Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Onder één dak

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Onder één dak

Is een samenlevingsovereenkomst nuttig?

Ben je ook in een nieuwe relatie gestapt (wat op alle leeftijden kan)? De vraag rijst dan soms: trouwen of officieel samenleven? Een samenlevingsovereenkomst is een optie die zeker te overwegen valt.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Hoe zal ik wonen als ik ouder ben? Micha Marah vertelt.

Hoe ga ik wonen als ik ouder word? Een vraag die iedereen wel bezighoudt. Of toch niet? Zangeres Micha Marah (65) is er helemaal nog niet mee bezig. Ze begeleidde wel beide ouders bij de verhuis naar een woonzorgcentrum en ze deelt die ervaringen graag met ons.

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Kangoeroewonen, een berg paperassen?

Kangoeroewonen: dochter- of zoonlief trekt samen met de kinderen bij je in. Of beter: ze wonen samen met jou onder één dak maar ieder heeft zijn eigen woning. Gezellig dicht bij elkaar, gemakkelijk bereikbaar in nood en je kan de kleinkinderen veel zien. Alleen maar voordelen. Maar kan dat juridisch zomaar? En wat met al die papieren?

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Zo woont de 50+'er in Vlaanderen. Hoe ziet de toekomst eruit?

Een woonvorm vinden waar je je goed in voelt, is een belangrijke voorwaarde voor een hoge levenskwaliteit. Hoe wonen 50-plussers in Vlaanderen? Met die vraag in het achterhoofd gingen we aan de slag voor ons dossier 'Onder één dak'. Mensen in tien verschillende woonvormen vertelden ons over de voor- en nadelen van hoe zij leven. Maar zullen andere woonvormen zich in de toekomst opdringen? Hoe denk jij over woningdelen?

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Allochtone ouderen komen zelden in rusthuizen terecht

Amper 1 op de 100 rusthuisbedden in Vlaanderen wordt bezet door een allochtone ouderling, en dat heeft vele oorzaken: voeding, verzorging, geloof, traditie … Hatice Karayaka vertelt dat Turkse ouderen nu meer dan vroeger hun intrek nemen in een rusthuis, al druist dat bij sommigen in tegen het geloof. Het is de taak van de kinderen om te zorgen voor hun ouders, maar soms is dat onhaalbaar.

>> Lees verder Reageer

december 2018

Bewoners wzc in de wolken met hun bonuskleinkinderen

Vorig jaar opende Partena in Oostakker de kinderkribbe De Kleine Vincent. Niets bijzonder, zou je denken, tot je hoort dat de kindjes opgevangen worden te midden van de bewoners van wzc Vincenthof. Een enorm succesvol initiatief: de kindjes glunderen als hun favoriete bonusoma binnenwandelt, de 85-jarige bloeit open als ze haar oogappel op de schoot mag nemen.

>> Lees verder Reageer

december 2018

'Afspraken moet je maken, dat is eigen aan samenleven'

Bert was een visionair man. Liever dan een appartement aan zee of een vakantiehuisje elders, kocht en renoveerde hij in zijn eigen dorp, Denderbelle, eerst het klooster dat aanleunde bij de lagere school en vervolgens de naastliggende hoeve met een vervallen schuur. Voor later, zei hij. Bert overleed twee jaar geleden en vandaag wonen zijn weduwe Lena, hun dochter Teresa en zoon Bram (en zijn vriendin) in zijn intussen gerealiseerde plan.

>> Lees verder Reageer

december 2018

‘Thuis zou het niet meer gelukt zijn om alles alleen te beredderen’

Soms lukt het niet meer om thuis te blijven wonen. Soms wordt de nood zo hoog dat we onze intrek moeten nemen in een woonzorgcentrum. Dat was ook het geval bij Tine De Winne. Toen hun huis te groot werd en haar partner medische problemen kreeg, namen zij hun intrek in woonzorgcentrum Vincenthof in het Oost-Vlaamse Oostakker. ‘Een beslissing waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad,’ vertelt Tine.

>> Lees verder Reageer

december 2018

‘Ik voelde me absoluut niet meer veilig. Hier vond ik een warme thuis’

Paula Debrier is 63 en woont al bijna een jaar in een assistentiewoning van Residentie Beauprez in Geraardsbergen. Te midden van het groen vond ze de veiligheid, maar vooral de samenhorigheid die ze in haar appartement in Oostende miste. ‘We zijn één grote familie hier’, vertelt ze. ‘En die familie wil ik voor geen geld van de wereld meer missen!’

>> Lees verder Reageer

december 2018

‘Kleiner gaan wonen, dat moet je durven als je nog gezond bent’

Zij is er 90, hij is 92. Simonne en Viktor Hoebeke zijn onafscheidelijk, al bijna 70 jaar. Een paar jaar geleden voelden ze dat hun huis en de enorme tuin erachter véél te groot werden. Ze verkochten alles en wonen nu in een dakappartement van het woonzorgcentrum De Rijdt in Brakel. ‘We zijn hier goed. Op ons eigen. En vooral samen. Dát is het belangrijkste.’ Wij gingen bij hen op de koffie.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Eenzaamheid is minstens even schadelijk als roken. Doe er iets aan!

Vraag mensen wat slecht is voor de gezondheid, en je krijgt voor de hand liggende antwoorden zoals roken, ongezond eten of niet genoeg bewegen. Maar volgens een Australisch onderzoek ligt er een veel groter gevaar op de loer: eenzaamheid! Wie te weinig sociaal contact heeft, leeft minder lang. François Gerard van Helpper roept op om je sociale netwerk extra te onderhouden en te ondersteunen. Waarom niet met je buren?

>> Lees verder Reageer

november 2018

‘Ik voel hier met veel bewoners een vorm van zielsverwantschap’

Na 28 jaar in een comfortabele eengezinswoning in de stad te hebben gewoond, betrekken Madeleine Janssens en haar man Raph Alofs sinds deze zomer een loft in een voormalig pakhuis in Borgerhout. Ze hadden altijd gewenst om rond hun zestigste comfortabeler te gaan wonen met het oog op hun oude dag. Maar voor ze het beseften, belandden ze in een project van collectief wonen. En dat bevalt hen.

>> Lees verder Reageer

november 2018

‘Het is een hele geruststelling dat je nooit helemaal alleen bent’

Sylvia Moureau en Maria Audoor delen met zes gelijkgestemden een woning in Etterbeek. Ze wonen samen, maar toch apart in de eerste groepswoning van Abbeyfield in ons land. Drie kleine huizen werden volledig gerenoveerd en samengevoegd tot één huis met acht appartementen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes. ‘Ik heb altijd zo willen wonen. En ik heb tot nu toe geen moment spijt gehad!’, vertelt Maria.

>> Lees verder Reageer

november 2018

Samenhuizen leidt tot minder eenzaamheid en betere thuiszorg

Wanneer senioren kiezen voor cohousing of andere vormen van samenleven, heeft dat vaak gunstige effecten voor hun eventuele thuiszorgsituatie. Peter Catthoor van Familiehulp legt via het voorbeeld ‘Carpe Diem’ uit hoe samenhuizen een impact heeft op de kwaliteit van de zorgverlening en mobiliteit.

>> Lees verder Reageer

november 2018

‘Deze flat is mijn territorium, eenzaamheid ken ik niet’

Een eigen huis, een plek onder de zon … Het gaat weliswaar om een ruim appartement in Aarschot, maar Godfried De Groe (67) verblijft er graag, in zijn eigen nest, omringd door foto’s, muziek en boeken. ‘Ik ben bijna 20 jaar geleden gescheiden. Gelukkig kon ik op mijn 55ste nog een degelijke lening op lange termijn krijgen, dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar ik wou écht een eigendom om in te wonen.’

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Blijven we hunkeren naar de romantische leeftijd?

Een relatie is niet (meer) voor iedereen weggelegd. Steeds meer mensen in ons land blijven single, en velen van hen zijn 50 jaar of ouder. Single zijn is bijna hip geworden in 2018. Maar volgens relatietherapeute Rika Ponnet blijven we ons hele leven lang op zoek naar intieme verbondenheid. In haar nieuwe boek ‘Alleen met jou’ pleit ze voor de romantische liefde, een verlangen dat ingebakken zit in onze genen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

'We zien elkaar graag, maar samenwonen? Dat nooit.’

Al achttien jaar zijn Louis Dauwe en Anny Van Den Breen een koppel. Het paar uit Dendermonde koos er echter voor om niet te gaan samenwonen en al zeker niet te trouwen. Anny woont in een appartement, Louis heeft een kleine huurwoning. 'Deze situatie maakt ons perfect gelukkig. We behouden onze zelfstandigheid en toch hebben we iemand om op terug te vallen. In goede én in kwade tijden', klinkt het bij het koppel.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

'Het huis was te groot geworden voor mij alleen'

Kangoeroewonen is samen wonen en toch apart. Twee gezinnen zorgen voor elkaar, bieden veiligheid en gezelschap. Zo kunnen de grootouders bijvoorbeeld op de kinderen letten, terwijl ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een droom die werkelijkheid werd voor de ouders van Inge Moens en voor Agnes Segers. ‘Onze kinderen ervaren dat generaties een stuk verplichtingen naar elkaar toe hebben’, zegt Inge.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Aantal ‘grijze echtscheidingen’ zit in de lift

Meer en meer koppels gaan uit elkaar na jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld te hebben. Zo liepen in 2016 in ons land 505 huwelijken op de klippen waarvan de partners allebei 65-plussers waren. We noemen het fenomeen ook wel de ‘grijze echtscheiding’. Waarom trekken we na al die jaren alsnog de stekker uit ons huwelijk? We gingen daarvoor te rade bij erkend bemiddelaar Eric De Corte van Neo Bemiddeling.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Tot de dood ons scheidt? Niet voor deze koppels

Hoe is het om als koppel na meer dan 25 of 30 jaar of nog langer uit elkaar te gaan? We vroegen het aan twee 50-plussers. De eerste is Roos. Zij is 65 jaar en heeft twee volwassen kinderen uit een vorige relatie. Drie jaar geleden besloot ze de deur achter die relatie dicht te trekken. De tweede is Claude. Hij en zijn ex-vrouw besloten om er na 26 jaar mee op te houden.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Wat met de woning als jij en je partner uit elkaar gaan?

Als koppel een woning kopen is een grote stap die gepaard gaat met veel verantwoordelijkheden. De aankoop van woning is dan ook vaak de grootste investering in het leven van een persoon. Maar wat als de relatie op de klippen loopt en partners elk hun eigen weg willen inslaan? Wat zijn de gevolgen voor de woning? Dat is niet altijd even eenvoudig. Notaris.be licht de opties toe.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Kangoeroewonen: ‘Onze kinderen hebben hier voor altijd hun eigen plek’

‘Welkom in onze kangoeroewoning’, lacht Ria, en ik stap een grote woning binnen waar een ouderpaar en hun drie kinderen samen leven en toch apart. In de groene ring rond Aalst kochten Ria en Bert lang geleden een huis, en ze wisten toen al dat ze later (nu dus) ruimte zouden maken voor hun drie kinderen. En misschien komt oma ook nog in de tuin wonen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Wat als je de energiefactuur niet meer kunt betalen?

Ruim een op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede. Dat blijkt uit de Barometer Energiearmoede die jaarlijks op vraag van de Koning Boudewijnstichting wordt opgesteld. Als je je energiefacturen van de netbeheerder Eandis of Infrax (nu samen Fluvius) niet meer kunt betalen, komt de netbeheerder een budgetmeter installeren die je moet opladen met een budgetmeterkaart. Kom jij in aanmerking voor financiële steun van de Vlaamse overheid tijdens de winterperiode?

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Hoe buren voor elkaar zorgen: de opkomst van de sociale deeleconomie

Bij noodgevallen en rampen schieten we massaal in actie om elkaar te helpen. Maar hebben we ook oog voor mensen in onze buurt die hulp nodig hebben? ‘Het is niet altijd duidelijk wie hulp nodig heeft, doordat mensen er vaak niet om durven vragen’, zegt François Gerard, oprichter van Helpper. ‘Dat taboe willen wij doorbreken, zodat wie ondersteuning nodig heeft, die ook krijgt.’ En dat pakt François aan volgens de principes van de sociale deeleconomie.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Boemerangwonen: ‘Bij ons is het altijd de zoete inval’

Peter van den Berk en zijn vrouw Marie-José van der Zanden wonen in een villa in een rustige straat in Lommel, vlak bij de Nederlandse grens. Sinds anderhalf jaar wonen hun zoon Jean-Pierre en zijn gezin bij hen in. Een win-winsituatie noemen ze het. Het jonge gezin heeft zo een dak boven het hoofd en de grootouders zien hun kleinkinderen van tien en vijf zowat elke dag. 'Ik weet niet of ik het leuk zal vinden als ze hier op een keer weer weggaan', zegt Marie-José.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Langer thuis wonen: is je woning delen een oplossing?

Wie op 19 september De Standaard open sloeg, stuitte op de bijzondere themaspecial ‘Senioren’ van Mediaplanet. Daarin kwam ook onze eigen Jean-Pierre Vyncke aan het woord. Hij liet zijn licht schijnen op de woonsituatie van de hippe senioren, babyboomers, en introduceerde het idee om woningen te delen als oplossing voor de (nabije) toekomst.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Waar en hoe wil je later wonen? Dat bepaal je liever vroeger dan later

Oude bomen verplant je niet. Zo gaat het spreekwoord althans. Heb jij er al bij stilgestaan hoe en waar jij later wilt wonen? Als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten, is dat een belangrijke beslissing die je maar beter niet uitstelt tot het te laat is. Maar wat is allemaal mogelijk? In het nieuwe dossier ‘Onder één dak’ lees je alles over populaire en minder populaire woonvormen voor senioren van vandaag.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

OCMW Gent: 'Denk op je 55-ste al na over je wooncarrière'

Jan Lambrecht van het Gentse OCMW is verantwoordelijk voor ouderenzorg en wonen. Hij begon zijn carrière 31 jaar geleden in een rusthuis, en maakte op drie decennia een hele evolutie mee. Het is dezer dagen véél eenvoudiger om langer thuis te wonen, want er zijn ontzettend veel meer voorzieningen. Maar we moeten daar vroeg genoeg over nadenken, vindt Jan. Over wonen en ouderen heeft het Gentse OCMW zo zijn visie.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document