Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Opvallend veel jongeren op succesvolle VFB-Happening

Archief

Schaf de speculatietaks af. De overheid verdient er niets aan. Er zijn enkel negatieve effecten voor de kleine belegger en de kleinere bedrijven.’ Met die oproep aan de minister van Financiën gaf de nieuwe VFB-voorzitter Sven Sterckx de aftrap voor de VFB-Happening van zaterdag 16 april in Kinepolis in Antwerpen. Hoopgevend was dat zich onder de ruim 1.200 bezoekers opvallend veel jongeren bevonden.

Sterckx wees erop dat de omzet in de kleinere aandelen, - aandelen met een beurskapitalisatie van minder dan 1 miljard euro -, in de eerste drie maanden van dit jaar met zowat 30 procent gedaald is. Die aandelen moeten het hebben van de particuliere belegger, de enige belegger die door de speculatietaks getroffen wordt.
De VFB-voorzitter wees in zijn welkomstwoord ook op de missie van de VFB: ‘Wij willen duidelijk maken dat iedereen kan beleggen. Daarbij is goede informatie van groot belang en die willen wij geven.’ In dat kader sloot de VFB een akkoord met Excelco, dat software voor fundamentele analyse en aandelenselectie aanbiedt en waar de VFB-leden nu gratis toegang toe hebben. In de loop van de dag kwam zaakvoerder Paul Hermans van Excelco de software voorstellen aan de congresgangers.

Hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis wees erop dat het lagerentebeleid op zijn limieten is gestoten. ‘Verdere rentedalingen zullen zelfs meer negatieve dan positieve gevolgen hebben’, stelde hij. Rik De Nolf, uitvoerend voorzitter van Roularta, blaakt weer van zelfvertrouwen nu het Franse avontuur is afgesloten. Wim Goemaere, cfo van Bone Therapeutics, wees erop dat zijn bedrijf al twee producten in fase III heeft. Het biotechbedrijf is actief in de sector van de orthopedie en werkt door middel van celtherapie aan het voorkomen en herstellen van breuken. Bart De Smet, ceo van Ageas, gaf meer uitleg over het akkoord dat de verzekeraar op 14 maart afsloot met vier partijen, die groepen ex-Fortis- aandeelhouders vertegenwoordigen. Christian Reinaudo, ceo van Agfa Gevaert, klonk een stuk optimistischer dan bij zijn presentatie vorig jaar. ‘De marge van 10 procent op de bruto bedrijfswinst moet er dit jaar zeker komen en ik geloof ook dat we zullen groeien, zelfs zonder hulp van de wisselkoersen’, aldus Reinaudo.
De baas van de investor relations van Solvay, Maria Alcon Hidalgo, kwam vertellen hoe sterk Solvay aan het veranderen is naar een bedrijf actief in speciale producten met een hoge toegevoegde waarde. Ignace Van Doorselaere, ceo van het lingerieconcern Van de Velde, stelde dat zijn bedrijf zich bezighoudt met het verkopen van zelfvertrouwen aan de vrouwen. Daarbinnen is de paskamer een concept dat voortdurend evolueert. Jan Valcke, voorzitter en COO van Vasco Data, actief in databeveiliging, vertelde dat Vasco de voorbije jaren een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 21 procent haalde en de voorbije 52 kwartalen was het bedrijf winstgevend.
Er stonden ook enkele buitenlandse sprekers op de affiche. Ceo Erik Rietkerk van Amsterdam Commodities (Acomo) legde uit dat zijn bedrijf actief is in vier segmenten: specerijen en noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten. Philippe Sauquet, directeur-generaal Raffinage bij Total wees erop dat zijn bedrijf in de huidige moeilijke omgeving van dalende prijzen voor olie en gas, de beste prestatie kon voorleggen van alle grote oliemaatschappijen.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be

 

 

 

 

rss