Deel via

Is geluk te koop?

April 2022
We streven er allemaal naar om gelukkig te zijn. Dat geld hierbij zeker een rol speelt, beaamt onze lifecoach Wim Annerel. Niet dat je daarom moet wachten tot je de lotto wint om het geluk te kunnen omhelzen. Hij heeft ons vijf manieren mee om met je beschikbare centen toch de nodige financiële rust te 'kopen'. Anders gezegd: niet hoeveel geld je hebt telt, maar wel wat je ermee doet.

Is geluk te koop?

Oké, het ware geluk is allicht iets is dat je alleen in je hart kan vinden. Maar er zijn genoeg onderzoeken die zeggen dat geld je wat geluk kan 'kopen'.

Dit zijn vijf manieren waarop je volgens deskundigen wat geluk kunt kopen

Het is natuurlijk moeilijk om geluk te meten: er is geen puntensysteem of manier om nauwkeurig het geluk te meten dat je ervaart, en geluk is een emotie die verschillende dingen kan betekenen voor verschillende mensen.

Met dat in gedachten komt het kopen van geluk neer op hoe je je geld uitgeeft. Het kan een nieuwe CD van je favoriete muziekgenre zijn, een reis naar een plek waarnaar je verlangt, of gewoon een lekker drankje aan het eind van een lange dag.

Dit artikel zal het geheim van het ware geluk in je leven niet ontsluieren, wat het ‘ware geluk’ ook voor je mag betekenen, maar het zal je wel wat ideeën geven over hoe je het meeste uit je zuurverdiende centen kunt halen.

1. Koop jouw financiële rust

geluk3 Ervaar je soms financiële stress, dan is dat het eerste waarop je kan werken. Want stress is de vijand van geluk, en een onzeker gevoel in je financiën kan een grote stressfactor zijn. Na verloop van tijd begint het zelfs je gezondheid negatief te beïnvloeden, wat slecht is voor je geluk. In plaats van je zorgen te maken over schulden en leningen, kun je beginnen met ze af te betalen. En de volgende keer dat je wat extra geld hebt, kijk dan hoeveel je kan inzetten om schuld af te betalen of om te sparen/beleggen voor meer financiële zekerheid en rust.

2. Ervaringen brengen geluk

Sommige dingen kunnen je gelukkig maken, ja, maar je hebt waarschijnlijk al gehoord dat het beste gebruik van geld het kopen van ervaringen is. Ons leven is opgebouwd rond onze ervaringen en de herinnering aan een geweldige vakantie blijft ons veel langer bij dan een nieuwe smartphone. Ervaringen hebben ook het voordeel dat ze vorm geven aan wie je bent. Je kan veel meer leren over jezelf – en wat je echt wilt in het leven – als je kiest voor een geweldige ervaring in plaats van een nieuwe tv die je aan je zetel kluistert.

In een onderzoek door Harvard-professor Dan Gilbert, meldde een meerderheid van de respondenten (57%) meer geluk van ervaringsaankopen. Slechts 34% van de respondenten zei dat materiële goederen hen geluk brachten.

Het focussen op het hier en nu is een goede methode om geluk te behouden. En ervaringen maken dat gemakkelijk, vooral als het iets is wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Als je iets heel nieuws ervaart, ben je namelijk volledig in het moment.

Dus als je een makkelijke impuls wil geven aan je geluk, moet je de wereld in en wat nieuwe dingen doen.

Maar je hoeft het niet alleen te doen! In feite is het zelfs beter om ervaringen met anderen te kopen. Sociaal zijn maakt ons gelukkig, en investeren in ervaringen waarover je later met anderen kunt praten is een geweldige manier om dat te doen. Je krijgt de voordelen van een nieuwe ervaring, maar ook de voordelen van het gevoel dat je bij iets bijzonders betrokken bent. Denk aan iets wat je altijd al hebt willen doen en betrek er vrienden of familie bij. Als je dat kunt, plan dan meerdere dingen ver vooruit, zodat je de anticipatie kunt opbouwen (die je kan helpen om er nog meer van te genieten).

3. Investeer in anderen

Als je denkt aan het kopen van geluk, denk je waarschijnlijk aan het uitgeven van geld aan jezelf. Dat is volkomen normaal, maar er is een gegronde reden om geld uit te geven aan anderen om geluk te creëren. Soms kan het zien van de glimlach van iemand anders meer voor je doen dan jezelf te laten glimlachen.

geluk4 Sociaal-wetenschappelijk onderzoeker Michael Norton voerde een experiment uit waarbij mensen geld kregen en gevraagd werden om elke dag een bepaalde hoeveelheid geld uit te geven. Sommigen moesten dingen voor zichzelf kopen en anderen moesten dingen voor anderen kopen. De proefpersonen aan wie verteld werd om dingen te kopen voor anderen meldden dat ze zich veel gelukkiger voelden. Natuurlijk was dit in een welvarend land (Canada) en werd het uitgevoerd met een steekproef van vrij begoede studenten. Maar ze deden hetzelfde experiment in Oeganda en kregen vergelijkbare resultaten: de groep die dingen voor anderen kocht, meldde meer geluk. Als je niet iets kunt kopen voor anderen, of geld kunt doneren, dan is vrijwilligerswerk een geweldige manier om je geluk te kopen met een ander soort valuta: je tijd.

Geld uitgeven aan anderen hoeft ook niet te betekenen dat je snuisterijen en onderzetters voor hen koopt. Denk aan een manier om te investeren in anderen. In plaats van rendement op een belegging, weet je dat je een groot rendement op geluk gaat krijgen. Ken je een kunstenares die een tekort aan geld heeft? Koop haar wat doeken en voel de vreugde als je ziet dat het mooie schilderijen worden. Heb je een nicht of neef die leert lezen? Koop ze een collectie boeken en geniet als ze je hardop voorlezen. Tuurlijk, je zou gewoon wat geld aan iemand kunnen geven, maar het vinden van een manier om te investeren in wat ze graag doen zal een groot verschil maken voor jullie beiden.

4. Koop jezelf meer tijd

Op sommige dagen lijkt het misschien niet zo, maar tijd is nog beperkter dan geld. En met geld kan je wel tijd kopen. Zo merken veel mensen dat ze veel gelukkiger zijn na het inhuren van diensten als schoonmaken, strijken of hagen scheren.

Het hoeft daarom geen poetsvrouw met dienstencheques te zijn. Het kan alles zijn wat tijd vrijmaakt. Diverse diensten leveren jouw boodschappen thuis, of een oppas kan een paar keer per week op de kinderen letten. Als je meer tijd hebt om de dingen te doen die je wilt doen, zul je veel gelukkiger zijn. Het is niet altijd goedkoop, maar als je die extra tijd goed gebruikt, is het de prijs misschien wel waard.

5. Koop de juiste soort materiële dingen

Er is niets mis met het kopen van materiële dingen, maar er zijn enkele manieren om de kans te vergroten dat ze je daadwerkelijk gelukkig maken. Je kan een gevoel van opwinding krijgen als je iets duurs koopt, maar niets doodt je geluk sneller dan een golf van spijt.

Ten eerste, geef je geld uit waar je je tijd doorbrengt. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar geld uitgeven aan dingen die je daadwerkelijk gebruikt zal je veel gelukkiger maken. Mensen vergeten vaak het “comfortprincipe“. Bijvoorbeeld, als je heel veel tijd op een bureaustoel zit, zul je blij zijn met het kopen van een nieuwe stoel die supercomfortabel is, zelfs als dat niet echt lijkt op een “plezante” aankoop. Maar als je zelden gaat fietsen, zal een te dure fiets gewoon aanvoelen als een prijzig item in jouw garage, wat je zeker niet gelukkig zal maken.

Zorg er ook voor dat je jezelf niet misleidt door dingen te kopen. Je zou kunnen denken dat het kopen van een dure loopband maakt dat je meer gaat lopen, maar er is veel kans dat het gewoon iets wordt dat in de logeerkamer staat. Blijf zoveel je maar kunt bij ‘ervaringsartikelen’. Net als bij het kopen van ervaringen, bieden ervaringsartikelen je spanning en plezier gedurende langere periodes. Een goed boek dat je steeds weer met plezier leest, of zelfs een lichttherapie-bril die je urenlang ontspanning geeft, zijn daar goede voorbeelden van.

Pas op voor de valkuilen

Als je geld uitgeeft aan deze potentiële geluksboosters, is het belangrijk om je bewust te blijven van de valkuilen. Ten eerste, beheer jouw verwachtingen. Niemand gelooft dat je gelukkig kunt worden door alleen maar dingen te kopen. Ervaringen, tijd en materiële dingen werken maar tot op zekere hoogte. Innerlijke vrede, liefde en tevredenheid kun je niet kopen.

geluk1 Ten tweede, zorg ervoor dat je koopt wat jij zelf wil. Niet wat anderen plezant vinden. Het volgen van de kudde kan je soms het gevoel geven dat je deel uitmaakt van de groep, maar op de lange termijn zul je geld uitgeven aan dingen die je eigenlijk nooit wilde kopen. In die gevallen kun je misschien beter op zoek gaan naar een groep die wat meer bij je past.

Ten derde, als je meer geld verdient, vermijd dan het uitgeven van meer geld. Dit wordt “levensstijl-inflatie” genoemd, en het kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof je nooit een inkomensverhoging hebt gekregen. Meer geld uitgeven aan de dingen waaraan je vroeger minder uitgaf, maakt je niet gelukkiger.

Vind nu dus een aantal plezante dingen om te doen, enkele mensen om in te investeren, en een aantal items die je wat waar voor je geld geven. Is geld de sleutel tot geluk? Nee, geloof dat niet. Maar geld is een deel van ons leven en je kunt het net zo goed gebruiken voor dingen die jouw dag de moeite waard maken.

Nog één ding: geluk is geen plek waar je kunt arriveren en rusten. Stel je in plaats daarvan voor dat het als een tuin is, want het vergt voortdurend onderhoud en zorg. Zodra je stopt met water geven en onkruid trekken, kan het weggaan. Dus hoewel geld je niet voor altijd gelukkig kan maken, kan het zeker wat water zijn dat je planten af en toe zo hard nodig hebben.

Ontdek ook deze 10 wetenschappelijk onderbouwde manieren om gelukkiger te zijn

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

DECR4711
Goede morgen misschien kan senioren net wat politiekers niet willen of kunnen waar maken een beetje rechtvaardigheid en eerlijkheid een voorbeeld ik kan het niet uitrekenen maar wie 20 jaar geleden was misschien nog geen euro maar het is maar een voorbeeld iemand met 4000 euro bruto inkomen en iemand met 2000 euro bruto na de talloze index aanpassingen is die 4000 euro nu misschien 6000 euro en die 2000 euro nu 3000 euro en voor beide zijn de prijzen voor voeding energie enz enz de zelfde wanneer index niet in procenten maar centen en dat men nu niet afkomt met dat ik iemand ben van uiterst rechts of links want als een beetje rechtvaardigheid en eerlijkheid niet meer kan waar gaan we met onze maatschappij eindigen weinig hoopvol voor de jeugd en zeker voor de kinderen die nu geboren worden hopelijk kunnen jullie iets in beweging brengen alvast bedankt om dit te willen lezen groeten
25/04/22 08:44 REAGEER
Grethe
Volledig mee eens. Indexatie moet blijven, maar een vast bedrag. Voor iedereen hetzelfde. Anders krijg je loonsverhogingen waardoor het verschil tussen lage en hoge lonen steeds groter wordt.
De veel verdieners krijgen dan meer dan de laag verdieners, wat niet de bedoeling kan (mag) zijn.
26/04/22 17:24 REAGEER
TimV
Dank voor deze verrijkende tips! :-)
25/04/22 16:15 REAGEER
jessie veyt
Geluk maak je grotendeels zelf, en het ligt in de kleine dingen.
25/04/22 17:13 REAGEER
youri
Je hebt natuurlijk geld nodig om te (over)leven, maar geluk maak je toch grotendeels zelf.
26/04/22 09:02 REAGEER
moose
@DECR4711
Uw tekst is moeilijk te lezen hoor, zonder leestekens
27/04/22 16:14 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels