Deel via

Hoe je geld verstandig beleggen?

August 2023
Moet je door stijgende levenskosten helaas ook geregeld je spaarcenten aanspreken? Dan is het zeker van belang je geld te laten renderen. We nemen de belangrijkste beleggingsproducten kritisch onder de loep.

Het leven wordt steeds duurder

Het leven wordt steeds duurder. Misschien een sujectieve vaststelling, maar de feiten zijn er. Elk jaar zorgt de inflatie ervoor dat onze centen op de bank steeds minder waard zijn, en zeker 65-plussers moeten steeds meer opletten om rond te komen. Daar zijn verschillende redenen voor.

Pensioenvoorziening

Senioren naderen vaak de pensioenleeftijd of zijn al met pensioen. Verstandig beleggen kan helpen om aanvullend inkomen te genereren naast het pensioen, waardoor ze hun levensstandaard kunnen behouden en eventuele financiële zorgen kunnen verminderen.

Inflatie

Inflatie is het geleidelijke stijgen van prijzen in de loop der tijd, wat de koopkracht van geld vermindert. Als senioren hun geld op een spaarrekening of onder een matras houden, kan de waarde van hun spaargeld door inflatie aanzienlijk afnemen. Beleggen kan helpen om het vermogen te laten groeien en de impact van inflatie te minimaliseren.

beleggen2-1140

Langere levensduur

Mensen leven tegenwoordig langer dan vroeger. Dit betekent dat senioren een langere periode van pensioen en mogelijke medische kosten moeten overbruggen. Beleggen kan helpen om de financiële middelen uit te breiden en de zorgen over het opdrogen van het vermogen in de latere jaren te verminderen.

Diversificatie

Verstandig beleggen omvat het spreiden van investeringen over verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Dit vermindert het risico dat één enkele investering aanzienlijk in waarde daalt. Diversificatie kan helpen om de totale portefeuille stabieler te maken en beter bestand te zijn tegen marktschommelingen.

Potentiële groei

Hoewel beleggen risico's met zich meebrengt, biedt het ook kansen op groei van het vermogen. Aandelen en andere activa kunnen in waarde stijgen over de tijd, wat kan bijdragen aan het vergroten van het vermogen en het realiseren van financiële doelen.

Medische en zorgkosten

Naarmate senioren ouder worden, kunnen de kosten voor medische zorg en langdurige zorg toenemen. Een goed beheerde beleggingsportefeuille kan dienen als een buffer om deze onverwachte kosten op te vangen zonder de financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Hoe oordeelkundig beleggen

Beleggen is een beslissing die je niet zomaar neemt. Velen zien door de bomen het bos niet meer, en we nemen de voornaamste investeringsproducten kritisch onder de loep. Beleggen kan trouwens ook met kleine bedragen, wat zelfs aan te raden is voor wie begint om zo de knepen van het vak onder de knie te krijgen.

Aandelen

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf en worden verhandeld op beurzen. Door aandelen te bezitten, worden beleggers mede-eigenaren van het bedrijf en delen ze in de winsten en verliezen.

Aandelen hebben historisch gezien een potentieel voor hoog rendement, vooral op lange termijn. Dit komt echter met een hoger risico, omdat de waarde van aandelen kan schommelen als reactie op economische, bedrijfs- en marktontwikkelingen. Beleggers moeten bereid zijn om marktvolatiliteit te accepteren en kunnen diversificatie over verschillende sectoren en industrieën overwegen om het risico te spreiden.

beleggen3-1140

Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door overheden of bedrijven. Beleggers die obligaties kopen, lenen feitelijk geld aan de uitgever in ruil voor periodieke rentebetalingen en de terugbetaling van het geleende bedrag bij de vervaldatum.

Obligaties worden vaak beschouwd als veiliger dan aandelen omdat ze een vast rendement bieden en minder gevoelig zijn voor marktvolatiliteit. Het risico bij obligaties is het kredietrisico van de uitgever, wat betekent dat het mogelijk is dat de uitgever in gebreke blijft bij het nakomen van zijn betalingsverplichtingen.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn fondsen die geld inzamelen van verschillende beleggers om te investeren in een gevarieerde portefeuille van activa, zoals aandelen, obligaties of andere effecten. Ze bieden diversificatie zonder dat beleggers individuele effecten hoeven te kiezen.

Het voordeel is dat fondsbeheerders professioneel de portefeuille beheren, waardoor beleggers tijd en expertise besparen. Beleggingsfondsen kunnen echter kosten en beheerskosten met zich meebrengen die het rendement kunnen beïnvloeden.

ETF's

Exchange-Traded Funds (ETF's) zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, maar ze worden verhandeld op beurzen zoals aandelen. ETF's volgen vaak een specifieke index en bieden beleggers de mogelijkheid om een gevarieerde portefeuille van activa te kopen en te verkopen gedurende de handelsuren.

ETF's hebben meestal lagere beheerskosten dan traditionele beleggingsfondsen en bieden liquiditeit omdat ze gedurende de dag kunnen worden verhandeld.

Pensioensparen

Pensioensparen houdt in dat individuen geld opzij zetten voor hun pensioenjaren. Dit kan gebeuren via verschillende spaarproducten zoals pensioenspaarfondsen of pensioenspaarverzekeringen.

Het voordeel is dat veel landen fiscale voordelen bieden voor pensioensparen, zoals belastingaftrek voor gestorte bedragen. Het nadeel is dat opnames beperkt zijn tot de pensioengerechtigde leeftijd, en voortijdige opnames kunnen leiden tot belastingboetes.

beleggen4-640

Vastgoed

Beleggen in vastgoed houdt in dat men onroerend goed aankoopt, zoals residentiële woningen, commerciële gebouwen of grond, met als doel waardevermeerdering en/of inkomsten uit huur te realiseren.

Vastgoed biedt een tastbare activa en kan dienen als een bron van passieve inkomsten. Het kan echter initiële kosten met zich meebrengen voor aankoop, renovatie en onderhoud. Bovendien is vastgoed een illiquide belegging, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om snel te verkopen.

Edelmetalen

Edelmetalen zoals goud en zilver worden vaak beschouwd als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Ze worden gewaardeerd vanwege hun inherente waarde en historische status als winkel van waarde.

Beleggen in edelmetalen kan bescherming bieden tegen inflatie en valutarisico. Het nadeel is dat edelmetalen geen rente of dividend opleveren en de prijzen ervan vatbaar zijn voor schommelingen op basis van vraag en aanbod.

Termijnrekeningen

Termijnrekeningen zijn spaarproducten waarbij beleggers een vast bedrag voor een vooraf bepaalde periode vastzetten tegen een gegarandeerde rente. Ze zijn zeer laag risico, omdat het rendement is gegarandeerd, ongeacht marktbewegingen.

Het nadeel is dat de rendementen vaak lager zijn dan bij andere beleggingen en beleggers hun geld gedurende de looptijd niet kunnen opnemen zonder kosten.

beleggen5-1140

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn digitale valuta's die gebruikmaken van cryptografie en blockchain-technologie. Hoewel ze potentieel bieden voor hoog rendement, zijn ze ook zeer volatiel en riskant.

Investeren in cryptocurrencies vereist grondig begrip van de technologie en marktbewegingen. Gebrek aan regulering en het risico op hacken en verlies van digitale portefeuilles zijn belangrijke overwegingen.

Private Equity en Venture Capital

Private Equity omvat beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven met als doel aanzienlijke rendementen te genereren. Venture Capital is een vorm van private equity die investeert in startups en bedrijven met groeipotentieel.

Het potentieel voor hoog rendement is hoog, maar dit gaat gepaard met hogere risico's en een langere beleggingshorizon. Beleggers moeten vaak geaccrediteerd zijn om deel te nemen.

beleggen6-640

Elk van deze beleggingsproducten heeft zijn eigen complexiteit en overwegingen. Het is van cruciaal belang om goed onderzoek te doen, je beleggingsdoelen en risicotolerantie in te schattenen, indien nodig, deskundig advies in te winnen voordat ujebeslissingen neemt. 

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

TimV
Wat in elk geval geen verstandig belegging is, is de Staatsbon. Om het met de woorden van expert Thomas Guenter te zeggen: Het netto rendement van de nieuwe staatsbon ligt lager dan bij vergelijkbare producten. Bovendien zijn die alternatieven veiliger en betaal je er nul procent roerende voorheffing op.

De berichtgeving over de Belgische staatsobligatie, met verlaagde roerende voorheffing, op één jaar kan beter. Het getuigt van slechte journalistiek om telkens de rente van de staatsbon te vergelijken met de rente op een spaarboekje of een termijnrekening.

Een meer relevante vergelijking is die tussen het netto rendement van de Belgische staatsbon en het netto rendement van andere overheidsobligaties op één jaar, bijvoorbeeld die van Duitsland (3,30% netto rendement).

Een belangrijke reden voor het hoge netto rendement van Duitse bonds zoals DE0001141802 is het feit dat er nul procent roerende voorheffing op is verschuldigd. Fiscaal dus een pak interessanter dan de verlaagde vijftien procent roerende voorheffing waar nu zo veel over te doen is.

De roerende voorheffing op de Duitse staatsbon bedraagt nul procent voor Belgische beleggers. Het gaat hier immers om een zero coupon bond die onder pari (100%) noteert en waarbij de terugbetaalprijs niet hoger is dan de uitgifteprijs. We mogen natuurlijk wel niet de transactiekosten en taks op beursverrichtingen (TOB) van 0,12 procent vergeten.

De Belgische staatsbon is dus te vermijden. De Duitse staatsbon (DE0001141802) is namelijk veiliger en heeft een hoger rendement na belastingen. Voor de durvers: het netto rendement op Italiaanse obligaties zoals IT0005474330 is zelfs bijna vier procent.

Iedereen kan deze producten vandaag gemakkelijk kopen. De aankoop ervan duurt minder dan één minuut wanneer je online belegt. Je dient de ISIN-code van hierboven te kopiëren, plakken en te klikken op 'kopen'.
28/08/23 08:26 REAGEER
karel2
Duits we kennen onze geschiedenis, 2x zijn we goed geschareld door de duitsers, hoe is dat nu toch mogelijk, ik beleg in de belgische staatsbon punt uit, het brengt meer op dat bij de banken hier, ze moeten hun les maar eens leren, en fiscaliteit, als niemand niet meer wil bijdragen aan de gemeenschap , dan is het ok hoor, geen deftige wegen meer, geen gezondheidszorg, geen openbaar vervoer, nada . Teveel belastingen zeker niet goed, maar diegenen die niets willen bijdragen zijn we beter kwijt dan rijk.
28/08/23 12:02 REAGEER
freddy verbaere
Om te beleggen moet je natuurlijk wel geld hebben... Ik heb gelukkig een eigen woning en heb nog wat centjes op een gewone spaarrekening en op een termijnrekening.
28/08/23 11:21 REAGEER
karel2
Zo is het met de meeste mensen, en dat is goed. Die meer heeft kan iets bijdragen hé, wat is dat nu.
.
28/08/23 12:05 REAGEER
Fille de Zoof
Een eigen woning is de eerst en beste belegging die men zou moeten doen.
28/08/23 20:31 REAGEER
Fille de Zoof
Hallo, ik ben gepensioneerd, sinds 2015 zelfbelegger én sinds 2019 voorzitter van een beleggingsclub.
Beleggen is voor iedereen anders en het is, ondanks enige ervaring, niet aan mij om te zeggen hoe iemand met zijn geld/kapitaal moet omgaan.
Het is nog steeds een feit dat je geld op een spaarboekje houden aan de huidige rentes verlieslatend is als je rekening houdt met de inflatie.
Ook de huidige staatsbon op 1 jaar à 2.81 % netto dekt deze inflatie niet volledig af maar voor wie geen risico's wil (of kan) nemen en zijn geld een jaar kan missen is het wél een aanrader.
Beleggen moet je leren.
Met vallen en opstaan: Ook de slimste uil was ooit een uilskuiken. ;-)
En liefst door er zo weinig mogelijk leergeld voor te betalen.
Weet echter wel dat een investering in opleiding je meestal behoedt voor (hééél dure) beleggingsfouten.
Opleiding helpt ook om je (private) bankier onder controle te houden.
Volgend advies:
Volg een beginnerscursus beleggen. Tip: "Spaarvarkens.be"
Begin met kleine bedragen, zeer ruim gespreid, die je geruime tijd kan missen en leer er van. Tip: ETF op bijvoorbeeld MSCI World of S&P500.
Zorg (op termijn) voor een zeer ruime spreiding.
Wees realistisch en vermijd mooipraters: bomen groeien niet tot in de hemel en een lange termijn netto jaarrendement van 5 à 6 % is echt wel OK
Vermijd emoties. Tip: stel je eigen strategie op en HOUD JE DAARAAN!
Veel belegsucces en -plezier.
28/08/23 20:27 REAGEER
Clintje
Staatsbongate : de vivaldiregering organiseerde een feitelijke bankrun om het persoonlijk imago op te poetsen na de zovele vorige en lopende “***gates” : https://threadreaderapp.com/thread/1698741441931927653.html?

Bondig samengevat : de belgische schatkist heeft met staatsobligaties veel meer geld opgehaald dan verwacht (20 miljard i.p.v. 1 miljard) :
• Dit is ongeveer 2 keer zoveel als banken volgens stresstests aan spaargeldwegloop aankunnen.
• Nu biedt de schatkist dit overtollig geld terug aan banken aan, tegen iets hogere rente. Dit duidt erop dat er geen plannen waren voor dit geld en er nu haastig wordt gezocht naar een bestemming.
• Banken zullen de geldwegloop moeten compenseren door duurdere leningen, minder kredietverstrekking, wat leidt tot lagere economische groei.
Wat zijn de mogelijke en waarschijnlijke gevolgen?
- Duurdere hypotheekleningen
- Duurdere bedrijfsleningen
- Minder ruimte om kredieten te geven
- Druk op bedrijfsinvesteringen
- Minder economische groei en in het ergste geval bancaire problemen.”

Het renteniveau op de spaarrekeningen is ongewijzigd gebleven na afsluiting van deze PR-staatsbon terwijl het “officieel” net de bedoeling was om daar verandering in te brengen. Een bevriezing ervan kan worden verwacht, het wordt slikken en likken na zo’n stevige bankrun door de belgische roverheid.

Hierna nog enkele bedenkingen ter zake : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/01/duurdere-leningen-en-amper-hogere-spaarrentes-wat-zijn-de-keerz/
Allez, de intekenaars hebben hun nageslacht een flinke poot gezet uit plat eigengewin, door naïeve goedgelovigheid omtrent de ware motieven van graaizuchtige leugenpolitici of gewoonweg door kortetermijndenken, door niet nadenken of door een gebrek aan denkvermogen.
5/09/23 22:31 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels