Deel via

Hoe eenvoudig de zomer gezond doorkomen

July 2022
De zomer is voor velen hét seizoen bij uitstek om thuis, buitenshuis of op reis te genieten. Vooral doén, zou ik zeggen. Deze eenvoudige tips kunnen ertoe bijdragen dat je tijdens deze warme(re) weken je gezondheid op peil houdt zonder je zorgen te moeten maken.
Hoera, het is weer zomer! We genieten van onze eigen tuin, we maken uitstapjes of we gaan op reis. We eten en drinken wellicht wat meer dan anders, maar door op deze eenvoudige tips te letten kan je je eigen gezondheid een groot plezier doen.

 

Voorkom dat je ziek wordt

Met de (klein)kinderen thuis, ga je misschien op vakantie - en dit kan je kwetsbaar maken voor griep, COVID-19 of een andere aandoening. De zomer is een geweldige tijd om van het buitenleven te genieten, maar het is belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat je ziek wordt. En niemand wil een zomerse dag ziek binnen doorbrengen. Vaak je handen wassen, gehydrateerd blijven en zonnebrandcrème dragen zijn allemaal belangrijk. Controleren op teken is ook van vitaal belang, vooral als je tijd doorbrengt in bosrijke gebieden.
 

Neem de nodige rust en blijf voldoende gehydrateerd

Het is belangrijk om in de zomer gehydrateerd te blijven, vooral als je veel tijd buitenshuis doorbrengt in de hitte. Zorg ervoor dat je veel vocht drinkt, zoals bij voorkeur water of ongezoete ijsthee. En als je langere tijd buiten bent, neem dan een sportdrankje mee om je elektrolyten aan te vullen.
 

Opgelet voor hitte-uitputting en hitteberoerte

 
zomer3 Te veel tijd in de hitte doorbrengen kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting of zelfs een zonnesteek. Zorg ervoor dat je de tekenen van deze aandoeningen kent, zodat je indien nodig medische hulp kunt zoeken:
• Tekenen van hitte-uitputting: onder meer hevig zweten, duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd. Indien onbehandeld, kan hitte-uitputting leiden tot een zonnesteek, een medisch noodgeval.
• Tekenen van een hitteberoerte: onder meer een hoge lichaamstemperatuur, verwardheid en bewusteloosheid. Als jij of iemand met wie je bent tekenen van een zonnesteek vertoont, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.
 

Houd de voedselveiligheid in gedachten bij het grillen of picknicken

 
De zomer is het hoogseizoen voor door voedsel overgedragen ziekten. Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om te voorkomen dat je ziek wordt van het voedsel dat je eet.
 
Gebruik deze tips bij het bereiden van voedsel deze zomer bij hogere temperaturen:
• Laat bederfelijke levensmiddelen nooit langer dan twee uur in de zon of warmte staan.
• Verpak je etenswaren in een geïsoleerde koelbox met ijspakken.
• Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees en groenten.
• Zorg ervoor dat je het bestek tussendoor grondig wast.
• Was vaak je handen, vooral na het hanteren van rauw vlees.
• Bak vlees op de juiste temperatuur. 
• Reinig de grillroosters met zeepsop voor het koken.

 

Profiteer van zomerse groenten en fruit

 
Seizoensproducten zijn niet alleen lekker, maar ook betaalbaarder. Het toevoegen van verse groenten en fruit aan je dieet helpt je ​​gezondheid te ondersteunen en je immuunsysteem te stimuleren.
 
zomer2-1140
 
Hier zijn enkele geweldige keuzes om te proberen:
• Watermeloen
• Komkommers
• Tomaten
• Bessen
• Perziken
• Pruimen
• Kersen
• Nectarines
• Vijgen
 

Kom in beweging zonder te overdrijven

 
De zomer is de perfecte tijd om te genieten van buitenactiviteiten met familie en vrienden. Ga wandelen, fietsen, tikkertje spelen en veel plezier!
Opgelet bij hoge temperaturen. Blijf dan bij voorkeur overdag binnen en beweeg buitenshuis liefst 's morgens vroeg of 's avonds laat.
 
zomer4 De hoeveelheid beweging die je nodig heeft, is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Oudere volwassenen moeten bijvoorbeeld mogelijk meer doen dan jongere volwassenen om hetzelfde fitnessniveau te behouden. En mensen met chronische gezondheidsproblemen of die een risico lopen, moeten mogelijk hun trainingsplannen aanpassen.
• Volwassenen dienen wekelijks minimaal 2 uur en 30 minuten (150 minuten) matige intensiteit aerobe activiteit (d.w.z. stevig wandelen) te doen.
• Elke week 1 uur en 15 minuten (75 minuten) intensieve aerobe activiteit (d.w.z. joggen of hardlopen). • Kinderen en tieners zouden elke dag 60 minuten (1 uur) of meer aan lichaamsbeweging moeten doen.
 
Naast aerobe activiteit moeten volwassenen ook minstens 2 dagen per week spierversterkende activiteiten doen, zoals gewichtheffen of push-ups en sit-ups. Kinderen en tieners zouden minstens 3 dagen per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals hardlopen en tikkertje spelen.
 

Bescherm je huid tegen de zon

 
Te veel blootstelling aan de zon kan leiden tot huidbeschadiging, dus zorg ervoor dat je jezelf beschermt wanneer je tijd buitenshuis doorbrengt. Draag zonnebrandcrème met een voldoende hoge factor en breng deze om de twee uur opnieuw aan.
 
Zorg er voor dat je een hoed, pet en zonnebril draagt ​​wanneer je op warme dagen buiten bent. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

 

Wees je bewust van de gevaren in de zomer

 
Tijdens de zomer kunnen verschillende dingen een gevaar vormen, van buitenactiviteiten tot zwemveiligheid. Leer jezelf waar je op moet letten en hoe je deze gevaren kunt vermijden. De sleutel tot het voorkomen van veel voorkomende veiligheidsrisico's in de zomer is om je kinderen en kleinkinderen tips te geven om het veilig te houden, zoals het vermijden van alleen zwemmen en op gemarkeerde paden te blijven tijdens het fietsen of wandelen.

 

Laat insecten je zomerpret niet verpesten

 
Zomertijd betekent meer tijd buitenshuis doorbrengen, wat ook betekent dat je met insecten moet omgaan. Gebruik een insectenwerend middel om te voorkomen dat je wordt gebeten door muggen en ander ongedierte. En als je een spray gebruikt, zorg er dan voor dat je deze in een goed geventileerde ruimte aanbrengt.
 
zomer6-1140
 
De meeste insectenbeten zijn ongevaarlijk en verdwijnen vanzelf. Sommige insectenbeten kunnen echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om te weten wanneer je een arts moet raadplegen voor een insectenbeet. Als je een van de volgende symptomen heeft, moet je een arts raadplegen:
• Ernstige pijn
• Ernstige zwelling
• Roodheid rond de beet
• Pus
• Koorts
• Rillingen
• Pijn in het lichaam.
 
Als je allergisch bent voor insectenbeten, moet je een arts raadplegen als je reageert op een insectenbeet, zelfs als deze mild is.

Besteed extra aandacht aan je oudere dierbaren

 
De zomer kan moeilijk zijn voor ouderen of mensen met chronische gezondheidsproblemen, omdat de hitte hun symptomen kan verergeren. Bezoek ze of bel ze om er zeker van te zijn dat het goed met ze gaat.
Auteur: Stefaan Van Laere

10 reacties

Eddy Desmet
Dit artikel is vandaag meer dan ooit van toepassing en dus letterlijk brandend actueel...???? Ik weet het, een flauw mopje maar ik kon het niet laten...????
18/07/22 09:42 REAGEER
Inna
Haha, ik aprecieer zulke grapjes en woordspelingen wel. Maar al bij al toch een interessant artikel.
18/07/22 13:30 REAGEER
Rob16243
Zeer tof en interessant artikel ! Bravo voor al die moeite !
Wij zullen de tips zeker toepassen.
18/07/22 16:12 REAGEER
jessie veyt
Puf puf.... Dank je voor de tips... En nu een heerlijk glas gekoeld water met citroen drinken...
18/07/22 16:55 REAGEER
jessie veyt
of bij nader inzien twee...
18/07/22 16:55 REAGEER
Hugoo
Komaan zeg. Doe normaal !
Het is één dag zomertemperatuur en voor sommigen is de wereld zowat aan 't vergaan.
Opgefokt door de media moeten we ons gedragen als watjes !
18/07/22 17:29 REAGEER
Provoost
Een wijze raad is goud waart.
Groetjes vanuit Roeselare.
18/07/22 17:39 REAGEER
Familieandre
Oudere mensen tijdens deze hitte dagen toch proberen binnenshuis te bewegen want "rust roest" om het met een cliché uit te drukken.
19/07/22 06:14 REAGEER
marina bal
Toch maar vandaag het hoofd koel houden...
19/07/22 08:12 REAGEER
Hugoo
Jazeker: Hoed en pet en zonnebril opzetten, tegelijk, zoals in het artikel wordt aangeraden !
Doe ik altijd, ook als ik straks ga fietsen: Petje op, daarover een hoed (helm) en natuurlijk de onvermijdelijke zonnebril.
Dat is niet enkel ''koel'' maar ook ''cool''... Leve de zon !
19/07/22 09:15 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels