Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Psychologie

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Psychologie

Opkomen voor jezelf in 10 stappen

Heb jij dat ook vaak dat je toch ‘ja’ zegt, terwijl je agenda eigenlijk al vol staat? Misschien heb je wel eens helemaal geen zin om op je kleinkinderen te passen of opnieuw een activiteit te organiseren voor het vrijwilligerswerk? Dat mag, het is menselijk en heel normaal. Klinisch psychologe Isabel Depestel geeft je 10 tips om assertiever uit de hoek te komen.

>> Lees verder Reageer

april 2016

Het effect van het seizoen op onze stemming

Ben jij geboren in de herfst? Dan ben je een geluksvogel! Hongaars onderzoek wees uit dat de kans op depressies dan immers opvallend lager dan in andere seizoenen. Dit betekent dus dat een deel van onze persoonlijkheid te verklaren valt aan de hand van de seizoenen. Maar hoe ver reikt dit effect? En wat betekent dit voor jou? Robin Timmer zocht het voor je uit!

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Optimisme: een sterkte of zwakte?

Is voor jou het glas half vol of half leeg? Met andere woorden: ben je een optimist of een pessimist? Een pessimist? Tijd om daar verandering in te brengen! Positief in het leven staan, is een bron van energie. Het helpt ons onder andere om moeilijkheden beter te trotseren. Wist je zelfs dat optimisten langer leven? Gelukkig kan je leren om optimistisch door het leven te gaan. Robin Timmer transformeert je in drie stappen in een optimist!

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Hoe je omgeving je helpt ontspannen

“Ik moet er snel even tussenuit!” Dat gevoel ken je vast wel. Soms wordt de drukte van elke dag je even te veel. Je batterijen zijn letterlijk plat, alle energie heeft je lichaam verlaten. Dringend tijd om je batterijen opnieuw op te laden. Wist je dat je omgeving daarbij een belangrijke rol speelt? Welke eenvoudige zaken in je omgeving werken als goede opladers, vertelt Robin Timmer je in geuren en kleuren.

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Hoe gaat ons brein om met het verlies van een geliefde?

Van iemand gescheiden worden, door echtscheiding of overlijden, wordt aangeduid als een ‘traumatische ervaring’. Maar deze woorden doen de gevoelens geen recht, want de impact valt niet in woorden te omschrijven. Een geliefde verliezen, is een gebeurtenis die ons zowel fysiek als psychisch sterk raakt. Wat gebeurt er dan precies in ons brein? Staat de wetenschap al zo ver dat het liefde, en het verlies hiervan, kan onderzoeken? En wat voor lessen zouden we uit deze kennis kunnen halen? Robin Timmer ontrafelt de geheimen van liefde(sverdriet).

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Word een kampioen in onthouden in slechts 3 stappen!

Heb je soms moeilijkheden om namen te onthouden? Weet je ook vaak niet meer wat je nu juist allemaal ging kopen in de winkel? Maak het jezelf gemakkelijker met deze wonderbaarlijke trucjes om beter te leren onthouden! Robin Timmer toont je in 3 stappen hoe je vanaf nu dagdagelijkse zaken slim en dus beter kan onthouden.

>> Lees verder Reageer

maart 2015

3 stappen om het beste uit jezelf te halen

Iedereen heeft verschillende interesses en motivaties, maar het is eigen aan de mens om succesvol te willen zijn in wat je doet. Dit kan gaan om je werk, maar ook om dagelijkse dingen zoals het (groot)ouderschap of een hobby. Hoe we succesvol kunnen worden in wat we doen, is een eeuwenoude vraag. Hoe komt het dat de één zich snel ontwikkelt en successen boekt, terwijl de ander ‘blijft hangen’, omdat het niet lukt om het beste uit zichzelf te halen? Met de drie stappen van Robin Timmer boek je vanaf nu bij elke uitdagende situatie succes!

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Verminder je stress door (meer) te knuffelen!

Knuffelen helpt niet alleen voor innigere vriendschappen en intieme relaties. Het vermindert ook de stress. Omarm dit jaar dus je vrienden meer. Houd je kinderen dagelijks even vast. Geef iemand eens spontaan een dikke ‘hug’. Je stimuleert zo je ‘knuffelhormoon’. Wat dat precies is en hoe het werkt, vertelt SenNet specialiste Robin Timmer.

>> Lees verder Reageer

januari 2015

4x meer wilskracht. Zo houd je goede voornemens vol en weersta je verleidingen

Met deze wilskracht verbeteraars ga jij op 1 januari van start met goede voornemens én ga je die dit jaar ook volhouden. Robin Timmer geeft je vier slimme manieren om je hersenen te trainen en direct aan verleidingen te weerstaan. Het zijn stuk voor stuk zaken die je meteen in praktijk kan brengen. Jouw wil is wet en daarmee basta!

>> Lees verder Reageer

december 2014

6 tips om nu al te beginnen met je goede voornemens. Eet je gezond en matig het nieuwe jaar in!

Begin vandaag al met zaken als ‘gezonder eten’ en ‘meer bewegen’. Zo ben je op 1 januari al op weg met een nieuwe gewoonte, in plaats van te moeten starten met een nieuw uitdagend voornemen. Is het mogelijk om bijvoorbeeld al meteen gezondere porties te verorberen in deze koude, gezellige maand december vol feestdagen met lekker eten en drinken? Met deze 6 tips en inzichten uit de psychologie van eten kan je het écht!

>> Lees verder Reageer

december 2014

Houd je hersenen en je brein scherp!

Zouden onze hersenen ook verouderen? Zou daarmee hetzelfde gebeuren als met onze huid? Aan de buitenkant zien we wel degelijk het verouderingsproces. Daarnaast gaan onze ogen en gehoor achteruit. Hoe houden we ons brein fit? Dat is de centrale vraag. SenNet specialiste Robin Timmer heeft het toverwoord en drie tips om dat dagelijks in praktijk te brengen. Zo blijf je scherp!

>> Lees verder Reageer

november 2014

Verbeter je relatie met stress! Met tips, inzichten en 3 praktische oefeningen.

Heel wat onderzoeken wijzen op de negatieve gevolgen van stress. Zo beperkt ze je concentratie, maakt ze je vergeetachtiger en vermindert ze je probleemoplossend vermogen. Ook vergroot stress de kans op een depressie. En het is schadelijk voor je lijf op de koopt toe. Waarom ervaren mensen eigenlijk stress? Heb jij er (nog) wel eens last van? En wat kunnen wij er tegen doen?

>> Lees verder Reageer

oktober 2014

Bekijk jij het leven door een roze bril of ben je een zwartkijker?

Zou je zeggen dat je over het algemeen gelukkig bent? Bekijk je het leven door een roze bril of ben je meer een zwartkijker? En kan je daar iets aan veranderen? SenNet Psychologe Veronika Sjinkarenko zegt dat we van nature uit eigenlijk leren om het positief te houden, maar dat traumatische gebeurtenissen ons wereldbeeld en geluk aan scherven kunnen gooien. Ze waarschuwt ook voor 'pseudo-gelukkig zijn'.

>> Lees verder Reageer

juni 2014

Jij lijdt toch niet aan een natuurtekortstoornis?

De natuur is belangrijk voor je gezondheid! En dat geldt op meer vlakken dan je misschien zou denken. Voor je lichamelijke gezondheid én voor je geestelijk welzijn. SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko zet de troeven van de natuur voor je gezondheid op een rijtje. En geeft tips om de natuur te beleven in de huidige verstedelijkte maatschappij. Want jij wil toch geen 'natuurtekortstoornis' krijgen?

>> Lees verder Reageer

april 2014

Minder snoepen, anders eten? Controleer je gedachten!!

Ben jij een ongecontroleerde snoeper? Eet je verder, ook al ben je eigenlijk al voldaan? Of laat je de helft van je eten op je bord als je genoeg gegeten hebt? SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko legt je uit waar jouw eet- en snoepgedrag vandaan komt en hoe het je via je gedachten lukt om minder te snoepen en anders te eten. Verhoog je impulscontrole en krijg een ijzersterke wil om gezonder te leven en... te vermageren.

>> Lees verder Reageer

maart 2014

Zo slaag je in je goede voornemen(s).

Hoe zit het met jouw goede voornemens? Breng je ze nog ten uitvoer of ben je al lang weer vervallen in je oude gewoontes? Januari is de piekmaand van ‘een nieuw jaar, een nieuw begin’. Maar ook de maand van de mislukking. Psychologe Veronika Sjinkarenko snelt je in dit artikel te hulp met tips om je doelen anders aan te pakken zodat je wél in je goede voornemens kan slagen.

>> Lees verder Reageer

januari 2014

Het syndroom van Asperger, herken jij het bij iemand of... jezelf?

Ook zangeres Susan Boyle verklaarde zopas in ‘The Observer’ dat ze lijdt aan het syndroom van Asperger. Ze dacht altijd dat ze bij de geboorte een hersenbeschadiging had opgelopen, maar dat blijkt dus niet het geval. Als je iemand die lijdt aan Asperger begrijpt en leert omgaan met zijn bijzondere eigenschappen is goed samenleven perfect mogelijk. Misschien herken je jezelf of iemand die je kent in dit artikel van SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko.

>> Lees verder Reageer

december 2013

Help, is mijn (klein)kind gameverslaafd?

Ken je het ook? Je (klein)kind zit urenlang voor zijn spelconsole, computer, tablet, telefoonscreen... Schermkinderen worden ze daarom tegenwoordig wel genoemd. Het roept ook bij onze lezers veel vragen op. Hoeveel uren voor het scherm is eigenlijk 'normaal'? Wanneer loopt dit schermgedrag de spuigaten uit en spreken we van verslaving? We vroegen het aan SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko.

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Steungrootouder worden. Is het iets voor jou?

Grootouders zijn eigenlijk onmisbaar in het leven. Ze zijn de grote steun en toeverlaat van de (jonge) ouders en de allerliefste in de ogen van hun oogappels, de kleinkinderen. Maar door omstandigheden hebben ouderen soms geen kleinkinderen of zien ze die weinig. En er zijn heel wat (alleenstaande) ouders die het zonder opa en oma moeten zien te rooien... Word jij steungrootouder?

>> Lees verder Reageer

september 2013

‘Reizen’ maakt gezond én gelukkig!

Stap uit je vertrouwde omgeving en zet een stapje in de wereld. Want of je nu een uitstap maakt, een tripje of een verre reis... Het geeft zuurstof aan je geest én lichaam. SenNet psychologe Veronika Sjinkarenko legt je in dit artikel haarfijn uit waarom het een ‘must ‘ is af en toe je rugzak of valies te pakken. En met de zomer voor de deur heb je een massa inspiratie om haar advies op te volgen.

>> Lees verder Reageer

juni 2013

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document