Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Wetenschap

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Wetenschap

Dierenprocessen en dierenstraffen

Vroeger nam men het niet zo nauw met de rechten van dieren. In deze bijdrage blikt professor Marcel De Cleene terug op een minder fraaie periode uit onze geschiedenis. Vroeger werden dieren soms voor de rechtbank veroordeeld tot zware straffen en zelfs de doodstraf.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Geheim waarom vrouwelijke orka's zolang leven ontrafeld

Wetenschappers vroegen zich allang af waarom de vrouwelijke orka tot 90 jaar oud worden en de mannelijke exemplaren maar hooguit 50. Na tientallen jaren onderzoek is het geheim eindelijk ontrafeld. De 'grootmoeders' spelen een grote rol in de opvoeding van de kalfjes, onthult National Geographic.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Waarom is 29 februari een schrikkeldag?

Eens om de vier jaar duurt de maand februari een dagje langer: 29 dus in plaats van 28. Goed nieuws voor wie geboren is op die schrikkeldag, want hij of zij kan dit jaar gewoon opnieuw verjaardagskaarsen uitblazen. Maar waarom is die extra dag eigenlijk ingevoerd? Je leest het hier … Schrikkel niet!

>> Lees verder Reageer

februari 2016

Het mysterie van het Dyatlov Pas Incident

De mysteries zijn de wereld nog niet uit. Het Dyatlov Pas Incident uit 1959 is een van de vroegste mysteries uit de Russische geschiedenis. Negen bergbeklimmers werden op de berg des doods in onrustwekkende en uiterst mysterieuze omstandigheden dood teruggevonden. Was het een lawine? Misdadigers? Aliens? Het hield de wereld decennialang in de ban. Carl Bries neemt dit mysterie met jou onder de loep. Wie of wat bracht deze expeditieleden zo gruwelijk om het leven?

>> Lees verder Reageer

mei 2015

Kunnen ouderdoms slaapproblemen overwonnen worden?

Naarmate we ouder worden ervaren we meer problemen bij in slaap vallen en doorslapen. Via onderzoek probeert men nu oplossingen te vinden voor deze ouderdomsgerelateerde slaapproblemen. Bij bejaarde fruitvliegen is dat alvast gelukt. Nu moeten er testen worden gedaan bij ‘hogere’ dieren. En wie weet lukt het later ook ons op oudere leeftijd weer te laten slapen als een roos.

>> Lees verder Reageer

april 2014

Molecuul zorgt dat kankercellen exploderen en sterven.

Een nieuwe stof zorgt ervoor dat cellen van glioblastoma’s, de meest agressieve soort hersentumor, letterlijk exploderen. De resultaten uit dit onderzoek werden zo interessant bevonden dat deze meteen werden gepubliceerd in het vakblad Cell. Het artikel is te lezen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

>> Lees verder Reageer

maart 2014

New Scientist: ’s Nachts meer kans op gehoorschade.

Het belang om je oren ’s nachts op lawaaierige plekken goed te beschermen is nog maar eens bewezen. Dat kan je aan je (klein) kinderen vertellen als ze zich opmaken voor discotheek of concert. Het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift New Scientist verklaart waarom er ’s nachts meer kans is op gehoorschade. Mogelijk opent volgende ontdekking ook de deuren naar nieuwe behandelmethoden van mensen met gehoorschade.

>> Lees verder Reageer

maart 2014

Zal binnenkort de insulinepil een feit zijn?

Er is hoop voor patiënten met suikerziekte. De Indische wetenschapper Mir Imran rapporteert dat zijn insulinepil nu net zo goed werkt als de spuit. Het zou de eerste insulinepil zijn die even efficiënt werkt als een injectie. Bij eerdere tests losten pillen te vroeg op, waardoor veel van het medicijn verloren ging. Weet je waarom de pil tot stand kwam dankzij Google?

>> Lees verder Reageer

februari 2014

Gentherapie laat blinden weer zien

Voor het eerst zijn oogheelkundigen erin geslaagd choroideremie, een zeldzame ziekte die blindheid veroorzaakt, te genezen met gentherapie. Dat blijkt uit onderzoek van Robert MacLaren en zijn collega’s, verbonden aan de universiteit van Oxford. Gentherapie zou mogelijk in de toekomst kunnen worden ingezet voor de behandeling van minder zeldzame oogziekten.

>> Lees verder Reageer

februari 2014

Cafeïne bevordert het geheugen

Goed nieuws voor de koffiedrinkers onder ons. Cafeïne bevordert in bepaalde gevallen het langetermijngeheugen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Michael Yassa en zijn team, verbonden aan de Johns Hopkins University. Yassa’s onderzoek is het eerste dat vaststelt dat we dankzij cafeïne gedetailleerdere herinneringen hebben aan de vorige dag. Het artikel staat in het tijdschrift ‘New Scientist’.

>> Lees verder Reageer

januari 2014

De top tien meest wetenschappelijk interessante films van 2013

Wat waren de tien meest wetenschappelijk interessante films die dit vorig jaar in de bioscoop draaiden? Met wetenschappelijk tijdschrift New Scientist blikken we in dit splinternieuwe jaar nog even terug naar 2013, naar het wetenschappelijk gehalte van het filmjaar 2013. Wetenschapsjournalist George van Hal deed onderzoek.

>> Lees verder Reageer

januari 2014

New Scientist: Elektrisch kussen laat dementerenden weer communiceren

Met behulp van een vibrerend kussen moet de communicatie met dementerenden gemakkelijker worden. Bij mensen met dementie neemt het taalvermogen vaak snel af. Daarom heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met andere partijen ‘Tactile Dialogues’ ontwikkeld. Het is een interactief elektrisch kussen met trilelementen die reageren op aanraking.

>> Lees verder Reageer

december 2013

Belgen ontdekken uit welk land de hond als huisdier stamt.

Belgische wetenschappers hebben ontdekt in welk werelddeel de hond voor het eerst als huisdier werd gehouden. Door domesticatie zijn wilde honden door onze voorouders immers omgevormd tot huisdier. Maar waar kwam dat voor het eerst voor? Dat kan je lezen in dit artikel van de Nederlandstalige versie van het interessante wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

>> Lees verder Reageer

november 2013

Honden herkennen links- en rechtszijdige kwispel.

Honden zeggen iets tegen elkaar met hun manier van kwispelen. Uit onderzoek blijkt dat honden ook zien of een andere hond overwegend links- of rechtszijdig kwispelt. En dat is belangrijk want links- of rechtzijdig kwispelen heeft een verschillende betekenis. Afhankelijk van de kwispelkant reageren honden dan ook op verschillende manieren op elkaar.

>> Lees verder Reageer

november 2013

Brein spoelt schoon tijdens slaap

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het ‘afvoersysteem’ van het brein, dat schadelijk materiaal wegspoelt, voornamelijk tijdens de slaap actief is. Het breinafval spoelt dan gemakkelijk weg omdat de breincellen wat inkrimpen. Dat slapen gezond is wordt zo nog maar eens bewezen. Het artikel staat in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Insect heeft tandwielen aan zijn poten

Wetenschappers hebben ontdekt dat een klein insect tandwielen aan zijn achterpoten heeft. De vondst bewijst dat het tandwiel niet louter een menselijke uitvinding is. Dat kan je lezen in dit artikel uit New Scientist, het wetenschappelijk tijdschrift bomvol leuke ontdekkingen uit de wetenschap. Op de bewegende beelden kan je alles haarscherp zien.

>> Lees verder Reageer

oktober 2013

Dolfijnen vergeten elkaar niet.

Dolfijnen hebben een uitzonderlijk goed geheugen. Aan de hand van fluittonen kunnen dolfijnen oude bekenden de rest van hun leven herkennen. Dat ontdekten Amerikaanse biologen. Een dergelijk sociaal geheugen is uniek in het dierenrijk. Is het ijzersterk geheugen van dolfijnen zelfs verfijnder dan dat van de mens?

>> Lees verder Reageer

september 2013

Genetische verschillen zorgen voor unieke geurperceptie

Onze geurbeleving is genetisch bepaald. Nieuw-Zeelandse onderzoekers ontdekten dat de mate waarin we bepaalde geuren ruiken in ons DNA zit ingesloten. De geuren zitten in voedsel dat je iedere dag tegenkomt. Dat kan betekenen dat mensen iedere maaltijd op hun eigen unieke manier ervaren.

>> Lees verder Reageer

augustus 2013

Computer voelt jouw depressie aan.

Hoe kan een computer nu sowieso iets ‘voelen’, vraag je je in eerste instantie misschien af. Maar de wetenschap staat niet stil. SimSensei is een nieuw programma dat in staat is te helpen bij een van de moeilijkste diagnoses in de geneeskunde. Ben je depressief... of niet? Hoe het programma werkt lees je in volgend artikel.

>> Lees verder Reageer

juli 2013

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document