Deel via

5 eenvoudige tips om je hart gezond te houden

May 2022
Ons hart is onze voornaamste spier. Je kan het letterlijk en figuurlijk de motor van ons lichaam noemen. Goed voor je hart zorgen is dan ook van het grootste belang, en dit op elke leeftijd. Net zoals je je wagen moet onderhouden... Geen overbodige aanrader, want hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn cardiovasculaire ziekten de nummer 1 doodsoorzaak wereldwijd. De WHO stelt dat de hoge cijfers van obesitas en hoge bloeddruk bij mensen tussen 35-64 jaar het risico op hartziekte op vroegere leeftijd doen stijgen. Een gezonde levensstijl, gekenmerkt door regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon, kan deze aandoeningen helpen voorkomen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn cardiovasculaire ziekten de nummer 1 doodsoorzaak wereldwijd.

Streven naar een gezonde(re) levensstijl

De WHO stelt dat de hoge cijfers van obesitas en hoge bloeddruk bij mensen tussen 35-64 jaar het risico op hartziekte op vroegere leeftijd doen stijgen. Een gezonde levensstijl, gekenmerkt door regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon, kan deze aandoeningen helpen voorkomen

5 eenvoudige die je elke dag kan toepassen om je hart zo efficiënt mogelijk te laten werken

Neem deze gewoonten op in je levensstijl en verbeter zo je hartgezondheid.

hart2 Eet gezonde vetten, GEEN transvetten

We hebben vetten nodig in onze voeding, waaronder verzadigde en meervoudig onverzadigde en onverzadigde vetten. Eén vet dat we niet nodig hebben, zijn transvetten, oor de industrie geproduceerde vetten die vaak worden gebruikt in verpakte bakkerijproducten, snacks, margarines en gefrituurd fastfood om smaak en textuur toe te voegen.

Van transvetten is bekends ze het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen of een beroerte gedurende je hele leven verhogen.

Dit komt omdat transvet je bloedvaten verstopt door je slechte cholesterolgehalte (LDL) te verhogen en je goede cholesterolgehalte (HDL) te verlagen. Door ze uit je dieet te schrappen, verbeter je de bloedstroom door uw lichaam. 

TIP: Lees de etiketten op alle voedingsmiddelen. Transvet verschijnt op de ingrediëntenlijst als gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën. Zoek naar 0 procent transvet. Maak er een punt van om het eten van voedsel met transvet te vermijden.

hart3 Streef naar een goede mondhygiëne

Tandgezondheid is een goede indicatie van de algehele gezondheid, inclusief het hart, omdat degenen met parodontitis (tandvleesontsteking) vaak dezelfde risicofactoren hebben voor hartaandoeningen. Er zijn heel studies over dit onderwerp, die aantonen dat bacteriën in de mond zorgen voor de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen, in de bloedbaan kunnen komen en een verhoging van C-reactief proteïne kunnen veroorzaken, een marker voor ontsteking in de bloedvaten. Deze veranderingen kunnen op hun beurt het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen.

TIP: Flos en poets je tanden dagelijks om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Het is meer dan gaatjes waarmee je te maken kunt krijgen bij het bestrijden van  tandvleesaandoeningen.

hart4 Slaap voldoende

Slaap is een essentieel onderdeel om je hart gezond te houden. Als je niet genoeg slaapt, loop je mogelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten, ongeacht je leeftijd of andere gezondheidsgewoonten.

Uit een onderzoek onder 3000 volwassenen boven de 45 jaar bleek dat degenen die minder dan zes uur per nacht sliepen ongeveer twee keer zoveel kans hadden op een beroerte of een hartaanval als mensen die zes tot acht uur per nacht sliepen. Onderzoekers geloven dat te weinig slapen verstoringen veroorzaakt in onderliggende gezondheidsproblemen en biologische processen, waaronder bloeddruk en ontsteking.

TIP: Maak van slapen een prioriteit. Probeer 7 tot 8 uur te slapen. Als je slaapapneu hebt, moet je dit laten behandelen omdat deze aandoening verband houdt met hartaandoeningen.

hart5 Blijf niet te lang stilzitten

In de afgelopen jaren heeft onderzoek gesuggereerd dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid, hoeveel lichaamsbeweging je ook doet. Dit is slecht nieuws voor de vele mensen die de hele dag zittend werk hebben.

Bij het bekijken van de gecombineerde resultaten van verschillende observationele onderzoeken met bijna 800.000 mensen, ontdekten onderzoekers dat bij degenen die het meest zaten, er een bijbehorende toename van 147 procent was in cardiovasculaire gebeurtenissen en een toename van 90 procent in overlijden veroorzaakt door deze gebeurtenissen. Bovendien verhoogt langdurig zitten (vooral tijdens het reizen) het risico op diepe veneuze trombose (een bloedstolsel).

TIP: Experts zeggen dat het belangrijk is om de hele dag door te bewegen. Parkeer verder van het kantoor, maak een paar kortere wandelingen gedurende de dag en/of gebruik een staande werkplek zodat je tussendoor voldoende kunt bewegen. En vergeet niet om op de meeste dagen te sporten.

hart6 Vermijd passief roken

Studies tonen aan dat het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen ongeveer 25 tot 30 procent hoger is voor mensen die thuis of op het werk worden blootgesteld aan passief roken. Volgens studies draagt ​​blootstelling aan tabaksrook bij tot ongeveer 34.000 vroegtijdige sterfgevallen door hart- en vaatziekten en 7.300 longkankersterfgevallen per jaar.

Niet-rokers met een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte in het bloed hebben een nog groter risico op het ontwikkelen van een hartaandoening als ze worden blootgesteld aan passief roken. Dit komt omdat de chemicaliën die worden uitgestoten door sigarettenrook de ontwikkeling van plaque-opbouw in de slagaders bevorderen.

TIP: Vermijd omgevingsrook - en houd kinderen uit de buurt van passief roken.

 

Je abonneren op onze nieuwsbrief

inschrijven Ben je al abonnee op onze nieuwsbrief? Bedankt daarvoor, want hoe meer mensen ons lezen hoe sterker we staan.

Vertel het door aan je vrienden!

Misschien is zo'n gratis abonnement op SenNetMagazine een leuke geschenk voor een vriend.
Of ga je er een familielid gelukkig mee maken?

SenNetMagazine is het gratis online magazine van SeniorenNet. Het zit boordevol positieve nieuwtjes, leuke evenementen, interessante aanbiedingen, weetjes en tips. Lees boeiende artikels over lifestyle, gezondheid, geluk, psychologie, reizen, financiën, pensioenen, en veel meer! Kortom, alles waar jij van wakker ligt, komt aan bod!

Het kost je ... NIETS

Een abonnement op SenNetMagazine is helemaal gratis.
Abonneer je snel, dan ontvang ook jij het volgende nummer al in je mailbox. SenNetMagazine verschijnt elke week.

Abonnee worden is erg eenvoudig. Je kan je hier inschrijven.

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

youri
Tips die ogenschijnlijk eenvoudig zijn en misschien een beetje cliché kunnen overkomen, maar o zo waar. We moeten in eigen boezem durven te kijken en toegeven dat heel wat hartproblemen aan ons eigen gedrag te wijten zijn. Eigenlijk zou je deze tips aan je koelkast moeten hangen om ze elke dag opnieuw te lezen. Eens zondigen mag af en toe, maar een gezonde levenswijze (en een gezond hart) is grotendeels onze eigen verantwoordelijkheid.
23/05/22 11:05 REAGEER
marina bal
Heel juist, Youri! Je moet niet komen klagen over je zwakke hart als je zelf volpropt met ongezond eten, zuipt en rookt als een... wat eigenlijk...
23/05/22 16:05 REAGEER
freddy verbaere
Het is helaas nodig om op dezelfde nagels te blijven kloppen, dat doet de reclame ook.
23/05/22 18:42 REAGEER
jessie veyt
Hoe eenvoudiger de boodschap gebracht wordt (en hoe vaker) hoe beter ze blijft hangen. Dus nog van dit soort artikels!
24/05/22 07:42 REAGEER
suzygirl
Dat is waar Jessie, hopelijk nog meer van dit, opdat we het niet vergeten.
25/05/22 19:29 REAGEER
marina bal
Inderdaad, suzygirl!
27/05/22 23:35 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels