Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Welzijn

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Welzijn

Familiehulp dankt haar vrijwilligers

 Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger brengt Familiehulp graag hulde aan alle vrijwilligers waar deze thuiszorgorganisatie met veel plezier een beroep op mag doen. Want vrijwilligers zijn ‘onbetaalbaar’. Een van hen is Nelly (72 jaar), die al drie jaar paraat staat in dagverzorgingshuis NOAH Werchter.

>> Lees verder Reageer

maart 2022

Rouwen is bouwen

Naarmate we ouder worden, moeten we helaas ook steeds vaker van geliefden afscheid nemen. De vzw Missing You organiseert op zaterdag 9 oktober in Gent een symposium met als thema 'Rouwen is bouwen'. Een absolute aanrader voor iedereen die professioneel, vrijwillig of persoonlijk met rouw- en verliesverwerking te maken heeft. Missing You viert dit jaar haar 20ste verjaardag.

>> Lees verder Reageer

september 2021

Belgische voedingsbedrijven zien kosten exploderen

Terwijl de impact van de coronacrisis en de sluiting van de horeca en het toerisme blijven nazinderen, krijgen heel wat Belgische voedingsbedrijven vandaag te maken met sterk stijgende kosten. Tegelijk blijven voedingsbedrijven investeren met het oog op een doorstart na deze dubbele crisis. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, roept in een opiniestuk ketenpartners dan ook op om de nodige flexibiliteit aan de dag te leggen en vraagt de overheden om de lopende steunmaatregelen nu nog niet af te bouwen.

>> Lees verder Reageer

juni 2021

Alleenstaande ouderen zijn extra vatbaar voor armoede

Schokkende cijfers: 1 op 10 Vlamingen loopt een verhoogd risico op armoede, bij ouderen is dat zelfs meer dan dubbel zo veel (25%). Onder hen heel wat alleenwonenden, die het steeds moeilijker hebben om de touwtjes aan mekaar te knopen. Zelfs wie over zijn eigen woning beschikt, heeft vaak een te klein pensioen om nog deftig van te leven. Vaak is het een verdoken vorm van armoede.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

'Liefs, ik': openhartig boek van Kato Marynissen (20) over haar eetstoornis

In haar boek 'Liefs, ik' vertelt Kato Marynissen (20) openhartig over haar eetstoornis. Het is een oprecht verhaal waarin ze geen blad voor de mond neemt. In het boek komt de lezer te weten wat de impact van deze mentale ziekte op haar leven is en hoe haar omgeving deze ingrijpende situatie heeft ervaren. Voorts wil het boek het taboe rond eetstoornissen doorbreken met de positieve boodschap dat er licht is aan het einde van de tunnel.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Is er ook iets positiefs aan corona?

Nee, het coronabeestje is nog lang niet overwonnen. Het virus laat zich niet zomaar terugdringen, en het valt af te wachten of we nog ooit terug kunnen naar ons 'normale' leven van weleer. Maar heeft deze pandemie ook positieve gevolgen?

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

200.000 pastamaaltijden voor de Voedselbanken

De coronacrisis had ook voor de Voedselbanken gevolgen. Zo vielen de schenkingen van supermarkten en producenten duidelijk terug en kregen de kansarmen het moeilijker dan ooit. Barilla Belgium schenkt nu 200.000 pastamaaltijden om de nood bij de hulpbehoevenden te helpen lenigen.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

De 10 dodelijkste virussen

Om het eens niet over corona te hebben: in de loop van de geschiedenis werd de wereld al meermaals door virussen geteisterd. Niets nieuws onder de zon dus, en een aantal waren bijzonder kwaadaardig. Hier volgt een top 10 van de meest dodelijke virussen, die gelukkig niet allemaal onze contreien bereik(t)en.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Word ook een Oldscool Zangbuddy en zing voor rusthuisbewoners!

In deze dagen verdienen onze rusthuizen onze speciale aandacht en steun, want ze leveren ongelooflijk werk. Zing je graag (het mag zelfs een beetje vals zijn), dan kan je deelnemen aan het zangproject Oldscool Zangbuddies. Opzet is om af en toe een zangfilmpje te maken dat zal dienen om telkens één rusthuisbewoner een hart onder de riem te steken. Doe zo veel mogelijk mee en verspreid onder al je contacten!

>> Lees verder Reageer

april 2020

De grootste ergernissen in de horeca

We gaan graag uit eten of een glas drinken. Toch zijn er een aantal ergernissen die een bezoek aan een horecazaak danig kunnen verknallen. Van onvriendelijk personeel tot jengelende kinderen: lees hier wat ons op restaurant ergert.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Steeds meer scholieren met psychische problemen volgen thuis via Bednet de lessen

Langsom meer ouders en grootouders worden er mee geconfronteerd: de groep jongeren die door psychische problemen thuis blijft van school stijgt. Dat merkt de organisatie Bednet op, die ervoor zorgt dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet meer school kunnen thuis via internet toch de lessen blijven volgen.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Parkinsonpatiënten dansen tango

Onderzoekers aan de Washington University School of Medicine gingen na wat de impact is van tango op parkinsonpatiënten. Deze patiënten hebben moeite met draaiende bewegingen en sukkelen met de coördinatie, problemen die vaak tot ernstige depressies leiden. De onderzoekers vroegen zich af of tango deze mensen kon helpen om hun mobiliteit, en ook hun levenslust, terug te vinden. Ook voor de naaste omgeving heeft tango volgens het onderzoek een gunstig effect.

>> Lees verder Reageer

november 2019

Als je leeftijd een hinderpaal wordt: hoe ga je om met discriminatie?

De vergrijzing biedt uitdagingen voor onze maatschappij. Dat staat buiten kijf. Helaas is dat het enige wat veel mensen zien. Duur, traag, passief, ziek, conservatief, uitgeblust ... De negatieve stereotypes zijn legio. Het lijkt wel of je op oudere leeftijd niet meer meetelt, en soms word je er zelfs door afgestraft. Zo kreeg ruim 1 op de 7 senioren al af te rekenen met leeftijdsdiscriminatie. Hoe ga daarmee om?

>> Lees verder Reageer

oktober 2019

Nemen we onze zorg het best volledig zelf in handen?

Door de komst van de persoonsvolgende financiering kunnen mensen met een handicap zelf hun zorgpakket samenstellen. Daardoor krijgen mensen de regie over hun zorgverlening volledig in eigen handen. Maar is dat wel altijd een goed idee? Peter Catthoor van Familiehulp plaatst enkele kanttekeningen.

>> Lees verder Reageer

september 2019

Klussen op leeftijd - wat als de hamer te zwaar wordt?

Wat voor een handige Harry je in je jonge jaren ook was, op oudere leeftijd wordt het vaak moeilijker om zelf te klussen of om herstellingen uit te voeren aan je woning. Om je te helpen om toch langer thuis te blijven wonen, heeft Familiehulp een karweidienst opgericht. Peter Catthoor legt uit hoe die werkt.

>> Lees verder Reageer

augustus 2019

Erkenning voor mantelzorgers: officeel statuut en betaald verlof

1 op de 5 Vlamingen is mantelzorger. Belangeloos zetten zij zich in voor de partner, een familielid of een vriend die tijdelijk of permanent extra zorg nodig heeft. Die liefdevolle taak vraagt echter ook veel van de mantelzorger, en het is niet altijd makkelijk om de zorg te combineren met een job. Binnenkort krijgen mantelzorgers de erkenning die ze verdienen: er is betaald mantelzorgverlof op komst.

>> Lees verder Reageer

april 2019

MemoryHome helpt mensen met dementie herinneringen oproepen

Een app waarmee je virtuele geheugenpaleizen kan bouwen bij mensen met dementie. Dat ontwikkelde Kasper Bormans van de KU Leuven met zijn ‘MemoryHome’. Het zijn de verzorgenden van Familiehulp die de app meteen gaan uittesten. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe het in zijn werk gaat.

>> Lees verder Reageer

maart 2019

Als je plots mantelzorger wordt van je partner: zorg ook voor jezelf

Een partner die chronisch ziek is, dat weegt op je relatie. De liefdespartner wordt plots mantelzorger en dat creëert een heel andere situatie en verhouding tussen de partners. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt hoe de thuiszorg mensen in zo’n situatie kan helpen.

>> Lees verder Reageer

februari 2019

Steeds meer 65+'ers slachtoffer in het verkeer. Zo word je er niet één van

Eén op de vier verkeersslachtoffers is 65 jaar of ouder. Vooral te voet of met de fiets is het risico het hoogst. Hoe komt het dat net die voorzichtige, ervaren 65-plusser verkeersslachtoffer wordt? En wat kan je doen om het risico te beperken?

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Kunnen sociale media en digitalisering eenzaamheid verdrijven?

Senioren surfen steeds vaker op het internet. Een moderne manier om de eenzaamheid te doorbreken? Of is het toch geen ideale oplossing om helemaal alleen vanachter je computer op zoek te gaan naar gezelschap? Peter Catthoor van Familiehulp ziet voordelen, maar er zijn ook gevaren.

>> Lees verder Reageer

januari 2019

Eenzaam? In Gent haalt De Knoop je letterlijk uit je isolement

Ouderen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Hen uit hun isolement halen, ervoor zorgen dat ze thuis niet vereenzamen. Dat is de taak van De Knoop, het drukbezochte sociale centrum te Ledeberg. ‘Ik ben daar wreed content’, glimlacht Simone Simoens (91) die een dik jaar geleden opfleurde toen ze door Chantal Boone naar De Knoop werd ontvoerd. ‘Ik heb plots weer vriendinnen!’

>> Lees verder Reageer

december 2018

Wanneer alcohol de pijn niet blust

Steeds meer ouderen kampen met een alcoholprobleem. Een gewoonte die uit de hand gelopen is, troost zoeken, een leegte opvullen ... Redenen genoeg, maar drinken op leeftijd houdt grotere gezondheidsrisico’s in. Peter Catthoor van Familiehulp deelt zijn ervaringen en vertelt hoe zij senioren uit hun sociaal isolement halen.

>> Lees verder Reageer

december 2018

Thuiszorg steeds belangrijker bij kanker

Het aantal mensen met kanker neemt elk jaar toe. Daar zit onder andere de vergrijzing voor iets tussen. Tegelijkertijd daalt het risico om aan kanker te sterven en worden steeds meer oudere kankerpatiënten thuis verzorgd. Volgens Peter Catthoor van Familiehulp moet de thuiszorg daar in haar dienstenaanbod rekening mee houden.

>> Lees verder Reageer

oktober 2018

Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Wist je dat 1 op de 5 Vlamingen mantelzorger is? Niet zelden gaat het om mensen op oudere leeftijd of mensen met een druk gezinsleven. Die extra verantwoordelijkheid heeft gevolgen voor hun welzijn en gezondheid. Peter Catthoor van Familiehulp adviseert mantelzorgers om tijdig professionele hulp te durven vragen.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Oud of niet oud: dat is de vraag!

De beeldvorming over ouderen is vaak niet positief. Nochtans beschikken senioren over veel levenservaring en wijsheid die ze aan jongeren kunnen doorgeven. Maar wanneer ben je nu écht oud? En welke pijlers bepalen het welzijn op je oudere dag? Het zijn een paar thema’s die de Nederlandse communicatiespecialist Alet Klarenbeek aanreikt. Peter Catthoor van Familiehulp woonde haar presentatie bij en pikte er enkele interessante inzichten uit.

>> Lees verder Reageer

juni 2018

Lentemoeheid: speelt het zomeruur hierin een rol?

Nu de lente eindelijk in het land is, zou je verwachten dat iedereen bruist van energie. Maar niks is minder waar. Veel mensen klagen deze dagen over vermoeidheid. De typische voorjaarsdip, in de volksmond ook gekend als lentemoeheid. Peter Catthoor van Familiehulp vraagt zich af in welke mate het zomeruur hierin een rol speelt.

>> Lees verder Reageer

april 2018

Thuiszorg op het platteland: de uitdagingen van morgen

Tegen 2030 zal meer dan de helft van de mensen in veel Vlaamse gemeenten ouder dan 60 jaar zijn. Hun huizen zijn niet aangepast aan hun verminderde mobiliteit en vaak staan ze er alleen voor. En dat heeft een grote impact op hun leefomstandigheden en de rol van de thuiszorg. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe zijn organisatie op dat probleem wil anticiperen.

>> Lees verder Reageer

maart 2018

Ouderenzorg: balanceren tussen technologie en menselijkheid

De rol van technologie wordt in de zorgsector steeds belangrijker. Veel tools zijn erop gericht om het dagelijkse leven van – vooral oudere – mensen gemakkelijker en aangenamer te maken. Een logische evolutie, al mogen we nooit de menselijke kant van de zorg vergeten, zegt Peter Catthoor van Familiehulp.

>> Lees verder Reageer

februari 2018

NOAH: al vijf jaar een warme thuis voor eenzame senioren

Familiehulp vierde onlangs feest, want vijf jaar geleden gingen de deuren van tien NOAH-vestigingen voor het eerst open. Het was de start van een succesvol concept van kleinschalige dagverzorging, waarbij oudere mensen met een zorgbehoefte via leuke activiteiten samen een gezellige dag kunnen doorbrengen. Volgens Peter Catthoor van Familiehulp bevestigt het succes van NOAH de toenemende eenzaamheid bij senioren.

>> Lees verder Reageer

december 2017

Laat je niet ver(r)assen! Het belang van brandveiligheid

Senioren raken minder vaak levend uit een woningbrand dan andere mensen. De kans dat in de woning van ouderen brand uitbreekt, is gemiddeld ook groter. Volgens Peter Catthoor van Familiehulp onderstrepen deze gegevens het belang van brandpreventie bij senioren.

>> Lees verder Reageer

november 2017

Eenzaamheid bij ouderen: als de telefoon meeluistert …

Dat meer dan de helft van de senioren zich eenzaam voelt, is helaas al lang geen nieuws meer. Gelukkig zijn er initiatieven om hieraan iets te doen. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt onder andere over een recent project om via de telefoon eenzaamheid bij oudere mensen op te sporen.

>> Lees verder Reageer

oktober 2017

Beweging: de beste vitaminekuur

De zomerse temperaturen hebben spijtig genoeg al plaats gemaakt voor sombere wolken en regenbuien. Zijn vitaminekuren en voedingssupplementen zinvol om herfstkwaaltjes of een herfstdip te bestrijden? Peter Catthoor vertelt hoe men bij Familiehulp vooral gelooft in het positieve effect van lichaamsbeweging.

>> Lees verder Reageer

september 2017

Het belang van voldoende beweging bij dementie

Mensen met dementie doen er goed aan om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Zeker voor personen die met ernstige vormen van dementie te kampen hebben en bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, is het belangrijk om de spieren voldoende soepel te houden. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt het verhaal van een man die voor zijn vrouw een Duo-Mobiel heeft ontworpen.

>> Lees verder Reageer

juli 2017

Zorg dat je ook bij warm weer genoeg drinkt

Heb jij de voorbije weken ook intens genoten van het warme zomerweer? Of is die hitte voor jou eerder een kwelling? Peter Catthoor van Familiehulp waarschuwt je om bij warm zomerweer zeker voldoende te drinken. Als je ouder wordt, heb je namelijk minder dorst, waardoor uitdroging om de hoek loert.

>> Lees verder Reageer

juni 2017

Heb jij nog tijd voor een lenteschoonmaak?

Prikkelen die eerste warme zonnestralen jou om aan de grote lenteschoonmaak te beginnen? Nochtans vinden steeds meer mensen niet langer de tijd om hun huis grondig te poetsen. Familiehulp geeft je alvast enkele praktische en handige tips mee die je een handje kunnen helpen.

>> Lees verder Reageer

april 2017

Seksualiteit bij ouderen: het taboe eindelijk doorbroken?

In onze maatschappelijke beeldvorming lijken seksualiteit en intimiteit nog te vaak louter voorbehouden voor jonge en actieve mensen. De gedachte dat ook ouderen verliefd worden of hun liefde bekrachtigen, werd lang verdrongen. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt hoe zijn organisatie dit taboe mee helpt te doorbreken.

>> Lees verder Reageer

februari 2017

Hoe propere handen buikgriep kunnen helpen voorkomen

Ons land bereidt zich voor op de aankomende griepprik. In Turnhout kampen ze na de uitbraak van het norovirus dan weer massaal met buikgriep. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe je met een strikte handhygiëne de verspreiding van buikgriep kan intomen.

>> Lees verder Reageer

januari 2017

CO, nog te vaak een stille moordenaar

Samen met de eerste koudeprik verschijnen in de kranten traditioneel berichten over CO-vergiftiging, soms helaas met dodelijke afloop. De oorzaak ligt meestal bij verouderde of slecht onderhouden verwarmingsinstallaties of warmwatertoestellen. Peter Catthoor vertelt hoe de medewerkers van Familiehulp gevraagd wordt om tijdens de wintermaanden extra goed op te letten voor CO-intoxicatie.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Slachtoffers van huiselijk geweld moeten vertrouwd raken met 1712

Elke dag doen in ons land 59 personen aangifte van fysiek geweld in de huiselijke sfeer. Ieder jaar worden hiervoor bijna 50 000 processen-verbaal opgesteld. Dat is echter slechts het topje van de ijsberg, want heel vaak wordt er helemaal geen aangifte gedaan. Er hangt namelijk nog een groot taboe rond intrafamiliaal geweld. Slachtoffers kunnen terecht op het nummer 1712, maar jammer genoeg is niet iedereen daarvan op de hoogte. Voor elk gezin dat wordt geholpen zijn er 30 andere die in de koude blijven staan.

>> Lees verder Reageer

december 2016

Moeten we het zomeruur afschaffen?

Bij elke omschakeling van het zomeruur naar het winteruur, of omgekeerd, duiken er stemmen op om het zomeruur af te schaffen. De negatieve impact op onze biologische klok is namelijk groot. Peter Catthoor van Familiehulp is voorstander, maar heeft er ook wat dubbele gevoelens bij.

>> Lees verder Reageer

november 2016

Terug naar school, ook op oudere leeftijd!

Ieder jaar opnieuw luidt 1 september de start van het nieuwe schooljaar in. Gedaan met de zomervakantie, hup met de neus in de boeken! Steeds meer senioren zoeken na hun loopbaan opnieuw de schoolbanken op en gaan weer studeren. Peter Catthoor ziet ook bij Familiehulp mensen van alle leeftijden nog elke dag op cursus gaan.

>> Lees verder Reageer

september 2016

Dementie: toch onthouden we de mens …

Dementie kent de laatste jaren een sterke opmars. De aandoening treft bovendien niet alleen hoogbejaarden, maar ook mensen die soms jonger zijn dan 65 jaar. Naar aanleiding van het nieuwe dementieplan van de Vlaamse regering legt Peter Catthoor van Familiehulp uit hoe zijn organisatie de visie ondersteunt dat mensen met dementie nog een kwaliteitsvol leven kunnen leiden.

>> Lees verder Reageer

juli 2016

Mantelzorg: op weg naar een sterke relatie met de thuiszorg

Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorg, een dag waarop mensen die met veel liefde zorg dragen voor hulpbehoevende naasten, in de bloemetjes worden gezet. Veel reden tot feesten is er echter niet. De druk op de mantelzorgers neemt toe, terwijl hun aantal daalt. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe de thuiszorg mantelzorgers kan ondersteunen.

>> Lees verder Reageer

juni 2016

Hooikoorts, een plaag van de moderne tijd?

Staan de lentemaanden bij jou ook synoniem voor niezen, snuiten, hoesten en tranende ogen? Dan ben je net als een kwart van de bevolking een hooikoortspatiënt. Al is er voor senioren ook goed nieuws. Hooikoorts neemt vaak af naarmate men ouder wordt. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe dit komt.

>> Lees verder Reageer

mei 2016

Lenteschoonmaak: voorzichtig met huishoudproducten!

Met de lente in het land maken veel mensen tijd voor de traditionele lenteschoonmaak. Het huis poetsen verloopt echter niet altijd zonder gevaar. Dat bewijzen alvast de cijfers van het Antigifcentrum. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe men ook in zijn organisatie waarschuwt voor een correct gebruik van huishoudproducten.

>> Lees verder Reageer

april 2016

De sandwichgeneratie: wanneer mantelzorgers ook aandacht nodig hebben

Dagelijks staan in heel Vlaanderen talloze mantelzorgers paraat om hun naasten en familie bij te staan. Vaak gaat het hierbij om mensen van de zogenaamde sandwichgeneratie, die zowel verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen als voor de ondersteuning van hun zorgbehoevende ouders. Peter Catthoor van Familiehulp waarschuwt dat we deze generatie niet vroegtijdig mogen laten opbranden.

>> Lees verder Reageer

maart 2016

Veilig de fiets op!

Met de lente in het vooruitzicht is het stilaan tijd om het stof van onze fietsen te blazen. Maar hoewel fietsen ontspannend en gezond is, is het ook niet zonder risico. Zeker oudere fietsers lopen gevaar in het huidige verkeer. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe we nog meer aandacht aan veiligheid kunnen schenken.

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Laat de winter je niet tot een slippertje verleiden

De ziektekiemen en bacteriën hadden we al op ons bord gekregen, en nu komen daar vriestemperaturen bovenop. Om maar te zeggen, de winter is echt begonnen. Een beetje voorzichtigheid is daarom wel gewenst. Peter Catthoor legt uit hoe men bij Familiehulp medewerkers en cliënten veilig door het barre weer loodst.

>> Lees verder Reageer

januari 2016

We zijn niet enkel met Kerstmis eenzaam

Tijdens de kerstperiode denken we traditioneel eens aan de vele eenzame mensen. Daarbij vergeten we nogal gemakkelijk dat deze personen niet alleen tijdens de feestdagen, maar vaak het hele jaar door alleen zijn. Dat gebrek aan sociaal contact treft vooral ouderen. Peter Catthoor van Familiehulp zag dit onder andere bevestigd worden door zijn collega’s van de oppasdienst.

>> Lees verder Reageer

december 2015

Liefde als nieuwe zingeving?

'We hebben God uit de hemel neergeschoten en vervangen door de illusie van onze eigen ik-goddelijkheid.’ In barre tijden van religieus terrorisme zou deze uitspraak toegeschreven kunnen worden aan bepaalde fanatieke groeperingen, maar niks is minder waar. Ze is volledig op het conto van Dirk De Wachter. Peter Catthoor van Familiehulp had een uitgebreid gesprek met de bekende Antwerpse psychiater.

>> Lees verder Reageer

november 2015

Moderne technologie versus menselijke zorg

Begin oktober werden op Expo60+ enkele nieuwe gadgets en hulpmiddelen voorgesteld die van pas kunnen komen bij ouderenzorg. De digitale en technologische revolutie is ongetwijfeld een meerwaarde voor alle betrokken actoren in de zorgsector, toch moeten we oppassen dat de slinger niet te ver doorslaat. Technologie mag namelijk nooit de plaats innemen van menselijke zorg. Peter Catthoor van Familiehulp brengt verslag uit.

>> Lees verder Reageer

oktober 2015

Vallende bladeren: let op voor een herfstdip of herfstkwaaltjes

De dagen beginnen alweer merkbaar te korten. Dit heeft nefaste gevolgen voor je energiepeil. Je voelt je vaker moe en ook een vleugje melancholie ontbreekt niet. De herfstdip heeft je weer te pakken. Gelukkig kan je er met enkele eenvoudige tips iets aan doen! Peter Catthoor van Familiehulp schenkt je licht in de herfstige duisternis.

>> Lees verder Reageer

september 2015

Wat kan jij doen om zomereenzaamheid aan te pakken?

De grote vakantie is eindelijk opnieuw in het land! Dat betekent voor velen op reis gaan, uitstapjes met vrienden en tijd doorbrengen met de partner. Toch gaat dit mooie plaatje niet op voor iedereen. Vele mensen, jong en oud, voelen zich eenzaam tijdens de zomermaanden. San Cooreman van Familiehulp roept op om de eenzaamheid te doorbreken. Wie nodig jij uit deze zomer?

>> Lees verder Reageer

augustus 2015

Zorg voor oudere holebi’s

Holebi’s boven de vijftig groeiden op in een tijd dat homoseksualiteit amper bespreekbaar was. Maar ook vandaag heeft deze groep het vaak nog erg moeilijk. De onwetendheid en onverdraagzaamheid binnen rusthuizen, zowel van zorgverleners als medebewoners, is vaak groot. Daardoor voelen ze zich meestal eenzaam of stappen ze noodgedwongen terug ‘in de kast’. San Cooreman van Familiehulp pleit voor meer erkenning!

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Help, een hittegolf!

De zomer is in aantocht en we kijken er met z’n allen naar uit. Een fietstocht met de vrienden, een dagje zee met de (klein)kinderen, een barbecue met de familie, ja, zelfs een flinke schrobbeurt van het tuinterras. Het is zo veel leuker bij een prima weertje. Maar wat als de klepel doorslaat en die zalige zomerbries een heuse hittegolf wordt? Alert zijn is de boodschap. Uitdroging, hittestress of een hitteslag kan je voorkomen. San Cooreman van Familiehulp biedt hulp in de hitte!

>> Lees verder Reageer

juni 2015

Wie gaat er later voor jou zorgen? 7 mogelijkheden voor thuishulp

Wil jij ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen in plaats van naar een woonzorgcentrum te gaan? De meeste oudere personen kiezen hiervoor, zo blijkt onder meer uit onze poll. Op kinderen of familie kan je wellicht niet steeds rekenen. Hoe organiseer je de nodige thuiszorg? Wie is wie in 'thuiszorgland'? Een poging tot overzicht.

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Assistentiewoningen: genieten in het groen

De aandacht voor nieuwe vormen van wonen is de laatste jaren toegenomen. Heeft je dochter bouwplannen, dan is de kans groot dat zij ecologisch bewust kiest voor een passiefhuis. Of je neefje investeert in een cohousing-project om tegengewicht te bieden aan de individualisering in onze samenleving. Maar ook de toenemende vergrijzing vraagt om nieuwe concepten. Ook jij hebt je wellicht al de vraag gesteld hoe je bejaarde ouders of jijzelf comfortabel kunnen blijven wonen. De overheid zet alvast in op nieuwe woonvormen. San Cooreman van Familiehulp somt de mogelijkheden op.

>> Lees verder Reageer

mei 2015

De zorgen van de mantelzorger

Ieder van ons zorgt wel voor iemand anders. Je helpt je dochter met de strijk, je haalt je kleinkind op aan de schoolpoort of je verwent je zieke buurman met verse kippensoep. Een klein gebaar dat grote voldoening schenkt. Mantelzorg is méér dan dat: je moeder woont bij je in omdat ze dementie heeft, je partner heeft na een beroerte hulp nodig bij dagelijkse handelingen of je ondersteunt je broer met autisme die begeleid zelfstandig woont. Hoewel ook mantelzorgers veel voldoening halen uit hun werk, loert overbelasting om de hoek. Hoe herken je de zorgen van de mantelzorger? En hoe houd je vol?

>> Lees verder Reageer

april 2015

Hoe kies je een goed dienstenchequebedrijf?

De lente is op komst. Heel wat huishoudens denken aan een flinke lenteschoonmaak. Heb je al iemand in huis om te poetsen of overweeg je om een poetshulp in te schakelen via het systeem van de dienstencheques? Bruno Peelman van Familiehulp geeft je enkele nuttige tips om de juiste keuze te maken.

>> Lees verder Reageer

maart 2015

Kraamzorg: luxe of noodzaak?

Herinner je je eerste baby nog? Ergens in de vorige eeuw. Na ongeveer een week in het ziekenhuis mocht je je kleine spruit mee naar huis nemen. Je leven stond vanaf dan volledig op zijn kop. Zo een kleintje vraagt veel zorgen en heel wat organisatie. Dat is vandaag niet anders. Gelukkig kan je een beroep doen op professionele kraamzorg. Krijgt je zoon/dochter of iemand uit je omgeving binnenkort een kindje? Ontdek dan hier alles over de ruime ondersteuningsmogelijkheden van kraamzorg en verspreid de boodschap!

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Ouder(mis)behandeling: het komt voor in de beste families

Ouders die door hun kinderen niet met het nodige respect worden behandeld ..., het komt vaker voor dan je denkt. Bij 30 procent van de 60-plussers loopt het mis. Het gaat niet altijd om slagen en verwondingen, maar ook over verbaal geweld, verwaarlozing, kleinering ... Bruno Peelman legt uit wat ouder(mis)behandeling is, een woord dat nog steeds in de taboesfeer zit.

>> Lees verder Reageer

februari 2015

Werken als 50+ in de zorgsector kàn: het is nooit te laat om je om te scholen!

Heb jij al eens gedacht aan een job in de zorg? De voorbije maanden regent het ontslagen en heel wat 50-plussers zijn kop van jut. Wie op zoek is naar een baan en graag met mensen werkt, vindt in de zorg heel wat openstaande vacatures. Ook als oudere werknemer ben je er welkom. Bruno Peelman van Familiehulp vertelt hoe ook jij je kan om- en bijscholen.

>> Lees verder Reageer

januari 2015

5 tips om oma, opa of jezelf te overtuigen professionele hulp in huis te halen

Worden je ouders een dagje ouder? Of kan je zelf thuis wel wat extra professionele hulp (gezinszorg) gebruiken? Het is niet altijd gemakkelijk om je ouders hiervan te overtuigen. Laat staan om aan jezelf toe te geven dat een extra paar handen welkom zijn. Bruno Peelman van Familiehulp geeft je vijf tips om het gesprek aan te gaan of zelf de feiten onder ogen te zien.

>> Lees verder Reageer

december 2014

Wanneer kan je een beroep doen op gezinszorg?

Bij gezinszorg komt een verzorgende je helpen met alle niet-medische zorgtaken. Maar wat houdt dat in? Wat mag je vragen en wat niet? Hoe schakel je gezinshulp in? Wat kost het? Na deze verhelderend uitleg van Bruno Peelman van Familiehulp weet jij wanneer en hoe jij gezinshulp kan inschakelen. Voor jezelf, voor je ouders of als hulp voor je kinderen.

>> Lees verder Reageer

december 2014

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document