Waar vandaan: Huisdieren > Honden > Hondenfrisbee

Hondenfrisbee

Geschiedenis

In 1974 werd in het dodgers stadion het startsein gegeven voor een nieuwe sport. Alex Stein met zijn hond Ashley Whippet, stal de show door een spectaculaire frisbee demonstratie te laten zien voor 50000 mensen. Vele demonstraties volgde en steeds meer hondenliefhebbers werden enthousiast. Het hondenfrisbee werd dan ook steeds populairder.
Pas in 1993 werd er een honden frisbee club opgericht door Rick Brydum, the Front Range Flyers K9 disc club genoemd. Zover bekend werd er in 1999 in Duitsland de eerste Europese frisbeeclub gestart door Jochen Schleicher. Niet lang daarna werd via Duitsland de frisbeesport voor honden naar Nederland gehaald door Renate & Frans van Roij. In Nederland begint het nu ook een nieuwe rage te worden voor hondenliefhebbers. In 2002 hebben wij onze eerste kampioenschap hondenfrisbee gehad.

Het spel

Hondenfrisbee wordt in 3 categorieën verdeeld:

Freestyle frisbee is voor de ware kunstenmakers onder ons. In dit deel worden er allerlei spectaculaire acties getoont. Het is ook het meest populaire onderdeel van de frisbeesport. Heb je een frisbee demonstratie gezien dan wil je het zeker ook gaan doen met je hond.

Mini distance is bedoeld om de honden binnen een kort tijdsbestek zover en vaak als mogelijk een frisbee te laten vangen.

Long distance is een onderdeel wat eigenlijk niet meetelt bij kampioenschappen. Ondanks dat worden er wel competities gehouden. Het gaat erom dat je zo ver als mogelijk je frisbee gooit en laat vangen door je hond.

Veiligheid

Dit is een zeer belangrijk aspect van frisbee. Het is absoluut niet de bedoeling om onze hond een blessure te laten oplopen. Het is daarom ook van belang om onder begeleiding van een hondenfrisbee instructeur deze sport te beoefenen. Een goeie instructeur begint de training dan ook altijd met een warming up en eindigt de training met een cooling down. Tijdens de training is het zijn grootste taak om blessures te voorkomen bij de honden.
Tijdens het trainen word er alleen gebruikt gemaakt van speciale flex fastback frisbee's. Deze frisbee is speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat de hond zich kan bezeren.

Trainen

Uiteraard moet je hond goed kunnen apporteren. Dit kun je het beste doen met een bal of speeltje. Zodra je hond kan apporteren introduceer je de frisbee.
De frisbee moet een geweldig, leuk en aantrekkelijk object worden voor je hond. Maak hem helemaal gek als hij een frisbee ziet. Gebruik de frisbee als voerbak of speel ermee zodanig dat je hond er niet bij kan.
Om te zorgen dat je hond altijd met de frisbee terugkomt en altijd klaar staat om de volgende frisbee te vangen. Gebruik je altijd twee frisbee's tijdens het trainen. Zodra de eerste frisbee geworpen is en terug gebracht gooi je direct de volgende.

Rollen

Altijd als eerste, de frisbee laten rollen. Alsof een wiel van een auto af rolt. Je doet dat om je hond op te warmen voor de feitelijke training. Maar ook om je hond te leren de frisbee goed met zijn ogen te volgen. Je hond moet ook wennen aan het draaien van de frisbee en nog belangrijker te vangen.

Vangen

Om je hond te leren vangen moet hij erg graag die frisbee willen pakken. Je moet dus zorgen dat je hond die frisbee eerst van je aanpakt. Zorg dat je altijd meerdere frisbee's bij je hebt.
Je geeft de frisbee aan. Zodra hij de frisbee aanpakt hou je de volgende klaar om te geven. Zo doe je dat meerdere keren achter elkaar.
Gaat dit lekker dan laat je de hond een klein beetje naar de frisbee springen.
Pas op het moment dat je hond graag en vlot de frisbee's springend uit je hand pakt, kun je door met de volgende stap.

Gooien

Nu ben je toe om te proberen je hond de frisbee te laten vangen. Je zorgt ervoor dat je hond zich op de frisbee concentreert. In plaats van de frisbee aan te geven laat je de frisbee in de lucht drijven. Niet gooien, maar even voorzichtig in de lucht gooien. Je moet de frisbee kort en dichtbij gooien.
Pas op het moment dat je hond de frisbee goed vangt ga je de afstand vergroten. Als je het goed wil aanleren kan dit best een hele tijd in beslag nemen.

Maar in die tussentijd heb je alle tijd om zelf goed te leren gooien met de frisbee. Hoe beter jij gooit hoe beter je hond de frisbee kan vangen.

Tips

Nooit je hond met een volle maag laten trainen.
Zorg dat er altijd vers water in de buurt is.
Boven de 21 graden celsius niet fanatiek trainen en nooit in de felle zon.
Zorg ervoor dat je hond niet onverwachts moet wenden.
Stop altijd op het hoogtepunt van het spel zo blijft het leuk voor je hond.
Zoek een goeie instructeur.

 

Bron: met dank aan De Honden Luisteraar