Deel via

Missing You maakt rouw en verlies bespreekbaar met unieke jongerencampagne

May 2022
Vijf jonge rolmodellen geven een inkijk in hun leven na het verlies van een dierbare. Dat is het concept van de campagne ‘Sharing = caring’ waarmee Missing You het taboe rond dit thema wil doorbreken. Missing You zet met deze unieke campagne het welzijn van rouwende jongeren op de kaart.

 In de vorm van rouwgroepen, rouwkampen, rouwweekenden en ontmoetingsdagen faciliteert Missing You al ruim twintig jaar lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

Deze bijeenkomsten worden begeleid door een gedreven en deskundig team van vrijwilligers. De belangrijkste doelstelling is om jonge rouwenden te helpen om als krachtige mensen uit hun rouwproces en verlieservaring te komen.

Rolmodellen

Dit jaar onderneemt de organisatie voor het eerst een campagne met rolmodellen. Waarom specifiek voor jongeren? “Uit ervaring weten we dat deze doelgroep moeilijk te bereiken is. Wanneer je jong bent, wil je het liefst hetzelfde zijn als je leeftijdsgenoten. Bij een verlieservaring vinden emoties daardoor niet altijd een weg naar buiten. Wij zijn ervan overtuigd dat rolmodellen rouwende jongeren een houvast kunnen bieden. Alleen al het feit dat ze zich herkennen in een leeftijdsgenoot zorgt voor erkenning.”, zegt Tine Depoorter, algemeen coördinator Missing You.

Vanaf eind april 2022 geven Laure Peeters, Yaren Lenie, Rune Grillaert, Sarah Matthys en Amelie Dufoort een inkijk in hun leven, na het verlies van een dierbare. Als ervaringsdeskundigen weten deze jongeren als geen ander hoe het voelt om je leven weer in te richten na een verlieservaring. Rune beaamt dit; “Ik heb lang geworsteld met het overlijden van mijn papa. Ik hoop andere jongeren een hart onder de riem te kunnen steken en ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.”

rouwen2 Social media

De rolmodellen delen hun verhaal via social media. Ze sporen andere jongeren aan om ook meer te delen en elkaar te steunen. “Ik vind het belangrijk om lotgenoten duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan. Rouwen en dood hoeven geen taboe te zijn, het is ok om er over te praten en iedereen kan leren hoe je er kan zijn voor wie een dierbare heeft verloren. Rouwen kan je niet alleen, durf erover te praten.”, vertelt Amelie Dufoort die vorig jaar haar papa verloor.

Boek

Naar aanleiding van de campagne en de getuigenissen wordt er een boek samengesteld. Alexandra Hustinx, vroeger Missing You vrijwilliger en nu rouw- en ritueelbegeleider van beroep, is medeprojectcoördinator van de campagne. Zij gaat met de jongeren in gesprek en zal hen bijstaan doorheen het gehele traject. Als jongere werd ook zij geconfronteerd met een verlieservaring. “Wat deze rolmodellen doen is een kwetsbaar en ontzettend krachtig gegeven. Gedreven vanuit hun eigen verlieservaring reiken ze andere jongeren de hand. Ze tonen dat delen ademruimte geeft aan verdriet.”

Laten zien dat ieder rouwproces uniek is, bespreekbaarheid vergroten, eenzaamheid verkleinen én handvaten bieden aan leeftijdsgenoten die een steun willen zijn voor een vriend(in) met een verlieservaring. Dat is in een notendop waar de campagne voor staat. Gedurende de maand mei worden alle rolmodellen voorgesteld via de Missing You social media kanalen. Daarnaast zullen er een aantal activiteiten georganiseerd worden waarbij de rolmodellen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Momenten die ook gedeeld worden: ‘Sharing = caring’.

Met de steun van

Dit project kwam tot stand met de steun van Koning Boudewijnstichting in het kader van De Warmste Week.                                                                                                                               

‘Sharing = caring’ rolmodellen

 Laure Peeters is achttien jaar en werd met meerdere verlieservaringen geconfronteerd, waaronder het verlies van haar tweelingbroer en recenter nog haar plusvader.

 “Ik doe mee aan deze campagne om jongeren te laten zien dat ze niet alleen zijn. Je eigen rouwproces is uniek en iedereen verwerkt het op een andere manier. Het wordt tijd dat er niet langer meer een taboe rond rouw en verlies hangt en daar kunnen we samen iets aan doen.”

Yaren Lenie is dertien jaar en verloor haar mama vijf jaar geleden.

 “Ik doe mee omdat Missing You heel veel voor mij betekent. Ik kan er 100% mezelf zijn, en mijn verhaal delen met mensen die me begrijpen. En boven dat alles maken we enorm veel plezier!”

rouwen3

 Rune Grillaert is negentien jaar en verloor zijn papa negen jaar geleden.

 “Ik heb lang geworsteld met het overlijden van mijn papa. Ik hoop andere jongeren een hart onder de riem te kunnen steken en ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.”

 Sarah Matthys is negentien jaar en verloor haar papa in 2021.

 “Ik wou graag eens uit mijn comfortzone geraken en anderen met mijn verhaal inspireren. Praten over je problemen hoeft geen taboe meer te zijn, je hart even kunnen luchten bij anderen kan zoveel met je doen. Mensen die zich slecht voelen, zien er niet altijd somber uit zoals velen denken, wij genieten meer van de kleine dingen.”

Amelie Dufoort is veertien jaar en verloor haar papa in 2021.

 “‘Sharing = caring’ vind ik belangrijk om lotgenoten duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan. Rouwen en dood hoeven geen taboe te zijn, het is ok om er over te praten en iedereen kan leren hoe je er kan zijn voor wie een dierbare heeft verloren. Rouwen kan je niet alleen, durf erover te praten.”

 

Social media

https://www.instagram.com/missingyouvzw/

https://www.facebook.com/MissingYouvzw/

 sharingiscaring@missingyou.be

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

jessie veyt
Na de bijdrage over Alzheimer eindelijk nog eens een interessant artikel in deze nieuwsbrief! Wel veel reclame deze week, vind ik en dat stoort bij het lezen.
Los daarvan vind ik dit een aangrijpend artikel. Ook jongeren hebben immers met rouw te maken.
16/05/22 16:39 REAGEER
freddy verbaere
Een sereen artikel over een gevoelig onderwerp, waarvoor dank.
16/05/22 20:58 REAGEER
Cindy007
Prachtig initatief.
19/05/22 12:31 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels