Deel via

Grootouders voor het Klimaat willen een betere wereld voor onze kleinkinderen

May 2022
Heel wat opa's en oma's maken zich zorgen om de toekomst. Welke planeet zullen we aan onze kinderen en kleinkinderen nalaten? De vereniging Grootouders voor het klimaat wil niet bij de pakken blijven zitten en ijvert voor een leefbare wereld voor de komende generaties. Op 30 mei is iedereen welkom voor een inspiratiedag in het Vlaamse Parlement. De Vlaamse overheid bekroonde dit initiatief intussen met de Ultima voor sociaal-cultureel volwassenenwerk, vroeger bekend als de Cultuurprijs Vlaanderen.

Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen

Maak jij je ook zorgen om welke wereld we aan onze kinderen en kleinkinderen zullen naletn? je bent zeker niet de enige! De vereniging 'Grootouders voor het klimaat' blijft niet bij de pakken zitten...

 

We noemen ons Grootouders voor het Klimaat, maar we zijn natuurlijk maar senioren zoals de anderen. Of toch iedereen die oud en wijs genoeg is, want opa of oma hoeven we niet te zijn. De kleinkinderen voor wie we opkomen zijn alle jongeren van nu en van straks, die in de wereld zullen leven die wij hen nalaten. Wij, grootouders, vinden dat die wereld voor hen leefbaar moet zijn.

Marc Cabus (Grootouders voor het Klimaat): 'Leefbaar, dat is een groot woord als je het letterlijk neemt, en dat woord kiezen we niet toevallig. Je ziet het staan op onze spandoeken in betogingen: "Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen.

De wereld waarin de mensheid tot bloei kon komen, de natuur die ons alle levensnoodzakelijke grondstoffen levert (te beginnen bij drinkwater), de aarde waarin we genoeg voeding kunnen verbouwen, het veilige comfort waarin we wetenschap en industrie konden ontwikkelen, de omgeving waarin onze cultuur kon gedijen: die voor ons zo vanzelfsprekende wereld dreigt in zwaar weer terecht te komen.

grootouders1 Honderdduizenden jaren waren de klimaatcondities op de aarde ideaal voor ons, mensen en het andere leven op aarde. En nu zien we die omstandigheden snel veranderen. Voor de planeet en de natuur hoeft dat geen probleem te zijn: die zal zich wel aanpassen aan de nieuwe condities, maar voor de mens kan dat een pijnlijke zaak worden'

De oorzaak is gekend

Marc Cabus: 'De wetenschap kent ook de oorzaak. De manier waarop we sinds de industriële revolutie zijn gaan produceren en consumeren, het beslag dat we leggen op de natuurlijke bronnen heeft de aarde uitgeput en vervuild.

We zijn boven onze stand gaan leven, we verkwisten veel van het goede dat de natuur ons biedt. Niet iedereen doet dat, toch niet in dezelfde mate, maar gemiddeld hebben we een veel te grote ecologische voetafdruk.

Dat geldt zeker voor wie volgens onze westerse levensstijl leeft. De gemiddelde mens verbruikte in 2021 bijna 2 keer (en de gemiddelde Belg bijna 4 keer) meer dan wat er beschikbaar is. De helft (resp. driekwart) van ons verbruik lenen we (of is het stelen?) van onze nakomelingen.

Klimaatverandering

De effecten die we nu al het meest voelen is de klimaatverandering. Denk maar aan de droogten en de verwoestende overstromingen van vorig jaar. Nochtans zijn praktisch alle landen in 2015 met het Akkoord van Parijs overeengekomen dat ze er alles aan zullen doen om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde te beperken tot 1,5°C. Het ziet er ondertussen naar uit dat we dat niet zullen halen. Bijlange niet. We zitten nu al aan 1,1° en tegen de tijd dat onze kleinkinderen zelf grootouders zijn, kijken ze tegen de 3° aan. Als we op het huidige elan doorgaan.'

klimaat1 Het kan ook anders

'Het wrange is, dat het anders kan. Ook dat weten we dank zij de wetenschap. We kunnen beter. Dat is waar Grootouders voor het Klimaat voor ijvert. Dat doen we door te betogen, door petities te sturen, door in de krant en op tv te komen, door de overheid te porren, door campagnes te lanceren en tal van andere acties. Kijk maar eens op grootoudersvoorhetklimaat.be of op onze Facebookpagina. En wie interesse heeft kan ons altijd vinden via info@gvhk.be.'

We zitten op de eerste rij

'De klimaatcrisis is geen prettige zaak. Maar het is een voorrecht dat we haar bewust mogen meemaken. We zitten op de eerste rij én we kunnen het verloop van het stuk mee bepalen. Daar hebben we nog een beetje tijd voor. Niet veel, enkele jaren misschien om het ergste te voorkomen. Daar willen de Grootouders hard voor gaan. Op maandag 30 mei organiseren we een Inspiratiedag in het Vlaams Parlement. Daar denken we een hele dag na over onze rol in deze cruciale tijden. Iedereen met een hart voor de jongeren én ouderen van de toekomst is welkom. Daar zijn we onder elkaar, senioren zoals de anderen, senioren met een missie.'

Hier verneem je meer over de Inspiratiedag in het Vlaamse Parlement.

Ontstaan Grootouders voor het Klimaat

Marc Cabus: 'Grootouders voor het Klimaat ontstond tijdens de klimaatmarsen van begin 2019 toen nogal wat senioren die zich zeer bewust zijn van de klimaatcrisis, de jongeren wilden steunen en zich organiseerden in de beweging 'Grootouders voor het Klimaat'.

Sindsdien namen de Grootouders in hun witte hesjes en met hun vlag ('Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen') deel aan alle klimaatbetogingen en vele acties. In augustus 2020 werd de beweging een vzw. Ondertussen nemen we al lang meer en meer initiatieven die los staan van het jongerenprotest (dat we nog altijd steunen).

De groep groeide uit tot een pluralistische en onafhankelijke burgerbeweging zonder banden met politieke of andere belangengroepen of met bedrijven. We werken ook in lokale afdelingen (Brugge, Gent, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Kempen, Limburg) die zeer actief kunnen zijn.'

grootouders3 Wie zit erachter?

'Een betere vraag is misschien: wát zit erachter? De, soms pijnlijke, bekommernis om de klimaatcrisis en haar gevolgen voor de volgende generaties. Het acute besef dat we moeten luisteren naar de wetenschap, zoals samengevat in de rapporten van het IPCC, een instelling van de UNO die door de politici werd opgericht om hen te adviseren bij het klimaatbeleid - en dat we er consequent naar moeten handelen.

Dat heeft op vele sectoren van de samenleving betrekking, maar essentieel is dat de politici hun belofte nakomen van het Akkoord van Parijs (2015): de gemiddelde temperatuur op aarde mag zeker niet meer dan 2°C stijgen en het liefst minder dan 1,5°C.  Onze visie wordt samengevat in de 7 punten van ons Handvest21.

Wie erachter zit? Een aantal (honderd?) zeer actieve vrijwilligers, gesteund door duizenden mondige senioren die zich lid maakten en/of mee betogen, de nieuwsbrief en website lezen, reageren op sociale media. Daarenboven hebben we ook meer dan 130 (de lijst blijft aangroeien) GvK-ambassadeurs: bekende mensen uit alle geledingen van de samenleving. We hebben ook een aantal ambassadeurs.'

Welke initiatieven hebben jullie al gedaan, wat zit er in de pijplijn?

'Dat is een lange lijst. Zie bijvoorbeeld het activiteitenverslag over 2021. Het betreft klimaatmarsen en betogingen, eigen petities (en steun aan die van anderen), campagnes (zoals de bekroonde campagne voor een duurzamer beheer van de spaarcenten van de senioren), tentoonstellingen, lezingen, concrete acties bij steden en gemeenten, bezwaren en rechtszaken, protest tegen vervuilende industrie.

In 2021 wandelde een groep GvK'ers naar de klimaatconferentie in Glasgow (COP26) en in oktober 2022 zal een groep GvK'ers Vlaanderen rondfietsen om de aandacht te vestigen op de klimaatconferentie in Egypte (COP27).

Partners

'Wij nemen deel aan de concrete voorbereiding en de logistieke organisatie van de acties van Youth for Climate (YFC) en leveren ook stewards. Wij zijn aangesloten bij overkoepelende organisaties als de Klimaatcoalitie en Bond Beter Leefmilieu. We hebben goede contacten met de ‘klassieke’ seniorenorganisaties, o.m. OKRA, S-Plus en Vl@s (Vlaamse Actieve Senioren). Ook bouwen we met onze Franstalige en Nederlandse zusterorganisaties aan een Europees en wereldwijd netwerk.

Ook Seniorennet kan voor ons een interessante partner zijn, want dat is een belangrijke bron van informatie voor senioren.

klimaat2 Hoe kunnen we de Grootouders voor het Klimaat helpen?

'Door ons te steunen in betogingen, op sociale media, door ons en onze acties te vermelden bij vrienden en kennissen.... Wie interesse heeft in onze beweging of, wie weet, eraan denkt om zich actief in te zetten, is uitermate welkom op onze Inspiratiedag op 30 mei in het Vlaams Parlement: alle informatie staat hier'

Handvest21

 

1

De wereld waarin we nu leven is niet opgewassen tegen een stijging van meer dan 1,5°C. Daarom moet o.m. de koolstofuitstoot tegen 2030 65% lager liggen dan in 1990 en moeten we ten laatste tegen 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Dat vergt dringende maatregelen.

2

We willen een duurzame samenleving die de draagkracht van de planeet respecteert. Burgers, bedrijven en het middenveld kunnen dat enkel realiseren samen met een overheid die keuzes maakt en sturend en krachtig optreedt. We pleiten voor bindende en afdwingbare doelstellingen en maatregelen met jaarlijkse doelstellingen tot 2050.

3

De klimaatcrisis – oorzaak van o.m. extremer weer – en het massaal verlies aan biodiversiteit maken dat we onze manier van produceren en consumeren dringend moeten aanpassen aan de draagkracht van de aarde. Ophouden met gulzig ruimtegebruik, en ingrepen zoals vergroening en verkoeling door zichtbaar water zijn daarvoor onontbeerlijk.

4

Het gebruik van fossiele brandstoffen (petroleum, aardgas, steenkool…) veroorzaakt schadelijke luchtvervuiling en brengt broeikasgassen in de atmosfeer. We moeten voor onze energievoorziening versneld overschakelen op hernieuwbare bronnen.

5

Alle niveaus, lokaal en wereldwijd, moeten een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid voeren dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en landen ondersteunt bij hun ontwikkeling in de klimaattransitie.

6

Met onze activiteiten willen wij met onze leeftijdgenoten en samen met andere organisaties en bewegingen, de samenleving sensibiliseren en oproepen tot actie voor een dringend en doortastend klimaatbeleid.

7

Wij, Grootouders voor het Klimaat zijn een onafhankelijke beweging, sociaal bewogen en geëngageerd. We willen een leefbare wereld doorgeven aan de volgende generaties. We hebben een langetermijnvisie en beseffen de urgentie. We staan open voor dialoog en willen mensen samenbrengen. Dat doen we met veel ambitie en bereidheid tot actie.

Laureaat voor de Ultima voor sociaal-cultureel volwassenenwerk 2021

 
klimaat3 Op 10 mei kregen de Grootouders voor het Klimaat de Ultima Sociaal-cultureel volwassenenwerk 2021.
De Ultimas - Vlaamse Cultuurprijzen (voorheen Cultuurprijzen Vlaanderen) zijn prijzen die door de Vlaamse Gemeenschap aan personen of organisaties van verschillende cultuuruitingen worden toegekend.
Dit is de motivatie van de jury.

'Grootouders voor het Klimaat is een jonge burgerbeweging. De beweging ontstond begin 2019 ter
ondersteuning van de initiatieven van de klimaatjongeren van Youth for Climate, maar is sindsdien
aan een razendsnel tempo uitgegroeid tot een breed vertakte en professioneel uitgebouwde
organisatie. Ze is er in korte tijd in geslaagd om zichzelf en haar werking op de kaart te zetten en
een volwaardig deel uit te maken van het publieke debat rond het klimaatthema. Wat de jury
bovendien opvalt, is dat Grootouders voor het Klimaat deze groei heeft kunnen realiseren in volle
coronacrisis, tijdens een periode die traditioneel sociaal-cultureel volwassenenwerk niet evident
maakte. Meer nog, de organisatie greep de coronacrisis aan als reflectiemoment, en pleit ervoor
om de samenleving na corona op een meer duurzame manier opnieuw op te starten.
Grootouders voor het Klimaat is sterk in samenwerken. De beweging ontstond binnen de bredere
klimaatbeweging en beschikt over een sterk netwerk, zowel binnen als buiten het klimaatthema.
De beweging verbindt zich met klimaatbewegingen en ouderenverenigingen, en neemt een plaats
in verschillende binnenlandse en internationale netwerken in. Grootouders voor het Klimaat is een
van de eerste bewegingen van haar soort in Europa, en speelde als pionier een voorbeeldrol voor
gelijkaardige initiatieven in het buitenland.

Een andere troef die volgens de jury mee aan de basis ligt van het succes van de beweging is de
sterke aandacht voor intergenerationele samenwerking.
 
Grootouders voor het Klimaat gaf een krachtig signaal dat het klimaatthema niet enkel de jongeren aangaat, maar dat het een thema is dat alle generaties aanbelangt.

klimaat4 Opvallend in 2021 was de campagne ‘Onze spaarcenten voor hun toekomst’, waarmee ze 55-
plussers wil aanmoedigen om hun spaargeld te investeren in duurzame spaar- en
beleggingsproducten die het klimaat ten goede komen. Het is met acties als deze dat Grootouders
voor het Klimaat aantoont dat ze niet enkel de klimaatjongeren wil ondersteunen, maar ook haar
eigen stem laat klinken in het klimaatdebat.
 
Waardering
 
hugovandienderenDe jury spreekt met deze bekroning ook expliciet haar waardering uit voor de vele andere
burgerbewegingen die de voorbije jaren rond het klimaatthema ontstonden: Teachers for Climate,
Scientists For Climate …
Het is een lange lijst die blijft groeien. Uiteraard verdienen de jongeren
van Youth for Climate een bijzondere vermelding. Het is immers hun inzet en engagement die de
bal aan het rollen bracht.'
 
Foto: co-voorzitter Hugo Van Dienderen met de Ultima

Meer info

Meer info over het Grootouders voor het Klimaat vind je op hun website.

Hier kan je contact met de vzw opnemen.

En hier vind je de agenda van de komende activiteiten.

Interesse voor de nieuwsbrief? Hier kan je je inschrijven.

Auteur: Stefaan Van Laere

14 reacties

wiwinne
Goed en wel maar in al die punten staat er WIJ WILLEN, maar nergens zie ik een voorstel of oplossing. Ik wil dit ook wel, maar laten de grootouders dan ook de eerste stappen zetten, bv niet met de auto de kleinkinderen naar of van school halen of brengen. Geen GSM of dergelijke toestellen als geschenk geven, een trui als geschenk in plaats van warmte uit een of andere warmtebron. Want nu vervuilt deze ook, en toch komen zij uit een periode van hout/steenkool kachels die 110% meer vervuilen. Niet op reis gaan met een vliegtuig of cruise maken met een boot, maar met een fiets en rugzak. Ik zie hier meer een publiciteit van ECOLO/GROEN dan een echte betrokkenheid, misschien allen op een fiets trappen die aan een band ligt om elektriciteit op te wekken; Ik noem dit "make pace and love" groepering. sorry doen wat men nu doet is geen oplossing, of wil men terug keren naar de tijd van de catacomben. STEL OPLOSSINGEN VOOR, zoals alle treinen met elektrische aandrijving vervoeren goederen in plaats van de vrachtwagens, fabrieken met roetfilters, Door de staat geleverde energie (in plaats van al die winst beluste maatschappijen) . Betere zonnepanelen zodat men niet verplicht is om er 20 te plaatsen, en goede batterijen. Zeilboten voor de cruise in plaats van een boot die met 1 reis zoveel uitstoot als 1.000 auto's een jaar lang.Zich wassen met koud water zal ook veel minder vervuilen, hé. GEEN KOEIENVLEES OF MELK/BOTER, meer nuttigen want zij produceren te veel gas, waar gaat men naartoe ?
23/05/22 09:31 REAGEER
tony
Ik ben voor een gedeelte akkoord met Wiwinne. Doch als 1ste punt in dit charter zou moeten staan dat de bevolking niet meer mag groeien, anders wordt het dweilen met de kraan open. Hoe kun je dat bereiken ? Door de vrouwen te laten studeren en door voorbehoedsmiddelen te promoten. Als 2de punt zouden we onze planeet kunnen proper houden. Hoe kun je dat bereiken ? Door de meest vervuilende brandstoffen minder te gaan gebruiken en door in te zetten op meer groen (vooral bomen, gezien deze enorme hoeveelheden koolstofdioxide en sommige soorten zelfs stikstofoxiden uit de lucht halen). ook door de omgeving proper te houden en alles netjes in vuilniszakken te sorteren. Electrische treinen en auto's vormen ook geen oplossing zolang er elektriciteit geproduceerd wordt in bruinkool-, steenkool- en aardoliecentrales. Ook zonnepanelen en windmolens vormen maar een deel van de oplossing, gezien zij hoogstens voor 30% kunnen instaan voor onze stroomvoorziening, want vergeet niet dat de elektriciteit er moet zijn als we ze nodig hebben (ook 's nachts en 's winters) en dat we nog geen performante opslagmogelijkheden hebben voor die elektriciteit. Als wetenschapper het IPCC aanhalen is een lachertje want deze groep wordt vooral gevoed met politieke vrienden, die zelfs geen benul hebben wat fysica, chemie en klimaat betekent. Laten we die dramatische oproepen maar naast ons neerleggen of ze doorsturen naar de landen die het opgehaalde huisvuil in de zee kieperen, riolen rechtstreeks naar de zee leiden en dergelijke. Als we dan toch willen investeren leg dan grotere waterreserves aan, verhoog de dijken van de rivieren en aan zee en produceer in land- en tuinbouw genoeg voor onze eigen voorzieningen en niet voor massale export.
23/05/22 11:34 REAGEER
degroopa
Ik dacht dat grootouders verstandiger waren en zich beter informeerden dan de onzin die hier wordt verkocht.
Zo wordt er gesteld:
Honderdduizenden jaren waren de klimaatcondities op de aarde ideaal voor ons, mensen en het andere leven op aarde.
Gemakshalve vergeet men hier allicht bvb de kleine ijstijd(cfr schilderijen Breughel).Koude perioden waren/zijn altijd perioden van ellende.
Bovendien wordt hier milieu en klimaat door elkaar gehaald.
En het IPCC is idd een politiek vehikel van de VN met als verborgen agenda een enorme transfer van mia € van N naar Z.Het brengt enkel doemberichten op basis van modellen waarvan al lang bewezen is dat ze totaal onbetrouwbaar zijn.En neen,CO2 is helemaal niet de thermostaatknop van het klimaat.Het klimaat verandert constant sedert het ontstaan van de aarde.Er zijn meer dan 30 factoren erkend die het klimaat kunnen beïnvloeden waarvan de zon en de bewolking allicht de voornaamste zijn.
Over het klimaat bestaan er massa's degelijke wetenschappelijke art. op verschillende sites.Enkele daarvan zijn dwarsliggers.eu en climategate.nl .Daarnaast ook nog bvb https://opiniez.com/author/ferdinand-meeus/
Ik roep de grootouders dus op om zich eerst grondig te informeren vooraleer te gaan demonstreren tegen ?Ja tegen wat?
23/05/22 12:11 REAGEER
Familieandre
Akkoord mret deze visie. En pas op de natuur zal men niet bedriegen door de zgn pseudo-wetenschappers die slechts hun broodheren dienen. Dit stelt men ook vast in de media die meer dan ooit subjectief is.
27/05/22 21:52 REAGEER
marina bal
Een heel mooi initiatief! Tenslotte zijn wij en de generaties voor ons er mede verantwoordelijk voor dat onze planeet naar de verdoemenis gaat. Ik stoor me een beetje aan de negatieve houding van 'degroopa' die dit initiatief onzin vindt. Het is net goed dat grootouders hun verantwoordelijkheid opnemen en niet zitten te kankeren over 'de jeugd van tegenwoordig' en 'dat het in onze tijd allemaal beter was'. We kunnen maar beter het goede voorbeeld geven want 'zo d'ouden zongen zo piepten de jongen'.
23/05/22 16:04 REAGEER
Dicksy
‘Een heel mooi initiatief! Tenslotte zijn wij en de generaties voor ons er mede verantwoordelijk voor dat onze planeet naar de verdoemenis gaat’.
Tja, dan denk ik waarom daar niet eerder aan gedacht?
25/05/22 15:38 REAGEER
Dr A Clarysse
Hoeveel grootouders voor het klimaat hebben de complexiteit van het klimaat grondig bestudeerd? Ooit gehoord van de Milankovitch cyclussen, de cyclussen van de zonneactiviteit, de solar radiance, de invloed van oceaanstromingen en vuurbergen, Swensmar’s theorie van de invloed van de zonneactiviteit op de kosmische straling en de vorming van wolken, … Weten ze dat het in de 'Middeleeuwse warme periode' warmer was dan het nu is terwijl er toen nog geen sprake was van industriële CO2. Het klimaat heeft altijd veranderd en het zal dit blijven doen, met of zonder CO2.
Volledig akkoord met de vorige auteur dat het IPCC een politiek orgaan is.
“Wij (UN-IPCC) herverdelen de facto de rijkdom van de wereld door klimaatbeleid ...Men moet zich bevrijden van de illusie dat internationaal klimaatbeleid milieubeleid is. Dit heeft bijna niets meer met milieubeleid te maken ...“ Dr. Ottmar Endenhofer, IPCC co-chair of the Working Group 3, november 13, 2010 interview (H/T Dr. Charles Battig). Dr. Albert Clarysse.

23/05/22 16:34 REAGEER
freddy verbaere
Allemaal goed en wel dokter Clarysse maar dit ontslaat ons niet van onze plicht om als ouderen onze verantwoordelijkheid op te nemen. Dit los van alle politieke en andere toestanden. Mijn sympathie heeft deze organisatie alvast.
23/05/22 18:41 REAGEER
Hugoo
''Wij'' verbruiken dus 2 tot 4 maal meer dan beschikbaar is ? Foei !
Maar als ''wij'' (en dat doen we) de reclame mogen geloven, dan moeten we 10 maal meer verbruiken dan er ''beschikbaar'' is.
Waarom wordt reclame niet aan banden gelegd ? Juist ! Kassa kassa vooral voor de (grote) bedrijven. Maar ''wij'' zijn schuldig aan ''verspilling''. Jawel.
23/05/22 19:25 REAGEER
jessie veyt
Waarom zo negatief over dit initiatief, degroopa? en dr. Clarysse? Uiteraard moetgen we nodige kritische zin aan de dag leggen en zijn er altijd terecht kritische bemerkingen te plaatsen. Maar ik bekijk jullie inbreng positief en zie dit als een uitnodiging om eindelijk een echt debat over het klimaat op te starten waarbij alle facetten aan bod komen. In dit licht gezien is de inbreng van de vzw Grootouders voor het klimaat zeker belangrijk. Ze tonen tenminste dat ze bezorgd zijn over de toekomst van onze planeet en het is natuurlijk altijd gemakkelijker om helemaal niets te doen. Aan hun sympathisanten en ambassadeurs te zien zijn het trouwens zeker niet allemaal mensen van het geitenwollensokkentype maar zijn ze ook voldoende kritisch. Met andere woorden, een warme oproep om et zijn allen over ons klimaat te denken en de politiek te stimuleren om ook echte oplossingen te bieden!
24/05/22 07:42 REAGEER
degroopa
Beste Jessie,ik heb al 15j zonnepanelen en al 5j een geothermische warmtepomp.Ik sorteer alles.Heb een grote tuin.Ik zorg voor het milieu.Daar wordt in het art.klimaat en milieu door elkaar gehaald.Voor het milieu zijn wij verantwoordelijk.Voor het klimaat helemaal niet.De menselijke invloed is verwaarloosbaar.Maar het IPCC daarin gesteund door de MSM willen ons wat anders wijs maken.En de goedgelovige politici trappen daarin want ze hebben niet de minste basiskenners(allemaal alfa gediplomeerden)en luisteren naar hun rood-groene adviseurs.De Green deal is totale waanzin.En enkel West-Europa en enigszins N-Amerika gaan daarin mee.Al de rest veegt er zijn voeten aan.
En wees maar gerust,een tegensprekelijk debat zal er net als over corona en migratie nooit komen.
25/05/22 20:56 REAGEER
marina bal
Goed gezegd Jessie!
27/05/22 23:34 REAGEER
Dr A Clarysse
Ik heb mijn laatste nieuwe wagen gekocht in 2008 en ik heb reeds 22.000 km. Ik was de enige arts in het AZ St.-Jan in Brugge die zich vernederde om met de fiets naar het ziekenhuis te komen. Tijdens 27 jaar dienst in het A.Z. heb ik twee buitenlandse vakanties genomen. Geen woorden maar daden.
24/05/22 08:43 REAGEER
marina bal
Dat heet het goede voorbeeld geven, dokter:)!
24/05/22 11:02 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels