Waar vandaan: Huisdieren > Katten > Ziektes en kwalen > Vlooien en wormen

Vlooien en wormen

De cyclus van de vlo.
Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo.
De cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.

EI
De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van 0,5 mm. Ze worden door de volwassen vlo op of in de vacht van het dier gelegd en vallen er gemakkelijk af door schudden, krabben of gewoon door het bewegen van de kat. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

LARVE
De larve is langwerpig en 2 tot 5 mm lang. Ze leven vooral in tapijten, scheuren en spleten en leven voornamelijk van vlooienpoep. De larven kunnen ook buitenshuis overleven.

POP
De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer 5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van de pop kan uitlopen tot een half jaar als de omstandigheden ongunstig zijn.

VLO
De vlo heeft het bloed van de kat nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De eiproductie begint al 1 dag na het paren. Een vrouwtje legt gemiddeld de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Ze kan wel 100 dagen eitjes produceren. Dat betekent dat een vrouwtjesvlo meer dan 2000 eitjes kan leggen.

Voor de bestrijding van vlooien zijn veel middelen in de handel zoals Frontline, Advantage en Stronghold. Frontline is er ook in een spray voor alle leeftijden. Naast de middelen die de volwassen vlo bestrijden, zijn er ook middelen die de voortplanting van de vlo bestrijden. Deze middelen verhinderen het uitkomen van de eieren en de poppen. Hierdoor sterven de vlooien binnen enkele maanden uit (Program en Cyclio). Bij grote hoeveelheden vlooien is het verstandig dit middel de eerste maanden altijd te combineren met een middel tegen de volwassen vlo.
Biobandjes hebben helaas geen aantoonbaar effect op vlooien. Shampoo's en poeders zijn alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts kort werken en dus niet 100% effectief zijn.
Een overzicht van de opgenoemde middelen :

Wat doet het?

Behandeling

Periode van bescherming

Program

Maakt de vlo onvruchtbaar

1 keer per maand druppels door het eten

1 maand. Ook is het mogelijk een injectie te laten geven die een half jaar werkt.
Alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld.

Cyclio

Maakt de vlo onvruchtbaar

Vanaf 1 maand druppels in de nek

Het middel is ongeveer 1 maand werkzaam en alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld

Frontline

Werkzaam tegen volwassen vlo en teken. Verkrijgbaar in spray en als pipet (met druppels).

De spray mag je gebruiken bij pasgeboren dieren en ook bij zogende katten. Eerst wordt de vlo verlamd en is dan binnen enkele uren dood. De spray gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.

Beschermt 4 tot 6 weken tegen de vlo (in de winter iets langer). De periode bij teken is 5 weken.
De druppels (pipet) 1 keer per maand toedienen.

Advantage

Werkzaam tegen de volwassen vlo.

Vanaf 8 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.
Liever niet bij zogende en drachtige katten.
Het middel gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.

1 maand.

Stronghold

Werkzaam tegen de volwassen vlo, oormijt, spoelwormen en haakwormen

Vanaf 6 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.

1 maand.

Lees altijd eerst zorgvuldig de bijsluiter vooraleer je een product gebruikt !!!!

 

Behandeling van de omgeving.
Tot voor kort waren er sprays in de handel die goed werkten om de omgeving van de kat vlooienvrij te houden. Deze sprays zijn bijna niet meer verkrijgbaar. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat ze niet helemaal veilig waren voor mens en dier. In veel gevallen werd er ook niet zorgvuldig mee omgegaan.

Vlooienbehandeling en ontwormen.
De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door vlooien. De met lintworm-larven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht gevangen en opgegeten. In de darm komen deze larfjes vrij bij de vertering van de vlo en groeien in de darm uit tot volwassen lintwormen.
Van deze lintwormen zie je de losgelaten segmenten op de ontlasting van de kat. Ook zitten ze vaak rond de anus. Ze zijn dan te herkennen als rijstkorrels.
De lintworm is goed te bestrijden met tabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terug komen, moeten de vlooien dus ook worden aangepakt. Het is niet verstandig om tegelijkertijd een wormenmiddel en een vlooienmiddel te gebruiken. Zorg ervoor dat je het ene middel een paar dagen na het andere toedient.

Vlooienallergie.

Als een vlo de kat bijt om bloed te zuigen, komt er een beetje speeksel in de huid van de kat. Bij veel dieren veroorzaakt dit een allergische reactie. Er komen dan blaasjes op de huid. Dit jeukt erg waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Indien je dit merkt bij je kat, is het verstandig een combinatie van de middellen te gebruiken. Behandel de kat dan met Frontline of Advantage (gaat in het huidvet en op de haren zitten) in combinatie met Program of Cyclio.
Op deze manier wordt voorkomen dat de vlooien bijten en tevens zullen ze zich niet meer voortplanten.

Bron: met dank aan http://www.huisdierinfopunt.tk en http://www.weetjesoverkatten.nl/