Deel via

Grootmoeders keuken was nog niet zo ongezond...

July 2022
Heb je ook recepten van je grootmoeder die je nog altijd klaarmaakt? De keuken van oma zaliger was helemaal niet zo ongezond, blijkt uit een studie van PronoKal. Het onderzoek toont aan dat de jongere generatie van de ouderen op het vlak van eetgewoontes nog heel wat kan leren.

Grootmoeder(s keuken) is zo ongezond nog niet

Een onderzoek PronoKal bij 1.000 Belgen onthult: ouderen hebben gezondere eetgewoonten en kwamen tijdens corona minder bij dan de jongere generatie. Wie grootmoeders keuken spontaan linkt aan te veel boter en zout, massa’s vlees, aardappelen en vettige saus, die vergist zich. Uit onderzoek bij 1.000 Belgen blijkt dat de jongere generatie, op het vlak van gezonde eetgewoonten, best wat te leren heeft van de oudere garde:

Het onderzoek

Het online onderzoek  werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal Group tussen 23 mei en 27 mei 2022 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

De 55-plussers eten vaker fruit en groeten en eten vaker op regelmatige tijdstippen. Dat zijn goede gewoonten die bijdragen aan een gezondere levensstijl. (dokter Lender).

65-plusssrs hielden tijdens corona gewicht op peil

Ook blijkt dat bijna 2 op 3 van de 55-plussers zijn of haar gewicht stabiel kon houden tijdens de coronacrisis. Bij de -34-jarigen waren dat er slechts 2 op 5.

gezond2-1140

Dat is mogelijk te wijten aan meer regelmaat en gezondere eetgewoonten. Het onderzoekt toont aan dat 85% van de 55-plussers op regelmatige tijdstippen eet (vs 61% bij -34 jarigen), dat 30% van hen dagelijks 2 tot 3 stukken fruit eet (vs 10% bij -34-jarigen) en dat bijna 4 op 5 medioren dagelijks ontbijt terwijl dat bij -34-jarigen slechts 1 op 3 is (79% bij 55-plussers versus 38% bij -34-jarigen). 55-plussers zijn ook een pak regelmatiger in het eten van groeten en het nuttigen van hun lunch. Deze goede (eet)gewoonten dragen volgens Dokter Lenders bij aan een gezondere levensstijl:

Structuur nodig

Het woord zegt het zelf: eetgewoontes moeten een gewoonte worden én blijven. Daarvoor is structuur cruciaal, zowel in wat je eet als wanneer je het eet. Medioren slagen er beter in dan jongeren om zich deze gewoontes eigen te maken. Ze hebben het ook minder moeilijk om te stoppen met eten, eens ze beginnen en geven aan dat stress hun eetpatroon minder verstoort.

Ook regelmaat in slaap nodig

Niet alleen regelmaat in voeding, maar ook regelmaat in slaap is cruciaal. Slechts 5% van de -34 jarigen voelt zich 7 dagen per week goed uitgerust. “Dat is enorm weinig”, meent dokter Lenders. “Bij 55-plussers ligt dit percentage 6 keer zo hoog (30%)”.

gezond4-1140

Het onderzoek van PronoKal toont niet alleen aan dat de 55-plussers meer regelmaat hebben in hun eet- en slaappatroon, maar ook dat ze tijdens de coronacrisis, hun goede gewoontes beter konden volhouden in vergelijking met de -34-jarigen:

  • 83% van de 55-plussers kookte even gezond, waar dat bij de jongere generatie slechts 68% was.
  • Slechts 8% van de medioren geeft aan minder fruit en groeten gegeten te hebben tijdens corona, terwijl dit bij de -34jarigen dubbel zo veel was.
  • Slechts 8% geeft aan dat ze vaker ongezond gegeten hebben, terwijl dit bij 20% van de jongere generatie wél het geval was.
  • Terwijl 15% van de -34-jarigen aangeeft meer frisdrank gedronken te hebben tijdens corona, is dat slechts voor 6% het geval bij de medioren.
  • Waar 27% van de jongeren aangeeft meer te eten uit verveling, trapte slechts 13% van de 55-plussers in die val tijdens de crisis.

gezond5-1140

 

Tips

Bij wijze van hulpmiddel, schuift PronoKal experte Kim Tampere alvast een aantal ‘good practices’ of goede gewoontes van de 55-plussers naar voor. Het proberen waard?

  1. Eet dagelijks 2 tot 3 stukken fruit.
  2. Eet dagelijks minstens 300 gr groeten, met voorkeur voor de kleur ‘groen’.
  3. Sla beter geen maaltijd over, ook geen ontbijt of lunch.
  4. Eet ’s avonds niet te laat.
  5. Respecteer je bioritme zo veel mogelijk en steek regelmaat in het uur waarop je gaat slapen en opstaat, ook in het weekend.

 

Ook oma en opa hebben werkpuntjes op hun rapport: meer bewegen en minder alcohol drinken.

Ook leren van jongeren

Toch hebben de 55-plussers ook wat te leren van de jongere generatie. Zo blijkt dat 13% van de medioren 7 dagen per week alcohol drinken, terwijl bij de -34 jarigen slechts 2% dit aangeeft. Verder blijkt dat 17% van de 55-plussers geen enkele dag minstens 30 minuten beweegt. Oproep aan alle kinderen en kleinkinderen: schuif gezellig aan, aan de gezonde tafel van oma en opa, maar neem hen nadien wel even mee voor een toertje-om van 30 minuten. Het komt de gezondheid van jullie beiden ten goede.

Over PronoKal Group

PronoKal Group, onderdeel van Nestle Health Science, is een internationale groep die medische behandelingen ontwikkelt ter behandeling van overtollig vet, overgewicht en obesitas. De groep is wereldwijd actief in meer dan 14 landen. De methodologie baseert zich op maar liefst 35 wetenschappelijke onderzoeken. In België werd de PnK-methode® geïntroduceerd in 2012. In 2020 lanceerden ze een tweede behandeling, PnKDefine®, gericht op mensen die een gezond gewicht hebben, maar te kampen hebben met overtollig lichaamsvet. De patiënten worden professioneel begeleid door artsen, diëtisten, bewegingscoaches én digitale tools, met als doel overtollig gewicht te verliezen en de brug te maken naar een gezonde levensstijl.

Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

jam
Kies wat je wil eten,koop of kweek je gezonde groeten en fruit.Overdrijf niet met vlees te eten.
Bereid je eigen maaltijden,eet traag en kou goed.
Doe de afwas met de hand.Wandel of fiets.Geniet van voldoende nachtrust.Gebruik je gezond verstand in doen en laten.Zorg goed voor jezelf,dan pas kan je voor een ander zorgen.
4/07/22 09:56 REAGEER
jessie veyt
Inderdaad jam!
4/07/22 10:33 REAGEER
youri
Zoals grootmoeder kookte koken ze nu niet meer.
5/07/22 10:11 REAGEER
fleurbloem
Helemaal gelijk Youri, ik ben nog opgegroeid met grootmoeders keuken, lekkere keuken ! Zo kook ik nog altijd.
5/07/22 10:23 REAGEER
jam
Mijn grootmoeder,die bij ons inwoonde,kookte haar eigen potje.
Ik ken alleen haar klein grof brood met Doram kaas.En haar conferance peren.
5/07/22 10:26 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels