Deel via

Met deze 5 keuzes leef je een beter leven

May 2022
Ben je niet (helemaal) tevreden over je leven? We hebben natuurlijk geen controle over ingrijpende veranderingen zoals ziekte, een ongeval, het verlies van een geliefde, een ontslag, ... Maar toch zijn er aantal keuzes die je kan maken om een beter leven te leiden. Hoe je dat kan doen vertelt lifecoach Wim Annerel in deze bijdrage. Hij somt voor de 5 belangrijkste keuzes op.

Jouw leven kan een mooie reis zijn, een dolle rit, een groots avontuur.

Maar het kan ook een nachtmerrie zijn, een constante strijd, een harde les.

Aan jou de keuze.

Op elk moment kies je welke kant van het leven je wil omarmen. En dat heeft impact op hoe je je voelt, op wat je denkt en doet, op je heden en je toekomst, op wat voor iemand je wordt, en ook op de andere mensen in je leven.

Daarom zijn dit vijf keuzes die je kan maken om deze wereld te zien als de prachtige plek die het kan zijn – vol mogelijkheden.

1. Laat het verleden los

geluk2 Hoe kan je vooruitgang boeken en genieten van het heden als je vastzit in herinneringen aan vroeger en voortdurend opnieuw beleeft wat er lang geleden is gebeurd?

Veel mensen zijn verdrietig, hebben slechte dingen meegemaakt, hun hart is gebroken of ze hebben een geliefde verloren, ze hebben nooit hun dromen bereikt, of hebben die nooit durven volgen en leven nu in spijt. Veel mensen zijn niet tevreden en kunnen de schoonheid van het leven niet zien, daarom vertrouwen ze niemand. Ze hebben de hoop verloren en zijn geneigd te denken dat het leven voor hen oneerlijk is. Begrijp dat het voor hen niet makkelijk leven is zo, en wees vriendelijk voor hen.

Maar bevrijd jezelf van de last van het verleden door te beseffen dat er niets meer aan gedaan kan worden en dat je er alleen maar van kunt leren. Laat het achter je en ga sterker dan ooit verder. Want er staan jou vast nog grote dingen te wachten. Wie weet inspireer je zelfs een ander om van gedachten te veranderen.

2. Stop met je zorgen te maken over de toekomst

Door voortdurend te piekeren over wat er zou kunnen gebeuren, mis je het huidige moment. En dat is nu net waar het leven zich afspeelt.

We maken ons zorgen over morgen en zijn bang dat er iets ergs kan gebeuren. We proberen de toekomst te voorspellen, we bereiden ons voor op alles, en trachten daarom onze dagen minutieus te plannen. Maar uiteindelijk gebeuren er gewoon dingen. En het enige wat we kunnen doen is er volop van genieten en er het beste van maken.

geluk3 Het leven zit vol verrassingen. En dat is een goede zaak. Maar door het ergste te verwachten, compliceer je het leven en maak je het moeilijk. Dus laat al die zorgen en de noodzaak om alles te controleren en te voorspellen los.

3. Vat de dingen niet te persoonlijk op

Als er iets onaangenaams gebeurt, vinden we dat het leven oneerlijk is. Maar zulke dingen – mensen die je verlaten, ruzies, lastige situaties, verlies – moet je niet persoonlijk nemen. Het is niet jouw schuld.

Het leven heeft ook grenzen. Verwacht er niet te veel van. Leer hoe je verder kunt gaan en blijf werken aan de dingen waarin je gelooft.

4. Realiseer je dat je zelf al genoeg bent

Je hebt niet echt iets of iemand nodig om je goed te voelen en om te leven. Dus stop met wachten. Want dat is gewoon een excuus dat je ervan weerhoudt om echt te leven.

Je kan een leegte in je voelen, maar een ander zal die niet vullen. Herstel eerst de relatie met jezelf – om te beginnen door het waarderen en accepteren van jezelf voor de persoon die je bent.

geluk4 Alleen dan zul je in staat zijn om je leven te delen met een speciaal iemand, en hem of haar te laten zien wat een geweldig individu je bent.

Waardeer wie je bent. En ook wat je hebt. Richt je op de mensen van wie je houdt, de mogelijkheden die overal om jou heen zijn, de dingen die je graag doet, de tijd die je hebt, de plaats waar je woont, de vrienden die je hebt,….

5. Probeer iets nieuws

Kies ervoor om af en toe buiten je comfortzone te leven: neem risico’s, probeer nieuwe dingen, doe ook eens wat je bang maakt en daag jezelf zo veel mogelijk uit.

geluk5 Zo groei je en verbeter je, en zo voel je je vrij en vol leven.

Begin met van deze vijf keuzes een vast onderdeel van je leven te maken.

Zo zul je snel in staat zijn om elke dag te waarderen, ervan te genieten en er het beste van te maken.

Lees verder deze 3 snelle tips die je vandaag nog kunt doen om gelukkiger te zijn.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

TimV
Wijze tips! Dank
30/05/22 09:39 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels