Deel via

9 geheimen om langer te leven

April 2022
Willen we niet allemaal langer leven, en liefst in een goede gezondheid? Maar wat zijn nu de geheimen om dit te bereiken? Bestsellerauteur Dan Buettner reisde de wereld rond om te ontdekken waar mensen de hoogste leeftijd hebben, de zogenaamde 'Blue Zones'. Hij bundelde deze informatie in een lijstje van negen 'geheimen', die hij de Power 9-principes noemt.

Dit jaar zullen naar schatting ruim 2.000 Belgen 100 jaar worden. Dat zijn er al ruim dubbel zoveel als twintig jaar geleden. We worden steeds ouder, maar hoe komt dit eigenlijk?

Blue Zones

 
Dan Buettner, National Geographic Fellow, bestsellerauteur en maker van de Blue Zones stelde zich ook die vraag. Hij reisde de wereld rond om de plaatsen in de wereld te identificeren met de grootste populatie mensen die ouder zijn dan 100 jaar.
Hij noemde deze plaatsen 'Blue Zones'. Gemeenschappelijke thema's in de Blauwe Zones, waaronder Sardinië, een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, het schiereiland Nicoya, Costa Rica, Ikaria, Griekenland, een gemeenschap van Zevende-dags Adventisten in Loma Linda, Californië en Okinawa, Japan, omvatten deze negen principes.
 

De Power 9-principes

 
Deze pijlers van een lang en gezond leven staan bekend als de Power 9-principes.
 
 
1. Beweeg natuurlijk
 
De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging lijken wel eindeloos. Lichamelijke activiteit stimuleert gewichtsverlies, verbetert de stemming en nog veel meer. Goed nieuws: je hoeft niet naar de sportschool of de fitnessclub, of een marathon te lopen om van deze voordelen te profiteren.
Bewoners van de Blue Zones doen niets buitensporig en houden zich bezig met gewone activiteiten als wandelen, tuinieren, de afwas en dergelijke.
 
gezondheid1-1140
 
2. Stel jezelf een doel
 
Laten we eerlijk zijn - het dagelijks leven is soms vermoeiend en zelfs een beetje saai . Gelukkig kan zoiets eenvoudigs als het vinden van een doel  tot zeven jaar aan je leven toevoegen.
En dat is niet alles: een zintuiglijk doel kan de gezondheid van je hart verbeteren en je hersenen beschermen tegen ziekten.
Op zoek naar eenvoudige manieren om je doel te vinden? Bepaal wat je het liefste zou doen, stel specifieke doelen en streef ze na zonder fanatiek te zijn. Dat doel moet echt geen spectaculaire proporties aannemen. Een nieuwe taal leren op jouw tempo, een leuke activiteit vinden die je regelmatig wil doen, geregeld tijd vrijmaken voor je familie en vrienden: je vindt vast iets wat je leuk vindt, wat niet te veel moeite kost en toch de nodige bevrediging schenkt.
 
3. Beheers je stressniveau
 
We ervaren allemaal stress, zelfs mensen die in blauwe zones wonen. Niet alle stress is slecht, maar chronische stress kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid, wat kan leiden tot aandoeningen als depressie, hoge bloeddruk en hartaandoeningen.
Vind een manier om te je stress te beheersen. De Sardiniërs genieten bijvoorbeeld van happy hour om te ontspannen, terwijl Ikarianen een dutje doen. Als je gestrest bent, maak dan een wandeling, probeer te mediteren of breng tijd door met je familie en vrienden.
 
4. De 80 procent-regel
 
Ongeveer tweederde van de volwassenen kampt met overgewicht of obesitas. Overgewicht is gekoppeld aan hogere percentages diabetes, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, die allemaal jaren van je leven kunnen afnemen.
 
Voor een langer leven, eet tot je maag voor ongeveer 80 procent vol is - je zou geen honger moeten hebben, maar je zou je ook niet per se vol moeten voelen.
 
5. Leg de nadruk op plantaardige voeding
 
gezondheid3 Plantaardige diëten zijn populair in de Blue Zones, maar je hoeft niet in deze regio's te wonen om de vruchten te plukken van een vegetarisch dieet. Gemiddeld eten mensen in Blue Zones vijf kleine porties vlees, voornamelijk varkensvlees, per maand. In plaats dagelijks vlees op het menu te zetten, vullen ze hun bord met plantaardige eiwitten, zoals bonen en linzen.
Mensen die minder vlees eten, hebben minder hartaandoeningen, de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel mannen als vrouwen in de westerse wereld.
 
6. Matig je alcoholgebruik
 
Ben je een liefhebber van een dagelijkse cocktail? Matig drinken - gecategoriseerd als één dagelijkse drankje voor vrouwen en twee voor mannen - wordt in verband gebracht met een lang leven. Studies suggereren dat matige drinkers langer leven dan degenen die zwaarder drinken, en zelfs degenen die helemaal niet drinken.
 
7. Geloof (in iets)
 
Geloof is een belangrijk onderdeel van het leven in Blue Zones, ongeacht de religie. Leden van op geloof gebaseerde gemeenschappen - een groep individuen die zich verenigen rond een specifieke religieuze of spirituele overtuiging - die vier keer per maand diensten bijwoonden, kunnen naar verwachting tussen de vier en veertien jaar aan hun leven toevoegen.Dit geldt ook voor wie geregeld samenkomt in het kader van een (sport)club, een vereniging,... Dus alles waar je met zijn alles iets deelt en je voor elkaar inzet.
 
8. Leve de liefde!
 
gezondheid4 Degenen met hechte families zijn misschien wel voorbestemd om langer te leven. De meest succesvolle leden van deze Blue Zones zijn getrouwd of hebben een vaste relatie - wat je levensverwachting met drie jaar kan verlengen - wonen in de buurt van ouder wordende ouders en grootouders en investeren tijd in hun kinderen.
 
9. Maak deel uit van een 'stam'
Ondernemer-auteur Jim Rohn beweerde dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Onderzoek suggereert dat hij misschien gelijk heeft. Neem bijvoorbeeld de Okinawanen, die kleine groepen creëren - moais genaamd - die voor het leven aan elkaar toegewijd zijn en de neiging hebben om hetzelfde gezonde gedrag te delen.
Als je tijd doorbrengt met mensen die roken, ongelukkig zijn of ongezonde eetgewoonten hebben, is de kans groter dat je hetzelfde doet.
Auteur: Stefaan Van Laere

25 reacties

Helena van Troje
Ik snap dus niet, waarom mensen, al dan niet in allerbeste condities, absoluut langer willen leven...Zo plezant vind ik dat niet om alle dagen mijn hoorapparaten in te zetten, mijn bril overal en nergens te moeten zoeken, mijn tandprothese te verdragen, want hoe goed die ook past , het is en blijft een lastig instrument. Alle dagen pijn in schouder en heupen is toch ook niet van het aangenaamste plus nog eens al de medicatie, die bij elk doktersbezoek aangroeit, innemen en vooral niet vergeten in te nemen...let wel, ik ben blij dat al die hulpmiddelen bestaan en wat nuttig en nodig is zal ik gewillig gebruiken. Ik probeer alle dagen te genieten van wat nog kan, maar als morgen of seffens mijn uur gekomen is, dan is dat maar zo.Ik heb bergen gezien en de zee, klassieke en moderne monumenten, ik heb gevlogen, gevaren en met de trein gereden, kortom ik heb al wat ik wou beleven beleefd en/of gezien....Waarom dan zo hardnekkig aan dit aardse bestaan willen vasthouden? Dit lijkt alsof ik niet blij ben te leven, jawel hoor, maar absoluut rekken, dat moet toch niet van mij.
25/04/22 13:03 REAGEER
Helena van Troje
en leve de liefde? pech want de liefde van mijn leven moest ik tien jaar gelden al afgeven....
25/04/22 13:05 REAGEER
youri
Dat is jammer, Helena. Ik verloor mijn partner ook en weet heel goed wat je voelt en bedoelt. gelukkig heb ik enkele goede vrienden en kan ik ook bij mijn familie terecht. Ik ben dankbaar voor het mooie dat ik heb gehad en nog altijd had en probeer mij voor mijn naaste in te zetten.
26/04/22 09:05 REAGEER
Marie-Ange
Ik ben helemaal dezelfde mening als jij! De party verlaten op zijn hoogpunt!
Nog een mooi leven toegewenst in goede gezondheid!
28/04/22 11:30 REAGEER
SonjaVdv
Hetzelfde gedacht als Helena van Troje , heb alles meegemaakt , veel gezien , waarom het leven rekken als er niets meer te beleven valt of als je iedere dag veel pijn hebt , en alle zorgen nodig hebt , blij dat die er zijn , voor mij hoeft dat allemaal niet meer . Ik leef graag , maar het moet niet zo nodig blijven duren .
25/04/22 13:15 REAGEER
Anniefm
Ik vind langer leven niet nodig, wel langer gezond en zonder pijnen leven. Als ik de dingen niet meer kan doen die ik graag doe en afhankelijk ben van anderen, mag het voor mij stoppen.
Ben besloten alles te doen wat ik nog graag doe (zelf al gaat het niet meer zo goed) tot ik dood val.
25/04/22 13:59 REAGEER
Grethe
Ik denk dat je toch tot het uiterste zal gaan, je grenzen zal verleggen, als het zover is.
Wat is afhankelijk zijn van anderen?
Ik kan niet meer doen wat ik graag doe en ik kan mij bijvoorbeeld niet zelfstandig verplaatsen. Maar ik ben er toch nog graag bij hoor.
Maar als je niets meer zelf kan, altijd hulp nodig hebt, dan (denk ik maar dat weet ik nu nog niet) hoeft het voor mij ook niet meer.
Alles valt of staat met het feit of je vind dat je leven dan nog zin heeft. (denk ik)
26/04/22 16:58 REAGEER
Josephine35
Gelijk heb je. Ben nu 87 en geniet nog van alles wat ik kan: schilderen, filmen, kleine wandeling, wellness….
1/05/22 09:51 REAGEER
meeldaauw
Helena,
Ik begrijp je niet. Ik heb een bril, een hoorapparaat,(waar ik me dood aan erger) , tandprothese, die ik liefs van al in de vuilbak zou gooien . Neem veel medicatie. Heb overal pijn van artrose en osteoporose. Maar ik zou toch nog graag een beetje leven. Ik heb heel de wereld niet gezien en heb er ook geen behoefte aan. Ik ben gelukkig in mijn huis en in mijn tuin.
De zon zien schijnen, alles zien groeien en bloeien. Is er een groter geluk.
25/04/22 16:54 REAGEER
Josephine35
Akkoord
1/05/22 09:52 REAGEER
denardenees
ja sommige verhalen zijn zeer mooi maar de werkelijkheid is soms zeer hard !!!
als je te maken krijgt met een slepende kwaadaardige kwaal of ongeneselijke ziekte
zijn al die regels nog van weinig waarde zoals ze soms zeggen ga eens beter naar "café de kliniek" in plaats van naar de kliniek
25/04/22 17:00 REAGEER
marina bal
Ik hou nog van het leven ondanks een minder gezondheid. maar ik neem een voorbeeld aan mijn moeder, die is 99 en woont dankzij de nodige hulp en begeleiding nog altijd thuis. Ze kookt zelf en wandelt elke dag met haar buurvoruw naar de winkel voor haar boodschappen. Haar geheim 'doe wel, leef gezond en babbel met de mensen, ook met kleine kinderen.'...
25/04/22 17:09 REAGEER
Elsa999
Alles hangt af van je leeftijd, natuurlijk. Hoe oud zijn de mensen die hier gereageerd hebben?
Ik ben 62, en ja, ik hoop nog een tijdje van het leven te genieten, nadat ik eindelijk met pensioen zal mogen gaan.
Maar 100 jaar zou ik echt niet graag worden. Al je leeftijdsgenoten zijn dan dood.
25/04/22 19:10 REAGEER
Leoklei
Hallo Elsa 999,
Toen ik 62 was dacht ik er ook zo over ; ben nu 85 en ik streef er naar dat ik 100 wordt
Mijn vrouw Marijke is mij op 8 maart 2021 ontvallen; en de eerste weken/maanden dacht ik laat ik ook maar gaan; maar lieve mensen in mijn directe omgeving haalde mij uit het diepe zwarte gat weg en gaven weer mijn Leven terug; en daar geniet ik iedere dag van zo lang het mij gegeven is .
25/04/22 22:13 REAGEER
Cyper
We worden helemaal niet ouder... we worden domweg altijd even oud, tenzij we onvoorzien doodgaan. Mensen hebben een levensspanne van zo'n 110-120 jaar maximum, en ook in de voorhistorie zijn er mensen geweest die het zo ver trokken, alleen... veel minder dan nu. Al de rest ging dood aan andere dingen dan ouderdom: ongelukken, oorlog, besmettelijke ziektes, al dat naars.
Het enige wat nu anders is dan toen, is dat de geneeskunde zo ver is gevorderd dat een groot deel van die doodsoorzaken kunnen vermeden worden, zodat mensen van iets waar ze in de middeleeuwen vast en zeker aan dood gegaan waren, nu blijven leven. Omdat de dokters ons opgelapt hebben.
In de toekomst kunnen de dokters ons misschien ook wel van kanker afhelpen, maar dat zal ons heus niet langer doen leven, da's te zeggen, langer dan maximum 120 jaar.
In arme landen, waar geen dokters en ziekenhuizen zijn of veel te weinig, gaan de mensen nog altijd vroeger dood, net als wij in de middeleeuwen. Dus we kunnen best dankbaar zijn en niet teveel zagen.
Maar ouder worden? Dat gebeurt niet.
25/04/22 19:18 REAGEER
Tureluur
Liever jonger dood (zoals Arno), na een intens leven dan oud worden door een strikt dieet te volgen (op allerlei vlakken) en voortdurend op alles te moeten letten. Kwaliteit gaat voor mij boven kwantiteit!
25/04/22 19:26 REAGEER
Hugoo

De gegeven ''tips'' om ouder te worden (dus langer te leven) zijn mooi en misschien zelfs te realiseren, tot je oud bent en zorgbehoevend wordt.
Dan ben je dus oud genoeg en hoeft je geen tips meer...
25/04/22 19:26 REAGEER
Jari
En geld ?
25/04/22 21:43 REAGEER
youri
Geld hebben we inderdaad nodig, laat ons daar niet flauw over doen. Maar we moeten beseffen dat ons financieel vangnet en zorgsysteem (ondanks al ons geklaag) een van de beste ter wereld is. Ik heb weliswaar een klein pensioen en niet veel spaargeld,, maar heb door zuinig te leven en een goede investering in mijn verwarmingsinstallatie enkele jaren geleden geen reden tot klagen.
26/04/22 09:09 REAGEER
youri
Deze tips lijken misschien voor de hand liggen, maar zijn o zo waar. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze gezondheid zodat we zo lang mogelijk van onze gezondheid kunnen genieten. Ik zal ze uitprinten en aan mijn koelkast hangen.
26/04/22 09:00 REAGEER
Jan met de pet
Heb een kennis wordt dit jaar 86 en gaat iedere avond zijn min 10 pinten drinken . Zijn moeder is 101 geworden en en heeft nog een broer die ouder is en dit ook doet .Dus al die verhaaltjes ... als je de goede genen hebt .Daar draait het grotendeels om .
26/04/22 09:42 REAGEER
werner van aken
Het leven blijft de moeite waard om te leven, ook al wil het lijf (en soms de geest) niet altijd meer mee...
26/04/22 18:51 REAGEER
Maan
ANNEKE
Ik hou van het leven en geniet er zoveel mogelijk van. Als ik opsta ben ik blij als ik de zon zie.
Ik ben er 82, met de nodige beperkingen , probeer van elke dag het mooiste te halen.
Dat vind je in de gewone alledaagse dingen, ben ook allang alleen maar probeer altijd de zonzijde te zien van het leven. Op mijn manier ben ik gelukkig, en dat is een fijn gevoel, laat mij maar 100 worden
27/04/22 08:01 REAGEER
Cindy007
Bewonderingswaardig!
30/04/22 09:04 REAGEER
marina bal
Goed gezegd, Maan!
30/04/22 08:58 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels