Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Gratis foto's downloaden en gebruiken

Archief

Een primeur waar 5 jaar lang aan werd gewerkt door SeniorenNet.  Een Nederlandstalige databank met tienduizenden foto’s in die mensen gratis mogen gebruiken. 
Geen auteursrechten moeten dus betaald worden!

Wat? 
Vaak kosten professionele foto’s honderden euro om te mogen gebruiken. 
Gevolg? De gewone gebruiker betaald er niet voor, maar gebruikt ze in veel gevallen toch.  Dit met soms juridische gevolgen, boetes en miserie.

Voorbeelden? 
Een blogger die een foto wil plaatsen bij een artikel, een restauranthouder die zijn menukaart wil opfleuren met foto’s, iemand die een verjaardagskaartje wil maken, een muismatje, geboortekaartje,…  Of wat dacht je van fotokaders aan je muur thuis met prachtige foto’s?

Gratis!?
Elke foto uit de databank mag volledig gratis worden gebruikt.  Foto’s zijn op hoge kwaliteit beschikbaar om te downloaden.  Er zijn geen kosten aan verbonden, ook geen abonnement- of downloadkosten. Er is zelfs geen account nodig om te downloaden.
Uniek is ook dat de databank ook mag gebruikt worden voor commerciële doeleinden.  Ook een bedrijf dat bvb. een catalogus of een advertentie wil maken kan van de foto’s gebruik maken zonder kosten!

Primeur!
De databank is een primeur in de Benelux, de enige Nederlandstalige en een van de weinige wereldwijd.  We zijn ook de eerste gratis fotodatabank wereldwijd die bij (een deel van) de foto’s GPS-informatie geeft zodat je exact weet waar de foto werd gemaakt.

Gebruiksvriendelijk!
De databank wordt gestart door SeniorenNet en bevat nu al bijna 40.000 foto’s.  Zoeken in de databank is mogelijk gemaakt door zowel het bladeren in de 875 categorieën als via trefwoorden.  Momenteel zijn er al 556.000 trefwoorden gekoppeld aan de foto’s.
Bijzonder is ook het zoeken op kleur door middel van en krachtige zelf ontworpen zoekmachine.  Je kan foto’s zoeken die bepaalde kleuren bevatten in een bepaald gedeelte van de foto.  Perfect om een foto bij een bepaald onderwerp of huisstijl te laten passen.

Fotograaf. 
Foto’s in de databank zijn het werk van 8 jaar lang fotograferen, waarvan 5 jaar bewust voor deze databank.   Foto’s zijn gemaakt met professioneel materiaal zodat zeer hoge fotokwaliteit bereikt werd. 

Nog maar het begin. 
Nu zijn het de foto’s van één fotograaf.  Dit als voorbeeld voor kwaliteit en idee.  Bedoeling is dat we nu nog andere fotografen warm kunnen maken om mee in het project te starten en ook hun foto’s via de databank beschikbaar te maken.  De 40.000 foto’s van vandaag zijn dus slechts een start, binnen een aantal maanden of jaren moet dit aantal zeer sterk toenemen: honderdduizenden of zelfs meer dan een miljoen foto’s.

Waarde. 
Bijna 10 miljoen euro indien elke foto 250 euro zou kosten, wat niet uitzonderlijk is in andere databanken.  Dit alles wordt gratis ter beschikking gesteld, zodat we hopen dat mensen wel de auteursrechten blijven naleven; en ook professionele fotografen hier minder last hebben.       

Waar? 
Voor iedereen gratis en onmiddellijk toegankelijk! 
Surf naar:  http://fotodatabank.seniorennet.be

 

 

rss