Deel via

Blokkeer tijd voor jezelf

June 2022
Het leven is soms zo druk, druk, druk... Of je nu werkt, op zoek bent naar een baan of al met pensioen bent: allemaal hebben we wel eens het gevoel dat we het niet meer aan kunnen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf uit te trekken, om het even in welke fase van je leven je je nu bevindt.

Heb je de neiging om overweldigd te raken door alles wat er in je leven gebeurt? Of het nu de verantwoordelijkheden zijn die zich opstapelen op het werk, de klusjes die je thuis moet doen, of de mensen in je leven die je aandacht nodig hebben, het kan voelen alsof je het allemaal (even) niet meer aan kunt..

Tijd voor jezelf nemen

Laten we eens kijken waarom tijd voor jezelf zo belangrijk is, en meteen een aantal manieren opsommen hoe je tijd voor jezelf kunt reserveren. Wat betekent tijd voor jezelf nemen? Tijd voor jezelf vinden betekent bewust tijd opzij zetten. Deze tijd zou voor jou en jou alleen moeten zijn. Het is niet de bedoeling dat je tijd alleen bent om de klusjes op je to-dolijst in te halen. Het is ook niet de bedoeling dat je deze tijd met je partner doorbrengt.

Zorg voor jezelf

Door wat tijd opzij te zetten die echt voor jezelf is, kun je tijd alleen besteden aan wat je wilt doen, niet aan wat iemand anders denkt dat je zou moeten doen.

Het is een eenvoudige zelfzorgpraktijk die voor velen moeilijk lijkt. Maar mensen die tijd voor zichzelf nemen, kunnen in plaats daarvan de drang krijgen om productief te zijn. Maar na verloop van tijd kun je de gewoonte aanleren om echt tijd voor jezelf te nemen.

Het is oké!

jezelf2 Er gebeurt altijd veel in iemands leven. Je hebt werk, klusjes, contact houden met vrienden, tijd doorbrengen met je partner, zorgen voor kinderen en huisdieren, en nog veel meer om over na te denken. Maar je mag tijd alleen nemen die voor jou en alleen voor jou bedoeld is.

Het is een essentiële stap in je leven om voor jezelf te zorgen.

Je verdient het!

Onthoud dat je ook geen "me-time" hoeft te verdienen. Je verdient het om deze tijd te hebben, zelfs als je het gevoel hebt dat je niet zoveel hebt bereikt als je zou moeten hebben. Er kunnen wat innerlijke werk- en gedragsveranderingen zijn die je moet doen om hiermee in het reine te komen, en dat is oké. Sterker nog, tijd voor jezelf nemen kan je helpen dit innerlijke werk te doen. Dus hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom u tijd voor je zou moeten opnemen. Ten eerste kunnen deze momenten je de tijd geven om je gedachten en gevoelens te verwerken. Plus, als je een introvert bent, geeft de tijd alleen je een broodnodige pauze om je batterijen op te laden voor je volgende sociale interactie.

Zelfreflectie

Tijdens je momenten die je alleen doorbrengt, kun je ook zelfreflectie en zelfbewustzijn oefenen. Je kunt jezelf meer gaan begrijpen. Er is niemand anders voor wie je moet optreden en niemand voor wie je indruk hoeft te maken. Dit betekent dat je gewoon jezelf kunt zijn en kunt observeren hoe dat voelt. Op deze momenten van eenzaamheid kun je ook beginnen te begrijpen wat voor soort zelfzorg je nodig hebt.

Durf experimenteren

Je kan experimenteren met verschillende dingen die je wil proberen en zien wat het beste voor je werkt. Onderzoek heeft aangetoond dat de keuze om tijd alleen door te brengen voordelen kan hebben, zoals het vergroten van het gevoel van eigenwaarde. Mensen zien zichzelf meestal als eenzaam als ze er niet voor kiezen om tijd alleen door te brengen. Maar een bewuste keuze maken voelt meestal niet eenzaam. Meer onderzoek suggereert dat tijd alleen je kan helpen vrijheid, creativiteit, intimiteit en spiritualiteit te ervaren.

Druk je behoeften uit

Het is niemand anders zijn taak om te raden wat je nodig hebt. Dus als je dringend behoefte hebt aan vrije tijd alleen voor je geestelijke gezondheid, is het belangrijk om dat te uiten. Laat je vrienden en familie weten dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Bedenk manieren waarop je hun steun kunt vragen om die tijd te krijgen als je moeite hebt om erachter te komen. U kunt bijvoorbeeld een verantwoordingspartner krijgen die ook tijd voor zichzelf neemt.

Weg met het schuldgevoel

jezelf1 Voel je je schuldig over het nemen van tijd voor jezelf? Jezelf in vraag stellen over je schuldgevoel is een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van innerlijk werk. Vraag jezelf af waarom je je schuldig voelt omdat je wat tijd voor jezelf hebt genomen. Kijk wat er naar boven komt en pak al die redenen aan. Als het helpt, kun je er ook een dagboek over schrijven. Schrijf elke reden achter de schuld op. Graaf dan dieper en vraag jezelf af of deze reden echt waar is.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je je schuldig voelt omdat je familie je nodig heeft.

Zal tijd voor jezelf je er van weerhouden in die behoefte te voorzien?

Wat hebben ze echt van je nodig?

Zou je niet meer behulpzaam en ondersteunend kunnen zijn voor je gezin als je goed uitgerust was en in staat was om op te laden door wat tijd voor jezelf te nemen?

En tot slot, wat zijn enkele van je behoeften waarmee je familie je misschien kan helpen? 

Leer nee zeggen

Ook jouw tijd is kostbaar. Het is de meest eindige hulpbron die je hebt. Je mag nee zeggen tegen dingen waar je geen zin in hebt in je beperkte tijd. Hoewel het belangrijk is om compromissen te sluiten in je relaties, is het ook belangrijk om niet overal ‘ja’ op te zeggen. Als dit iets is waar je mee worstelt, begin dan klein voordat je een groot onderwerp aanpakt. Oefen nee zeggen tegen kleinere dingen die mensen van je vragen.

Je zou bijvoorbeeld nee kunnen zeggen als iemand je aandacht onmiddellijk vraagt ​​terwijl je eigenlijk op weg was om te gaan douchen. Tenzij iemand een noodgeval heeft, moet je niet altijd meteen op ieders wenken ingaan.

Blokkeer me-time

Als je kinderen, een partner of andere cruciale verantwoordelijkheden hebt, claim dan elke week tijd voor jezelf, weg van je dagelijkse leven en drukke schema. Je partner zou hetzelfde moeten doen. Elke verzorger moet exclusieve tijd voor zichzelf krijgen, zodat hij kan opladen en fris terug kan komen.

Stel grenzen op het werk

Je werkgever is belangrijk voor je, omdat hij je een baan geeft. Maar jij bent net zo belangrijk voor hen, zo niet belangrijker. Stel met dat in gedachten realistische grenzen met je werkgever. Dit moet van twee kanten komen. Je kan bijvoorbeeld een limiet instellen door op tijd te vertrekken in plaats van bijna elke dag langer te werken dan nodig. Dergelijke grenzen kunnen je helpen een gezonde balans tussen werk en privé te bereiken en die broodnodige tijd alleen te krijgen.

Besteed voldoende aandacht aan beweging

Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt. Dit kan een geweldige manier zijn om tijd met jezelf door te brengen. Een trainingsroutine kan je fysieke gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Als je liever vanuit huis traint, kijk dan eens naar virtuele trainingen die je overal kunt doen

Probeer ook eens om niets te doen

Je hoeft niet altijd productief bezig te zijn. Sterker nog, je hoeft helemaal niet altijd iets te doen. Hoewel het plannen van een date met jezelf een geweldige manier kan zijn om met iets nieuws te experimenteren, kun je jezelf ook de tijd en ruimte geven om niets te doen.

Niets doen betekent ook van je telefoon of televisie afblijven. Probeer de schermen en sociale media eens weg te leggen om te genieten van een afleidingsvrij moment met jezelf. Zet een kopje koffie voor jezelf. Haal diep adem. Glimlach.

Zoek manieren om alleen te zijn samen met dierbaren

Het is mogelijk om samen met je dierbaren tijd door te brengen, maar dan alleen. Op deze manier kan iedereen alleen zijn, maar zich toch omringd voelen door degenen van wie ze houden. Je kan bijvoorbeeld een uur rustige lees- of schermtijd plannen voor iedereen in het huishouden. Je rustgevende achtergrondmuziek opzetten, een kaars aansteken en dicht bij iemand anders zitten.

Tijd voor jezelf nemen terwijl je je partner aanraakt, kan veel voordelen hebben, zoals het verlagen van de cortisolspiegel. Tijd alleen hoeft dus niet altijd helemaal alleen te zijn.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Rigo
Het is zo een van de tegenwoordige items dat we denken dat we het druk moeten hebben om mee te zijn met de tijd.
Ik ben meer dan 40 jaar zelfstandige, ik heb het ook "druk" op het werk, maar ik doe mijn werk graag en dat niet als belastend ervaar en dus die "druk" goed kan plaatsen. Het is maar hoe je ingesteldheid t.o.v. van je werk is. Niet met de trend mee gaan om te zeggen dat je het altijd zo druk hebt, want dat verhoogt het "probleem" alleen maar.
6/06/22 19:42 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels