hij pleitte eerst in ‘De Standaard’ voor de afschaffing van de vrijstelling van belastingen op spaarrente. Toen hierop kritiek kwam van diverse partijen, slikte hij zijn woorden in. Maar onrust had hij intussen wél veroorzaakt.

>> Lees verder Reageer

mei 2013

Vul je belastingbrief ook dit jaar in via SeniorenNet - inkomsten 2012

Online je belastingbrief invullen en berekenen kan je ook dit jaar via SeniorenNet! Surf naar de rubriek "Geld & Werk" en klik in de tweede kolom op "Belasting berekening". De uiterste datum voor indiening van de elektronische aangifte is 17 juli. Als je je belastingbrief toch liever op papier invult moet je hem uiterlijk op 26 juni hebben ingediend. Maar heb je al over de voordelen van online invullen nagedacht?

>> Lees verder Reageer

mei 2013

Heb je hooikoorts? Allergie? Check de dagelijkse info op SenNet!

Rode, tranende ogen, snotteren... De ernst van de vervelende klachten bij hooikoorts en allergie is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De pollenverwachting, het aantal pollen per boom, gras en kruid kan je elke dag checken op SenNet. Ook vind je alle informatie over hooikoorts en allergie en tips om er iets aan te doen.

>> Lees verder Reageer

mei 2013

Column Jan Schils: Europa treedt veel te laks op tegen mensenhandel!

Er is mensenhandel in Europa. Tussen 2008 en 2010 waren er meer dan 23.000 geïdentificeerde slachtoffers in Europa. Dat blijkt uit het allereerste rapport van de Europese Commissie over Mensenhandel. Volgens SenNet columnist Jan Schils treden de EU en haar lidstaten wraakroepend laks op tegen gruwelijke mensenhandel.

>> Lees verder Reageer

mei 2013

Al 45 000 abonnees op dagelijkse 'Grapjesmail'

Lachen is gezond én populair op SenNet. Op enkele maanden tijd schreven tienduizenden mensen zich in om elke dag een ‘grapje’ in hun mailbox te krijgen. Over een mega succes gesproken. Op vraag van bezoekers van SeniorenNet begon webmaster Pascal Vyncke met de dagelijkse mail die een lach op je gezicht tovert. En nu is het officieel. Hij gaat ermee door. En ook jij kan je abonneren.

>> Lees verder Reageer

april 2013

Column Jan Schils: Crisis rond Cyprus: Hoe lang is ons spaargeld nog veilig?

De diepe economische en financiële crisis op het eiland Cyprus bewijst dat aan de veiligheid van ons spaargeld helaas moet worden getwijfeld, Cyprus is een van de kleine broertjes binnen de Europese Unie. De situatie daar heeft aangetoond dat het spaargeld in de EU meer en meer het jachtterrein wordt van de Europese en nationale politieke leiders. En dat geldt ook voor de kleine spaarders, zegt SenNet Columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

april 2013

Column Jan Schils: Crisis drijft middenklassers, kleine zelfstandigen en gepensioneerden massaal naar voedselhulp.

De Belgen kloppen massaal aan voor voedselbedeling bij de Belgische Federatie van Voedselbanken. Vorig jaar ging het om 122.000 mensen. Dat zijn er 4500 meer dan in 2011. De aanhoudende financiële en economische crisis zou daarvan de oorzaak zijn. SenNet columnist Jan Schils vraagt zich af of die uitleg niet wat al te gemakkelijk wordt aanvaard. Is het anno 2013 aanvaardbaar dat in ons land honderdduizenden om voedsel moeten bedelen? En... bespaar jij op voeding?

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Slenteren is gezonder dan sporten.

Goed nieuws voor de niet-sporters onder ons. Elke dag een beetje bewegen, staan of gewoon slenteren is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Wie heel actief met sportprestaties bezig is, vindt dit misschien niet zo leuk om te horen. SenNet Magazine is benieuwd wat jouw ervaring is.

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Moet er federale dierenpolitie komen in ons land?

Dierenleed is helaas een feit, ook in ons land. Naast verwaarlozing of mishandeling wordt er ook fraude gepleegd. Bijvoorbeeld bij de invoer van dieren in ons land. Soms nemen fokkers of asielen het ook niet zo nauw met de regelgeving. SenNet columnist Jan Schils ging na hoe dierenleed nu wordt aangepakt. En onderzoekt of er dierenpolitie nodig is in België. Wat vind jij?

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Eén op tien (13,28%) 50-plusser voelt zich niet gelukkig met zijn partner maar wil niet scheiden.

Eén op 3 senioren (34%) blijft bewust alleen na relatiebreuk of overlijden. 25 % zou nieuwe kansen zien als hij plots alleen zou komen te staan, zijn leven uitbouwen met hobby’s en bezigheden. Eén op tien 50-plusser voelt zich niet gelukkig met zijn partner maar wil niet scheiden. Dat zijn enkele resultaten uit de SenNet relatiepoll, n.a.v. het hoofdartikel in ons nieuwe OxyTiME Magazine: ‘Na de schok de nieuwe kansen’.

>> Lees verder Reageer

maart 2013

Gaan we onze bouw- en woonlening na 2013 nog fiscaal kunnen aftrekken?

In Vlaanderen is opnieuw grote onrust ontstaan over de mogelijke afbouw en/of afschaffing van de fiscale aftrek voor hypothecaire leningen (woonbonus) vanaf 1 januari 2014. Een maatregel die - als ze niet wordt tegengehouden - vooral jonge gezinnen met kinderen zal treffen, zelfs al hebben vader en moeder een goede job. Wat vind jij van de afschaffing van de woonbonus?

>> Lees verder Reageer

februari 2013

Hebt u het gehoord? Er is een splinternieuw dossier ‘Beter horen is beter leven’ op SeniorenNet.

'Wat zegt u?', 'Neen, ik heb mijn gsm niet gehoord', 'Kan je wat luider spreken, schat', 'Vindt u écht dat de tv te luid staat?' Zijn dit zaken die u bij uzelf herkent? Of bij een ander? Dat kan best want 1,4 miljoen Belgen kampen met gehoorverlies. Wat dit is, welke symptomen u kan herkennen, welke (hoogtechnologische) hooroplossingen er bestaan, wat u thuis kan doen en nog veel meer vindt u in ons splinternieuwe dossier 'Beter horen is beter leven'. Doe meteen ook de online test.

>> Lees verder Reageer

februari 2013

Sneeuw? IJzel? Gladde wegen? Zo werken de strooidiensten!

Ook met de vriestemperaturen en de sneeuw van dit moment moeten we de weg op. Gelukkig zijn er de strooidiensten die er voor zorgen dat het dan niet (te) glad is op de weg. We vinden het in feite maar normaal dat de strooidiensten zich van hun taak kwijten. Maar hoe zijn die eigenlijk georganiseerd? Op SenNet kom je daar alles over te weten.

>> Lees verder Reageer

januari 2013

Vraagt de ‘kleine’ criminaliteit nu een gematigde of harde aanpak?

De kleine criminaliteit en de discussie over de manier waarop deze bestreden moet worden, is de laatste weken weer prominent aanwezig in de Vlaamse media. Sommigen pleiten voor een gematigde, meer softe aanpak. Anderen wensen -uitgaande van het principe van zerotolerantie-eerder harde maatregelen en zware straffen. Weer anderen pleiten voor een mix van beide. Een analyse van SenNet columnist Jan Schils.

>> Lees verder Reageer

januari 2013

Gelukkig nieuwjaar lieve lezer!!

SenNet Magazine wenst je namens de hele redactie en alle medewerkers een geweldig 2013 met alle geluk, gezondheid, voorspoed en gewoon elke dag een prachtige dag met vrolijkheid en vrede. En dat je de positieve energie mag hebben om dat er zelf van te maken. Zeker als dingen niet lopen zoals gewenst. Wij maken alvast van het nummer 13 ons geluksgetal. Verder willen Pascal en wij jou bedanken.

>> Lees verder Reageer

januari 2013

Column Jan Schils: Worden in ons land binnenkort zes wettelijk christelijke feestdagen afgeschaft?

Vieren we binnenkort in België géén Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag of Allerheiligen meer? Als het van de Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet (cdH) afhangt worden deze christelijke feestdagen afgeschaft. En vervangen door dagen die meer in de lijn liggen van de multiculturele samenleving. SenNet columnist Jan Schils heeft daar zo zijn eigen(zinnige) mening over. En wat vind jij?

>> Lees verder Reageer

januari 2013

Verstuur de nieuwe online kerst- en nieuwjaarskaarten. Geen postzegel nodig.

Verras familie, vrienden en kennissen met een e-card van jouw SenNet met je Kerst- en Nieuwjaarswensen. Zo’n e-card verstuur je gratis en je kan ze helemaal personaliseren. Online versturen bespaart je de kosten van het kaartje én van de postzegel. Zoals je zult zien hebben de Photoshoppers hun best gedaan, de kaartjes zijn prachtig en er is voor ieders smaak wat wils.

>> Lees verder Reageer

december 2012

Dit wil ik graag voor mijn kerst!

Ken je een levensgenieter onder je familie of vrienden? Wil je hem of haar graag verwennen met een persoonlijk en blijvend geschenk? Dan is het ‘OxyTiME Paspoort voor de Levensgenieter’ een prachtig idee. Je geeft eigenlijk een schatkamer weg. Je vriend(in) of familielid kan een jaar lang op hotel voor amper €29 per nacht, betaalt 15 procent minder voor een etentje en wordt overladen met kortingen, voordelen en leuke evenementen… En dat kost jou op dit moment door onze kerstactie slechts €29! OxyTiME is geldig voor twee, dus verras je geliefde en jij… geniet mee.

>> Lees verder Reageer

december 2012

Culinair: Twee feestelijke receptjes om je gasten te verwennen.

Over deze twee culinaire gerechtjes gaan je gasten verrukt zijn met de feestdagen. Om je feestmaal te starten hebben we een ‘Cannelloni van komkommer -met een vulling van avocado en grijze garnaaltjes- en garnaalkroket en gamba’. En verder een heerlijke ‘Peren crumble’ om de maaltijd af te sluiten. De receptjes komen van SenNet chef Michel Danielse van Tasttoe Delicatessen. Kijk snel hoe je deze gerechtjes bereidt.

>> Lees verder Reageer

december 2012

Column Jan Schils: Tips voor je veiligheid bij grote en kleine criminaliteit.

Dit keer heeft Jan allerlei tips voor jou om je te beschermen tegen fraude, misdaad en oplichting. Zijn column heeft niet de bedoeling om je de stuipen op het lijf te jagen of onrust en paniek te zaaien. Maar argeloosheid leidt nergens toe. Voorkomen is beter dan genezen en een gewaarschuwd man en vrouw telt nu eenmaal voor twee. Wees waakzaam en als het nodig is… houd het hoofd koel en handel tactisch.

>> Lees verder Reageer

november 2012

Bekijk het OxyTiME filmpje. Met échte butler van de koningin.

De échte butler van koningin Fabiola en twee schattige kinderen in het reclamefilmpje van SeniorenNet. En jij krijgt de primeur. Het filmpje is gemaakt om het ‘Paspoort van de levensgenieter’ voor te stellen: Tijd om te genieten! Wat heeft dat met de hof butler te maken? Daar wilden wij meer over weten. Daarom een telefoontje naar het ontwerpbureau dat de OxyTiME campagne heeft bedacht!

>> Lees verder Reageer

november 2012

Voor jou ook een tablet?

‘Tablet PC’, ‘iPad’. Als je er zelf nog geen hebt hoor je er wel over. Je ziet ze ook overal opduiken: op straat, het werk en zelfs op festivals en toeristische trekpleisters. Miljoenen mensen zijn verslaafd aan hun tablet. In ons splinternieuwe OxyTiME Magazine heeft Pascal een artikel geschreven over wat zo’n tablet eigenlijk is. Je ontdekt of het iets is voor jou, wat je er wél of niet mee kan doen en hij heeft tips voor wie er zelf eentje wil kopen. Hier krijg je al een klein voorsmaakje van het artikel! Het volledige artikel vind je in OxyTiME Magazine!

>> Lees verder Reageer

november 2012

OxyTiME: Nieuw magazine van SeniorenNet! Op 11 oktober in de winkel!

‘OxyTiME, Tijd om te Genieten’. Zo heet het splinternieuwe magazine dat vanaf 11 oktober in de winkel ligt. En het ziet er goed uit! Het blad, een beetje de opvolger van het PASC@L Magazine, is een uitgave van SeniorenNet en Sanoma Media. OxyTiME staat barstensvol interessante artikels en boeiende weetjes om levensgenieters te inspireren. Of ze nu 50 of 100 jaar zijn. Jij krijgt van Pascal meer uitleg.

>> Lees verder Reageer

oktober 2012

Kom dit weekend genieten bij SeniorenNet in Genk! Druk je gratis ticket af.

SeniorenNet hoopt ook jou dit weekend te verwelkomen. Want we staan met een kleurrijk SeniorenNet dorp op de Actief50 beurs in de Limburghal in Genk. Dit keer hebben we een feestelijk programma voor je uitgewerkt waarbij alles draait rond Genieten met een hoofdletter. Er zijn proevertjes, lekkere hapjes, drankjes, voordrachten en natuurlijk een gezellig SenNet café waar je kan afspreken. Bekijk het programma en druk snel je gratis toegangskaart af!

>> Lees verder Reageer

oktober 2012

Zo moet jij op de nieuwe digitale manier stemmen zondag. Bekijk het filmpje.

Wist je dat er een nieuwe manier van digitaal stemmen is, komende zondag bij de verkiezingen? Wat is er veranderd in het stemlokaal? De Federale Overheidsdienst, kortweg FOD, laat in een filmpje stap voor stap zien hoe de kiesverrichtingen nu verlopen op 14 oktober in een digitaal stembureau. Wees voorbereid en bekijk het filmpje alvast. Dan weet je precies wat er van je wordt verwacht.

>> Lees verder Reageer

oktober 2012

Kom van OxyTiME genieten. Gratis naar Actief50 in Genk.

In het weekend van 12 t/m 14 oktober krijg je weer de kans om SeniorenNet én elkaar live te ontmoeten. Dan vindt de Actief50 beurs plaats in de Limburghal in Genk. En jouw SenNet staat er nét als vorige jaren met een feestelijke open ruimte, proevertjes en drankjes, demonstraties en workshops. Maar ook totaal anders. Want dit jaar draait alles rond genieten en ons gloednieuw product: OxyTiME. Dus levensgenieters, print je gratis toegangskaart af en kom een kijkje nemen!

>> Lees verder Reageer

september 2012

Ken je rechten als passagier: Te land, op zee en in de lucht!

Weet jij dat je in Europa rechten hebt als gedupeerde passagier? En hoe je er aanspraak op kan maken? SenNet columnist Jan Schils maakte voor jou een heel dossier ‘Passagiersrechten’. Of je nu reist per trein, boot, bus, touringcar of vliegtuig, je hoeft niet lijdzaam ongemakken te ondergaan. Lees waar je recht op hebt bij vertraging of annulering van je reis en nog veel meer!

>> Lees verder Reageer

september 2012

Waar in België verdien je het meest? Top 10 van slechtst betaalde beroepen!

In welke gewest verdient de gemiddelde Belg het meest? En hoe zit het nu juist met het loonverschil tussen mannen en vrouwen? Of tussen arbeiders en bedienden? En welke studiekeuze raad je af aan je (klein) kind, als het geld wil verdienen? Bekijk de top 10 van slechts betaalde beroepen. En de recente cijfers van de FOD Economie!

>> Lees verder Reageer

september 2012

Column Jan Schils: Na sluiting kerncentrales Doel 1 en 2 beginnen de problemen pas goed.

Columnist Jan Schils breit verder op het besluit van de federale regering-Di Rupo om de kerncentrales Doel 1 en 2 bij Antwerpen in 2015 te sluiten. Want wat als de ingenieurs deze reactoren definitief uitschakelen? Wat houdt de ‘ontmanteling’ in? Waarheen met het radioactieve afval? Hoe gevaarlijk is de klus?

>> Lees verder Reageer

augustus 2012

Werk sneller op je pc met deze sneltoetsen

Je kan heel wat sneller op je computer werken door het gebruik van 'sneltoetsen'. Dat zijn toetsen op je klavier die meteen een instructie uitvoeren zoals combinaties met F, Alt, Ctrl of de Shift toets. Hoewel velen onder ons al jaren op de pc werken, gebruiken we vaak nog de muis in plaats van deze sneltoetsen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2012

Belgische energieconsument wordt langs alle kanten gepakt.

De dezer dagen aangekondigde sluiting van de (oudste) kerncentrales Doel 1 en 2 bij Antwerpen tegen 2015 wordt uit een oogpunt van veiligheid algemeen toegejuicht. Maar er is geen sprake van dat de benodigde alternatieve energie (stroom) daardoor goedkoper zal worden voor de consument. Integendeel! Toch houdt de Belgische federale regering de publieke opinie deze wortel voor de neus, om de kernuitstap te verdedigen.

>> Lees verder Reageer

juli 2012

Pascal Vyncke afgestudeerd! ‘Master, hij begint weer!’

Jouw webmaster Pascal Vyncke (27) behaalde deze maand zijn tweede Master -mét grote onderscheiding- en hij is nu helemaal afgestudeerd en uitgestudeerd. Proficiat! SenNet Magazine had een kort gesprekje met de bolleboos. Nu hij zijn MBA (Master of Business Administration) op zak heeft begint hij weer met volle overgave voor jouw SeniorenNet te werken. Waar gaat Pascal zijn kennis voor gebruiken?

>> Lees verder Reageer

juli 2012

Oproep: Win de SenNet Award ‘Pascalleke’. Doe mee aan OxyTime!

De trofee ‘Pascalleke’ bekroont elk jaar de 45-plus creatievelingen. De award is een uniek beeldje, -zeg maar- de ‘Oscar’ van SenNet. Dit jaar kan iedereen meedingen. Wat moet je doen? Laat je fantasie de vrije loop rond het thema “OxyTiME: Tijd om te genieten!”. Maak rond dit onderwerp een filmpje, foto, Photoshopwerkje of leef je uit in een verhaal, gedicht, schilderij of beeldhouwwerk. De Pascallekesuitreiking vindt half oktober plaats tijdens de Actief 50 beurs in Genk.

>> Lees verder Reageer

juli 2012

Pak de strijd tegen ons fileleed nu eens anders (beter) aan!

De Belgische automobilisten staan van alle Europeanen het langst in de file. Dat is opnieuw aangetoond door een onderzoek, nu van het Amerikaanse verkeersinformatiebureau Inrix. Vorig jaar verloren wij gemiddeld 55 uur in files. Pak dat nu eens aan, zegt onze columnist Jan Schils. Zijn toverwoorden? ‘Mentaliteitswijziging’ en ‘decentralisatie’.

>> Lees verder Reageer

juli 2012

Beveilig je paswoord! Tips voor maximale bescherming

Wist je dat de meeste mensen veel te laks zijn in het beveiligen van hun paswoord? Een gewoon wachtwoord is vaak gemakkelijk te kraken door mensen met slechte bedoelingen. En je wilt toch niet dat iemand in jouw naam bestellingen plaatst of betalingen doet? Hier krijg je alle informatie en tips om je paswoord(en) optimaal te beveiligen.

>> Lees verder Reageer

juni 2012

Opnieuw verkrijgbaar: “Computeren na 50 voor Windows 7”.

Het boek “Computeren na 50” is opnieuw te bestellen. De volledig herschreven versie voor Windows 7 is zo waanzinnig populair dat uitgeverij Lannoo met een “stockbreuk” zat: alle voorraden waren uitgeput. Sinds vorige week is de derde druk binnen en kan je een exemplaar bemachtigen. Onze Pascal Vyncke heeft daarmee al weer dubbel en dik een bestseller op zijn naam.

>> Lees verder Reageer

juni 2012

Op vakantie? Laat je huis veilig achter met deze checklijst!

Wil je zorgeloos genieten van je vakantie? Met een gerust hart een paar dagen weg? Laat dan je huis veilig achter. Met deze checklijst en tips kan je je woning veiliger achter laten en met een gerust gemoed vertrekken.

>> Lees verder Reageer

mei 2012

Vergeet Moederdag niet, stuur een gratis e-card!

Een e-card sturen met Moederdag is een kleine moeite en een groots gebaar. Maak je moeder op 13 mei blij met zo’n elektronisch kaartje of je echtgenote als moeder van jullie kinderen. Moeder zijn is wellicht de belangrijkste rol ter wereld en een levenslange taak. Verdient dat niet een kleine attentie? Surf snel naar de kaartjes van de groep Photoshop om gratis te versturen. Of schrijf je in bij de groep Photoshop en leer zelf e-cards maken.

>> Lees verder Reageer

mei 2012

Online belastingbrief invullen en optimaliseren - inkomsten 2011

Online je belastingbrief invullen en berekenen kan je ook dit jaar via SeniorenNet! Je kan je aangifte optimaliseren door gratis advies te vragen voor maximum fiscaal voordeel. Tips voor extra aftrekposten kunnen je misschien nog geld besparen. Je belastingbrief online invullen heeft 4 duidelijke voordelen.

>> Lees verder Reageer

mei 2012

Hoe pak je hooikoorts aan?

Vervelende niesbuien, irriterende hoest, lopende neus, bloeddoorlopen ogen, gezwollen oogleden. , geïrriteerde keel …?  Nu de lente in het land is krijgen velen last van deze verschijnselen. We spreken over hooikoorts. Alhoewel hooi niet de oorzaak is en koorts niet het gevolg. Hoe kom je dan wel aan hooikoorts? Heb jij wel echt hooikoorts? Wat kan je er tegen doen? Zijn er ook medicijnen?

>> Lees verder Reageer

april 2012

Successie! 3 gouden tips voor het juiste advies én artikels

Waarom wend je je met je vragen over erfrecht en successie best tot een specialist? Bij wie kan je terecht en hoe bereid je je voor? Dat zetten we nog eens op een rijtje. Erfrecht is een zeer ingewikkelde aangelegenheid. We hebben ook artikels in onze juridische rubriek voor jou geselecteerd. Die geven wellicht antwoorden op je vragen bij het artikel “Betalen op een erfenis. Hoe minder betalen”.

>> Lees verder Reageer

maart 2012

Van je pensioen genieten in het buitenland? Ook jouw droom?

Bijna de helft van de SenNetters pakt meteen zijn koffers om in het buitenland van zijn pensioen te genieten. Tenminste, als hij de centjes had. Dat blijkt uit onze poll. Zij zouden dus graag de meer dan 40.000 Belgen vervoegen die in nu al in het buitenland genieten van hun pensioen. Wie thuisblijft doet dat vooral vanwege gehechtheid aan familie en vrienden.

>> Lees verder Reageer

maart 2012

Gespot op Vakantiesalon: Ken jij de 5 nieuwe vakantietrends?

In 2012 willen we niet meer samen op de bus om onze vakantiebestemming te verkennen. Liever gaan we op avontuur naar gloednieuwe reisbestemmingen als Antarctica, kamperen we in een 'tipi', boeken we een weekje Wellness of genieten we van een culinaire vakantie. Dit zijn de 5 nieuwe vakantietrends die we gespot hebben op het vakantiesalon in Antwerpen en Brussel.

>> Lees verder Reageer

februari 2012

Wat verandert er aan het brugpensioen?

Een aantal van de maatregelen opgenomen in het regeerakkoord zijn gericht op de verhoging van de tewerkstellingsgraad van oudere werknemers. Eén van de wijzigingen heeft betrekking op het brugpensioenstelsel, voortaan "stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag" genoemd. Wat verandert er nu precies aan het brugpensioen?

>> Lees verder Reageer

februari 2012

Gelieve door te sturen? Niet doen! 8 manieren om nepberichten te herkennen.

Als in een mail staat dat je deze moet doorsturen naar x-aantal vrienden, dan is het 99,9% zeker dat het gaat om een nepbericht of 'hoax' in het Engels. Je stuurt de hoax best niét door. Of het nu gaat om een waarschuwing voor een nieuw virus of je een beloning wordt beloofd. Lees alles over de hoax. Alhoewel er nu een virusmelding is die niet nep blijkt te zijn.

>> Lees verder Reageer

februari 2012

Zo kies je slim je Smartphone: alle info en 10 tips!

Met een smartphone kan je méér dan bellen en sms'en: mooie foto's maken, naar je favoriete muziek luisteren, surfen op het internet... Is een smartphone iets voor jou of houd je het beter bij een gewone gsm? Hoe kies je uit het overweldigend aanbod? Garf geeft je 10 aandachtspunten om een slimme keuze te maken én 10 tips voor een slimme aankoop.

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Nieuw dossier: Successie - Betalen op een erfenis!

Je krijgt een erfenis... Maar dan blijkt dat je er een belasting op moet betalen. Die zogeheten successie kan behoorlijk oplopen. Misschien wil je zelf geld of goederen nalaten aan erfgenamen. Hoe kan je er voor zorgen dat je dierbaren minder moeten betalen? Alle informatie over 'successie' vind je nu in ons nieuwe dossier!

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Pas op verslavend – spelletjes op SenNet

Wist je dat je op SenNet tientallen leuke spelletjes kunt spelen? Je speelt heerlijk alleen tegen de computer en er is voor ieder wat wils: van een eenvoudig gezelschapsspel als Yahtzee, een potje kaarten of een actiespel tot een quiz, puzzel of een echte hersenkraker! Spelen is niet alleen leuk. Er zijn 5 redenen waarom een spelletje spelen ook goed is voor je gezondheid.

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Gelukkig nieuwjaar én bedankt!

Hopelijk is 2012 voor jou fantastisch mooi gestart. Met SeniorenNet willen we er weer een prachtig jaar van maken. In de eerste plaats wil ik je bedanken. We werden opnieuw uitgeroepen als Site van het jaar 2011 in de categorie Community. Een dikke merci hiervoor, want jij hebt dat mogelijk gemaakt!

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Vind jij Valentijnsdag romantisch of commercieel?

Valentijnsdag is een dag om even stil te staan bij de liefde die je voor elkaar voelt. Een dag om elkaar, partners, vrienden, vriendinnen een speciaal en liefdevol gevoel te geven. De één vindt het leuk, de ander te commercieel. Wat is jouw mening? Vier jij deze dag? En hoe doe je dat? Heb je tips om van 14 februari een speciale dag te maken voor je geliefde?

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Het helpcentrum: voor al je vragen is er een antwoord!

Rijst er een vraag bij het surfen op SenNet? Heb je een probleempje? Gaat er iets fout? Wil je iets melden? Weet dan dat je met al deze zaken terecht kan bij het helpcentrum. Je vindt er alle antwoorden en aanwijzingen. En staat jouw probleempje toch niet in de lijst? Dan is het hulpteam paraat. Ze staat bijna dag en nacht klaar om je een helpende hand te reiken.

>> Lees verder Reageer

januari 2012

Verstuur een gratis e-card met je kerstwensen!

Verras je vrienden en familie met originele kerst- en nieuwjaarswensen. De Photoshoppers hebben voor jou weer de mooiste e-cards gemaakt die je gratis kan versturen. Zo'n e-card (elektronische postkaart) is een origineel gebaar om even aan een ander te denken. En bovendien gemakkelijk én snel! Want je hebt geen gedoe met schrijven en postzegels. Kies uit de creatieve kaartjes en verstuur er zo veel je wilt!

>> Lees verder Reageer

december 2011

Maak jij goede voornemens?

Ongeveer 2 op 5 mensen maken een goed voornemen met Oud en Nieuw. Doe jij daar nog aan mee of vind je het complete onzin? Wil jij dan trouwens echt veranderen of heb je eerder alleen de wens om de dingen anders aan te pakken? En als je voornemens mislukken, heeft het dan wel zin om goede voornemens te maken? Laat het ons weten en bekijk de top 10 van goede voornemens!

>> Lees verder Reageer

december 2011

Kijk je ogen uit!

Meer dan de helft van de Belgen draagt een bril of contactlenzen. Een grote groep is zich niet bewust dat ze in aanmerking komt voor een oogcorrectie. We wennen immers aan het beeld dat we zien. In het dossier 'Kijken en zien' kom je te weten waarom een jaarlijkse check-up van je ogen belangrijk is en lees je alles over het gezichtsvermogende meest voorkomende oogproblemen en oplossingen in de vorm van progressieve glazen of een leesbril...

>> Lees verder Reageer

december 2011

Zo eenvoudig is het om een digitale muziekbibliotheek te maken

Het artikel over het verdwijnen van de cd lokte heel wat reacties en vragen uit. Heel wat muziekliefhebbers zien het idee wel zitten om hun platen, cassettes en cd's te digitaliseren. Maar hoe moeten ze dat voor elkaar krijgen? Garf ging aan de slag om je dit uitgebreid uit de doeken te doen. En zo kan jij het ook!

>> Lees verder Reageer

december 2011

Trend gespot: Belandt jouw CD-verzameling binnenkort bij de oude rommel?

"De compact disc is passé. Op het internet gonst het van geruchten dat de muziek CD (of Audio CD) volgend jaar van de markt verdwijnt." Dat lezen we op de mailgroep Filmen in het artikel "Toekomstmuziek" van Garf. Onze generatie heeft al oude platen op zolder staan, een bandrecorder in de kelder en cassetjes met onze favoriete muziek of videobanden op het containerpark. Gaat jouw CD verzameling daar binnenkort ook bij belanden? En wat dan?

>> Lees verder Reageer

november 2011

Voor jouw gemoedsrust: Dossier 'Optimaal Verzekeren'

Wil jij ook gewoon zorgeloos leven, zonder je ongerust te moeten maken over onvoorziene omstandigheden? Wil je je thuis en op reis veilig voelen? Ga je graag met een gerust hart de weg op? Vertrouw je graag op je goede gezondheid maar wil je voorbereid zijn als er toch iets misloopt? Bekijk dan het dossier 'Optimaal verzekeren'.

>> Lees verder Reageer

november 2011

Mystery Shopper's verlengen OxyPass op Zenith beurs!

Sara en ik (Cas) zijn naar de Zenith beurs in Brussel geweest. We voelden ons wel aangesproken als levensgenieters van 50 plus, haha. Met OxyPass hadden we gratis toegang. En natuurlijk bezochten we de stand van OxyPass Club om onze kaarten te verlengen. Met een goed gevulde blauwe OxyPass zak verlieten we de stand.

>> Lees verder Reageer

november 2011

5 redenen om chocolade te eten en leuke chocoladeweetjes!

Weg met de schuldgevoelens, chocolade eten mag. Chocolade is gezonder dan je denkt! Meer nog, chocolade eten kan een hoop kwaaltjes verminderen! We hebben het dan wel over pure chocolade. 5 redenen om met mate te genieten van pure chocolade en leuke weetjes over deze lekkernij!

>> Lees verder Reageer

november 2011

Familierecept: Maak eens rijstpap in bed

Haal de gouden lepeltjes maar boven voor dit familierecept van een overheerlijke rijstpap. Poppy kreeg het recept van haar grootmoeder. Ze maakt het voor je klaar op het fornuis en laat het dan gewoon garen in het bed van haar kleinkind. Wat bruine suiker erover, en dan... smullen maar.

>> Lees verder Reageer

november 2011

Zon of regen vandaag? Bekijk het weer!

De rubriek "Weer" heeft een tijdje plat gelegen door technische problemen, maar nu kan je op jouw SeniorenNet het weerbericht weer op de voet volgen. Je krijgt de weersverwachting voor jouw eigen stad en streek. Maar bekijk ook de voorspelling als je een uitstap plant in binnen- of buitenland.

>> Lees verder Reageer

november 2011

In de auto zijn we: ongemanierd, gehaast en asociaal...?

SenNet columnist Jan Schils trok dit keer voor jou de weg op, om te analyseren hoe wij ons gedragen achter ons autostuur. Vlaanderen (en België) tellen veel meer doden en gewonden in het verkeer dan andere Europese landen. Dat heeft vele oorzaken. Maar ligt dat ook niet aan ons rijgedrag? Wees daar maar zeker van in en om Brussel! Herken jij wat Jan allemaal meemaakte in de auto?

>> Lees verder Reageer

oktober 2011

Wist je dat het winteruur weer begint?

Eind van de maand kan je weer een uurtje langer slapen. Als je biologische klok mee wil tenminste. Want tegenstanders van het zomer- en winteruur noemen de moeizame aanpassing één van de nadelen. Zeker is dat jij in de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober je klok één uurtje terug moet zetten. Ken je de ezelsbruggetjes al? En ben jij pro of contra winter- en/of zomeruur?

>> Lees verder Reageer

oktober 2011

Oproep: Wat is 'geluk' voor jou.

'De gelukkigste mens is hij of zij die het denkt te zijn'. Dat is een spreuk over geluk. Iedereen heeft geluk nodig in zijn leven. Maar wat betekent het voor jou? Dat willen we graag weten. Om ons op te peppen, of een ander. Laat ons weten wat geluk voor jou betekent.

>> Lees verder Reageer

oktober 2011

Nieuw dossier: Wie betaalt uw zorg

Zorg jij voor morgen? Of zijn tegenslagen zorgen voor morgen? Als je kind plots ziek wordt of een familielid thuis hulp nodig heeft wie gaat dat dan betalen? Weet je dat jij je kunt verzekeren voor zulke tegenvallers? Weet je dat je aanspraak kunt maken op heel wat tegemoetkomingen van de overheid bij ziekte en rampspoed? Je krijgt een volledig overzicht in ons nieuw dossier.

>> Lees verder Reageer

oktober 2011

Weg met die saaie 'nickname': wees uniek!

Heb jij echt nagedacht toen je jouw 'schuilnaam' koos voor het internet? Of heet je gewoon Bob38, Frans007, Vandersmissen of Dorientje? Met andere woorden, nam je gewoon (een deel van) je naam en een nummer? Fervent forumgebruiker 'Hobbit' roept op om een originele naam te kiezen, eentje die perfect bij jou past!

>> Lees verder Reageer

september 2011

Nieuw dossier: ‘Thuis hulp of verzorging nodig?’

Poetshulp met dienstencheques is helemaal ingeburgerd. Maar wist je dat er in ons land een rits aan mogelijkheden is voor een helpende hand in of aan huis? Goed om te weten als bijvoorbeeld je ouders meer ondersteuning nodig hebben thuis en jij handen te kort komt.

>> Lees verder Reageer

september 2011

Computerbrein of gatenkaas geheugen? Doe de test!

Kan jij (nog) altijd meteen op een naam komen? Weet je de titel van dat ene boek meteen? Of is je geheugen een gatenkaas? Doe snel de test om te zien hoe het met je brein gesteld is! Je hersenen werken immers zoals je spieren: trainen maakt ze sterker en oefening baart kunst. Een goed geheugen schenkt je een goed leven. Doe er dus alles aan om het te behouden!

>> Lees verder Reageer

september 2011

Nieuw dossier: Thuis wonen kan niet meer. Wat nu?

Als je ouders of jijzelf plots zorgbehoevend worden, sta je voor grote vragen én beslissingen. Kies je voor een serviceflat of een woonzorgcentrum? Wat als er alleen overdag hulp nodig is? Wat doe je in geval van dementie? En natuurlijk rijst ook de vraag: 'Wie gaat dat betalen?' In het nieuwe dossier op SeniorenNet vind je alle informatie.

>> Lees verder Reageer

september 2011

Nieuw op SenNet: Apple fans hebben eigen Forum

De 'Apple' liefhebbers zijn bijzonder blij met hun nieuwe forum op SeniorenNet. De Mailgroep Mac blijft uiteraard verder bestaan. Maar op het forum zijn er rubrieken om te communiceren. Zo kan je makkelijker en sneller antwoorden vinden over de software of hardware van je geliefkoosde Mac. Is het een verslaving of cultus? Sekte of gekte? Waarom zijn Mac-gebruikers gek op alles van 'Apple'?

>> Lees verder Reageer

september 2011

Tekenbeet? Surf snel naar ons gloednieuwe Eerste Hulp-dossier

In dit seizoen is het oppassen geblazen voor tekenbeten, gewoon al bij een wandeling of in de tuin. Hoe je een teek herkent en best onmiddellijk verwijdert leer je in ons gloednieuwe Eerste Hulp-dossier. Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen. Eén ervan is de ziekte van Lyme. Eerste Hulp is dus een must.

>> Lees verder Reageer

augustus 2011

Waar het hart van vol is loopt 'de blog' van over!

Wist je dat je jouw passie of hobby met heel veel mensen kan delen, simpelweg door het bijhouden van een 'blog'? Een blog is een eigen website, waarop je allerlei informatie kan zetten over je interesse(s), passie(s) of dagelijkse bedenkingen. Zo maakten Greta en boB al meer dan een 'Sportpaleis vol' aan nieuwe vrienden dankzij GroB8.

>> Lees verder Reageer

juli 2011

Op vakantie? Of een dagje weg? Check overal je e-mail via SenNet!

Beginnen je vingers na een paar uren of dagen zonder e-mailverkeer al te jeuken? Geen nood, met de webmail-dienst van SenNet kan je altijd en overal je mails checken: op hotel, in een cybercafé, in je vakantiewoning of op een zonnig terras met internetverbinding. Het maakt niet uit bij welke provider je bent aangesloten.

>> Lees verder Reageer

juli 2011

Zo denk jij over 'Naakt op SeniorenNet'

Het artikel over 'Naakt op SeniorenNet' dat verscheen in de vorige editie van het SeniorenNet Magazine, ontlokte een storm aan reacties. Een waaier aan verschillende, uitgesproken meningen kwam in onze inbox terecht. Zelfs tot in Canada en de V.S. had men gehoord over het incident. Uit alle reacties is één ding zeer duidelijk gebleken: jij vindt dat SeniorenNet zijn gestelde regels moet blijven volgen.

>> Lees verder Reageer

juli 2011

In de pers: 'SeniorenNet haalt naaktfoto's van de site'.

Dat blokletterde Het Nieuwsblad en De Standaard op 1 juni jongstleden. 'Hallo Pascal? Staan er naaktfoto's op SeniorenNet? En is SenNet zo puriteins dat dit niet mag?' SeniorenNetMagazine kwam te weten dat het artikel een staartje kreeg. Met een boze fotograaf die van leer trok tegen de publicatie van zijn foto's.

>> Lees verder Reageer

juni 2011

Cartoons op SeniorenNet (interview)

Op SeniorenNet surfen dagelijks duizenden mensen naar de cartoons, links onderaan op de homepage. Elke dag vrolijken vier splinternieuwe prenten je dag op. Ga jij ook kijken? Dan ken je zeker Ben Seys, één van onze huiscartoonisten. Binnenkort kan je ook zijn nieuwste cartoon 'PsyCarl' leren kennen. Dringend tijd dus om kennis te maken met de man achter de cartoon!

>> Lees verder Reageer

mei 2011

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document